Zomer in Tromsø

Eline Door Eline

Tromsø is de grootste stad boven de poolcirkel. Het ligt op een eiland in de Tromsøysundet en is door middel van bruggen en een tunnel verbonden met het vasteland.  Het is een echte studentenstad en wordt door de vele cafés, restaurants en kroegen ook wel het  ‘Parijs van het Noorden’ genoemd. ’s Winters is Tromsø een populaire bestemming vanwege het spectaculaire noorderlicht de gave excursies die je hier dan kunt boeken. Wij bezochten Tromsø in augustus. Hier wil ik je laten zien dat het ook interessant is om Tromsø in de zomer te bezoeken. 😄

De Ferry naar Tromsø

Het is vandaag dag 11 van onze reis door Scandinavië. We zijn ondertussen weer langzaam op weg naar het zuiden. Onze bestemming vandaag is Tromsø. Een stad die toch nog ver boven de poolcirkel ligt.
Tromsø is vanuit zowel het Noorden van Noorwegen als het Zuiden van Noorwegen goed bereikbaar met een ferry overtocht. Een overtocht met de ferry bespaart je veel kilometers over de weg, geeft je even wat rust om bij te komen van de autorijden en levert bovendien wat mooie plaatjes op. 😍

Ferry Tromsø

Uitzicht vanaf de Ferry over de Lyngenfjord. © My Little Travel Stories

Niet elke ferry vaart even frequent. Het is dus handig als je van tevoren even checkt hoe laat je de ferry wilt pakken. Zorg er dan voor dat je ruim op tijd bent. Bij elke ferry betaal je per auto een bijdrage voor de overtocht. Dit verschilt per ferry en is meestal afhankelijk van hoe lang de overtocht duurt. Een ticket koop je aan boord van de ferry zelf.

De volgende ferry’s liggen op de route naar Tromsø:

  • Vanuit het zuiden: overtocht van Botenhamn naar Brensholmen
  • Vanuit het noorden: overtocht van Olderdalen naar Lyngseidet en de overtocht van Svensby naar Breivikeidet.

De binnenstad

Tromsø heeft een gezellig centrum. Veel gebouwen zijn hier heel oud en hebben niet meer de functie die ze voorheen hadden. Op veel van deze gebouwen hangt een blauw plakkaat met een kleine geschiedenis van het gebouw.

Je ziet hier veel huizen van hout, elk in een verschillende kleur. Houten huizen worden in verband met brandgevaar tegenwoordig niet meer gebouwd. De kleur van een huis verraad iets over de bewoners of de voormalig bewoners van het huis. Het vertelt namelijk hoe kapitaalkrachtig deze mensen zijn/waren. Wit hout is duurder rood hout. Dit komt door de prijs van de verf en de grondstoffen die er voor gebruikt worden.

In het centrum van Tromsø kun je lekker winkelen. Ook kun je hier gezellig een drankje doen in een van de vele café’s of lekker dineren in een van de restaurants. Het is een stad vol leven.

Tromsø

Het centrum van Tromsø. © My Little Travel Stories

Tromsø

Uitzicht over de haven in Tromsø. © My Little Travel Stories

Tromsø

© My Little Travel Stories

Kabelbaan naar de top van Tromsø

Van Solliveien in Tromsdalen brengt een kabelbaan je in 4 minuten naar de top van de berg richel Storsteinen. Dit is maar liefst 421 meter boven zeeniveau waardoor je boven fantastisch uitzicht hebt over Tromsø. Veel mensen bezoeken de top van deze berg in de winter omdat het een ideaal uitkijkpunt is om het Noorderlicht te bekijken, maar het is ook een heel leuk uitje als je Tromsø in de zomer bezoekt. Van 20 mei tot 22 juli is het officieel ‘middernachtzon seizoen‘. Tijdens deze periode is de zon 24/7 boven de horizon te zien. Super romantisch dus om samen rond 12 uur ’s nachts naar boven te gaan en onder het genot van een wijntje te genieten van de langst durende zonsondergang van het jaar.

Wij waren er niet in het middernachtzon seizoen, maar toch was het zeker de moeite waard om naar boven te gaan. Voor 120 NOK per persoon (allemaal student) konden we met de kabelbaan naar boven. Er zijn twee gondels. In Tromsø staan ze beter bekend als Zeehond en IJsbeer. 😜

Kabelbaan Tromsø

Kabelbaan gondel. © My Little Travel Stories

Eenmaal boven heb je prachtig uitzicht over Tromsø en de omliggende eilanden, fjorden en bergen. 😍 Je kunt hier ook nog een flinke wandeling maken naar het échte bergtopje. Ook is er een restaurant waar je even wat kunt drinken of eten. (Let er wel op dat het hier best wel prijzig is, maar waar niet in Noorwegen?😅).

Uitzicht over Tromsø.

Uitzicht over Tromsø. © My Little Travel Stories

Wil je Tromsø ook van bovenaf bekijken? Bezoek voor meer informatie en actuele prijzen en vertrektijden even de officiële website.

Beleef een indrukwekkende boottocht langs de Fjorden

Tromsø ligt op een unieke locatie tussen prachtige Fjorden. Met een indrukwekkende boottocht excursie van 5 uur zie de kustlijn en dieren van de streek vanuit een anders perspectief. Bij het boeken van deze excursie wordt je in het centrum opgehaald en naar de haven van Tromsø begeleid. Daar stap je aan boord van een klassieke houten boot genaamd ‘Fjord Queen‘.

Vanaf hier maak je een bijzondere tocht over de Noordelijke IJszee langs de schitterende fjorden van de regio. Geniet onderweg van heerlijke vis, drankjes en snacks. Ga in een warme cabine zitten of maak gebruik van de thermopakken om op het dek te blijven en het uitzicht te bewonderen. Je wordt helemaal verzorgd.

Ontdek wat voor dieren er in de regio van Tromsø leven en kijk uit naar vogels zoals zeeadelaren, zeekoeten en eidereenden. Kom papegaaiduikers tegen (in het seizoen), aalscholvers, zeehonden en otters. Zie kleine pilootwalvissen en zelfs dolfijnen spelen in het water. Tuur naar de kustlijn of je rendieren kunt spotten en bewonder de diversiteit van de flora en fauna van Tromsø. Tijdens de trip word je goed begeleid door ervaren gidsen die een heleboel over de omgeving weten te vertellen. Zeker een aanrader in zowel de winter als de zomer in Tromsø.

Botanische tuinen van Tromsø

De botanische tuin van Tromsø is uniek in zijn soort. Je vindt hier veel soorten die in koude gebieden leven, ver boven de poolcirkel. De botanische tuin hier draagt eigenlijk de naam: Arctic-Alpine Botanic Garden. Het is onderdeel van Tromsø Universiteit en ligt vlak bij de campus. Je kunt de botanische tuin alleen in de zomer bezoeken. Entree is gratis.

Botanische tuinen in Tromsø.

Botanische tuinen in Tromsø. © My Little Travel Stories

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄