Surfen in Marokko – Solid Surf House

Eline Door Eline

Het is hartje winter (eind januari) en Nederland ligt verstopt onder een klein laagje sneeuw. Mijn zware tweede periode op de universiteit is zojuist afgesloten met een tentamenweek en ik heb geen herkansingen.  Samen met mijn vriend pak ik daarom m’n koffers en we stappen op het vliegtuig naar Marokko! 🙌😊

Het eerste deel van onze reis spendeerden we in Taroudant. Een onontdekt Marrokaans stadje waar het traditionele Marokkaanse leven nog helemaal z’n gang gaat. Het tweede gedeelte van onze reis bestond uit surfen in Tamraght, een klein plaatsje op zo’n 11 minuutjes rijden van Taghazout en een halfuurtje van het wat grotere Agadir. Het was echt een geweldige ervaring en ik wil het graag met jullie delen.

Solid Surf House

Wij boekten ons verblijf bij Solid Surf House. Dit is een surfschool en verblijfplaats voor enthousiaste surfers die de golven van Marokko komen opzoeken. De accommodatie was fantastisch! Ik heb wat foto’s gemaakt, maar mijn foto’s kunnen niet op tegen het filmpje wat het Solid Surf House zelf heeft gemaakt, zie hier onder:

Het surfhuis heeft verschillende kamers. Zo hebben ze bijvoorbeeld kamers die je kunt delen met anderen. Net als in een hostel. Heel fijn als je bijvoorbeeld alleen reist en op zoek bent naar wat gezelschap. Er zaten in onze groep flink wat mensen die alleen kwamen (allemaal vrouw trouwens, dus laat je als vrouw zeker niet tegen houden als je in je eentje naar Marokko wilt want dat is heel goed te doen!😉). Wij sliepen in het Crowd’s Nest. Groot voordeel van deze kamer: een privé dakterras met uitzicht op zee!!! 😍😍

Solid Surf House Marokko

Privé dakterras!! © My Little Travel Stories

Je leidt in het Solid Surf House een luxe leventje. Er worden namelijk elke dag drie maaltijden voor je bereid: ontbijt, lunch en diner. Dagelijks sloven twee Marokkaanse keukenprinsen- en/of prinsessen zich volledig uit en bereiden een goed, gezond en lekkere maaltijd voor je. Het diner bestaat zelfs uit drie gangen! Ook aan vegetariërs wordt gedacht. De lunch wordt altijd op strand opgegeten en wordt daarom in een bakje in een koelbox meegenomen. Ideaal! 🙂

Surfen

De dag begon altijd lekker op tijd. Vanaf 8 uur konden we gezamenlijk ontbijten en tussen 9:00 en 10:00 uur vertrok de groep om te gaan surfen. De surfplanken werden op een aanhanger geladen. De aanhanger werd achter een busje vastgemaakt. Wij zaten zelf in het busje en werden zo naar het strand gereden. Wat een luxe! Toen we in Frankrijk gingen surfen moesten we ons surfboard altijd best wel een flink eind naar het strand dragen. Ook niet erg, maar dit was wel wat relaxter.

Surfen Marokko

Zo werden onze surfboards vervoerd. © My Little Travel Stories

Elke dag werd het weer, de wind en de kwaliteit van de golven ingeschat. Als de golven vlakbij onze accommodatie niet toereikend genoeg waren voor alle niveau reden we met het busje naar een strandje verderop. Wij hadden echt suuper veel geluk, want dag 1 van ons verblijf reden we na een flinke wave check langs de kust door naar het plaatsje Imsouane.

Surfen Marokko

Wavecheck © My Little Travel Stories

En waarom noem ik dat geluk? 😇 Imsouane heeft dé surfspot van Afrika: ‘La Bay’. Hier vind je een van de beste point breaks van heel Afrika. Als de ‘swell’ goed genoeg is rollen de golven zo de baai in. Zodra een golf de baai in komt kun je deze golf wel drie kilometer lang surfen!!! Hoe gaaf is dat?!  Ik sprak een van de surfleraren en hij gaf aan dat ze daar ongeveer 1 à 2 keer per maand heen gaan. Heel veel geluk dus dat wij dit al op dag 1 konden meemaken 😇 Als je het leuk vind om hier iets meer over te lezen zou ik je aanraden om hier even verder te lezen.

Surfen Marokko

© My Little Travel Stories

Imsouane surfen Marokko

Imsouane © My Little Travel Stories

Terug naar de stranden voor onze accommodatie. Hier zijn veel verkopers te vinden. Ze weten dat er dagelijks groepen mensen komen surfen én ze hebben connecties met de surfleraren. Ze verkopen onder andere Marokkaanse thee, donuts, kleden, zonnebrand en noten. Als je goed onderhandelt kun je voor een lage prijs toch een lekker tussendoortje op de kop tikken 😏 Het zijn vriendelijke mensen, maar kunnen soms een beetje opdringerig overkomen. Vooral omdat ze de hele dag bij de groep blijven hangen. Maar verder geen last van gehad 🙃 Het voordeel van surfen op het strand voor onze accommodatie is dat je zelf kunt bepalen wanneer je naar huis gaat. Het Solid Surf House was hier namelijk op loopafstand van het strand. Vaak deden wij een surfsessie ’s ochtends (met de groep samen), aten we even onze lunch en gingen we daarna weer terug naar het huis om even om te kleden en vervolgens Tamraght een beetje te verkennen.

Surfen Solid Surf House

© My Little Travel Stories

Wat ik wel echt erg vind zijn de mannen die op kamelen zitten en een ritje op een kameel verkopen. De kamelen zien er vreselijk onverzorgd uit, moeten de hele dag keihard werken (soms zitten ze er bovenop en laten ze ze heel hard rennen door ze te slaan met een stok) en vaak zitten er meerdere kamelen aan elkaar vast of in dit geval: een pony. Het arme beestje moest keihard z’n best doen om de kameel bij te houden. Een ritje op een kameel kan je ervaring in Marokko wel echt compleet maken, maar kijk dan even naar een bedrijfje waar de kamelen wel echt goed verzorgd worden.

Kameel Marokko

© My Little Travel Stories

Smoothies drinken bij Adam’s Café

Als je ooit in Tamraght bent moet je écht naar Adam’s Café. Hier hebben ze de lekkerste, meest verse smoothies die je ooit zult tegen komen. Én een hele lieve gastheer.

Smoothie Surfen Tamraght Marokko

Smoothies! © My Little Travel Stories

Solid Surf House aanrader?

Ik vond het Solid Surf House echt een aanrader. De surfleraren zijn super enthousiast en aardig. Het eten is goed verzorgd, het vervoer is goed verzorgd (ze brengen en halen je trouwens ook naar het vliegveld in Agadir), de kamers worden elke dag netjes schoongemaakt, het Solid Surf House ligt in een leuke (veilige) buurt en je leert op een laagdrempelige manier nieuwe mensen kennen. Ook zijn er verschillende excursies naar omliggende plaatsen, maar die zijn niet onder begeleiding. Ze bellen alleen een taxi als je met een groepje van minimaal 5 bent.

Een klein verbeterpuntje vond ik de surflessen zelf. Er werd heel weinig aandacht besteed aan theorie. Eigenlijk wordt je gewoon bij het strand gedropt en moet je zelf maar een beetje uitzoeken hoe het surfen eigenlijk gaat. Toen wij in Frankrijk gingen surfen bij Ripstar kregen we suuuper veel en goede theorie. Zeker voor een eerste keer vind ik dat heel belangrijk. Ik had het zelf nu niet perse nodig, maar als je voor het eerst gaat zou ik daar zeker rekening mee houden. Halverwege de week hadden we wel een theorieavond. Ze hadden ons die dag gefilmd en door middel van filmanalyse gingen we kijken waar de verbeterpunten zaten. Heel interessant en leerzaam! Jammer dat we de beelden niet mochten meenemen (ik heb het nog gevraagd, maar ze wilden ze niet delen).

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄