De metro in Athene

Als je veel van Athene wilt zien is het handig om te reizen met de metro. De metro van Athene is snel, makkelijk en zorgt ervoor dat je het drukke verkeer in Athene kunt ontlopen. Om ervoor de zorgen dat jouw reis in Athene helemaal smooth verloopt delen we hier alle informatie over de metro in Athene 😊

Waar ben je naar op zoek?

Metrolijnen in Athene

Athene heeft drie metrolijnen:

  • Groene lijn, lijn 1. Met begin/eindhaltes Kifisia – Piraeus
  • Rode lijn, lijn 2: Met begin/eindhaltes Anthoupoli – Eliniko
  • Blauwe lijn, lijn 3: Met begin/eindhaltes Airport – Douk.Plakentias – Aghia Marina
metro athene tickets

Welke metrotickets kan ik het beste kopen?

Het openbaar vervoer in Athene is niet duur. Verschillende tickets zie je hier onder. Met deze tickets kun je onbeperkt gebruikmaken van de bus, metro, tram en regionale trein in Athene 🙂

  • Los ticket: dit ticket is een enkeltje. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat. Je betaalt een vaste prijs en kunt dan binnen Athene reizen waar je heen wilt. Je kunt er ook mee overstappen op een andere lijn. Zolang je maar binnen het metro-netwerk blijft. Ga je eenmaal naar buiten? Dan kun je je ticket weggooien, want dan is hij niet meer geldig. Dit ticket kost €1,20.

    Het enkele ticket is ook verkrijgbaar in voordeelpakketten van 2, 5 en 10+1 tickets. Kortingstickets worden alleen geladen op gepersonaliseerde Athenacards (zie verderop in dit artikel).
  • Dagticket: Als je 1 dag volledig onbeperkt wilt reizen in Athene kun je een dag ticket kopen. Het is verstandig om een dagpas te kopen als je van plan bent 3 keer of meer met de metro in Athene te reizen. Een dagpas kost €4,10. Ik zou al snel voor de dagpas kiezen, want het prijsverschil met een enkeltje is minimaal.
  • 5-dagen ticket: dit ticket kun je aanschaffen als je meerdere dagen in Athene verblijft en met de metro wil reizen. Je betaalt hier €8,50 voor.
  • 3-daagse toeristenticket: dit ticket kun je 72 gebruiken en is ideaal voor een stedentrip van enkele dagen. Een groot bijkomend voordeel: de reis van en naar de luchthaven Athene Airport is inclusief. Dit ticket kost €20.

Tickets zijn te koop op elk metrostation. Vergeet niet je ticket af te stempelen bij de automaat voordat je instapt. Er zijn geen speciale tickets met korting voor studenten. Bovenstaande prijzen kunnen afwijken, omdat prijzen jaarlijks worden aagepast. Check ook even deze website voor actuele prijzen.

–> Tip: reis je liever boven de grond? Dan is een hop on hop off bus in Athene echt een aanrader 😊 Lees hier meer.

ATH.ENA Card, de OV-chipkaart van Athene

Voor de lokale bevolking is er de ATH.ENA Card, maar je kunt hem als toerist ook aanvragen. Net als met de OV-chipkaart kan deze persoonsgebonden of anoniem zijn. Met deze kaart bespaart je vooral tijd, maar ook enkele ritten, 5 ticket pack en 10+1 ticket-pack, zijn iets goedkoper. Je kunt alle bovenstaande tickets hierboven op de kaart zetten. Je kunt de ATH.ENA Card bij elk ticket loket aanschaffen.

Een ander bijkomend voordeel is dat je hiermee via een app op je telefoon kunt inchecken 🙂 Je moet hiervoor wel een persoonsgebonden ATH.ENA card hebben.

athene metro tickets
athene metro tickets

Met de metro van het vliegveld naar Athene centrum

Vanaf Athene Airport kunt je naar het centrum van Athene reizen met de bus of met de metro.
De bus is het goedkoopst (€ 5,50). Je pakt dan bus lijn X95. De bus doet er ongeveer 60 minuten over om in het centrum te komen.
De metro (lijn 3) is het snelst. Met de metro ben je in 40 minuten in het centrum. Een enkeltje kost €9. Er is ook een retourticket, maar die is maar 48 uur geldig.. als je dus langer dan een dag in Athene blijft (wat ik wel verwacht) heb je daar dus niets aan. De eerste metro vanuit het centrum vertrekt rond 5.40 uur. De laatste metro vanaf de luchthaven vertrekt om 23.30 uur. De metrolijn rijdt ongeveer elk halfuur.

Personen ouder dan 65 jaar en jonger dan 18 kunnen met korting reizen. Zij betalen € 2,70 voor de bus of € 4,50 voor de metro.

Tickets zijn te koop bij de ticketbalie en de automaten op het station van Athene Airport. Vergeet niet voor het instappen je ticket af te stempelen bij de automaten bovenaan de roltrappen.

Bij welke metro halte moet ik uitstappen voor bezienswaardigheden?

Hier onder zie je welke metrolijnen je kunt pakken naar een aantal leuke bezienswaardigheden en musea + bij welke halte je moet uitstappen. De tekst tussen de haakjes is de uitstaphalte 🙂
Ook hebben we een linkje geplaatst naar een betrouwbare website waar je tickets kunt kopen voor deze bezienswaardigheden of musea.

Metrokaart van de metro in Athene

metrokaart van athene metro
metrokaart athene

Wil je meer tips over Athene?

– Waarom Athene een geweldige stad is om te bezoeken
– De leukste wijken van Athene
– De Akropolis bezoeken
– De top bezienswaardigheden in Athene
De hop on hop off bus in Athene