TV-toren in Berlijn bezoeken (de Berliner Fernsehturm)

Suuz Door Suuz

De TV toren is letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van Berlijn! 😍 Op grote hoogte kijk je uit over de stad en kun je zelfs de leukste bezienswaardigheden in Berlijn ontdekken. Daarnaast zit hier ook nog eens één van de meest bijzondere restaurants van heel Berlijn. Op 200 meter hoogte kun je namelijk een hapje eten in het ronddraaiende restaurant, hoe gaaf is dat! 🤩

Tip! De hop-on hop-off bus van Berlijn heeft een halte op het Alexanderplatz, waar de TV toren van Berlijn staat.😉

TV-Toren / Fernsehturm in Berlijn


TV-toren in Berlijn bezoeken (de Berliner Fernsehturm)

Tickets voor de TV Toren/Fernsehturm

Aangezien de TV toren in Berlijn één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad is, is het verstandig om vooraf een ticket te bemachtigen. Geen lange wachtrijen voor jou! Neem een kijkje op het observatieplatform met het fasttrack-ticket of maak de ervaring compleet en neem plaats in het ronddraaiende restaurant van de TV toren in Berlijn!

🎟️ Fasttrack-ticket TV-Toren Berlijn | Bestel hier
🎟️ Entree tot de toren en tafel bij het raam | Bestel hier

Als je meer highlights van Berlijn wilt ontdekken, dan kan de Stadskaart een dikke tip zijn!🤩 Hiermee heb je niet alleen toegang tot de Fernsehturm, maar ook tot het Pergamonmuseum en het Neues Museum. Je krijgt een leuke audiogids voor de stad én 10% korting op veel activiteiten en bezienswaardigheden.

🎟️ Stadskaart Berlijn | Bestel hier

Wat is de TV Toren/Fernsehturm precies?

De Fernsehturm staat ook wel bekend als de TV Toren. Het is een iconisch symbool van Berlijn en een van de meest herkenbare bezienswaardigheden in de stad. Deze imposante toren werd gebouwd in de jaren 1960 als een symbool van de technologische vooruitgang van Oost-Duitsland en als een televisiezendmast.  

Wist je dat de TV-toren zachtjes beweegt door de wind? Dit is niet door instabiliteit, maar hierdoor is het juist stabieler – net als een boom in de wind.🌳

Met een hoogte van 368 meter is de TV Toren het hoogste gebouw in Berlijn en biedt het een adembenemend uitzicht over de stad en daarbuiten.🤩 Op helderde dagen kan je tot wel 42 kilometer ver kijken!😯 Er zijn meerdere liften die bezoekers naar boven kunnen brengen , met een ritje van 40 seconden sta je op het uitzichtpunt van de TV-Toren in Berlijn. Op 203 meter hoogte zit het uitzichtpunt en hier zit ook het ronddraaiende restaurant

Over de TV-Toren in Berlijn gaat ook een mythe rond. Vlak na de bouw kwamen ze erachter dat er rond het middaguur een kruis is te zien op het staal van de toren, deze wordt door de weerspiegeling van de zon gecreeërd. Vanwege de kritische houding tegenover de kerk vanuit de DDR werd en wordt dit gekscherend Rache des Papstes genoemd, wraak van de paus. 

Fernsehturm bezoeken

De Fernsehturm staat op het bekende en centrale Alexanderplatz. Na het betreden van de toren en het passeren van de veiligheidscontroles stap je in één van de liften. In ongeveer 40 seconden schiet je 203 meter de lucht in, naar het beste uitzichtpunt van Berlijn. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad Berlijn. Zo zie je de Brandenburg Tor, de Berliner Dom en de koepel van de Reichstag.😊 Je kijkt uit over de Spree, waarin een aantal van de beste musea van Berlijn zijn gelegen op het Museuminseln.  

Tip! In de avond is het uitzicht bijna magisch, met alle lichtjes die schijnen.😍 De toren is geopend tot laat in de avond en vaak is het dan ook net even wat rustiger. 

uitzicht tv toren berlijn

Als je de TV-Toren van Berlijn gaat bezoeken, download dan ook de bijbehorende app – Magnicity App. Hiermee kan je ontdekken wat je nu allemaal ziet vanaf het uitzichtpunt. Je richt simpelweg met je camera op het uitzicht en de app laat zien of je nu kijkt naar de Potsdamer Platz, Tiergarten Park of Berliner Dom. Het is inclusief een leuke audiogids en er staan maar liefst 200 hoogtepunten van Berlijn in. 

Voor de liefhebbers is er ook nog een photobooth, maar niet zomaar één.📸 Door de 3D-technologie zijn het foto’s alsof je net zo groot bent als de Fernsehturm. Hilarisch en een geweldige souvenir voor mee naar huis!

Restaurant in de Fernsehturm (Sphere Restaurant)

Boven het uitzichtpunt van de Fernsehturm zit het het Sphere Restaurant. Niet alleen kan je hier op grote hoogte eten, maar ook heb je een panoramisch uitzicht over Berlijn. Het restaurant draait namelijk heel langzaam rond, waardoor je in een halfuur tijd de hele stad hebt gezien.🤩Reserveer daarom ook zeker een tafel aan het raam!  

Van ontbijt tot diner, je kan hier de hele dag terecht. De keuken zit helemaal beneden in de toren, waardoor het eten met een speciale lift naar boven wordt gebracht. Razendsnel natuurlijk, jij wilt wel een warme maaltijd geserveerd krijgen.😜 Op de kaart staat een scala aan heerlijke gerechten, variërend van traditionele Duitse gerechten tot shared dining. 

Om een plaatsje in het restaurant te bemachtigen moet je van te voren reserveren. Zeker in het hoogseizoen is het verstandig om dit ruim van te voren te doen.  

Tip! Voor kinderen is er een apart menu, van pannenkoeken tot frietjes.🍟

Je krijgt een tijdslot van 2 uur om heerlijk te eten en van het uitzicht te genieten. Dit is ruim voldoende, maar zorg wel dat je 15 minuten van tevoren aanwezig bent. En nogmaals, ga voor een tafeltje uit het raam. Het kost wel iets meer, maar met een restaurant op deze unieke locatie moet je natuurlijk wel optimaal van het uitzicht kunnen genieten!😍

Let op! Het tijdslot van 2 uur geldt alleen voor het restaurant. Daarna heb je nog alle tijd om op het observatieplatform van de TV toren in Berlijn te kijken. 

🎟️ Fast track ticket & tafel in het restaurant met uitzicht | Reserveer hier
🎟️ Fast track-ticket & tafeltje niet aan het raam | Reserveer hier

Bar 203 – perfect voor een romantische avond

Bar 203 is gelegen op het observatiedek van de Fernsehturm. Het is de perfecte plek om te genieten van een drankje terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht over Berlijn. Je kan hier lekker ontspannen zitten. Er worden lekkere en speciale cocktails geserveerd, maar staan ook bekend om hun vele soorten speciaal biertjes.🍸🍺 Daarnaast kan je lekkere snacks erbij bestellen.  

Het is een bar op hoog niveau, zowel letterlijk als figuurlijk. Perfect voor een romantisch moment, een gezellige familieborrel of gewoon een must-see als je in Berlijn bent!😊

Festival of Lights in Berlijn

Het Festival of Lights is een jaarlijks evenement waarbij de stad Berlijn wordt verlicht door kleurrijke projecties en installaties. De TV Toren in Berlijn is één van de meest opvallende locaties tijdens dit festival, met spectaculaire beelden die op zijn oppervlak worden geprojecteerd. Het Festival of Lights is één van de grootste lichtfestivals ter wereld en er komen jaarlijks veel mensen op af. Alle bekende monumenten en gebouwen in Berlijn worden verlicht met kleurrijke projecties en creatieve lichteffecten. De stad krijgt een magische sfeer! 😍

TV-toren in Berlijn bezoeken (de Berliner Fernsehturm) licht festival

Veelgestelde vragen over de TV toren in Berlijn

Wat zijn de openingstijden van de TV toren in Berlijn? 

De Fernsehturm is dagelijks geopend. Van maart tot oktober zijn de openingstijden van van 9 tot 23 uur. Van november tot februari openen de deuren om 10 uur, maar kan je nog steeds tot 23 uur genieten van het uitzicht. Het restaurant is ook de hele dag geopend. Je kan hier terecht voor ontbijt, koffie, lunch en diner.

Is het ook geschikt voor mensen met hoogtevrees? 

De Fernsehturm heeft een indrukwekkende hoogte, maar is wel voorzien van allerlei veiligheidsmaatregelen. Er zijn stevige relingen en verschillende voorzieningen bij het uitzichtpunt. Toch kunnen mensen met hoogtevrees zelf het beste inschatten of een bezoek aan de toren voor hun een leuke activiteit zal zijn.

Is de TV toren in Berlijn geschikt voor mindervaliden? 

Helaas, wegens veiligheidsredenen is het niet toegestaan om de TV toren in Berlijn te betreden in een rolstoel of met beperkte mobiliteit.

Tip: bestel alvast je tickets