Het Verscholen Dorp, de Veluwe

Eline Door Eline

Het verscholen dorp in Vierhouten is een oorlogsmonument uit de Tweede Wereldoorlog.

Met de auto kun je vlakbij het verscholen dorp parkeren. Wij dachten dat we op 1 kilometer afstand van het verscholen dorp (er staat een bordje) niet meer verder konden rijden met de auto dus we hebben de auto daar geparkeerd en zijn verder gaan lopen. Achteraf bleek dat er een parkeerplaats aanwezig was.

Route naar het verscholen dorp in Vierhouten

Route naar het verscholen dorp in Vierhouten

Het verhaal achter het Verscholen Dorp

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Nunspeet vol met onderduikers. Omdat het aantal onderduikers steeds meer toenam besloten ze een kamp te openen in de Soerelse bossen. Hier hadden de onderduikers meer bewegingsvrijheid. Streekbewoners brachten de onderduikers voedsel en water. Ook zorgden ze – met gevaar voor eigen leven – voor medische verzorging als dat nodig was. Op zondag 29 oktober 1944 werd het kamp ontdekt door Duitse soldaten. Schoten van de soldaten zorgden ervoor dat bewoners van het kamp op tijd gewaarschuwd werden. Veel bewoners konden daarom nog op tijd ontkomen, maar niet iedereen haalde het. Acht mensen werden door de Duitsers gevangen en doodgeschoten in kuilen die ze zelf hebben moeten graven. Ter nagedachtenis van deze mensen is er een monument onthuld aan de Tongerenseweg.

Verscholen dorp

Hut in het verscholen dorp

Geocache in het Verscholen Dorp?

Tijdens ons bezoek aan het Verscholen Dorp hebben we een poging gedaan tot het vinden van de geocache die hier verscholen zit. Helaas liet ons gps signaal ons in de steek en konden we niets met de gevonden coördinaten. Ook konden we de aanwijzing die in een van de huisjes vindbaar zou moeten zijn niet vinden. We hebben alle drie de huisjes uitvoerig bestudeerd, maar een aanwijzing konden we niet vinden. Helaas gingen we dus zonder vondst van de geocache naar huis.

Op de weg terug

Op de weg naar Epe reden we langs een mooie open stuk heide wat in bloei stond. Het was echt heel mooi om te zien. Langs deze weg staat ook een ijskraampje. Mijn vriend wist het toevallig nog te herinneren vanuit z’n jeugd. Hier stopten we dus even om een lekker ijsje te halen. Voordat ik een foto maakte had mijn vriend z’n ijsje al helemaal rond gelikt haha. Ach, maakt ook niet uit. Met de mooie paarse heide op de achtergrond genoten we van ons ijsje.

Verscholen Dorp

IJsjes!!! 🙂

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄