5 redenen waarom je de Oude Agora van Athene wil bezoeken

Margreth Door Margreth

Het oude Griekenland is intrigerend en bijzonder! 🤩 In Athene ga je terug in de tijd en kan je zelf een beeld krijgen van hoe het hier eeuwen geleden er aan toe ging. Het Oude Agora in Athene kan daarbij niet ontbreken! Je leert meer over het leven in het oude Athene en het is één van de best bewaarde tempels uit de oudheid. Wil jij een bijzondere plek in Athene bezoeken? Dan is het Oude Agora echt een aanrader!

Oude Agora in Athene


oude agora van athene bezoeken
oude agora van athene

Tickets voor het oude Agora van Athene

Bestel vooraf je tickets en sla de wachtrijen over! Super handig, want er is zo ontzettend veel te zien in Athene en dan heb je helemaal geen tijd voor wachttijden.😉

🎟️ Skip the line-ticket voor het oude Agora van Athene | Bestel hier

Tip! Wil je ook naar het Akropolis en de tempel van Zeus? Dan is de Mythology Pass van Athene echt een aanrader. Alle tickets in één en ook nog eens voordeliger.🤑Je kan ook deze drie bezienswaardigheden in Athene bezoeken met een gids.

🎟️ Athene Mythology Pass | Bestel hier
🎟️ Oude Agora, tempel van Zeus en Akropolis met gids | Boek hier

Wat is de oude Agora van Athene precies?

De oude Agora van Athene was het levendige hart van de stad in het oude Griekenland. Dit grote plein was de plek waar mensen samenkwamen voor handel, politieke bijeenkomsten, religieuze ceremonies of gewoon om een praatje met elkaar te maken. Je kunt het het beste zien als een soort marktplein. Maar er was niet alleen een markt, het was ook een belangrijk centrum voor bestuur en rechtspraak. De Tholos is één van de gebouwen bij de Agora, dit is een rond gebouw en dit was een plek vanuit waar vroeger toezicht werd gehouden op het stadsbestuur. Ook vind je het Bouleuterion op de Agora. Dit gebouw bestaat uit een oud en een nieuw deel en diende vroeger als vergaderzaal waar belangrijke besluiten werden besproken.

athene oude agora

De Agora was ook de plek waar beroemde filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles hun ideeën deelden en discussieerden. Socrates voerde hier vaak gesprekken met mensen om ze aan te moedigen om kritisch na te denken. Plato was een leerling van Socrates en gebruikte de Agora als inspiratiebron voor veel van zijn werken. Aristoteles was een leerling van Plato en observeerde hier het politieke en sociale leven in de stad. De oude Agora van Athene was dus een belangrijke plek waar politiek, handel en filosofie samenkwamen. Deze plek speelde dan ook een belangrijke rol in de ontwikkeling van de samenleving zoals wij deze tegenwoordig kennen.

1. Het leert je veel over het leven van de oude Grieken in Athene

De Agora van Athene is echt een plek waar je de geschiedenis van de stad kunt voelen.🤩 Overal om je heen zie je restanten van oude gebouwen, altaren, standbeelden en inscripties. Al deze onderdelen van de Agora vertellen je verhalen over belangrijke momenten in de Atheense geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de val van de Tyrannen in de late 6e eeuw voor Christus, de invoering van democratische hervormingen, de totale verwoesting door de Perzen en de wederopbouw tijdens de Gouden Eeuw in de 5e eeuw voor Christus. De Agora is vele eeuwen het middelpunt van de stad geweest en is dat in zeker zin nog steeds, door de historische waarde en de bijzondere geschiedenis van dit plein.

2. Hier vind je de best bewaarde tempel uit de oudheid

Op de Agora van Athene vind je de best bewaarde tempel uit de oudheid: de Tempel van Hephaistos. Deze tempel is gewijd aan Hephaistos, de god van het vuur en Athena, de godin van de wijsheid en ambacht. De bouw van de Tempel van Hephaistos begon rond 449 voor Christus en duurde tot ongeveer 415 voor Christus. De tempel is gebouwd in de Dorische stijl, dit zie je terug in de eenvoudige, zware zuilen en het strakke ontwerp. Deze tempel is één van de best bewaarde voorbeelden van de klassieke Griekse architectuur. Oorspronkelijk was de tempel een religieuze plek waar mensen de goden Hephaistos en Athena konden vereren.

agora athene

Tegenwoordig kun je nog steeds de indrukwekkende zuilen en het dak van de tempel bewonderen. Binnen in de tempel zie je delen van het oorspronkelijke interieur, hoewel veel van de decoraties en standbeelden in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Toch geven de goed bewaarde onderdelen een goed beeld van hoe de oude Grieken hun goden vereerden. De Tempel van Hephaistos is een absolute must-see als je in Athene bent en geïnteresseerd bent in de oude Griekse cultuur en architectuur.

Tip! Bij de Hephaestus tempel kun je schildpadden tegenkomen! 🐢 Super leuk, helemaal als je met kinderen naar Athene gaat.

agora van athene

3. Wandel door een oude tempel

De Stoa van Attalos op de oude Agora van Athene is een gebouw dat oorspronkelijk gebouwd werd rond 150 voor Christus door koning Attalos II van Pergamon. Het is een soort overdekte ruimte met rijen zuilen eromheen, dit was een plek waar mensen elkaar ontmoetten en waar handel werd gedreven. Door de eeuwen heeft de Stoa helaas veel schade opgelopen, maar rond 1955 werd het gebouw helemaal gerestaureerd.

Tegenwoordig vind je hier een museum waarin opgravingen die op de plek van de Agora zijn gedaan, tentoon worden gesteld. In het museum kun je bijvoorbeeld oude munten, aardewerk, beelden, inscripties en alledaagse voorwerpen uit het leven van de oude Grieken bekijken. Het geeft een goed beeld van de rol van de oude Agora binnen de Griekse samenleving in vroegere eeuwen.

4. Het is een heerlijke oase in het centrum van Athene

Athene is natuurlijk een prachtige stad, maar ook een heel drukke en vaak warme stad. De Agora is een plek waar je even tot rust kunt komen tussen de ruïnes en bomen, hierdoor is er ook veel schaduw aanwezig. Het is dé perfecte plek om in te plannen tussen verschillende activiteiten, om even een beetje te ontsnappen aan de hectiek van de stad.

Tip! Neem wat eten en drinken mee om in de schaduw van een olijfboom even een pauze te houden. Meer Grieks ga je het bijna niet krijgen!😉

Je kunt hier heerlijk rondlopen en van alles bekijken, met in je achterhoofd de gedachte dat op deze zelfde plek bekende filosofen zoals Socrates, Plato en Aristoteles hebben rondgelopen.🤓

de oude agora van athene
oude agora athene

5. Het maakt je bezoek aan Athene uniek

Veel bezienswaardigheden in Athene staan op de ‘to do list’ van bijna iedereen die in Athene is. De Agora is daarentegen een plek waar lang niet iedereen die Athene bezoekt, komt. De Agora is een minder bekende bezienswaardigheid in Athene, dit zie je ook terug in het aantal mensen dat hier rondloopt.

De oude Agora van Athene is dus echt een unieke toevoeging aan je bezoek aan deze fantastische stad, waarbij je ook nog eens veel leert over de Griekse oudheid.😍
🎟️ Bestel hier de skip the line-ticket

Tip! Combineer het met een bezoek aan de Akropolis en andere archeologische plekken

Over de Griekse oudheid gesproken, een bezoek aan de wereldberoemde Akropolis mag natuurlijk ook niet ontbreken wanneer je in Athene bent. Hoe leuk is het om 1 dag helemaal op te gaan in de Griekse oudheid, door een bezoek aan de Agora te combineren met nog meer plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad?

Je kunt hier een combiticket boeken waarmee je niet alleen de Agora kunt bezoeken, maar ook de Akropolis met de omliggende archeologische plekken kunt bewonderen. Je kunt zelf een datum en tijd selecteren. Het hoeft dus niet allemaal op één dag, je kan namelijk ook voor beide plekken een andere dag kiezen. Overigens is het wel prima te doen om zowel de oude Agora als de Akropolis op één dag te bezoeken.

🎟️ Bestel hier alvast je combiticket voor de Agora en Akropolis