Echte aanrader: Storforsen in Noord Zweden

Eline Door Eline

Het is vandaag dag 6 van onze roadtrip door Scandinavië en het is een indrukwekkende dag. De mooie Zweedse natuur komt hier steeds meer tot leven. We rijden nog altijd op de E45. Kilometers lang kom je soms geen dorpje of tegenliggers tegen. Onderweg komen we langs de indrukwekkende stroomversnelling Storforsen, passeren we de poolcirkel en ontmoeten we Zweeds wild midden op de E45.

Wild op de E45

Op onze route richting Jokkmokk komen we regelmatig wild tegen. Midden op de doorgaande weg (de E45) staat zo nu en dan ineens een rendier voor de auto. Soms moet je hard op de rem trappen. Echt heel schuw zijn ze niet. Als je de auto op tijd tot stilstand brengt kun je best wel even genieten van het wild.

Wild op de E45 in noord Zweden.

Wild op de E45 in noord Zweden. ©Travel photography Ilse

Wild op de E45 in noord Zweden.

Wild op de E45 in noord Zweden. ©Travel photography Ilse

Stroomversnelling Storforsen

Storforsen natuurreservaat is een geweldige plek met een indrukwekkende stroomversnelling. Het is een absolute aanrader om Storforsen te bezoeken als je in Noord Zweden bent. Als je via de E45 rijdt kun je een stukje voorbij Arvidsjaur de afslag naar rechts nemen naar weg nummer 374. Vlak bij het Storforsen hotel heb je een afslag naar rechts naar het Storforsens natuurreservaat. Hier kun je makkelijk parkeren en dan heerlijk wandelen door het gebied.

Storforsen

Storforsen natuurreservaat. © My Little Travel Stories

Het is echt prachtig. Ik zou er op een mooie warme dag zo een hele dag kunnen spenderen. Overal zie je kleine watervalletjes, beekjes, rotsen en meertjes waar je kunt zwemmen. Voor kinderen is het echt een waterparadijs. In de verte kun je de stroomversnelling al horen. Met mooie aangelegde bruggen en vlonders kun je makkelijk heel dichtbij de stroomversnelling komen. Het is echt fantastisch. Wat een kracht!!

stroomversnelling Storforsen Zweden

Echt heel indrukwekkend! ©Travel photography Ilse

Storforsen is de naam van de stroomversnelling en het maakt onderdeel uit van de Piteälv rivier. De immense stroomversnelling heeft een verval van 80 meter over 5 kilometer. Het water stroomt hier gemiddeld met 250 m3 per seconde naar beneden en aan het einde van de lente – als het smeltwater zich in de rivier begeeft – kan dit wel oplopen tot 800 m3 per seconde!

Storforsen stroomversnelling

Storforsen stroomversnelling. © My Little Travel Stories

Ik kan deze indrukwekkende en tegelijkertijd ontspannende plek moeilijk met woorden beschrijven. Het is zeker de moeite waard om even om te rijden om deze plek te bezoeken.

De poolcirkel

We vervolgen onze weg over de E45 en niet ver van Jokkmokk, de hoofdstad van Zweeds Lapland, passeer je de noordpoolcirkel. Het passeren van de poolcirkel zal niet onopgemerkt gaan want het wordt duidelijk aangegeven met een groot bord. Op het bord zijn allemaal stickers geplakt door mensen die de poolcirkel bereikt hebben. Vaak een sticker die hun nationaliteit uitdraagt.

De poolcirkel in Zweeds Lapland.

De poolcirkel in Zweeds Lapland. © My Little Travel Stories

De poolcirkel is eigenlijk een grens waarboven de zon gedurende een aantal nachten rond 21 juni niet meer ondergaat. Dit is de zogenoemde middernachtzon. Hoe noordelijker je komt, hoe meer nachten dit zijn. In de winter komt de zon boven deze grens een aantal dagen rond 21 december niet meer boven de horizon uit. Ook hier geldt het: hoe noordelijker, hoe meer dagen. Je leeft hier dan dus een aantal dagen in complete duisternis. Lijkt mij verschrikkelijk.

Oké, en nog één keer een mooie wildfoto.

Wild E45 Zweden

Wild op de E45. © My Little Travel Stories

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄