Rijksmuseum: Escape Game

Eline Door Eline

Toen we hoorden dat je deze zomer in het Rijksmuseum in Amsterdam een spannende Escape Game kunt spelen zijn we meteen tickets gaan boeken. Hoe gaaf is het dat je je museumbezoek kunt combineren met een spel?  😊

Rijksmuseum escape game Amsterdam

Entree Rijksmuseum Amsterdam

Tijdens de Escape Game ga je als bezoeker op zoek naar een geheime formule die in het museum is verborgen. Verwar het niet met een escaperoom: je ziet niet opgesloten in een kamer. Het is eigenlijk een spel met puzzels (soort speurtocht) waarbij je door het hele Rijksmuseum wordt geleid.
Je kunt kiezen uit twee levels: het level Ontdekkers of het level Experts. Omdat het level Ontdekkers vooral voor families met kinderen bedoeld is deden wij het level Experts. Het uiteindelijke doel van de Escape Game was om de code van deze deur te kraken 👇🙂 En wat er achter die deur zit??? Dat is een verrassing! 😏

Rijksmuseum escape game Amsterdam

© My Little Travel Stories

Escape Game

Het spel bestaat uit twee onderdelen: de eerste aanwijzing was een envelop maar daarin een plattegrond van het museum en wat doorzichtige plattegrondjes. Het was de bedoeling om een ‘geheim kantoor’ te vinden. (Ik ga verder geen onderdelen van het spel verklappen om te voorkomen dat jullie straks alles al weten voordat je naar binnen gaat. Dat zou zonde zijn 😜) In het museum lopen genoeg medewerkers rond die je een handje kunnen helpen bij het spel als je er niet helemaal uitkomt. Alle medewerkers waren super enthousiast en gaven met plezier uitleg over het spel.

Rijksmuseum escape game Amsterdam

© My Little Travel Stories

Af en toe was het best pittig. Je weet soms niet helemaal wat je moet doen en het vergt af en toe wat out of the box thinking, maar uiteindelijk lukte het ons om het geheime kantoor te vinden. Eenmaal in het kantoor (dat is echt een speciaal kamertje in het museum zelf) kregen we weer nieuwe informatie om zo echt tot de code van de deur te komen. Het was bij elkaar een hoop om te verwerken dus we besloten onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers verder te werken met onze aanwijzingen. Dit deden we in het café van het Rijksmuseum. Lekkere cheesecake en een verse cappuccino. Wel wat aan de dure kant (€5,25 voor een klein puntje cheesecake), maargoed, we hebben even lekker gezeten én we hadden een doorbraak: we wisten nu precies wat er van ons werd verwacht. Laatste slokje koffie en we konden er weer tegenaan.

Rijksmuseum escape game Amsterdam

© My Little Travel Stories

In totaal zijn we er ongeveer 3 uur mee bezig geweest. Maar dat was wel inclusief onze pauze in het café en het bekijken van vier topstukken. Lees daarvoor hier onder verder.

Vier topstukken in het Rijksmuseum

Iets wat namelijk mist in deze Escape Game is een stukje educatie. Je komt eigenlijk niet tot nauwelijks in contact met de kunst en al helemaal niet in contact met verhalen of geschiedenis achter de kunst. Dat vond ik persoonlijk heel jammer, maar ik las in een artikel van de Volkskrant dat het stukje educatie bewust achterwege is gelaten.
Daarom besloten wij om allemaal één kunstwerk uit te kiezen en daar thuis als voorbereiding op ons bezoek informatie over op te zoeken en dit vervolgens te presenteren aan elkaar. Dat bleek een hele goede keuze te zijn. Op deze manier hebben we toch nog wat van de Nederlandse geschiedenis en kunst meegekregen. Hier onder zal ik de schilderijen die wij hebben uitgekozen even kort samenvatten:

De zeven werken van barmhartigheid

Het is niet bekend wie de zeven werken van barmhartigheid heeft gemaakt. De credits voor het kunstwerk worden aan de ‘Meester van Alkmaar’ toegewezen. Het is een indrukwekkend schilderij, opgedeeld in zeven verschillende vlakken. Elk laten een ander beeld zien van de stedelijke samenleving omstreeks 1500. Het is gebaseerd op de werken van barmhartigheid zoals vermeld in het bijbelboek Mattheüs (25: 35-36). Je ziet afbeeldingen van de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, de vreemdelingen herbergen, de zieken bezoeken & de gevangenen bezoeken. Dit zijn er slechts zes: het zevende werk, ‘de doden begraven’ werd later pas toegevoegd.

Rijksmuseum Escape Game Amsterdam Zeven werken van Barmhartigheid

Zeven werken van Barmhartigheid © My Little Travel Stories

Opmerkelijk zijn de grote beschadigingen aan het schilderij. Met name gezichten van sommige personages zijn ernstig aangetast. Dit is gebeurd tijdens de grote Beeldenstorm van 1566. Met name geestelijken en rijken in het schilderij kregen het ernstig te verduren.

Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster

Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster werd geschilderd door Bartholomeus van der Helst in 1648. Het is een enorm schilderij. We zien de Amsterdamse voetboogschutters feest vieren. De aanleiding is de Vrede van Munster. Dit was het einde van de oorlog met Spanje.

Rijksmuseum Escape Game Schuttersmaaltijd viering vrede van Munster

Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster © My Little Travel Stories

De grote zaal op het Binnenhof

De grote zaal op het Binnenhof was het kunstwerk wat ik zelf had uitgekozen. Het laat een vergadering zien van de Staten-Generaal in 1651. Het is geschilderd door Dirck van Delen. Tijdens deze vergadering werd besproken hoe het verder moest met het stadhouderschap nu Willem II was overleden. Het machtige Holland was voor het afschaffen van het stadhouderschap en zo geschiedde. (Even heel kort samengevat). Omdat dit schilderij een politiek geladen tintje had in die tijd was het niet altijd heel handig om het in huis te hebben hangen als je bezoek kreeg. Daarom is er aan de onderkant een klein koperen plaatje te zien. Dit kan omhoog geklapt worden. Je ziet dan nog wel de Ridderzaal, maar geen vergadering meer.

Rijksmuseum escape game Amsterdam

Grote zaal op het Binnenhof © My Little Travel Stories

De bedreigde zwaan

Het kunstwerk ‘De Bedreigde Zwaan’ is een van de topstukken van het Rijksmuseum. Het was het eerste schilderij wat door het Rijksmuseum werd aangeschaft. Het is geschilderd door Jan Asselijn en hangt in dezelfde ruimte als de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Op het schilderij is een zwaan te zien die haar nest beschermt tegen een hond. Echter, een paar eeuwen later kreeg dit schilderij ineens een politieke lading: de witte zwaan werd opgevat als Johan de Witt, die het land verdedigt tegen zijn vijanden.

Rijksmuseum Amsterdam Escape Game

De Bedreigde Zwaan © My Little Travel Stories

Escape Game in het Rijksmuseum een aanrader?

Ja! Ik vond het erg leuk! 😊 Maar als je voor wat meer diepgang en kunst komt kun je het beste gewoon een rondleiding boeken óf zoals wij het deden: iedereen van de groep een soort van ‘presentatie’ laten voorbereiden bij één kunstwerk 🙂

Praktische informatie

Het Rijksmuseum is vanaf het Centraal Station in Amsterdam super makkelijk bereikbaar met de splinternieuwe noord-zuidlijn. Stap uit op de Vijzelgracht en vanaf hier loop je in 5 minuutjes naar binnen. Bovenop het reguliere toegangskaartje voor het Rijksmuseum betaalden we nog €17,77 als groep voor de Escape Game. Het is verstandig om de toegangskaarten online alvast te bestellen anders moet je in het museum zelf nog in de rij staan. Neem er wel uitgebreid de tijd voor want zoals ik al zei deden wij er zo’n 3 uur over om het op te lossen.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van My Little Travel Stories? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram.  😄