Top bezienswaardigheden Athene

Eline Door Eline

Heb jij een citytrip naar Athene op de planning staan? Leuk! In dit artikel gaan we je helpen bij je reisvoorbereidingen. We delen namelijk de top bezienswaardigheden in Athene. Zo weet jij precies wat er allemaal te doen is in Athene 😊

Tip: wij raden aan om op je eerste dag in Athene een fietstour met Nederlandse gids te boeken. Op die manier verken je de stad op een leuke manier Γ©n krijg je gelijk een goed beeld. Na de tour heb je allemaal leuke feitjes en anekdotes geleerd en weet je precies wat je later in je vakantie nog wil bezoeken. De gidsen zijn erg leuk en geven ook interessante insiders tips zoals tips voor restaurantjes. Lees ons artikel over de fietstour in Athene.

Nog meer tips voor Athene
De beste hotels in Athene
Hop on hop off bus van Athene
Metro in Athene

Wat te doen in Athene? Top bezienswaardigheden


akropolis bezoeken in athene

Meest bekende bezienswaardigheid in Athene: de Akropolis

De Akropolis is echt een prachtige plek in Athene. Dit is absoluut een van de top bezienswaardigheden in Athene!

Naast de rijke historische plaats, heb je vanaf hier ook prachtig uitzicht over de stad! 😍 De Akropolis is een beetje de basis om te bezoeken in Athene. Daarnaast kun je besluiten om ook andere archeologische plekken te bezoeken.

🎟️ Boek hier je ‘skip the line’ tickets (€23)
🎟️ Combi-ticket voor de Akropolis + Akropolis museum
🎟️ Athene voordeelpas

museum akropolis

Het Akropolis Museum (aanrader!)

Het Akropolis museum is gebouwd op de resten van een Romeinse oude stad, maar op zo’n manier dat je dat ook nog kunt bezoeken en zien 😊 Zo kun je je dus een beetje inbeelden hoe ze vroeger leefden.

Ook hebben ze hier het Parthenon op een schaal van 1:1 nagebouwd met de originele stenen 😍 Ze laten zien waar de standbeelden en ornamenten oorspronkelijk aan het gebouw zaten. Heel indrukwekkend.

🎟️ Boek hier je ‘skip the line’ tickets
🎟️ Combi-ticket voor de Akropolis + Akropolis museum
🎟️ Athene voordeelpas

bezienswaardigheden in athene

De tempel van Zeus

De Tempel van Zeus staat op een kleine site in het midden van het centrum van Athene. Ze zijn hier nog bezig met restauraties, wat betekent dat er steeds meer zichtbaar wordt. Je krijgt een goed beeld van de tempel zoals hij vroeger geweest is.

Tip: als je de tempel van Zeus wil bezoeken raad ik je aan een combi-ticket te kopen met de Akropolis en andere archeologische plekken samen. Hier vind je de combi-tickets.

Monastiraki plein top bezienswaardigheden athene

Het Monastiraki Plein

De wijk Monastiraki is een zeer levendige en drukbezochte wijk. Mensen houden hier echt van handelen. Je vindt hier vanalles: souveniers, antiek, speelgoed, meubels, sieraden, tweedehands spullen, kleding of keramiek.

Met name op de rommelmarkt achter het MonastirΓ‘kiplein. Als je iets koopt, vergeet dan echt niet af te dingen. Het Monastiraki plein is erg gezellig en rondom het plein vind je vele bekende bezienswaardigheden van Athene.

Ook vind je op dit plein de rooftop bars ‘360’ en ‘A For Athens’, waar je ’s avonds lekkere cocktails kunt drinken. Wel wat prijzig, maar prachtig uitzicht 😍

agora athene bezienswaardigheden

De oude Agora van Athene

De oude Agora was het centrum van het oude AtheneΒ en de belangrijkste plek van de stad. Hier vonden democratische verkiezingen plaats, werd handel gedreven, vonden markten plaats en werden religieuze bijeenkomsten gehouden. Ook het bestuur van de stad was hier gevestigd.
Het ligt aan de voet van de Akropolis, waar Griekse filosofen als Socrates, Aristoteles en Plato het volk toespraken 😊

Tegenwoordig is het een schitterend park waar je ook de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos kan vinden. Er zijn nog veel oude restanten te vinden. Dus je krijg echt een idee hoe mensen vroeger hebben geleefd πŸ™‚

🎟️ Boek hier je tickets €12,50 en voorkom de wachtrij

Zie ook de tip onderaan om geld te besparen.

romeinse agora bezienswaardigheden athene

Een van de oudste bezienswaardigheden in Athene: Romeinse Agora

De Romeinse Agora is gebouwd met behulp van donaties van Julius Caesar en Augustus. Het was een ontmoetingsplek voor mensen met winkels en handelsplaatsen.

De “Toren van de Winden” is vrijwel intact. Deze toren gaf in het oude Athene de tijd en de windrichting aan. De toren was namelijk precies gericht naar het noorden, waardoor mensen de tijd konden aflezen door middel van de schaduwen op het gebouw. Ook was er een grote waterklok binnen in de toren te vinden.

Het gebouw bestaat uit acht kanten en op iedere kant is er een van de goden van de wind afgebeeld. Deze goden zijn afgebeeld in de richting van de wind die zij representeren 🌬️

🎟️ Boek hier tickets voor de Romeinse agora

Mount Lycabettus top bezienswaardigheden Athene

Uitzichtpunt in de wijk Anafiotika

Vanaf het hoogste plekje in de wijk Anafiotika heb je prachtig uitzicht over Athene! 😍 Het verdient daarom ook zeker een plekje in deze top bezienswaardigheden Athene. Het is een heerlijk plekje en in ons geval was het helemaal niet toeristisch. Je hebt vanaf hier uitzicht op de bekende Lycabettus heuvel.

Tip: lees meer over de leukste wijken in Athene 😊

top 10 bezienswaardigheden athene

Het Oude Olympisch Stadion

In dit Olympisch stadion werden in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Later werd er een compleet nieuw Olympisch Stadion gebouwd voor de Olympische Spelen in 2004. Dat stadion ligt buiten de stad. Het oud-olympisch stadion is overdag voor iedereen toegankelijk. Eens per jaar is dit stadion het eindpunt van de marathon vanuit het plaatsje Marathon 😏

athene strand top bezienswaardigheden

Zomerse bezienswaardigheid in Athene: het meer van Vouliagmeni

Dit is een dikke aanrader als je met warm weer naar Athene gaat! Dit is een meer met helder water en visjes waar je lekker kunt zonnen en zwemmen. Ook kun je hier lekker eten. Leuk als relax daguitje 😊 Je kunt hier komen met de tram, of je kunt tickets boeken voor de hop on hop off bus van Athene. Daarmee reis je gelijk makkelijk door Athene én kun je een dagtripje maken naar het meer van Vouliagmeni 😏

Lees hier meer over de hop on hop off bus in Athene.

Lycabettus Athene

Hoogste punt van Athene: Lycabettus Heuvel

De Lycabettus heuvel is het hoogste punt van Athene. Vanaf boven heb je fantastisch uitzicht over de stad! 😍 Je ziet echt alle hoogtepuntjes van Athene. Je kunt naar boven met een kabelbaan of lopen. Als je kan, raad ik je aan om te lopen. Het is een prachtige wandelen en de kans is groot dat je schildpadden tegenkomt! 😏

Boven zijn er meerdere restaurantjes waar je even kunt uitrusten en onder het genot van een drankje kunt genieten van het uitzicht. 

Varvakeios markt athene bezienswaardigheden

De centrale Varvakeios markt

De Varvakeios versmarkt is een andere geweldige plek om even weg te zijn van musea en oude historische bezienswaardigheden van Athene 😜 Je vindt hier verse producten zoals vlees, vis, kip, fruit, groenten, noten en zaden. Het is indrukwekkend om te zien.

Tip: hou er rekening mee dat een markt in Griekenland er anders uitziet dan in Nederland. Als je geen vlees eet of kinderen hebt, is het verstandig om de vlees-afdeling over te slaan. Je ziet hier namelijk hele schapenhoofden (inclusief ogen) en lichamen van geiten en schapen opgehangen aan haken. Kinderen kunnen hier erg van schrikken.

Ga hier ’s ochtends naartoe, want rond 15 uur beginnen de verkopers hun kraampjes alweer op te ruimen. Op zondag is de markt gesloten.

Geld besparen op de bezienswaardigheden in Athene

Wil jij meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, de Bibliotheek van Hadrianus of de Oude Agora? Je kunt voor al deze plekken losse tickets kopen, maar je bent veel goedkoper uit als je het combiticket voor 7 archeologische gebieden aanschaft. Hiermee bespaar je aanzienlijk op je entreetickets.

Met het combinatie ticket heb je toegang tot:

  • de Akropolis
  • De Oude Agora 
  • Het Agoramuseum
  • De Romeinse Agora
  • De Bibliotheek van Hadrianus
  • De Tempel van Zeus
  • De Kerameikos en museum
  • Het Lyceum van Aristoteles

Meer info en reserveren combiticket

Wil je meer tips over Athene?

– Athene bezoeken met een hop on hop off bus
– Waarom Athene een geweldige stad is om te bezoeken
– De leukste wijken van Athene
De Akropolis bezoeken in Athene
De metro van Athene