Hotspot Den Haag: Urban Farmers

Eline Door Eline

Urban Farmers is een stadsboerderij te vinden bovenop de oude Philips fabriek in Den Haag.  Wat ze vooral willen laten zien is dat het niet nodig is om voedsel ver weg te laten verbouwen en bevroren vis in te vliegen vanuit het buitenland. Daarom verbouwen zij hun eigen groenten en kweken zij hun eigen vis op een plek dicht bij de mensen: midden in de stad. Super Lokaal en Super Vers dus!

Dit doen ze op een duurzame en biologische manier, zonder gebruik van pesticiden, herbiciden en antibiotica. Optimaal gebruik maken van de kracht van de natuur is het uitgangspunt. Hartstikke interessant allemaal! Het leukste van dit alles: je kunt een tour boeken om een kijkje achter de schermen te krijgen!

Een rondleiding achter de schermen

De rondleiding ging van start met het aantrekken van beschermende kleding. Dit om de hygiene van het bedrijf te waarborgen. Iedereen ging daarom gekleed in grote witte jassen, schoenhoezen en haarnetjes. Het was een leuk gezicht. Ook moesten we onze handen desinfecteren. Eerst liepen we binnen in de ruimte waar vis wordt gekweekt. De vis die ze hier kweken is tilapia. Gekweekte tilapia uit het buitenland is natuurlijk slecht in het nieuws geweest (en terecht), maar mocht je toch een lekker duurzaam en biologisch stukje tilapia filet willen eten dan ben je bij Urban Farmers aan het juiste adres.

Achter de schermen in de viskwekerij. Rondleiding Urban Farmers Den Haag.

Achter de schermen in de viskwekerij.

Daarna gingen we de kas in. Hier scheen een heerlijk zonnetje wat zorgde voor een zeer aangename temperatuur. Basilicum, sla, tomaten: in deze kas boven op het da groeien maar liefst meer dan twintig verschillende soorten groenten!

Rondleiding in de kas van Urban Farmers

Rondleiding in de kas van Urban Farmers © My Little Travel Stories

Het hele systeem van voedsel verbouwen is op een duurzame methode aangelegd. De naam van deze methode is Aquaponics. Het komt er op neer dat voedingsstoffen die vrijkomen bij visproductie hergebruikt worden voor de groenteteelt. De planten zuiveren op hun beurt dan weer het water waarin de vis wordt gekweekt.

Urban Farmers

© My Little Travel Stories

Hier onder op de foto zie je de buisjes waar water in stroomt dat eerst voor de tilapia vissen is gebruikt en nu door de planten gezuiverd wordt.

Urban Farmers Den Haag

Urban Farmers © My Little Travel Stories

Na afloop van de ontzettend interessante excursie kun je lekker nakletsen in hun restaurant met spectaculair uitzicht over Den Haag. Dat deden wij onder het genot van twee flinke wraps met natuurlijke producten uit eigen kweek en kas. Eetsmakelijk!

Urban Farmers Den Haag

Lunch bij Urban Farmers. © My Little Travel Stories

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van My Little Travel Stories? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram.  😄