Metro in Berlijn, de U-bahn

Eline Door Eline

De metro in Berlijn is één van de meest favoriete vervoersmiddelen van de stad. Het staat ook wel bekend als de U-bahn, Untergrundbahn. Het is een makkelijk vervoersmiddel door de stad en de verschillende wijken van Berlijn. In dit artikel leg ik je alles uit over de metro.🙂

Tip! Een andere leuke manier om Berlijn te ontdekken is met de hop-on hop-off bus of een boottocht over de Spree!


Hoe werkt de metro in Berlijn?

Eerst koop je een ticket. Dit kan bij een ticketautomaat op een station of via de BGV app (zie meer later in dit artikel).
Vervolgens moet je je kaartje afstempelen, anders is het niet geldig. Als je wordt betrapt met een niet-gestempeld kaartje, krijg je een boete van €60. De stempelmachines staan op de perrons en hangen in de trams en in de bussen. Zoek naar een gele of rode metalen doos.
Nu ben je klaar om de metro te gebruiken. Zoek via je telefoon op welke lijn je nodig hebt (ik raad altijd gewoon Google maps aan) 😜

Leuk weetje! De U-Bahn bestaat uit maar liefst 173 stations en heeft maar liefst 146,2 kilometer spoor. In totaal zijn er 10 metrolijnen, waarvan er 8 lijnen 24/7 rijden.

Welke metro zones zijn er?

Het openbaar vervoer in Berlijn is opgedeeld in 3 zones: A, B en C.

Zone A: Dit is het centrum en alles binnen de ring van Berlijn. Hier vind je eigenlijk alle bezienswaardigheden, zoals de Berliner Fernsehturm en allerlei leuke musea in Berlijn.
Zone B: De buitenwijken
Zone C: Omliggende dorpen/steden en de Brandenburg Luchthaven van Berlijn

Welke metrotickets kan ik het beste kopen voor de metro in Berlijn?

Het is altijd even uitzoeken welke metro tickets het meest handig zijn om te kopen. Ik kan daar ook niet zomaar een advies over geven. Het hangt er namelijk vanaf hoe vaak je gebruik gaat maken van de metro. Reis je de hele dag door met de metro? Of gebruik je bijvoorbeeld liever een hop on hop off bus in Berlijn? Bedenk van tevoren hoe vaak je de metro wil gebruiken en welk ticket het beste bij je past.

Onze tip! De EasyCityPass van Berlijn zorgt dat je onbeperkt kan reizen met het openbaar vervoer in Berlijn én geeft je leuke kortingen.
🎟️Koop hier de EasyCityPass

Hier onder vind je een overzicht van alle tickets die er zijn voor de metro van Berlijn 🙂
Voor kinderen van 6 t/m 14 jaar is er altijd een gereduceerd tarief. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Toeristen ticket voor de metro van Berlijn

Er is een handig ticket voor toeristen in Berlijn, namelijk de EasyCityPass. Hiermee kan je onbeperkt rondreizen in zone A & B, dit is meestal voldoende voor een stedentrip in Berlijn. Daarnaast ontvang je ook allerlei kortingen. Zo kan je hiermee goedkoper naar het Madame Tussauds, het DDR Museum en meerijden met de Big Bus Berlijn.

Daarnaast kan op één pas een volwassene met 3 kinderen. Perfect als je met kinderen naar Berlijn gaat!😊 De pas is beschikbaar van 2 tot en met 6 dagen, net wat voor jou het beste uitkomt. Op de officiële flyer staan de actuele kortingen.

🎟️EasyCityPass Berlijn | Bestel hier

Powered by GetYourGuide

Reguliere metro tickets

Een enkeltje, in het Duits Einzelfahrschein, is handig en goedkoop als je af en toe gebruik maakt van het openbaar vervoer in Berlijn. Het enkeltje is 2 uur geldig.

Je kan ook gaan voor een dagkaart. Hiermee kan je 24 uur zoveel reizen als je wilt. Het is geldig op de datum die op je kaartje is gedrukt, dus het is slechts voor één dag – niet voor een willekeurige 24 uur. Kinderen vanaf 6 jaar maken gebruik van een gereduceerd tarief.

Met een weekkaart kan je 7 dagen onbeperkt met de metro in Berlijn reizen. Vanaf 4 dagen is dit voordeliger dan iedere dag een dagkaart kopen.

Daarnaast is er ook een groepsticket. Met dit kaartje kan je 24 uur reizen met maximaal 5 personen. Ideaal als je met een gezin of groep naar Berlijn reist! Ook als je met kinderen naar Berlijn gaat. Het is vanaf 3 personen voordeliger dan losse dagkaarten. Zo kan je gedurende 1 dag onbeperkt gebruik maken van de metro in Berlijn en hoef je slechts één kaart te gebruiken.


Waar kan ik tickets kopen?

Je kunt het makkelijkste je tickets kopen bij de ticketautomaten in de metrostations. De machines zijn te vinden op alle stations, meestal direct bij de in- en uitgangen. Je kunt betalen met contant geld, girokaart of creditcard.😊De automaten vallen op, ze zijn knalgeel.

Je kunt ook tickets kopen via je telefoon met de BVG app. Deze app is ook in het Engels.
📱Download hier de app voor Android
📱Download hier de app voor Apple

De tickets die je koopt zijn voor alle vervoersmiddelen geldig: de S-bahn, de U-bahn, de bus en de tram. Je kunt alleen geen gebruik maken van de trein.

Plattegrond van de metro in Berlijn

Hieronder zie je de plattegrond van de metro van Berlijn. Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere versie van de plattegrond.

plattegrond van de metro in berlijn

De mooiste metrostations van Berlijn

Oké, de metro van Berlijn is natuurlijk vooral praktisch. Toch zijn er een aantal metrostations die echt heel mooi zijn!😍

Het metrostation Heidelberger Platz is geopend in 1913 en is ondertussen zelfs een beschermd monument geworden. Je komt langs allerlei mooie tegeltjes, een prachtige koepel en kunstwerken van mozaïek. Je gaat hier echt terug in de tijd! Neem even de tijd op dit station en kijk rustig om je heen.

Het tegenovergestelde vind je juist bij U-Bahnhof Bundestag. Dit station is geopend in 2009 en heeft een modern ontwerp. De hal is echt enorm groot. Voorheen werd deze ruimte ook wel gebruikt voor tentoonstellingen concerten.

Het metrostation Klosterstraße in Berlijn is niet alleen een monument, maar ook een klein metromuseum! Op de muren zitten allerlei mozaïeken, waar de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Berlijn is te zien met leuke plaatjes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak rijdt de U-bahn?

In de spits vertrekt er iedere 4 tot 5 minuten een metro vanaf (nagenoeg) alle haltes. De rest van de dag is dit iedere 10 tot 15 minuten.

Rijdt de metro van Berlijn ook ’s nachts?

Ja, op vrijdag- en zaterdagnacht rijden de metro’s ’s nachts iedere 15 minuten. Alleen de lijnen U4 en U55 zijn dan gesloten. De rest van de week wordt de metro ’s nachts ingeruild voor bussen.

Tip: bestel alvast je tickets

Powered by GetYourGuide