Metro in Berlijn, de U-bahn

Eline Door Eline

De metro in Berlijn wordt de U-bahn genoemd. De U-Bahn staat voor Untergrundbahn, de ondergrondse metro van Berlijn. Het is een makkelijk vervoersmiddel door de stad en de verschillende wijken. In dit artikel leg ik je alles uit over de metro ๐Ÿ™‚


Hoe werkt de metro in Berlijn?

Eerst koop je een ticket. Dit kan bij een ticketautomaat op een station of via de BGV app (zie meer later in dit artikel).
Vervolgens moet je je kaartje afstempelen, anders is het niet geldig. Als je wordt betrapt met een niet-gestempeld kaartje, krijg je een boete van โ‚ฌ60. De stempelmachines staan op de perrons en hangen in de trams en in de bussen. Zoek naar een gele of rode metalen doos.
Nu ben je klaar om de metro te gebruiken. Zoek via je telefoon op welke lijn je nodig hebt (ik raad altijd gewoon Google maps aan) ๐Ÿ˜œ

Welke metro zones zijn er?

Het openbaar vervoer in Berlijn is opgedeeld in 3 zones: A, B en C. 
Zone A: is het centrum en alles binnen de ring van Berlijn. Hier vind je eigenlijk alle bezienswaardigheden
Zone B: De buitenwijken
Zone C: Omliggende dorpen/steden en de Brandenburg Luchthaven van Berlijn

Welke metrotickets kan ik het beste kopen voor de metro in Berlijn?

Welke metrotickets kan ik het beste kopen voor de metro in Berlijn?

Het is altijd even uitzoeken welke metro tickets het meest handig zijn om te kopen. Ik kan daar ook niet zomaar een advies over geven. Het hangt er namelijk vanaf hoe vaak je gebruik gaat maken van de metro. Reis je de hele dag door met de metro? Of gebruik je bijvoorbeeld liever een hop on hop off bus in Berlijn? Bedenk van tevoren hoe vaak je de metro wil gebruiken en welk ticket het beste bij je past.

Hier onder vind je een overzicht van alle tickets die er zijn voor de metro van Berlijn ๐Ÿ™‚
Voor kinderen van 6 t/m 14 jaar is er altijd een gereduceerd tarief. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Toeristen kaarten voor de metro van Berlijn

Er zijn twee tickets voor het openbaar vervoer en de metro in Berlijn die speciaal voor toeristen zijn bedoeld. Dat zijn de Berlin City Tour Card (vanaf โ‚ฌ24 voor 24 uur) en de Berlin Welcome Card (vanaf โ‚ฌ19,90 voor 24 uur). Je kunt zelf kiezen voor hoeveel dagen je zo’n ticket wil gebruiken, maar je koopt ze voor minimaal 2 dagen.
Met deze kaarten kun je onbeperkt reizen met de metro van Berlijn. Daarnaast krijg je wat kortingen op bezienswaardigheden en musea in Berlijn. Dat is het verschil met bijvoorbeeld een reguliere dag- of weekkaart. Dat maakt ze ook meteen iets duurder.

Het verschil in deze twee kaarten is minimaal, de prijzen verschillen iets en de kortingen die je krijgt verschillen iets. Welke kortingen je krijgt bij welke bezienswaardigheid in Berlijn is terug te vinden in de flyers van beide kaarten (zie hier onder). Kijk dus zelf welke voor jou het meer relevant of interessant is.

Hier kun je de flyer downloaden voor de Berlin Welcome Card.
Hier kun je de flyer downloaden voor de Berlin City Tour Card.

Reguliere metro tickets

 • Enkeltje: dit metro ticket (een Einzelfahrschein) is handig en goedkoop als je af en toe gebruik maakt van het openbaar vervoer in Berlijn. Het enkeltje is 2 uur geldig.  
  Zone AB kost โ‚ฌ3,00
  Zone BC kost โ‚ฌ3,50
  Zone ABC kost โ‚ฌ3,80
  Je kunt ook een 4-trip ticket nemen. Dat zijn eigenlijk 4 enkeltjes, maar het is iets goedkoper (โ‚ฌ9,40 voor zone AB).
 • Dagkaart: met een dagkaart kun je gedurende 24 uur zoveel reizen als je wil. Je kunt reizen op de datum die op je kaartje staat gedrukt. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een gereduceerd tarief.
  Zone AB kost: โ‚ฌ 8,80
  Zone BC kost: โ‚ฌ 9,20
  Zone ABC kost: โ‚ฌ 10
 • Weekkaart: met een weekkaart kun je gedurende 7 dagen zoveel reizen als je wil. Je kunt reizen vanaf de datum die op je kaartje staat gedrukt. Dit ticket is โ‚ฌ36 voor zone AB.
 • Groepsticket: dit is een 24-uurs ticket die je kunt kopen voor maximaal 5 personen. Handig dus als je met een gezin of groep naar Berlijn reist. Je kunt dan met de hele groep gedurende 1 dag onbeperkt gebruik maken van de metro in Berlijn.
  In zone AB is deze kaart โ‚ฌ25,50 voor 24 uur.

Waar kan ik tickets kopen?

Je kunt het makkelijkste je tickets kopen bij de ticketautomaten in de metrostations. De machines zijn te vinden op alle stations, meestal direct bij de in- en uitgangen. Je kunt betalen met contant geld, girokaart of creditcard ๐Ÿ˜Š

Je kunt ook tickets kopen via je telefoon met de BVG app. Deze app is ook in het Engels.

De tickets die je koopt zijn voor alle vervoersmiddelen geldig: de S-bahn, de U-bahn, de bus en de tram. Je kunt alleen geen gebruik maken van de trein.

Plattegrond van de metro in Berlijn

Hieronder zie je de plattegrond van de metro van Berlijn. Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere versie van de plattegrond.

plattegrond van de metro in berlijn