Het Akropolis Museum in Athene

Suuz Door Suuz

Het Akropolis museum in Athene is een heel bijzonder museum. Het ligt aan de voet van de Akropolis en herbergt een hele bijzondere collectie. In dit artikel delen we wat je er precies kunt zien en waarom dit absoluut een bezoek waard is tijdens je stedentrip naar Athene ๐Ÿ˜Š

Wist je dat: het Akropolis Museum op de 6e plek staat in de top 25 beste musea ter wereld volgens Tripadvisor?! Het staat zelfs boven het Louvre in Parijs! ๐Ÿคฉ

Het Akropolis Museum in Athene


akropolis museum in athene

Tickets voor het Akropolis museum in Athene

Ga je het Akropolis museum bezoeken? Dan is het verstandig om van tevoren je tickets te bestellen. Op die manier hoef je niet in de wachtrij te staan. Dat scheelt je een hoop waardevolle tijd in Athene ๐Ÿ™‚

๐ŸŽŸ๏ธ Toegang tot het Akropolis museum | Bestel hier
๐ŸŽŸ๏ธ Rondleiding in het Akropolis museum | Bestel hier
Let op: bij het boeken van een rondleiding moet je zelf ook een toegangsticket kopen.
๐ŸŽŸ๏ธ Combi-ticket voor de Akropolis + Akropolis museum | Bestel hier

Wat is het Akropolis Museum precies?

Het Akropolis Museum is een van de meest prominente archeologische musea ter wereld. De Akropolis is een iconische heuvel in Athene. Hier was vroeger hรฉt centrum van de oude Griekse wereld. Door de eeuwen heen zijn hier allerlei historische spullen gevonden. Van keramiek tot sculpturen en sieraden tot kunst. 

Tip! Op vrijdagen is het Akropolis museum ook โ€˜s avonds geopend. Vaak is het dan wat rustiger ๐Ÿ˜Š

De collectie is hier echt heel bijzonder. Het oude Griekenland was een bijzondere wereld en in Athene zijn er nog veel elementen teruggevonden. Het Akropolis Museum heeft een grote collectie. Er zijn duizenden objecten. De tentoonstellingen bevatten sculpturen, architecturale elementen, keramiek, sieraden en meer. Het museum is een mix van historische elementen, maar ook in een modern gebouw en zalen vol met interactie en multimedia.

Wist je dat: het Akropolis Museum op slechts 280 meter van het Parthenon ligt? Perfect voor een combi-bezoek! ๐Ÿ˜Š

Het Akropolis Museum is niet alleen een plek om te leren over het verleden, maar ook om het te ervaren. Met interactieve tentoonstellingen, educatieve programma’s en speciale evenementen is het museum een plek waar geschiedenis tot leven komt. Of je nu een liefhebber bent van kunst en geschiedenis of gewoon op zoek bent naar een interessant uitje in Athene. Het is echt een must-visit als je Athene gaat bezoeken ๐Ÿ™‚

Begane grond van het Akropolis museum – Archeologische opgraving

Bij binnenkomst op de begane grond van het Akropolis Museum word je meteen ondergedompeld in de archeologische opgravingen die direct onder het museum liggen. Hier krijg je echt te zien hoe het oude Athene er uit heeft gezien. Je ziet vondsten van de hellingen van de Akropolis, het Parthenon, de Erechtheion en de Tempel van Athena Nike. Van gewijde offers aan de goden tot alledaagse kunstvoorwerpen, alles draagt bij aan het tot leven brengen van het oude Athene.

opgravingen akropolis museum
opgravingen akropolis museum

Eerste verdieping: de oudste beelden van de Akropolis + dagelijkse artefacten

Op de begane grond van het Akropolis Museum stuit je op de eerste tentoonstellingsruimte, waar een scala aan artefacten te vinden is die afkomstig zijn van de hellingen van de Akropolis. Deze tentoonstelling bevat allerlei verschillende voorwerpen. Van alledaagse voorwerpen zoals kookpotten tot gewijde offers die werden gebruikt om de goden te vereren.

Daarnaast zit hier ook het Archaic Acropolis Gallery. Dit is een belangrijk onderdeel van het Akropolis Museum. Deze galerij is gewijd aan het tonen van artefacten en sculpturen uit de archaรฏsche periode van de Akropolis, die dateert van ongeveer de 7e tot de 6e eeuw voor Christus.

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping zitten de meer gemeenschappelijke ruimtes van het museum. Zo kan je hier plaatsnemen in het restaurant, rondsnuffelen in de museumwinkel en er is een leuk multimedia centrum. Daarnaast zijn hier ook open ruimtes waar je kunt genieten van het adembenemende uitzicht op de Akropolis. Een perfecte plek om even pauze te nemen!

uitzicht op de akropolis vanuit het museum
uitzicht op de akropolis vanuit het museum

Derde verdieping: de bekendste beelden van het Parthenon

Maar het hoogtepunt bevindt zich op de derde verdieping van het Akropolis museum in Athene. Hier staat de meest beroemde beelden van het Parthenon schitteren. Hoewel sommige van deze beelden zich elders bevinden, zoals in het British Museum in Londen, het Louvre in Parijs, de Vaticaanse Musea, zijn de exemplaren die je hier ziet onmiskenbaar indrukwekkend. 

Tip! Heb je niet de tijd om het hele museum te bezoeken? Begin dan bovenaan, het uitzicht op de bovenste verdieping is namelijk geweldig!

Topstukken van het Acropolis museum

Het gouden masker van Agamemnon: Dit indrukwekkende masker is een van de meest iconische vondsten uit de Griekse oudheid. Het wordt vaak geassocieerd met Agamemnon, een legendarische figuur uit de Griekse mythologie en een belangrijke leider tijdens de Trojaanse Oorlog. Het masker straalt een aura van mysterie en macht uit, en het is een symbool geworden van de rijke geschiedenis en cultuur van het oude Griekenland.

De 5 originele Caryatiden: Deze vijf sculpturen dienden als zuilen in het Erechtheion-tempelcomplex op de Akropolis. Ze zijn prachtige voorbeelden van de klassieke Griekse beeldhouwkunst en vertegenwoordigen vrouwelijke figuren die de architecturale structuur dragen. Hun gracieuze houdingen en gedetailleerde uitvoering maken ze tot een van de meest bewonderde sculpturen uit de oudheid.

5 originele Caryatiden akropolis museum athene
De 5 originele Caryatiden

Tip! De hop-on hop-off bus van Athene heeft een stop vlakbij het Akropolis Museum. Daarmee kan je ook naar de magische tempel van de Olympische Zeus en naar een aantal mooie stranden van Athene.

Het beeld van de Griekse godin: Het beeld van de Griekse godin in het Akropolis Museum belichaamt de essentie van de oude Griekse religie en mythologie. Met een helm, schild en speer staat het voor bescherming en kracht. Een godin staat echt voor het oude Griekenland, je kan het zien als een eerbetoon.

Moschophoros (Calf-bearer): Dit is een beeld van een jongen die een kalf draagt. Het verhaal gaat dat dit een offer zou zijn aan de goden. Het is gevonden in delen in 1864, maar waarschijnlijk komt het uit 560 voor Christus. Het is รฉรฉn van de oudste beelden die gevonden is. De Moschophoros is gemaakt door een onbekende kunstenaar en is maar liefst 1.91 meter.

Een metalen plaat met de afbeelding van Gorgon: De Gorgonen waren mythische wezens uit de Griekse mythologie. Het mythische monster heeft wijd open ogen, dicht op elkaar geplaatste wenkbrauwen en een enorme mond, waaruit de brede tong en de slagtanden van een wild zwijn uitsteken. De vleugels zijn weergegeven met stippen en ingedrukte groeven en haar kleding is versierd met ingekerfde ruiten. Vaak werden de Gorgonen gebruikt als versiering op de gebouwen.

Beeld van Athena Promachos: Dit imposante standbeeld van Athena is de beschermgodin van Athene. Heel vroeger stond het op de Akropolis en was dit het symbool van de macht en bescherming van de stad, te verdedigen tegen de vijanden. Daarnaast is het een groot en bijzonder beeld, de echte beeldhouwkunst komt hier naar voren.ย 

Tip! Er zijn ook leuke hotels in Athene met uitzicht op het Akropolis, dat is echt heel gaaf!

Tip: Akropolis museum bezoeken met een gids

Wil je het meeste uit je bezoek halen? Overweeg dan om het Akropolis Museum met een gids te verkennen. De verhalen zijn hier namelijk eindeloos en een enthousiaste gids kan je precies vertellen wat je allemaal ziet. Zij weten namelijk overal wel wat over te vertellen en je vragen te beantwoorden. De tour wordt gegeven in het Engels en duurt ruim een uur.

๐ŸŽŸ๏ธ Rondleiding in het Akropolis museum | Bestel hier
Let op: bij het boeken van een rondleiding moet je zelf ook een toegangsticket kopen.
๐ŸŽŸ๏ธ Toegang tot het Akropolis museum | Bestel hier

museum akropolis
Akropolis museum met de Akropolis op de achtergrond

Is het Akropolis museum ook leuk om te bezoeken met kinderen?

Jazeker! Het Akropolis Museum is heel leuk met kinderen. In de zomermaanden worden er regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Heel soms zijn er ook wat activiteiten in de winter. Daarnaast krijgen gezinnen met jonge kinderen een gratis gezinsrugzak. Deze zit vol met leuke dingen, zoals een verkenningsfolder voor de leuke paden van het museum ๐Ÿ™‚  

Wist je dat het Akropolis is nagebouwd met LEGO? Dit is met ruim 120.000 steentjes gebouwd en kan je bewonderen in het museum zelf. Leuke uitdaging om thuis ook mee aan de gang te gaan!

akropolis museum met kinderen lego