De Akropolis bezoeken Athene

Eline Door Eline

Wil jij de Akropolis bezoeken? De Akropolis is een rotsplateau op 80 meter boven de stad Athene. Het is ontzettend indrukwekkend! 😍 Hier word je volledig omringd door meerdere ruïnes van eeuwen oude gebouwen, in het bijzonder het Partheon. Daarnaast is het uitzicht over Athene vanaf hier fantastisch 😏 Om er te komen maak je een mooie wandeling. Het laatste stuk tot aan de ingang voelt echt alsof je iets grandieus gaat binnenlopen. Het is de bekendste bezienswaardigheid van Athene en Griekenland. 

Tip: combineer je bezoek aan de Akropolis met het Akropolis museum. Dit museum is een van de beste musea ter wereld! Het staat op plek 6 van de beste musea ter wereld volgens Tripadvisor. Zelfs boven het Louvre! In het museum krijg je een nóg veel beter beeld van de oude Grieken, waardoor ook de Akropolis zelf wat meer tot leven komt. Aanrader! 😊
🎟️ Boek hier je combinatietickets voor de Akropolis en het museum

De Akropolis bezoeken in Athene


de akropolis bezoeken athene

Wat is de Akropolis precies?

Bij de Akropolis denken de meeste mensen meteen aan het Parthenon. Maar dat is niet hetzelfde. De Akropolis is de naam tafelberg zelf. Het Parthenon is de grootste tempel (zie de afbeelding hierboven of hieronder) die op de Akropolis staat. Deze tempel werd gebouwd voor Athena, de beschermgodin van de stad Athene. Op de Akropolis omring je je met meerdere archeologische overblijfselen van vroeger. In dit artikel lichten we er een paar uit 😊

akropolis bezoeken in athene

Wat kun je zien op de Akropolis?

Het Parthenon is zeker niet het enige wat je op de Akropolis kunt bezoeken. Zodra je binnenkomt vormen de Propyleeën de toegang tot de Akropolis. Dit zijn grote, monumentale poorten. Vroeger werden deze gebouwd als ingang van een heiligdom of ander belangrijk gebouw.

Een ander indrukwekkend gebouw is het Erechtheion. Dit is een tempel, vernoemd naar de koning Erechtheus. Deze tempel heeft prachtige Kariatiden. Kariatiden zijn vrouwenbeelden die als pilaren worden gebruikt.

Het Erechtheion op de Acropolis
Het Erechtheion op de Acropolis

De tempel van Nikè is gewijd aan de godin Nikè. Dit was een belangrijke godin voor de Grieken. Haar tempel staat rechts van de ingang tot de Akropolis. Het staat hoog waardoor het goed te zien is vanaf de Egeïsche zee.

akropolis bezoeken athene tickets

Aan de voet van de Akropolis ligt het theater van Dionysus (zie de foto hier onder). Oorspronkelijk was dit een plek om uiting te geven aan de discussies over vrijheid en democratie. Tegenwoordig worden hier voorstellingen gegeven.

Akropolis bezoeken Athene Griekenland
Akropolis Athene Griekenland © My Little Travel Stories

Plattegrond van de Akropolis

Hieronder zie je een plattegrond van de Akropolis. Zoals je ziet is het een tafelberg met daarop verschillende archeologische overblijfselen van vroeger. Je komt binnen bij de Propylaeën.

plattegrond van de akropolis athene

Waar koop ik betrouwbare tickets voor de Akropolis?

Wij raden altijd aan tickets te kopen via deze website. Het is een Nederlandse website met goede klantenservice. Je kunt de tickets nog vlak van tevoren bestellen (zelfs als je al in de rij staat). Hiermee kun je de wachtrij voorkomen, want met tickets hoef je niet in de rij te staan 😊(Als je dit op je computer leest kan het ook via de kalender aan de rechterkant).

–> Boek hier je tickets voor de Akropolis zonder gids
–> Boek hier je tickets voor de Akropolis met gids

TIP: je kunt ook een combinatie ticket voor de Akropolis en andere archeologische sites kopen. Daarmee bespaar je wat geld 😏Zie hier het combinatieticket.

de Akropolis bezoeken athene

Mijn tips

Lijkt het je leuk om de Akropolis te bezoeken? De tips die ik wil meegeven zijn:

– Bescherm jezelf goed tegen de zon. Er is hier namelijk niet veel schaduw en omdat je zo hoog zit kun je snel verbranden. Neem ook wat water mee.
– Vlakbij de ticketverkoop zijn gratis openbare toiletten die best schoon zijn.
Koop je tickets van tevoren, dan hoef je niet in de rij te staan.
– De Akropolis is een hele interessante plek om te bezoeken en ik zou zeker adviseren om deze plek met een gids te bezoeken. Een gids kent vaak veel Griekse mythologieën waardoor het allemaal nog meer tot leven komt 😊Boek hier tickets met een gids.
– De Akropolis is niet te bezoeken met een kinderwagen of rolstoel, dat komt omdat het moeilijk begaanbaar is.
– Er wordt erg gelet op respect voor deze plek, dus gedraag je ook respectvol. Anders komt er een beveiliger op je af.

Wil je meer tips over Athene? Lees hier verder

Athene bezoeken met een hop on hop off bus
Waarom Athene een geweldige stad is om te bezoeken
De leukste wijken van Athene
– De top bezienswaardigheden in Athene

Tip: bestel alvast je tickets