Top bezienswaardigheden Athene

Eline Door Eline

YESSS een top van de leukste bezienswaardigheden in Athene! 😍 Athene heeft zo ontzettend veel te bieden. Zo is er voor iedereen wel wat. Ben jij ook benieuwd wat Athene te bieden heeft? Let’s start!


1 en 2: De Akropolis en het Akropolis museum

athene bezoeken griekenland

1. De Akropolis

De Akropolis is echt een prachtige plek in Athene. Dit is absoluut een van de top bezienswaardigheden in Athene!

Naast de rijke historische plaats, heb je vanaf hier ook prachtig uitzicht over de stad 😍De Akropolis is een beetje de basis om te bezoeken in Athene. Daarnaast kun je besluiten om ook andere archeologische plekken te bezoeken.

Boek hier je ‘skip the line’ tickets (€22)

akropolis museum top bezienswaardigheden athene

2. Akropolis museum

Het Akropolis museum is gebouwd op de resten van een Romeinse oude stad, maar op zo’n manier dat je dat ook nog kunt bezoeken en zien 😊 Zo kun je je dus een beetje inbeelden hoe ze vroeger leefden.

Ook hebben ze hier het Parthenon op een schaal van 1:1 nagebouwd met de originele stenen 😍 Ze laten zien waar de standbeelden en ornamenten oorspronkelijk aan het gebouw zaten. Heel indrukwekkend.

Boek hier je ‘skip the line’ tickets

3 en 4: De Tempel van Zeus en het Monastiraki plein

3. Tempel van Zeus

De Tempel van Zeus staat op een kleine site in het midden van het centrum van Athene. Ze zijn hier nog bezig met restauraties, wat betekent dat er steeds meer zichtbaar wordt. Je krijgt een goed beeld van de tempel zoals hij vroeger geweest is.

Tip, als je de tempel van Zeus wil bezoeken raad ik je aan een combi-ticket te kopen met de Akropolis en andere archeologische plekken samen. Klik op onderstaande button voor de combi-tickets πŸ‘‡

4. Het Monastiraki Plein

De wijk Monastiraki is een zeer levendige en drukbezochte wijk. Mensen houden hier echt van handelen. Je vindt hier vanalles: souveniers, antiek, speelgoed, meubels, sieraden, tweedehands spullen, kleding of keramiek. Met name op de rommelmarkt achter het MonastirΓ‘kiplein. Als je iets koopt, vergeet dan echt niet af te dingen. Het Monastiraki plein is erg gezellig en rondom het plein vind je vele bekende bezienswaardigheden. Ook vind je op dit plein de rooftop bars ‘360’ en ‘A For Athens’, waar je ’s avonds lekkere cocktails kunt drinken. Wel wat prijzig, maar prachtig uitzicht 😍

5 en 6: De Oude Agora en de Romeinse Agora

5. De oude Agora van Athene

De oude Agora was het centrum van het oude Athene en de belangrijkste plek van de stad. Hier vonden democratische verkiezingen plaats, werd handel gedreven, vonden markten plaats en werden religieuze bijeenkomsten gehouden. Ook het bestuur van de stad was hier gevestigd.
Het ligt aan de voet van de Akropolis, waar Griekse filosofen als Socrates, Aristoteles en Plato het volk toespraken 😊

Tegenwoordig is het een schitterend park waar je ook de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos kan vinden. Er zijn nog veel oude restanten te vinden. Dus je krijg echt een idee hoe mensen vroeger hebben geleefd πŸ™‚

Boek hier je tickets €12,50 en voorkom de wachtrij

Zie ook de tip onderaan om geld te besparen.

romeinse agora athene top bezienswaardigheden

6. Romeinse Agora

De Romeinse Agora is gebouwd met behulp van donaties van Julius Caesar en Augustus. Het was een ontmoetingsplek voor mensen met winkels en handelsplaatsen.

De “Toren van de Winden” is vrijwel intact. Deze toren gaf in het oude Athene de tijd en de windrichting aan. De toren was namelijk precies gericht naar het noorden, waardoor mensen de tijd konden aflezen door middel van de schaduwen op het gebouw. Ook was er een grote waterklok binnen in de toren te vinden. Het gebouw bestaat uit acht kanten en op iedere kant is er een van de goden van de wind afgebeeld. Deze goden zijn afgebeeld in de richting van de wind die zij representeren.

Boek hier tickets

Zie ook de tip onderaan om geld te besparen.

7 en 8: Uitzichtpunt in de wijk Anafiotika & het Olympisch stadion

Mount Lycabettus top bezienswaardigheden Athene

7. Uitzichtpunt in de wijk Anafiotika

Vanaf het hoogste plekje in de wijk Anafiotika heb je prachtig uitzicht over Athene 😍Het verdient daarom ook zeker een plekje in deze top bezienswaardigheden Athene. Het is een heerlijk plekje en in ons geval was het helemaal niet toeristisch. Je hebt vanaf hier uitzicht op de bekende Lycabettus heuvel.

Meer lezen over leuke wijken in Athene? Lees verder via de button hieronder πŸ‘‡

8. Het Oude Olympisch Stadion

In dit Olympisch stadion werden in 1896 de eerste moderne Olympische Spelen gehouden. Later werd er een compleet nieuw Olympisch Stadion gebouwd voor de Olympische Spelen in 2004. Dat stadion ligt buiten de stad. Het oud-olympisch stadion is overdag voor iedereen toegankelijk. Eens per jaar is dit stadion het eindpunt van de marathon vanuit het plaatsje Marathon 😏

9 en 10: Het meer van Vouliagmeni en de Lycabettus heuvel

athene strand top bezienswaardigheden

9. Het meer van Vouliagmeni

Dit is een dikke aanrader als je met warm weer naar Athene gaat! Dit is een meer met helder water en visjes waar je lekker kunt zonnen en zwemmen. Ook kun je hier lekker eten. Leuk als relax daguitje 😊 Je kunt hier komen met de tram, of je kunt tickets boeken voor de hop on hop off bus. Daarmee reis je gelijk makkelijk door Athene én kun je een dagtripje maken naar het meer van Vouliagmeni 😏

Lees hier meer over de hop on hop off bus in Athene of boek tickets via de button hieronder.

Lycabettus Athene

10. Lycabettus Heuvel

De Lycabettus heuvel is het hoogste punt van Athene. Vanaf boven heb je fantastisch uitzicht over de stad 😍 Je ziet echt alle hoogtepuntjes van Athene. Je kunt naar boven met een kabelbaan of lopen. Als je kan, raad ik je aan om te lopen. Het is een prachtige wandelen en de kans is groot dat je schildpadden tegenkomt! 😏

Boven zijn er meerdere restaurantjes waar je even kunt uitrusten en onder het genot van een drankje kunt genieten van het uitzicht. 

Tip om geld te besparen

Wil jij meerdere archeologische gebieden bezoeken zoals de Akropolis, de Romeinse Agora, de Bibliotheek van Hadrianus of de Oude Agora? Je kunt voor al deze plekken losse tickets kopen, maar je bent veel goedkoper uit als je het combiticket voor 7 archeologische gebieden aanschaft. Hiermee bespaar je aanzienlijk op je entreetickets.

Met het combinatie ticket heb je toegang tot:

  • de Akropolis
  • De Oude Agora 
  • Het Agoramuseum
  • De Romeinse Agora
  • De Bibliotheek van Hadrianus
  • De Tempel van Zeus
  • De Kerameikos en museum
  • Het Lyceum van Aristoteles

Meer info en reserveren combiticket

Wil je meer tips over Athene?

– Athene bezoeken met een hop on hop off bus
– Waarom Athene een geweldige stad is om te bezoeken
– De leukste wijken van Athene
De Akropolis bezoeken in Athene
De metro van Athene