Praag Bezienswaardigheden

Eline Door Eline

Praag is een geweldige stad om te bezoeken met prachtige architectuur, mooie bezienswaardigheden, aardige mensen en lekker eten. In augustus bezocht ik Praag voor vier dagen. Hier deel ik graag mijn belevenissen en tips 😄

Astronomische Klok

De staromĕtský orloj, ofwel het astronomisch uurwerk van Praag, is een middeleeuws astronomisch uurwerk.
Het hangt aan de zuidelijke muur van het oude stadhuis. Het ziet er van buiten heel mooi uit en elk uur komt de klok in beweging. Een klein valluikje gaat open en Christus marcheert naar buiten, gevolgd door zijn discipelen. Echter, Magere Hein komt ook in beweging en belt – kijkend om te zien wiens tijd is gekomen. Het staat symbool voor het bewustzijn dat onze tijd op aarde waardevol is omdat we sterfelijk zijn.

Astronomische Klok Praag Beklimmen

© My Little Travel Stories

Je kunt de toren beklimmen. Vanaf de toren heb je prachtig uitzicht over de stad inclusief het Old Town Square (het oudste plein van de stad), de kruittoren, de Týnkerk en nog veel meer mooie bezienswaardigheden. Ook kun je de oude vertrekken van het voormalig stadhuis bezoeken. Dit is zeker een aanrader. Niet alleen omdat deze vertrekken er prachtig uitzien, maar ook omdat je vanuit een van deze vertrekken de astronomische klok van de achterkant kunt bekijken.

Astronomische Klok Praag Beklimmen

© My Little Travel Stories

Tip: Het astronomisch uurwerk is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Praag. Daarom staan er vaak lange rijen bij de kassa. Wil je liever niet in de rij staan? Dan is het verstandig om je tickets van tevoren te bestellen. Tickets bestellen kan hier.

Praagse Burcht, 5 tips

Tip 1: toegang tot het Gouden Straatje kost overdag geld (€10). Echter, vanaf 17 uur is het gouden straatje ‘gesloten’, maar dan kun je er wel gratis in lopen 😜
Tip 2: je kunt een heel groot deel van het terrein bezoeken zonder toegangskosten.
Tip 3: wandelen naar de Praagse Burcht is een steile klim. Ben je niet zo goed ter been? Pak dan de tram.
Tip 4: het is erg leuk om de burcht met een rondleiding te bezoeken. Tickets daarvoor kun je hier bestellen.
Tip 5: Elke dag om 12:00 uur vindt er een ceremoniële wisseling van de wacht plaats. Dit gebeurt onder begeleiding van muziek en een parade. Erg leuk om te kijken 😊

Praagse Burcht

Praagse Burcht © My Little Travel Stories

Dancing house

Het Dancing House is een modern gebouw op de hoek bij de Jirásek-brug. Het staat op een plek van een gebouw dat in de Tweede Wereldoorlog werd vernietigd. Oorspronkelijk werd het gebouw vernoemd naar twee dansers, Ginger en Fred, omdat het gebouw lijkt op twee dansers.

Dancing House Praag

Dancing House Praag

Powder tower

Dit is een Gotische toren in het centrum van Praag. De toren was oorspronkelijk onderdeel van de originele stadsmuur en scheidt het oude centrum van het nieuwe centrum. In totaal waren er toen 13 van deze poorten waardoor bewoners en bezoekers de stad binnen konden komen. Bij de bouw in 1475 was deze toren niet bedoeld als verdediging van de stad, maar als een aantrekkelijke entree tot de stad. Bij de bouw heette de toren ‘de Nieuwe Toren’ (Prašná brána in het Tsjechisch), maar in de 17e eeuw werd de toren gebruikt als opslag voor buskruit. Vandaar dat de naam later veranderde naar ‘Powder Tower’.
Je kunt de toren beklimmen. Tickets kunnen gekocht worden op de eerste verdieping. Via een nauwe spiraaltrap klim je dan naar de bovenste verdieping waar je uitzicht hebt over de stad 😊 In totaal zijn dit 186 traptreden. In de zomer is de toren dagelijks te bezoeken tot 22:00 uur. Entree is minder dan €5 per persoon.

Powder tower Praag

Powder tower Praag

Gingerbread museum

Het Gingerbread museum is niet helemaal wat de naam doet vermoeden. Het is namelijk geen museum. Eerder een slimme marketing truc om klanten binnen te krijgen 😂 Het is wél een super schattig winkeltje met allemaal gingerbread 😍 De meeste soorten gingerbread zijn versierd met een laagje glazuur. Lekker om voor onderweg wat te kopen of leuk om een cadeautje te kopen voor de thuisblijvers.

Gingerbread museum Praag

Gingerbread museum Praag © My Little Travel Stories

Wij kochten een paar mini-gingerbread mannetjes voor onderweg voor 10 czk per mannetje. Lekker!! 😊

Gingerbread museum Praag

© My Little Travel Stories

Lennon Wall

Na de dood van John Lennon werd Lennon een soort held voor jonge Tsjechen. Zijn hoofd werd samen met wat lyrics van de Beatles op deze muur geschilderd. De muur is door de openbare orde vaak overgeschilderd, maar het lukte niet om de muur vrij te houden van graffiti. Veel westerse popmuziek werd verboden door de communisten. Sindsdien is deze muur dus eigenlijk het symbool van vrije expressie en verzet tegen het communisten tijdperk.
Tip: De beste tip die ik je kan geven is hetzelfde als die voor de Karelsbrug: ga hier ’s ochtends vroeg heen 😇 Wij waren er niet eens heel vroeg (rond 08:20 uur), maar er waren gewoon geen andere toeristen 🤑 Kom je hier midden op de dag, dan staat het helemaal vol 😅

John Lennon Wall © My Little Travel Stories

Tip 2: Vlakbij de John Lennon muur vindt je een klein bruggetje met dit uitzicht! 😍 Dit kleine stukje wordt ook wel Venetië van Praag genoemd. Rechts op de foto zie je een super schattig restaurantje waar je lekker kunt zitten.

Venetië van Praag

Venetië van Praag © My Little Travel Stories

Karelsbrug en brugtorens

De Karelsbrug is de oudste en populairste (voetgangers)brug in Praag.

Zonsopkomst op de Karelsbrug

© My Little Travel Stories

Het plaatje wat je hier onder ziet kun je alleen zien als je bereid bent wat eerder op te staan ’s ochtends. De Karelsbrug is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Praag en wordt daarom dagelijks door duizenden toeristen bezocht. Als je midden op de dag gaat is de brug gewoon vol. Naast toeristen is er bovendien nog allerlei entertainment (zoals grote pandaberen of andere rare soorten entertainment die niets met de cultuur van de stad te maken hebben). Mijn tip is daarom om lekker vroeg uit de veren te gaan, een prachtige wandeling langs de Moldau te maken en onderweg een bezoekje te brengen aan de prachtige Karelsbrug 😍 Wij waren er trouwens niet eens heel vroeg, deze foto is genomen om 08:30 uur.

Zonsopkomst op de Karelsbrug

Zonsopkomst op de Karelsbrug © My Little Travel Stories

Dagtour naar de Bottenkerk: het Ossuarium van Sedlec

Op een paar kilometer afstand van Praag ligt het plaatsje Kutná Hora. Dit plaatsje is een bezoekje waard omdat hier het Ossuarium van Sedlec, oftewel, een bottenkerk te vinden is 😏 Een bottenkerk? Jazeker, duizenden beenderen van overleden mensen vormen hier de ornamenten van een kerkje 😬 Ik bracht er een bezoekje, in dit artikeltje vertel ik over mijn ervaring.

Bottenkerk Ossuarium Sedlec Praag

Bottenkerk bij Praag © My Little Travel Stories

Fietstour in Praag

Dé ideale manier om een stad te bezichtigen is met de fiets. Het is een snelle manier om heel veel van een stad te zien en toch is het super relaxed. Ik boekte de fietstour via Baja Bikes. Het verzamelpunt lag in het centrum van de stad, vlakbij de kruittoren. Hier kregen we een fiets en om 10:00 uur stipt vertrokken we. We hadden een hele leuke en aardige gids, Nancy. Nancy woont al jaren in Praag en is gek op de stad. In dit artikeltje vertel ik je verder over mijn ervaring 😄

Fietstour Praag BajaBikes

© My Little Travel Stories

Andere bezienswaardigheden in Praag

Uiteindelijk zijn we er niet aan toegekomen om alles te bekijken en bezoeken. Dingen die nog op mijn wish-list staan voor een volgende keer Praag zijn:

  • De Petříntoren: uitkijkpunt over de stad, wordt ook wel de ‘Eiffeltoren‘ van Praag genoemd.
  • Underground tour: tickets kun je hier bestellen.
  • Het beeld van schrijver Kafka
  • De Joodse wijk

Praagse lekkernij: Trdelnik

De Trdelnik is een soort rol van deeg die boven het vuur wordt gerookt. Ze lijken eigenlijk een beetje op churros. Je kunt ze naturel nemen, maar ook laten vullen met bijvoorbeeld chocola, amandelen, kokosnoot, jam, caramel, vanille crème, kaneel, suiker, ijs of slagroom 😍 De lekkerste Trdelnik haal je bij Creperie U Katejana 😏 Althans, dat is mij verteld. Ik heb natuurlijk overal een Trdelnik gegeten, want het zijn nogal kilocaloriebommetjes. Maar ik moet zeggen: dit was écht lekker!

Trdelnik Praag

Trdelnik © My Little Travel Stories

Lunch in Praag

Sisters Bistro

Sisters Bistro Praag Lunch Hotspot

Sisters Bistro Praag © My Little Travel Stories

Herbivore! 😍

Een absolute aanrader! Herbivore is een klein vegan restaurantje in Praag. Het ligt aan de rivier en is een onontdekte lunch of ontbijt hotspot. Ze serveren hier allerlei lekkere bowls zoals een Açaí bowl of een museli bowl. Ook hebben ze smoothies en zelfgemaakte taarten en bananenbrood.

Herbivore Praag ontbijt acai bowl veganistisch

Ontbijtje @ Herbivore 😍 © My Little Travel Stories

Koffie in Praag

Ebel Coffee

Ebel Coffee is te vinden in een wat rustiger deel van het centrum en is een echte hotspot zonder toeristen. Het leuke van Ebel Coffee is dat het een eigen koffiebranderij is. Ze zijn zelf afgereisd naar een familieboerderij in Honduras om het proces van koffiebonen oogsten van dichtbij te bekijken. Hier zijn ze met koffieplukkers mee geweest naar de bergen om de meest rijpe koffiebessen zelf te oogsten. Je kunt zien dat hier met passie koffie gezet wordt en daar hou ik van. Foto’s van hun reis hangen aan de muur en als je koffie besteld krijg je een kaartje met informatie over de koffieboon en het proces. Super interessant en leuk om te weten, zeker als je wat verstand hebt van koffie! 😀

Ebel Coffee Praag

© My Little Travel Stories

Coffee & Riot

Per toeval ontdekt omdat Estrella (zie hier onder) nog niet open was, maar hele goede plek om een koffie’tje te drinken of to go mee te nemen 😊 We zijn de volgende dag zelfs nog terug gegaan.
Koffie wordt netjes afgemeten en de melk voor een cappuccino perfect opgeschuimd.

Coffee & Riot Praag

Coffee & Riot © My Little Travel Stories

Diner in Praag

Bistro Monk

Echt een top restaurantje in het centrum van Praag. Wandelend naar dit restaurantje toe kwamen we langs alle grote toeristenstraten. Ik heb daar persoonlijk een hekel aan en twijfelde of dit restaurantje wel ok zou zijn, maar vlak voordat we er waren bracht de route ons vanaf een toeristenstraat door een poortje naar een straatje wat ineens veeeeel minder druk was. Het was een schattig, idyllisch straatje en daar ergens op de hoek zat Bistro Monk. Overdag hebben ze beneveling op het terras, wat echt heerlijk is als het warm is in de zomer. Het is geen vegetarisch restaurant, maar er worden wel veel vegetarische gerechten geserveerd. Ik had deze bietenburger en hij was echt top! 😊

Bistro Monk restaurant Praag Burger

Bistro Monk © My Little Travel Stories

Estrella

Ik heb hier helaas, helaas geen foto van, maar als je op zoek bent naar een super schattig, leuk vegetarisch restaurantje dan is dit echt de place to be. Het is niet groot en wel heel populair dus je moet even reserveren of gewoon vroeg gaan eten. De service is echt heel goed en ze hebben hele lekkere, originele gerechten op de kaart staan. Aanrader!! 😍

Gin&Tonic Club

We hadden spontaan zin in een lekkere gin&tonic dus ik zocht een gin&tonic bar op in het centrum van Praag. Ik had geen idee waar we terecht zouden komen want het was totaal onvoorbereid, maar het pakte perfect uit. De gin&tonic club van Praag heeft een binnentuin waar je heerlijk buiten kunt zitten. Ze hebben veel verschillende varianten gin&tonic en ook echt heel anders dan bijvoorbeeld in Amsterdam. Ik vond de smaaksensatie hier veel beter 😍
Als ze je gin komen brengen leggen ze ook uit wat erin zit en wat voor smaaksensatie het heeft. Het lijkt helaas wel meer op ‘opdreunen’ dan spontaan uitleg geven waardoor ze het eigenlijk beter kunnen laten want de ingrediënten en smaaksensatie staan ook gewoon vermeld op de kaart 😅
De drankjes worden wel duur betaald, want je betaalt ongeveer net zo veel als voor een gin&tonic in Nederland (rond de €9 tot €11). Dat is absoluut niet nodig als je in Praag bent. Bij de meeste restaurantjes kun je ook een gin&tonic bestellen en ben je ongeveer €5 kwijt. Maar dan is hij natuurlijk niet zo fancy én lekker als hier 😏

Gin&Tonic Club Praag

Gin&Tonic © My Little Travel Stories

Overnachten in Praag

MH apartments river Prague