Bezienswaardigheden in Boedapest

Eline Door Eline

De Hongaarse stad Boedapest mag eigenlijk niet op jouw bucketlist ontbreken! 😍 Van origine bestaat de stad uit twee delen, Boeda en Pest. Maar met de komst van de Kettingbrug in 1873 zijn de twee steden samengevoegd tot een stad.  De stad telt 1,76 miljoen inwoners en trekt jaarlijks ruim 4,5 miljoen toeristen. Dat is niet gek, want de stad heeft heel veel te bieden. Heb jij al een stedentrip gepland of ben je juist nog aan het oriënteren? Wij zetten alle must see bezienswaardigheden in Boedapest voor je op een rijtje.

Bezienswaardigheden Boedapest


Wat te doen in Boedapest

1. Het Parlementsgebouw (Orszaghag)

Het Hongaarse Parlementsgebouw is een van de meest indrukwekkende gebouwen in Boedapest. Dus eigenlijk moet je dit immense bouwwerk van 18.000 m2 wel gezien hebben tijdens je stedentrip. Het is zelfs mogelijk om de binnenkant te bewonderen, maar alleen tijdens een rondleiding met gids. Misschien maar goed ook, want met maar liefst 691 kamers kunt je gemakkelijk verdwalen. Hoewel het parlementsgebouw heel oud lijkt, werd de bouw pas in 1885 gestart. Sinds 1902 staat het volledig afgebouwde parlementsgebouw te schitteren langs de oevers van de rivier de Donau.

–> Boek hier je tickets om het Parlementsgebouw te bezoeken

Tip: Boek een Boedapest Sightseeing Cruise over de Donau. Stap op de boot en bewonder alle highlights van Boedapest vanaf het water. Zo kun je prachtige foto’s van het Parlementsgebouw maken. Dit kun je overdag doen, maar ook ’s avonds wanneer alles mooi verlicht is 😍

Tip: je kunt in Boedapest veel geld besparen met de Budapest stadskaart.
Je kunt deze kaart voor 1, 2, 3, 4 of 5 dagen boeken. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Boedapest, gratis toegang tot verschillende musea, toegang tot de Szt. Lukács spa, 2 gratis wandelingen (eentje in Boeda en eentje in Pest) en kortingen op meer dan 100 restaurants, baden en bezienswaardigheden in Boedapest. Wil je er meer over weten?
–> Lees hier meer over de Boedapest stadskaart.

Burchtheuvel Boedapest

2. Bezienswaardigheden in Boedapest: Burchtheuvel

In tegenstelling tot het vlakke stadsdeel Pest, is Boeda heel heuvelachtig. Op een van die heuvels zijn burchten, paleizen en andere indrukwekkende bouwwerken gebouwd. Het is dan ook niet voor niks dat deze heuvel burchtheuvel genoemd wordt. Hier vind je een aantal belangrijke musea van de stad zoals het museum voor moderne kunst en het historisch museum. Ook het koninklijk paleis staat op deze heuvel. Kortom, een groot deel van de bijzondere gebouwen in de stad Boedapest vind je op burchtenheuvel.

Tip: Een aantal van de bekende bezienswaardigheden in Boedapest staan op Burchtheuvel. Het is handig om van tevoren goed te bedenken welke gebouwen je wilt bezoeken. Het zou toch wel een hele zware workout zijn als je de heuvel meerdere keren moet beklimmen omdat je een bezienswaardigheid gemist hebt. 

Fisherments bastillon in Boedapest

3. Vissersbastion

Een van de meest opvallende bouwwerken is het Vissersbastion met haar zeven torens. Elke toren staat symbool voor de verschillende Hongaarse stammen die samen het land hebben opgericht. Ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije is de Vissersbastion (net als het Hongaarse Parlementsgebouw) gebouwd. Het Vissersbastion is een van de meest populaire bezienswaardigheden in Boedapest. En wij snappen heel goed waarom! 

Tip: Bezoek het Vissersbastion rond zonsondergang. Vanaf de burchtenheuvel heb je prachtig uitzicht over de stad. En dit is nog mooier tijdens zonsondergang. 

Sint Stefanus Basiliek Boedapest

4. Sint Stefanus Basiliek

De Sint Stefanus Basiliek is de grootste kerk van Boedapest. De bouw heeft tientallen jaren geduurd omdat de kerk halverwege de bouw is ingestort. 17 jaar na de start van de bouw, in 1851, moest men in 1868 weer opnieuw beginnen. Sinds 1905 schittert de monumentale kerk in het centrum van de stad, in het stadsdeel Pest. De kerk is 96 meter hoog. Daarmee staat het op een gedeelde eerste plek met het parlementsgebouw als het om de titel hoogste gebouw van Boedapest gaat. De. Twee gebouwen zijn exact even hoog omdat men wil laten zien dat politiek en geloof nooit belangrijker dan elkaar gevonden mogen worden.

Tip: Het is mogelijk om de kerktoren van de Sint Stefanus Basiliek de beklimmen. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de stad. De basiliek ligt bovendien in een gezellige wijk met leuke winkeltjes en restaurants. Dus het is zeker de moeite waard om hier rond te struinen.

Kettingbrug Boedapest

5. Kettingbrug

De kettingbrug is de meest indrukwekkende brug van de stad Boedapest. De brug is gebouwd tussen 1842 en 1849 op initiatief van graaf István. Deze brug is de eerste verbinding tussen de stadsdelen Boeda en Pest. (Inmiddels zijn er negen bruggen die de stadsdelen met elkaar verbinden). Het is dan ook niet voor niks dat deze brug een van de meest symbolische bouwwerken in de stad is. Aan beide kanten van de brug zijn antieke triomfbogen en er staan vier standbeelden van leeuwen. De leeuwen moeten de brug bewaken. Op het moment dat de brug officieel geopend werd, was het een van de langste bruggen ter wereld.

Tip: Je kunt de brug natuurlijk vanaf de kade bewonderen of er zelfs overheen lopen. Maar het is nog leuker om de brug te bewonderen vanaf het water. Tijdens een rondvaart over de Donau vaar je onder de brug door.

Grote Synagoge Boedapest

6. Bezienswaardigheden in Boedapest: Grote Synagoge

De grote synagoge in Boedapest is heel groot. Sterker nog, het is bijna grootste synagoge ter wereld. Alleen de synagoge in New York is groter. Het gebouw is gebouwd in Moorse stijl en zowel van binnen als van buiten indrukwekkend. Je kunt de synagoge bezoeken en op een unieke manier kennismaken met de Joodse geschiedenis van de stad. Er is een museum en je kunt over de Joodse begraafplaats lopen. Hier liggen 2600 slachtoffers van de Holocaust. Houdt er rekening mee dat dit behoorlijk intensief kan zijn. 

Tip: Je kunt de synagoge op eigen houtje bezoeken, maar het is ook mogelijk om een rondleiding te boeken. Tijdens de rondleiding kom je meer te weten over de architectuur van de synagoge, over Joodse gebruiken en over de Joodse gemeenschap in Boedapest tijdens de tweede wereldoorlog.

Grote markthal Boedapest

7. Grote Markthal

Een bezoek aan de Grote Markthal mag niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Boedapest. De overdekte markthal is meermaals uitgeroepen tot de mooiste mart van Europa. CNN noemde het zelfs al eens de mooiste markt ter wereld. Tja, die wil jij natuurlijk ook gezien hebben. Op de markt vind je allerlei ingrediënten en producten zoals verse vis en vlees. Ook voor andere producten zoals kleding en souvenirs kun je op de markt terecht. Let er wel op dat souvenirs op de markt een stuk duurder zijn dan in andere delen van de stad. Ook voor een uitgebreide lunch kun je beter naar een restaurant gaan. Wil je echt inkopen doen om zelf te koken? Dan is de markt zeker een aanrader. De lokale Hongaren komen ook regelmatig naar de markt kom hun inkopen te doen. 

Tip: De markt heeft meerdere ingangen. De meeste toeristen komen binnen via de hoofdingang van de markt. Als je via de achteringang naar binnen gaat, is het een stuk rustiger. Bovendien kom je dan eerst in het gedeelte waar de meeste locals komen.

matthiaskerk boedapest

8. Matthiaskerk

De Matthiaskerk is een gotische kerk in het centrum van Boedapest. De kerk is met name beroemd om de kleurrijke dakpannen, rijkelijk versierde gevel en indrukwekkende interieur. Binnen word je verrast met prachtige schilderingen en glas-in-loodramen 😍 Daarnaast herbergt de kerk een schat aan historische en culturele artefacten, waaronder een replica van de heilige kroon van Hongarije en de beroemde Maria-sculptuur van Buda. Ook vind je hier het graf van koning Béla III. en zijn vrouw Anne de Châtillon

Binnen in de kerk is ook een museum te vinden met exposities die dieper ingaan op de geschiedenis van de kerk en de omgeving.

Széchenyi badhuis Boedapest

9. Bezienswaardigheden in Boedapest: Badhuizen

Boedapest staat bekend om de vele badhuizen in de stad. Wist je dat er maar liefst 31 thermische badhuizen in Budapest te vinden zijn? 😊 Het meest bekend badhuis is het Széchenyi bad (te zien op de foto). Het is echt een aanrader om dit bad te bezoeken tijdens je stedentrip naar Boedapest.
Het is namelijk gevestigd in een prachtig neobarok gebouw daterend uit 1913! Dat geeft een bijzondere sfeer. Daarnaast is het ook een heel groot complex. Het heeft maar liefst 21 baden. Drie baden zijn buiten te vinden. Elk buitenbad heeft een verschillende temperatuur. Ook zijn er sauna’s, stoomcabines, bubbelbaden en een aquafitness centrum. Hier kun je je dus gerust een hele dag vermaken.
–> Boek hier je tickets zodat je verzekerd bent van een plek.

10. Géllertheuvel

De Géllertheuvel ligt aan de Buda-zijde van de Donau in Boedapest. Het is het hoogste punt in Budapest. Hier heb je dus gegarandeerd een spectaculair uitzicht over de stad 😍 Je kunt zowel Buda- als Pest goed zien vanaf deze heuvel. Ook zijn het Buda-kasteel, de Kettingbrug en het parlementsgebouw makkelijk te herkennen.

Bovenop vind je het de citadel en een vrijheidsbeeld. Het vrijheidsbeeld herdenkt de Hongaarse bevrijding van de overheersing door de Duitsers.

Tip: het mooiste uitzicht heb je uiteraard rond zonsondergang! ❤️

11. Margaretha Eiland

Margaretha Eiland is het eilandje in de Donau. Het is een mooie, groene plek. Dit eiland is leuk om op te zoeken als je een wandeling wil maken met groen om je heen, als je zin hebt in een picknick of als je wil hardlopen.

Voor hardlopers is er rondom het eiland speciaal een pad aangelegd. Je kunt een rondje van 5.8 kilometer rennen 😊

Ook als je met kinderen naar Boedpest gaat is het leuk om hier heen te gaan. Er is namelijk een kinderboerderij waar je zelfs op pony’s mag rijden. Dat is natuurlijk een onvergetelijke ervaring voor kinderen.

Verder vind je hier fonteinen die op het ritme van muziek bewegen.

burcht van boedapest bezienswaardigheden

12. De burcht van Boedapest (Kiralyi Palota)

De burcht van Boedapest is het oude Koninklijke Paleis van Budapest. Tegenwoordig zijn er veel verschillende bezienswaardigheden in het kasteel te vinden.
Je vindt er nu de Hongaarse Nationale Galerie, de nationale Széchényi bibliotheek, het Museum van de Hongaarse Arbeidersbeweging en het historisch museum van Boedapest.
Het kastelen complex staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ook de wijk eromheen is leuk om te bezoeken. Het is een Middeleeuwse wijk met veel leuke kronkelstraatjes 😊

13. Bezienswaardigheden in Boedapest: Het Heldenplein

Het Heldenplein is een groot, indrukwekkend plein in Boedapest. Het ligt tussen het stadspark en de Andrássy boulevard in. Het meest opvallende van dit plein is het Milleniummonument.

Je herkent het aan de 45 meter hoge zuil. Daar bovenop staat de aartsengel Gabriël. Hij houdt een kruis en de Stefanskroon vast. Dit zijn de nationale symbolen van Hongarije. Daarnaast staat aan beide kanten een zuilengalerij met beelden van bekende Hongaren (helden).

Dit plein is heel anders dan andere pleinen en door de wijde opzet vinden veel mensen het een fijn plein om te zijn.

Naast het Milleniummonument vind je hier nog 2 musea: Museum voor de Schone Kunsten en de Kunsthal.

14. Hongaarse staatsopera

Een bezoek aan de Hongaarse Staatsopera mag zeker niet ontbreken op jouw stedentrip naar Boedapest. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Boedapest.

En dat is niet voor niets. Het luxueus ingerichte gebouw is een meesterwerk van Hongaarse architectuur. Het is gebouwd in neorenaissancestijl met enkele barokke elementen. De zaal is gemaakt in de traditionele U-vorm. Verder zie je hier allemaal sculpturen en schilderijen gemaakt door de toonaangevende kunstenaars uit de 19e eeuw.

Qua capaciteit en grootte behoort dit Opera gebouw niet tot de grootste operahuizen. Maar, qua akoestische kwaliteit en schoonheid wordt het beschouwd als een van de beste operahuizen ter wereld 🌟 De geluidskwaliteit staat op de derde plaats na La Scala in Milaan en de Opéra Garnier in Parijs.

Tip: bezoek de opera met een Budapest stadskaart. Deze kaart scheelt je een hoop geld tijdens je stedentrip naar Boedapest omdat je ook gratis gebruik mag maken van het OV.

stadspark bezienswaardigheden budapest

15. Het stadspark Városliget

Het stadspark Városliget komt tijdens de lente- en zomermaanden helemaal tot leven. Je ziet mensen hier lekker wandelen, sporten of picknicken. Het is de ideale plek om even tot rust te komen.

Een eye-catcher in het stadspark is de grote luchtballon. Je kunt een ritje naar boven maken. De ballon is gevuld met helium en zit wel vast aan de grond. Hij vliegt dus niet echt weg, maar wel omhoog. Een leuke manier dus om mooi uitzicht over Boedapest op te zoeken.

In de zomer kun je een bootje of kano huren. In de winter is hier vaak een grote schaatsbaan te vinden ⛸️

Tip: bij de openluchtbar Kertem kun je in de zomermaanden wat lekkers te eten of drinken halen 😊

16. Schoenen langs de kade van de Donau

Tijdens een wandeling langs de Donau zou het zomaar kunnen gebeuren dat je 60 paar schoenen tegen komt. Deze schoenen zijn een nagedachtenis aan alle Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de Donau werden doodgeschoten.

ruine-bar-boedapest

17. Ruïne Bars

De ruïne bars zijn Budapest best kept secret. Oké, dat is niet zo, want ze zijn super populair 😜 Maar deze bars zijn niet zomaar te vinden. Het zijn bars in oude panden. Ze zijn verspreid over de stad. Van buiten zien ze er uit als normale huizen. Er zijn geen uithangbordjes, dus je moet echt weten dat er een bar in zit. Maar eenmaal binnen bevind je je in een compleet andere wereld. De bars zijn hip en hebben een industriële inrichting. Leuk dus voor een avondje uit 😊

Een paar ruïne bars die je zeker moet bezoeken zijn Szimpla Kert, Instant en Doboz. Doboz staat bekend om de binnentuin.

360-bar-boedapest-rooftop-bar

18. 360 Rooftop bar

De 360 Bar is een spectaculaire rooftop barin Boedapest. Met een lift ga je een flink stuk naar boven waardoor je gaaf uitzicht over de stad hebt.

Een rooftop bar is in de zomer altijd een goed idee, maar hier kun je ook in de herfst- en wintermaanden heel goed vertoeven. Ze hebben namelijk knusse iglotenten die je samen met je gezelschap kunt reserveren. Zo kun je dus onder het genot van een warme en sfeervolle ambiance genieten van je drankjes en eten. Én ze hebben een uitgebreide cocktailkaart 😏

Het dakterras is verder ingericht met leuke planten en kleurrijk meubilair.

Tip: ze organiseren ook vaak leuke evenementen. Ze geven bijvoorbeeld ook wel eens een morning yoga workout. En er is hier regelmatig live muziek te horen. Voor actuele evenementen kun je het beste op hun Instagram account kijken.

Het is aan te raden van tevoren even een tafeltje te reserveren.

erzsébetváros joodse wijk boedapest

19. Bezoek de Joodse wijk Erzsébetváros

Het is leuk om de Joodse wijk in Boedapest te bezoeken. Deze wijk heet Erzsébetváros. Helaas is de wijk niet meer zoals hij oorspronkelijk was. In de Tweede Wereldoorlog is deze wijk namelijk grotendeels verwoest en veel mensen hebben hun huis verlaten. Een tijd lang is het daardoor een achterstandswijk geweest. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig is het juist een soort hippe wijk met veel leuke restaurants, ruïne bars en streetart. Natuurlijk zijn hier ook nog synagoges te vinden. Bezoek zeker de grote synagoge.

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Boedapest

Wat zijn populaire bezienswaardigheden om te bezoeken in Boedapest?

Bezienswaardigheden die populair zijn om te bezoeken zijn het Parlement (Orszaghag), het Vissersbastion, de Sint-Stefanuskerk en de Burcht van Boeda (Kiralyi Palota).