Boottocht over de Spree

Suuz Door Suuz

Als je Berlijn gaat bezoeken is het een hele leuke afwisseling om een boottocht over de Spree te boeken. Met deze boottocht kom je namelijk langs allerlei leuke bezienswaardigheden in Berlijn. Op die manier zie je Berlijn van een hele andere kant. Bovendien kun je even lekker met de beentjes omhoog zitten. Tijdens een stadsbezoek kan dat een hele fijne afwisseling zijn van het wandelen 🙂 Ook voor kinderen is dit een hele leuke activiteit. In dit artikel delen meer informatie en waar je het beste tickets kunt bestellen.

Boottocht in Berlijn


Tickets voor de boottocht over de Spree

Als je een rondvaart over de Spree in Berlijn wil maken is het aan te raden je tickets van tevoren te bestellen. Zo weet je zeker dat je een plekje hebt én je hoeft ter plekke niet meer in de wachtrij te staan. Via deze website boek je je tickets makkelijk online. Je krijgt ze dan per mail opgestuurd. Je hoeft ze niet te printen, maar je kunt ze laten zien door middel van de QR code op het ticket. De tickets zijn nog kort van te voren te verplaatsen of te annuleren.

🎟️ Tickets voor de boottocht over de Spree (1 uur) | Bestel hier
🎟️ Tickets voor de boottocht over de Spree (2.5 uur) | Bestel hier
Voor kinderen zijn er goedkopere tickets 😊

Ontdek Berlijn met de boot

De Spree is een van de belangrijkste rivieren in Duitsland en loopt dwars door het centrum van Berlijn. Het water stroomt langs allerlei iconische bezienswaardigheden van Berlijn en het heeft een belangrijke rol in de stad. Berlijn ontdek je dan ook goed met een boottocht over de Spree. In een 1-uur durende standsrondvaart kan je even de voeten laten rusten, heerlijk om je heen kijken en nog meer over deze intrigerende stad ontdekken. 

Het is ook mogelijk om een Nederlandse audiogids te kopen. Zo ontdek je nog meer interessante feitjes en leuke achtergrondinformatie over alles wat je ziet. De audiogids kun je ter plekke aanschaffen voor €2. 

Tip! Vind je dit nou een fijne manier om Berlijn te bekijken? Dan is de hop-on hop-off bus van Berlijn ook zeker een aanrader 😊

Langs welke bezienswaardigheden vaar je?

Met deze boottocht over de Spree kom je langs verschillende grote bezienswaardigheden in Berlijn. Hieronder staan ze op een rijtje 😊

Hier vind je een plattegrond van de route.

1. Haus der Kulturen der Welt is een opvallend gebouw met een opmerkelijke architectuur. Het dient als een centrum voor hedendaagse kunst en cultuur, met tentoonstellingen, lezingen en evenementen die de diversiteit van culturen over de hele wereld vieren.

2. Het Bundeskanzleramt is de residentie en het kantoor van de Duitse bondskanselier. Het imposante gebouw is een symbool van de Duitse politieke macht en een belangrijk centrum voor de besluitvorming op nationaal niveau.

3. De Hauptbahnhof is het centraal station van Berlijn en een van de grootste spoorwegknooppunten van Europa. Met zijn moderne architectuur en uitgebreide voorzieningen dient het als een belangrijk transportknooppunt en een iconisch symbool van de moderne infrastructuur van de stad.

4. Het Regierungsviertel is het politieke centrum van Berlijn. Hier bevinden zich belangrijke overheidsgebouwen, waaronder het Bundeskanzleramt, het Reichstag-gebouw en verschillende ministeries, die samen de kern vormen van de Duitse federale regering.

5. De Reichstag is het historische parlementsgebouw van Duitsland. Het indrukwekkende neorenaissance-gebouw herbergt de Bondsdag, het Duitse federale parlement, en biedt een panoramisch uitzicht over Berlijn vanaf het glazen koepeldak.

6. De bibliotheek van de Reichstag is het Marie-Elisabeth-Lüders-Haas. Dit gebouw is vernoemd naar een vooraanstaande Duitse politicus. Naast de bibliotheek zitten hier ook verschillende kantoren en vergaderruimtes voor parlementsleden en ambtenaren.

7. Friedrichsstrasse is een belangrijke winkelstraat in het centrum van Berlijn. Het staat bekend om zijn chique boetieks, warenhuizen en historische architectuur, en trekt zowel locals als toeristen aan voor een dagje winkelen en sightseeing.

8. Het Pergamonmuseum is een van de bekendste musea van Berlijn en herbergt een indrukwekkende collectie oude kunst en artefacten. Hoogtepunten zijn onder meer het indrukwekkende Pergamonaltaar, de Ishtarpoort van Babylon en de Markt van Milete.

9. De Museuminseln, ook wel bekend als Museumeiland, is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en herbergt een cluster van musea aan de oevers van de Spree. Hier vind je enkele van de meest prestigieuze kunst- en cultuurinstellingen van Berlijn, waaronder het Pergamonmuseum, het Neues Museum en de Alte Nationalgalerie.

10. De Alte Börse is een historisch gebouw in het hart van Berlijn. Ooit het centrum van de financiële handel in de stad, herbergt het nu verschillende kantoren en culturele instellingen. Ook dient het als een herinnering aan het economische verleden van Berlijn.

11. De Berliner Dom is een imposante protestantse kathedraal gelegen op het Museuminsel. Met zijn prachtige architectuur en indrukwekkende interieur is het een van de meest iconische bezienswaardigheden van Berlijn en een belangrijk religieus en cultureel centrum.

12. Het Nikolaiviertel is het oudste wijk van Berlijn en staat bekend om zijn charmante straatjes, historische gebouwen en gezellige sfeer. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar een glimp van het middeleeuwse Berlijn en biedt tal van restaurants, winkels en bezienswaardigheden.

13. Het Berlijne stadspaleis is Stadtschloss im Bau. In bouw verwijst letterlijk naar dat in aanbouw is, het ondergaat namelijk een reconstructie na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf de boot heb je een goed beeld op dit immense gebouw en de combinatie van moderne en historische architectuur. 

plattegrond kaart boottocht over de spree in berlijn

Op- en afstappunt voor de boottocht over de Spree

Het vertrekpunt van de boottocht over de Spree bevindt zich in het Berlin Innenstadt Park. Dit is een prachtig groen park en omgeven met mooie en historische gebouwen. De boottocht is leuk om te combineren met een bezoek aan het interessante DDR-museum, één van de meest interessante musea van Berlijn. Daarnaast is de Fernsehturm-toren binnen loopafstand en het iconische Alexanderplatz ligt ook om de hoek. 

Leuke tip! Als je nog even moet wachten voordat de boot vertrekt, dan is het Berlin Innenstadt Park een perfecte locatie voor een gezellige picknick. 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak vaart er een boot?

In de lente en zomer vertrekken er de hele dag door boten. Meestal vertrekken de boten op de hele uren en op sommige momenten op de halve uren. Een ticket voor de boottocht koop je met een tijdslot. Je weet daardoor precies wanneer je boot er is, waardoor je niet lang hoeft te wachten 😊

Zijn er speciale tickets voor kinderen?

Ja, kinderen van 6 tot 13 betalen €10 voor een boottocht over de Spree. Kinderen onder de 6 jaar varen gratis mee. 

Kun je deze boottocht in Berlijn ook ‘s avonds maken?

Nee, deze boottocht vaart voornamelijk overdag. De laatste vertrekt om 17.30. In de winter gaat het dan al schemeren, maar in de zomer is het rond die tijd nog hartstikke licht.

Kun je aan boord wat eten en drinken kopen?

Ja, er zijn snacks en drankjes beschikbaar aan boord. Het wordt niet op prijs gesteld als je zelf meegenomen eten en drinken gaat nuttigen.

Kun je zowel binnen als buiten zitten?

De boot heeft geen binnen- of buitendek, maar wel een schuifdak. Bij slecht weer houdt de bemanning het dak dicht, bij goed weer is het open. Vaak zijn er altijd wel een aantal stoelen die alsnog overdekt zijn, dus je kan een plaatsje zoeken naar wens.