Mågålaupet

Eline Door Eline

Niet ver van Oppdal vind je een rivier die zich door een kloof van Augengneisses perst. Dit wordt Mågålaupet genoemd, wat zoiets betekent als maagdarmkanaal. Deze naam is heel toepasselijk, want het hard stromende water van de rivier Driva zorgt ervoor dat de rotsen in de nauwe kloven in de rivier steeds meer uitgehold worden.

Je vindt Mågålaupet als je via de E6 naar Engan rijdt. Iets boven Engan zie je dan de afslag naar Mågålaupet. Hier kun je makkelijk parkeren en dan is het niet ver meer lopen.

Mågålaupet

Route naar Mågålaupet. © My Little Travel Stories

Let wel op als je hier met kinderen naar toe gaat of als het heeft geregend. De stenen die hier liggen kunnen heel glad worden en je kunt zo de kloof in glijden als je te dichtbij komt. Het is niet geheel ongevaarlijk. Er hangen wel wat reddingsboeien, maar of dat heel erg helpt als je in de harde stroming terecht komt weet ik niet.

Mågålaupet

Mågålaupet. © My Little Travel Stories

Het is indrukwekkend om te zien hoe hard het water hier stroomt. Hier vindt meer dan 1 mm erosie per jaar plaats, wat enorm veel is! Dat komt door het hard stromende water.

magalaupet

© My Little Travel Stories

magalaupet, oppdal

© My Little Travel Stories

Als je goed kijkt kun je de grote, ronde, uitgeholde kanalen door het heldere water zien. Het water kolkt hier als het ware heel hard in rond. Hier onder op de foto zie je een uitgehold kanaal waar geen water meer in staat. Het lijkt klein, maar het is echt groot. De wanden zijn helemaal glad door het water wat er jaren door heen heeft gekolkt.

Magalaupet, Oppdal

© My Little Travel Stories

We wandelen nog even verder langs de rivier. Op onze wandeling komen we een bord tegen met onderstaande foto erop. Hier is goed te zien hoe mensen vroeger bruggen over de rivier bouwden. Boomstammen werden aan beide zijden net zo lang opgestapeld tot dat beide kanten dichtbij genoeg waren om een hele boomstam van de ene kant naar de andere kant te leggen. Zou jij met deze brug de rivier over durven steken?

Magalaupet, Oppdal

Dit is hoe ze vroeger een brug bouwden over de rivier. Indrukwekkend!

Mågålaupet als zomer paradijs

’s Zomers vormt Mågålaupet een zomer paradijs voor waaghalzen. Vanaf de kliffen kun je (op de goede plekken!) in het diepe water springen. Bij ons liet het weer het niet toe om lekker het water in te duiken, maar ik kwam deze video tegen wat toch wel een leuk zomersfeertje creëert. Lijkt mij in ieder geval heel gaaf om dit ook eens te doen!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄