22x Leukste musea in Berlijn

Suuz Door Suuz

Berlijn is de stad van geschiedenis, cultuur en heeft ook een brede artistieke scene. Van leuke bezienswaardigheden tot interessante musea, deze stad heeft het allemaal. Wist je dat er zelfs een heus museumeiland is? Welke interesse je ook hebt, Berlijn heeft voor iedereen een leuk museum. Wij hebben de leukste voor je op een rijtje gezet!🤩

Meer tips voor Berlijn!
Leukste hotels in het centrum
Hop-on Hop-off bus van Berlijn
Mooiste wijken van Berlijn – inclusief hoteltips😊
Bezoek Sachsenhausen – Concentratiekamp in Berlijn

Musea in Berlijn


Museumeiland in Berlijn

In het centrum van Berlijn zit het beroemde Museumeiland, op z’n Duits ‘Museuminsel’. Het is een verzameling van Berlijns meest belangrijke musea en staat sinds 1999 zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de rivier de Spree kan je het Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Bode-Museum, Neues Museum en Pergamonmuseum bezoeken. Tip: met een leuke boottocht over de Spree vaar je hier ook langs 😊

🎟️ Museumeilandticket – geldig voor één dag in alle musea op het eiland | Bestel hier

Tip! Op het eiland is ook de Berliner Dom gelegen. Dit is de grootste kerk van heel Berlijn. Het is zowel van de buiten- als de binnenkant een enorm indrukwekkend en imposant gebouw.

Gratis musea op zondagen

Op de eerste zondag van de maand kan je in Berlijn vele musea gratis bezoeken.🤑 Dit maakt het voor iedereen mogelijk om kennis te laten maken met de cultuur, geschiedenis en kunst die Berlijn rijk is. Er zijn veel musea die meedoen aan deze actie en het is ook bijzonder populair. Het kan daarom handig zijn om van te voren een tijdslot te reserveren. Op de officiële website van Museum Zondag staat nog veel meer informatie!

Een aantal musea die mee doen aan de gratis zondag zijn het Altes Museum, Anoha, Museum für Naturkunde, Neues Museum, Judisches Museum Berlin en Schwules Museum.

Goed om te weten: Veel musea zijn gesloten op maandag. Check van te voren altijd goed de openingstijden of koop je kaarten online.

Musea in Berlijn

Kunst en cultuur

Alte Nationalgalerie musea in berlijn

Alte Nationalgalerie

Dit museum is te vinden op het Museumeiland. Hier ontdek je de Duitse kunst van de 19e eeuw. Bewonder de werken van Caspar David Friedrich en Karl Friedrich Schinkel in dit prachtige gebouw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de museumstukken geëvacueerd naar geheime plekken. Het voormalige Nationalgalerie stond dan ook in Oost-Berlijn, maar in tijden van De Muur werd er een nieuw museum gebouwd. Sinds de hereniging is het originele gebouw de Alte Nationalgalerie geworden.

🎟️ Ticket voor het Alte Nationalgalerie | Bestel hier

Neue Nationalgalerie

Neue Nationalgalerie

In het Neue Nationalgalerie kan je een moderne kunstcollectie bekijken. Het gebouw is ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe en heeft een minimalistisch ontwerp. Dit sluit perfect aan bij de innovatieve kunstwerken van Picasso en Ernst Ludwig Kirchner die ook in het museum tentoon worden gesteld. Het museum is gelegen op het Kulturforum in Berlijn, wat vlakbij het Postdamer Platz is.

🎟️ Ticket voor het Neue Nationalgalerie | Bestel hier

Gemäldegalerie

Gemäldegalerie

Hier kan je een indrukwekkende collectie van de oude meesters bewonderen. Het museum heeft maar liefst 72 ruimtes vol met Europese schilderkunst van de 13e tot de 18e eeuw. Rembrandt, Vermeer en Titiaan zijn enkele grote namen.🎨 In totaal beslaat de expositieruimte 2 kilometer! Er is een audiotour die je door het hele museum leidt en ervoor zorgt dat je geen enkel topstuk overslaat.

🎟️ Ticket voor de Gemäldegalerie in Berlijn | Bestel hier

Hamburger Bahnhof

In het voormalig treinstation Hamburger Bahnhof zit een museum met een uitgebreide collectie hedendaagse kunst. Namen zoals Andy Warhol en Joseph Beuys behoren tot de unieke collectie. Dit museum is een essentieel onderdeel van de moderne kunstscene van Berlijn. Iedere zondag is het Family Sunday, wat gezinnen uitnodigt om een kijkje te komen nemen voor een gereduceerd tarief en vaak met leuke activiteiten.😊

🎟️ Toegangsticket voor het Hamburger Bahnhof | Bestel hier

Bode-Museum

Bode-Museum

Ook dit Bode-museum vind je op Museumeiland. Alleen al van de buitenkant is dit een opvallende verschijning! Vanaf de Spree zie je namelijk een prachtig gebouw met een grote koepel.🤩 In het museum ligt de focus op beeldhouwwerken, voornamelijk op sculpturen en Byzantijnse kunst. Daarnaast heeft het museum ook een indrukwekkende muntencollectie van maar liefst 500.000 munten! 🪙

🎟️ Entreeticket voor het Bode Museum | Bestel hier

urban nation leukste musea in berlijn

Urban Nation

Streetart is een belangrijk element in de moderne cultuur van Berlijn. In Urban Nation ligt de nadruk op streetart en hedendaagse kunst. Graffiti, fotografie en andere vormen van kunst krijgen hier een geweldig podium. Vaak is dit een leuk museum als je met kinderen en tieners Berlijn bezoekt.😊 De levendige straatkunstcultuur van de stad kom je overal tegen, op veel gebouwen zijn prachtige muurschilderingen gemaakt.

Geschiedenis en politiek (+ Tweede Wereldoorlog)

Topographie des Terrors

Topographie des Terrors

Dit museum in Berlijn werpt een intense blik op de donkere geschiedenis van het naziregime. Het is daarnaast ook nog eens gevestigd op de voormalige locatie van het hoofdkwartier van de Gestapo, een vrij controversiële locatie voor zo’n museum. Het museum bestaat uit een indrukwekkende tentoonstellingen en documentatie over de naziperiode en de misdaden tegen de menselijkheid.

DDR museum leukste musea in berlijn

DDR Museum

Ontdek het vroegere Oost-Duitsland in het DDR Museum. Tijdens de interactieve tentoonstelling leer je meer over het dagelijks leven in die periode. Zo ontdek je hoe mensen werkten, woonden en hoe zij hun vrije tijd inrichtten. Trek de kastjes en laatjes maar open om meer te weten te komen. Het is een vrij klein en knus museum, maar zeker leuk om eens te bezoeken.😊

🎟️ Entreeticket voor het DDR Museum | Bestel hier

joods museum bezienswaardigheden berlijn

Jüdisches Museum

Het Jüdisches Museum in Berlijn dompelt bezoekers onder in de rijke Joodse geschiedenis en cultuur. Van eeuwenoude Joodse tradities tot de impact van de Holocaust, dit museum wilt je ook laten nadenken over antisemitisme en Jodenvervolging. Het is het grootste Joodse museum in Europa. Je kan hier gerust 2 á 3 uur rondwandelen. De tentoonstelling is indrukwekkend opgezet, maar de architectuur is hier ook een belangrijk element.

🎟️Ticket voor het Joodse Museum | Bestel hier

Deutsches Historisches Museum

Deutsches Historisches Museum

Dit museum biedt een uitgebreid overzicht van de Duitse geschiedenis, van de middeleeuwen tot het heden. Met kunstwerken, documenten en interactieve presentaties wordt de bezoeker meegenomen op een chronologische reis door de vele gebeurtenissen van de Duitse geschiedenis.

checkpoint charlie musea berlijn

Mauermuseum | Bij Checkpoint Charlie

De Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad en in het Mauermuseum kom je er veel meer over te weten. Van de gevolgen van deze historische scheiding tot aan de verschillende soorten ontsnappingspogingen die er zijn gedaan. Hier ontdek je onder andere hoe groot de impact van deze muur was op het dagelijks leven in Berlijn.

🎟️ Ticket voor het Mauermuseum | Bestel hier

berliner unterwelten berlijn met kinderen

Berliner Unterwelten

De ondergrondse geschiedenis van Berlijn is op z’n zachtst indrukwekkend te noemen. In de Berliner Unterwelten leer je er alles over, van bunkers uit de Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog-tunnels. Tijdens een tour vertelt een gepassioneerde gids je alles over de verschrikkelijke geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld. Het is ook een leuk museum met kinderen. De rondleiding wordt namelijk op een informatieve en luchtige manier gegeven.😊

Wetenschap en techniek

Deutsches Technikmuseum

Deutsches Technikmuseum

Het Deutsches Technikmuseum neemt bezoekers mee op een boeiende reis door de wereld van technologische vooruitgang. Met indrukwekkende exposities over transport, communicatie en industriële ontwikkeling laat dit museum je alles zien over de technologische evolutie. Het Technikmuseum in Berlijn is daarnaast één van de grootste wereldwijd en heeft ruim 50.000 m2 aan tentoonstelling voor je klaar staan!🤩

Naturkundemuseum berlijn met kinderen

Museum für Naturkunde

Het Museum für Naturkunde is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Eén van de best bewaarde Tyrannosaurus rex-skeletten ter wereld staat hier opgesteld, ook wel bekend als Tristan.😜 Er is een interactieve tentoonstelling die je kennis leert maken met alle elementen van de natuur. Het is een gewild museum voor jong en oud, ideaal als je Berlijn met kinderen gaat bezoeken!

🎟️Ticket voor het Natuurkunde Museum Berlijn | Bestel hier

Architectuur en Design

Bauhaus-Archiv

Bauhaus-Archiv/Museum für Gestaltung

Bauhaus is de Karwei van Duitsland, maar in dit museum wordt de invloedrijke Bauhaus-school geëerd. Alles draait hier om design, architectuur, kunst en fotografie.📸 Je kan hier de meubelontwerpen van Ludwig Mies Rohe bewonderen, zoals de designs voor Thonet. Dit is dé basis van modern design in de 20e eeuw.

Pergamonmuseum

Pergamonmuseum

Het Pergamonmuseum is één van de meest bezochte musea ter wereld. De indrukwekkende collectie bestaat uit antieke kunst en archeologische vondsten. Twee hoogtepunten zijn het Altar van Pergamon en de Ishtarpoort uit Babylon, maar dat is slechts het begin. Je komt hier de meest unieke stukken tegen!

Let op! Het Pergamonmuseum ondergaat een enorme renovatie en is gesloten tot 2027! 🚩

Unieke musea in Berlijn

Museum der Dinge

Museum der Dinge

De naam zegt het al, in het Museum der Dinge ontdek je de schoonheid van alledaagse voorwerpen. Het is een uniek en ook wel wat vreemd museum, aangezien de collectie bestaat uit alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de 20e eeuw. Het leuke is wel dat je hier kan zien hoe deze voorwerpen in elke periode een ander design hadden, aan de hand van de trend van die tijd.😜

computerspielemuseum berlijn met kinderen

Computerspiele Museum

Dit is hét museum voor de gameliefhebbers onder ons. Het Computerspiele Museum in Berlijn maakt een nostalgische reis door de geschiedenis van gaming. Van klassieke arcadespellen tot de nieuwste virtual reality-technologieën, dit museum verkent de ontwikkeling van videogames en ook hun invloed op de popcultuur.🎮

🎟️Ticket voor het Computerspiele Museum | Bestel hier

deutsche spionagemuseum berlijn met kinderen

Deutsches Spionagemuseum

Betreed de intrigerende wereld van spionage in het Deutsches Spionagemuseum. Interactieve exposities nemen hier de bezoekers mee op een avontuurlijke reis door de geschiedenis van spionage. De nadruk ligt hier op technologische innovaties en spionnenverhalen uit de echte wereld.🕵️Spannend!

🎟️ Skip the line-ticket | Bestel hier

body worlds berlijn

Body Worlds

Ben jij geïnteresseerd in het menselijke lichaam? Dan is Body Worlds een heel interessant museum. De tentoonstelling laat de anatomie van het menselijk lichaam op een fascinerende en educatieve manier zien. Wat zit er onder onze huid? Hoe kunnen we onze ledematen buigen en strekken? Hoe zien spieren eruit?

Wist je dat dit het eerst geopende Body Worlds museum is? Ondertussen zijn er 5 permanente vestigingen met meer dan 50 miljoen bezoekers in totaal.

🎟️ Ticket voor Body Worlds | Bestel hier

Muziek

Musikinstrumenten-Museum Berlin

Musikinstrumenten-Museum Berlin

In het Musikinstrumenten-Museum Berlin kan je een uitgebreide collectie van meer dan 3500 muziekinstrumenten bewonderen. Ook zeldzame en historische instrumenten behoren tot de tentoonstelling. Hier krijg je een kijkje in het ambachtelijke vakmanschap achter de muziek.🎵🎻

Haus der Kulturen der Welt

Haus der Kulturen der Welt

Heb je genoeg Europese kunst gezien? In het Haus der Kulturen der Welt staat niet-Europese kunst centraal. Van kunst tot dans, alles draait hier om de verschillende culturen. Naast de tentoonstelling worden er ook regelmatig evenementen, voorstellingen en concerten georganiseerd.💃