Fietstour in Praag met Baja Bikes

Eline Door Eline

Dé ideale manier om een stad te bezichtigen is met de fiets. Het is een snelle manier om heel veel van een stad te zien en toch is het super relaxed. In ongeveer 2,5 uur fietsten we met een groepje van 10 Nederlanders én een Nederlandse gids door het prachtige Praag! 😍 Hier neem ik je mee in onze ervaring.

Fietstour Praag met Nederlandse gids

Ik boekte de fietstour via Baja Bikes. Het verzamelpunt lag in het centrum van de stad, vlakbij de kruittoren. Hier kregen we een fiets en om 10:00 uur stipt vertrokken we. We hadden een hele leuke en aardige gids, Nancy. Nancy woont al jaren in Praag en is gek op de stad. Dat zie je aan haar en merk je aan de manier waarop ze over de stad praat 😜 Ze weet ontzettend veel te vertellen over verschillende bezienswaardigheden, de geschiedenis van de stad, gewoonten van het Tsjechische volk en leuke plekjes om bijvoorbeeld wat te eten of te drinken. Door haar verhalen kwam de stad écht tot leven 😊 Wij waren al een aantal dagen in Praag toen we de fietstour deden, maar beleefden de stad na de fietstour ineens heel anders.

Fietstour Praag BajaBikes
© Wegwijsnaar.nl

Ook waren er langs de route verschillende plekken waar je een mooie of leuke foto kon nemen. Dit waren vaak hele originele spots waar niet al duizend andere toeristen stonden. Zo wist Nancy een mooie plek met de Praagse Burgt op de achtergrond en hier sta ik op de foto met prachtig uitzicht op wereldberoemde Karelsbrug 😍

uitzicht_karelsbrug_praag_fietstour_bajabikes
Uitzicht op de Karelsbrug © Wegwijsnaar.nl

Ook maakten we een stop bij de John Lennon wall. Na de dood van John Lennon werd Lennon een soort held voor jonge Tsjechen. Zijn hoofd werd samen met wat lyrics van de Beatles op deze muur geschilderd. De muur is door de openbare orde vaak overgeschilderd, maar het lukte niet om de muur vrij te houden van graffiti. Veel westerse popmuziek werd verboden door de communisten. Sindsdien is deze muur dus eigenlijk het symbool van vrije expressie en verzet tegen het communisten tijdperk.

Het was altijd toegestaan om zelf graffiti op de muur te spuiten, maar Nancy vertelde dat dat nu niet meer mag. Het idee is om artiesten te vragen de muur in zijn ‘originele staat’ te herstellen met kunstwerken ter ere van Lennon en Václav Havel (Václav leidde de Fluwelen Revolutie in 1989) en het dagelijks besprayen van de muur te verbieden.

John Lennon Wall © Wegwijsnaar.nl

Dankzij de tour begrijp ik veel meer wat voor invloed het communisme heeft gehad (en nog steeds heeft) op Praag. Veel Tsjechen spreken bijvoorbeeld niet zo goed Engels. Dat heeft daar mee te maken. Tsjechen kregen voorheen alleen maar Russisch als tweede taal aangeleerd op school. Ook zie je nog veel van het communisme terug in de architectuur van Praag. Meer zal ik niet verklappen om spoilers te voorkomen 😋

De fietsen waar we op fietsten waren echt heel goed. Het waren stevige mountainbikes met versnellingen en de dames hadden een mandje achterop. Zo kon je makkelijk je tas of andere spullen meenemen.
De brede banden kwamen wel goed van pas, want in Praag zijn veel straten bestraat met kasseien of kinderkopjes 😏

Fietstour Praag Baja Bikes
© Wegwijsnaar.nl

Fietstour in Praag met Baja Bikes een aanrader?

Ik vond de fietstour ontzettend leuk en leerzaam en daarom zéker een aanrader 😊
Ik denk dat het niet eens uitmaakt wanneer je de fietstour boekt. Je kunt hem aan het begin van je reis boeken om meteen een goed overzicht te krijgen van de stad, maar je kunt het ook halverwege je reis doen als je al wat bekender bent in de stad want geloof me, je wordt alsnog verrast met leuke onontdekte plekjes en weetjes 😄 Als jij op korte termijn ook gaat fietsen door Praag wens ik je heel veel plezier! 😊

Reacties
 1. Goedenavond, wij zijn met 5’personen uit Nederland benieuwd naar een trip naar Praag!

  • Hoi Gerard!

   Leuk! Dan is bijvoorbeeld een fietstour in Praag erg leuk om te doen. Op die manier zie je heel veel van de stad.
   Veel plezier! 😊

   Groetjes,
   Elie | Wegwijs naar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *