Wat is de boomgrens precies?

Eline Door Eline

Er zijn verschillende soorten boomgrenzen. In principe is het een grens waar bomen niet meer kunnen groeien omdat de milieuomstandigheden dat niet meer toelaten. Meerdere factoren kunnen er voor zorgen dat deze milieuomstandigheden niet meer toereikend zijn. Het kan komen door een te lage temperatuur, droogte, hoog zoutgehalte in de bodem of teveel wind.

Boomgrens door een te lage temperatuur

Temperatuur is de meest bekende onderscheidende factor. Dit type boomgrens komt voor aan de beide polen en in gebergten zoals de Alpen. In het uiterste noorden van Scandinavië hoeven de bergen niet eens zo heel hoog te zijn om de boomgrens te bereiken. Hier wordt het ’s winters namelijk zo koud dat er ook op zeeniveau als een boomgrens te onderscheiden is. Dit wordt de noordelijke boomgrens genoemd. Over het algemeen geldt: hoe noordelijker de locatie, des te lager ligt de boomgrens. Extreem koude temperaturen kunnen er voor zorgen dat de interne sappen van bomen bevriezen. Ook kunnen bomen door permafrost niet diep genoeg wortelen. Dit geeft ze niet de nodige houvast.

boomgrens

Boven de boomgrens in Noorwegen.

Boomgrens door droogte

Ook droogte levert een boomgrens op. in woestijnen kunnen bomen soms onmogelijk groeien. Door de warmte verdampt de regen die is gevallen al snel als sneeuw voor de zon. Het duurt iets langer voordat de boomgrens wordt bereikt op woestijnhellingen die naar het noorden gericht zijn (op het noordelijk halfrond). Omdat deze hellingen iets langer in de schaduw liggen dan hellingen die naar de evenaar gericht zijn, verdampt het regenwater iets minder snel en geeft het bomen een kleine kan op overleven.

Boomgrens

Boomgrens in de woestijn

Boomgrens aan de kust

Ook aan de kust zie je soms een duidelijke boomgrens. Heb jij wel eens bomen zien groeien op het strand? En ben je wel eens op de Waddeneilanden geweest? Daar zie je ook weinig boomgroei. Dit komt doordat de bodem hier te zout is. Ook staat er hier veel wind. Bomen kunnen in deze omstandigheden niet goed groeien.

Boomgrens aan de kust

Boomgrens aan de kust

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄