Dalapaardjes Fabriek, Nusnäs

Eline Door Eline

De dalapaardjes zijn al jarenlang het symbool van de regio Dalarnas in midden Zweden.

Internationale bekendheid van het Dalapaardje

Tijdens de Wereld Exhibitie in New York, 1939 kregen ze internationale aandacht. Het Dalapaard werd een beroemdheid nadat de er een groot Dalapaard voor het Zweedse pavillion gezet was. Het duurde niet lang tot het Dalapaardje overal bekend werd en datzelfde jaar werden er meer dan 20.000 Dalapaardjes naar New York geëxporteerd. Dat was voor die tijd heel veel.

De Dalapaardjes fabriek in Nusnäs

In het kleine dorpje Nusnäs, vlak bij het Siljanmeer staan in één straat twee Dalapaardjes fabrieken. Toegang tot beide fabrieken is gratis voor iedereen. Het zijn geen grote fabrieken, het zijn meer een soort van werkplaatsen waar mensen echt aan het werk zijn. Het gaat continue door. Eerst worden de paarden gevormd, dan gekleurd en als laatst gedecoreerd en gelakt. Het maken van een Dalapaardje duurt maar liefst 2 weken! Ik bezocht beide Dalapaardjes fabrieken om eens een kijkje achter de schermen te nemen 🙂

Dalapaardjes fabriek

Het hele productieproces van de Dalapaardjes wordt gedaan met de hand. © My Little Travel Stories

Het vormen van de paarden

Het hout wat gebruikt wordt voor het maken van de Dalapaardjes komt van bomen die groeien rond het Siljanmeer. Eerst wordt er een template gestempeld op de houten balken. Door middel van elektrische zagen worden de paardjes vervolgens uitgesneden. De basis is dan gelegd. Vervolgens moet een paardje nog bijgesneden worden om zijn uiteindelijke vorm te creëren. Dit wordt gedaan met de hand. Elke snijder vormt het Dalapaardje op zijn eigen manier. Zo kun je aan het uiteindelijke paardje herkennen wie hem heeft gesneden. Dit maakt een paardje extreem uniek.

Dalapaarden fabriek

Het template van de paarden worden met een elektrische zaag gesneden. © My Little Travel Stories

Dalapaarden fabriek

Hier worden de paarden met de hand gevormd. © My Little Travel Stories

Het kleuren van de paarden

Nadat een Dalapaardje helemaal gevormd is wordt hij gekleurd. Alle paardjes krijgen eerst een basiskleur. Daarna worden ze geschuurd en dan komt er een tweede kleurlaag overeen. Hier onder kun je zien hoe de paarden gekleurd worden. Één voor één doopt deze man de paardjes in de rode bak gevuld met rode verf. Daarna zet hij ze op het plateau erboven. Alle overtollige verf loopt vanzelf weer de bak in.

Dalapaardjes fabriek

De paarden krijgen een basiskleur. © My Little Travel Stories

Nadat een Dalapaardje zijn basiskleur heeft gekregen en een aantal dagen heeft staan drogen kan hij gedecoreerd worden. Ook al het decoreerwerk is handwerk. Het is echt heel bijzonder om te zien hoe deze vrouwen elk paardje weer voorzien van fantastische kleuren en vormen. Het vereist een grote concentratie en een vaste hand.

Dalapaarden Nusnäs

De dalapaardjes worden met de hand gedecoreerd © My Little Travel Stories

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄