Fietstour Berlijn met Nederlandse gids

Eline Door Eline

Een fietstour is een hele leuke manier om de stad goed te kunnen verkennen. Met een leuke fietstour met Nederlandse gids kom je langs de leukste plekken in Berlijn. In dit artikel delen we de verschillende soorten fietstours. Ga je voor het eerst naar Berlijn? Dan is de highlights tour of de tour langs de Berlijnse muur het leukste 🙂

Tip: plan je fietstour aan het begin van je stedentrip naar Berlijn. Zo leer je de stad alvast kennen en kun je gelijk verkennen waar je later nog een keer heen wil gaan 🙂 Als je veel van de stad wil zien maar niet teveel wil lopen kun je ook een hop on hop off bustour door Berlijn boeken.
Ook een boottocht over de Spree is erg leuk om veel van Berlijn te zien.

Fietstour Berlijn met Nederlandse gids


Fietstour Berlijn met nederlandse gids.jpg

Fietstour langs de Berlijnse muur

De Berlijnse Muur is natuurlijk één van de eerste dingen waar je aan denkt bij de stad Berlijn. Deze muur heeft de hoofdstad van Duitsland vele jaren lang verdeeld in twee delen: West-Berlijn en Oost-Berlijn. In 1989 is de muur neergehaald en werd Berlijn weer ‘één’. Nog steeds zijn er veel herinneringen en plekken die te maken hebben met de Berlijnse muur. Door de hele stad zijn er punten waarop te zien is waar de muur heeft gelopen en er zijn zelfs nog enkele restanten van de muur zichtbaar.

Het is mogelijk om met een fietstour ‘langs de Berlijnse Muur’ te fietsen. Deze tour wordt georganiseerd door Baja Bikes en gaat langs verschillende plekken in de stad die een link hebben met de Berlijnse Muur.

Een gids die zelf in Berlijn woont leidt je door de stad en vertelt je van alles over de rijke historie van de stad Berlijn, specifiek met betrekking tot de Berlijnse Muur. Berlijn is een stad die zich uitstekend leent om doorheen te fietsen: er zijn goede fietspaden en uitstekend onderhouden wegen. In totaal leg je zo’n 15-20 kilometer fietsend af. Tijdens de fietstour wordt er tussendoor ook een koffiestop ingelast en natuurlijk zijn er ook voldoende stops bij de bezienswaardigheden. De groepsgrootte ligt rond de 15 personen 🙂

🚲 Boek hier je fietstour langs de Berlijnse muur met Nederlandse gids

Bezienswaardigheden waar je langs fietst

De fietstour van Baja Bikes brengt je langs verschillende bezienswaardigheden in Berlijn. Hieronder hebben we enkele van deze bezienswaardigheden voor je onder elkaar gezet:

Techniek museum: hier kom je alles te weten over de evolutie van technologie, er zijn verschillende tentoonstellingen te bekijken.

Anhalter Bahnhof: dit was ooit een druk treinstation dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ook een station was vanaf waar de treinen naar concentratiekampen vertrokken. Tegenwoordig is het station een gedenkplaats geworden en niet meer in gebruik.

Gropius Bau: hier vind je diverse tentoonstellingen met hedendaagse kunst. Doordat Gropius Bau oorspronkelijk in West-Berlijn lag, was het voor kunstenaars uit Oost-Berlijn jarenlang niet mogelijk om hier te exposeren.

Checkpoint Charlie: dit is één van de bekendste plekken in Berlijn die met de Berlijnse muur te maken heeft. Checkpoint Charlie was ten tijde van de Berlijnse Muur de ‘grensovergang’ tussen Oost en West.

checkpoint charlie fietstour berlijn
Checkpoint Charlie

Mohrenstrasse: een straat met een aanzienlijke historische betekenis voor de stad Berlijn. Deze straat lag ten tijde van de Berlijnse Muur in West-Berlijn.

Humboldt Forum / Palast der Republik: het Palast der Republik was tijdens de periode van de Berlijnse Muur het parlementsgebouw van de DDR (Oost-Berlijn). Tegenwoordig staat op deze plek het Humboldt Forum, een culturele instelling gewijd aan kunst, wetenschap en cultuur.

Sophienkirche: dit is een indrukwekkende protestantse kerk uit de 18e eeuw met een unieke architectuur, oorspronkelijk gelegen in Oost-Berlijn. Deze kerk is één van de weinige historische gebouwen in Berlijn die tijdens de 2e wereldoorlog weinig schade heeft opgelopen. 

Mauergedenkstätte: een gedenkplaats ter ere van de Berlijnse Muur. Deze gedenkplaats is te vinden in de Bernauer Strasse, een straat die oorspronkelijk in tweeën verdeeld werd door de Berlijnse Muur.

Tränenpalast: dit is een voormalig grenscontrolepunt tussen West en Oost-Berlijn. Tegenwoordig is op deze plek een museum gevestigd over de geschiedenis van de stad Berlijn. 

Branderburger Tor: deze poort in het centrum van de stad stond ten tijde van de Berlijnse Muur symbool voor de opdeling van de stad in 2 delen. Na de val van de muur was de Brandenburger Tor één van de plekke waar de vereniging van de stad werd gevierd. Tegenwoordig is de Brandenburger Tor daarom juist hét symbool voor Duitse eenheid.

Dit zijn slechts enkele punten waar de fietstour langs komt, er zijn namelijk nog veel meer interessante plekken in de stad die je te zien krijgt tijdens de tour 😊

Highlights tour

Naast de tour langs de Berlijnse Muur en gerelateerde plekken, kun je ook kiezen voor de ‘highlights tour’, waarin je langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad Berlijn gaat fietsen. Enkele highlights in deze tour, die je niet bezoekt in de fietstour langs de muur, zijn:

Reichstag: het parlementsgebouw in Berlijn, dat niet alleen een belangrijke historische betekenis heeft, maar met zijn glazen koepel ook imposant is om te zien. De Reichstag ligt in de wijk ‘Mitte’ in Berlijn, midden in het centrum dus. 

Berlijnse Dom: dit is een grote protestantse kerk met een gigantische koepel. Het is één van de meest karakteristieke gebouwen in de stad. Deze Dom ligt aan de oever van de rivier de Spree. Tip: je kunt ook een leuke boottocht over de Spree boeken 😊

berliner dom boottocht over de spree

Regeringswijk: de wijk die het politieke hart van de stad Berlijn vormt. Er zijn hier veel overheidsgebouwen te vinden. Naast de Reichstag (zie hierboven) kom je hier onder andere ook langs het ‘Kanzleramt’. Dit is de officiële residentie van de bondskanselier van Duitsland. 

Gendarmenmarkt: dit is één van de mooiste en meest sfeervolle pleinen in Berlijn en wordt door velen zelfs gezien als één van de mooiste pleinen in heel Europa. Dit plein ligt ook in de wijk ‘Mitte’ en wordt omringd door twee prachtige kerken en de concertzaal van Berlijn. 

🚲 Boek hier je highlights fietstour in Berlijn met Nederlandse gids

Fietstour Berlijn met kinderen

De fietstours van Baja Bikes zijn ook erg geschikt om te doen als je met kinderen naar Berlijn gaat 😊 Door de stad per fiets te verkennen, hoeven je kinderen niet te lopen, maar zien jullie toch erg veel van de stad.

Ook is het een ‘speelse’ manier om je kinderen dingen te laten leren over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog en de Berlijnse Muur. Geschiedenis is over het algemeen niet het meest interessante onderwerp voor kinderen, maar al fietsend door de stad kunnen je kinderen zich waarschijnlijk een beter beeld vormen bij de verhalen die door de gids worden verteld.

Wanneer je kinderen tijdens de fietstour plekken of dingen zien die zij erg leuk vinden, kunnen jullie op een later moment altijd nog besluiten hier (nog) een bezoekje aan te brengen.

Baja Bikes biedt voldoende mogelijkheden voor het fietsen met kinderen. Er zijn helmen en fietsen met kinderzitjes beschikbaar. Voor de iets grotere kinderen is er ook de mogelijkheid om een tandem te huren, waar jij samen met je zoon/dochter op door de stad kunt fietsen. 

🚲 Boek hier een kinder fietstour in Berlijn met Nederlandse gids

Als je Berlijn al vaker hebt gezien: Kreuzberg fietstour Berlijn

Wanneer je al meerdere keren in Berlijn bent geweest en je toch nog graag nieuwe dingen wil zien en leren over de stad, kun je de Kreuzberg fietstour boeken 😊. Zoals de naam van de tour al doet vermoeden, is dit een fietstour specifiek door de wijk Kreuzberg. Dit is een van de leukste wijken in Berlijn.

Deze tour slaat de highlights van Berlijn bij deze tour dus over. Je komt onder andere bij het voormalig vliegveld Tempelhof, hier kan je nu gewoon rondfietsen! Ook fiets je over de Admiralbrücke, een voetgangersbrug omringd met diverse restaurantjes en cafés, waar zeker in de zomer vaak veel mensen naartoe komen om te relaxen. Ook heb je hier een prachtig uitzicht over het Landwehrkanal. Verder kom je alles te weten over de bijzondere wijk Kreuzberg en de geschiedenis van deze wijk. In Kreuzberg kom je veel streetart, kunst en muziek tegen tijdens de fietstocht. 

🚲 Boek hier de Kreuzberg fietstour, leuk als je vaker in Berlijn bent geweest 😊

Veelgestelde vragen over de fietstour in Berlijn

Hoe lang duurt een fietstour in Berlijn?

De fietstour door Kreuzberg duurt 3 uur, de andere twee fietstours duren ongeveer 3 uur.

Waar kan ik een fietstour in Berlijn het beste boeken?

Wij adviseren via onderstaande linkjes te boeken:
Highlights fietstour
Fietstour langs de Berlijnse muur
Fietstour met kinderen
Kreuzberg fietstour (als je al vaker in Berlijn bent geweest)

Heb je genoeg tijd om foto’s te maken?

Zeker, tijdens het fietsen wordt er vaak en lang genoeg gestopt om zelf mooie foto’s te kunnen maken van de bezienswaardigheden onderweg.

Wat gebeurt er als ik halverwege een lekke band krijg?

Tijdens de fietstour is er ook altijd een gids van Baja Bikes mee. Mocht je een lekke band krijgen of een ander probleem met je fiets hebben, dan kan de gids je hierbij helpen en eventueel zorgen voor een nieuwe fiets.

Kun je ook een elektrische fiets huren voor de fietstour?

Dit is zeker mogelijk, je betaalt hier wel een toeslag voor van €20,- en je dient dit van tevoren aan te vragen.

Waar is het startpunt van de fietstour?

De fietstours hebben allemaal hetzelfde startpunt. 📍 Zie hier het precieze adres. Kom je met de auto? Dan kun je het beste parkeren in ‘Parkhaus Gleisdreieck’. Je kunt ook prima met de metro van Berlijn naar het startpunt komen. Metrostation Gleisdreieck ligt naast het startpunt. Je vindt Baja Bikes door linksaf te slaan als je het station uitloopt en dan zo’n 100 meter door te lopen. Je ziet de fietsen van Baja Bikes meestal al direct staan 🙂