Het Ossuarium van Sedlec

Eline Door Eline

Op een paar kilometer afstand van Praag ligt het plaatsje Kutná Hora. Dit plaatsje is een bezoekje waard omdat hier het Ossuarium van Sedlec, oftewel, een bottenkerk te vinden is 😏 Een bottenkerk? Jazeker, duizenden beenderen van overleden mensen vormen hier de ornamenten van een kerkje 😬 Een beetje luguber wel, maar erg spectaculair 😊
Je kunt een tour boeken waarbij je vanuit Praag direct naar Kutná Hora gebracht wordt, of je kunt zelf het OV nemen. Ik nam het OV en zal je hier mijn ervaringen delen.

Ossuarium van Sedlec Bottenkerk
© Wegwijsnaar.nl

Volgens de overlevering is er in de 11e eeuw aarde van de Calvarieberg in Jeruzalem uitgestrooid over het kerkhof van het Ossuarium. Daardoor werd te grond tot heilig verklaard en was het een populaire plek om begraven te worden. Duizenden mensen werden hier vervolgens begraven. De gotische kerk werd pas later bijgebouwd. Voor de bouw van de kerk moesten wat graven verwijderd worden. De botten werden tijdelijk in de kelder van de kerk bewaard. Dit werd gedaan door een half-blinde cisterciënzer monnik, die alle botten systematisch arrangeerde in zes verschillende piramides 😉 Als je de kerk bezoekt zie je in elke hoek nog vier van deze zes piramides terug. Hier onder op de foto is achter het hek zo’n piramide te zien.

Bottenkerk Ossuarium Sedlec Praag
© Wegwijsnaar.nl

In het midden van de kerk hangt een grote kandelaar aan het plafond. Een kandelaar, gemaakt met menselijke botten. Bijna elk bot uit het menselijk lichaam is terug te vinden in de kandelaar 😳
Dit is het werk van František Rint, een Tsjechse houtbewerker die door de Schwarzenbergs werd ingehuurd. Dit was een rijke familie en kochtten de kerk rond 1700. Om de botten een uniforme uitstraling te geven desinfecteerde en bleekte Rint de botten. Het klinkt enorm luguber om botten zo te bewerken en te gebruiken als decoratie, maar decoratie was niet de intentie van dit kunstwerk. Het is een memento mori, oftewel, een herinnering aan sterfelijkheid. Om gelovigen aan te moedigen hun relatie met God te evalueren.

Op de foto hierboven, waar achter de tralies een piramide te zien is, zie je voor de tralies een familiewapen hangen van deSchwarzenberg familie. Gemaakt van botten uiteraard 😜 Rechtsonder zie je een raaf die het ooh uit het hoofd van een Turk trekt. Volgens het boek Empire of Death van auteur Paul Koudounaris herdenkt dit de overwinning van Adolf Schwarzenberg op de Ottomaanse strijdkrachten in 1598.

Bottenkerk Ossuarium Sedlec Praag
© Wegwijsnaar.nl

Tickets voor de bottenkerk bij Praag

Je kunt bij het Ossuarium/de bottenkerk zelf geen tickets kopen. Als je ter plekke nog tickets wil kopen kan dat bij een informatiecentrum om de hoek (adres Zámecká 279). In principe loop je hierlangs op je weg naar het Ossuarium zelf. Ik maakte onderstaande foto nadat wij zelf tickets hadden gekocht. Er staat nu een hele rij, maar het is echt niet nodig om in de rij te staan. Ik zal je uitleggen hoe het werkt.
Op een dag vertrekt er elke 2 uur een trein vanuit Praag die rechtstreeks naar Kutná Hora gaat. Alle toeristen die met het OV naar het Ossuarium willen pakken deze trein. Elke 2 uur is er dus een golf van toeristen die in 1 stroom naar het Ossuarium én dus het informatiecentrum lopen. Wij liepen vooraan in de golf waardoor we als eersten aankwamen. Ben je iets later? Wacht dan gewoon eventjes en ga pas tickets kopen op het moment dat de golf weer voorbij is 😊

Ticket verkoop voor de bottenkerk van Sedlec
Ticket verkoop voor de bottenkerk © Wegwijsnaar.nl

Kutná Hora en het Ossuarium bezoeken met de trein: tips!

Reizen met de trein is heel goed te doen. Vanuit Praag gaat er elke 2 uur een trein naar Kutná Hora. (Check zelf even de treintijden). Je kunt online tickets kopen. Dit is in principe niet nodig, maar ik vond het zelf wel prettig. De tickets die je koopt zijn geldig voor zowel de heenreis als de terugreis. Het is echt heel goedkoop. Wij betaalden nog geen €4 per persoon 😂 Ik bestelde mijn tickets hier. Wij werden zowel op de heenweg als op de terugweg gecontroleerd. Ook mijn legitimatie werd gevraagd. Zorg er dus voor dat je die gereed hebt.
Het maakt niet uit op welk tijdstip je reist. Het ticket is gewoon de hele dag geldig.

Praag Centraal Station
Praag Centraal Station © Wegwijsnaar.nl

Er zit wel heel veel verschil in kwaliteit tussen verschillende treinen en zelfs tussen wagons! Sommige wagons zijn super luxe met airco, geboekte plaatsen en stopcontacten. Andere wagons zijn echt heel oud, krakkemikkig en warm omdat er geen airco is. Beide wagons kwam ik tegen in dezelfde trein en beide wagons waren 2e klas 😅 Het is dus een aanrader om even je trein door te lopen om te kijken of er een luxere wagon aanwezig is.

Trein van Praag naar Kutná Hora
Trein van Praag naar Kutná Hora © Wegwijsnaar.nl

Eenmaal aangekomen op het station van Kutná Hora loop je in 10 minuutjes naar het Ossuarium toe 😊
Zet lekker je Google Maps aan of volg de toeristenstroom 😜
Tip: als je heel vroeg in de ochtend gaat is het aantal toeristen veel minder.

Station Kutná Hora
© Wegwijsnaar.nl

Tip: bestel alvast je tickets