Katwijk aan Zee: tips van een local

Eline Door Eline

Ik woon al meer dan 20 jaar in Katwijk. Ik kan dus wel zeggen dat ik dit artikel als een local schrijf 😊 En hoewel ik waarschijnlijk bevooroordeeld ben, vind ik Katwijk aan Zee een van de mooiste kustplaatsen van Nederland 😍 Katwijk trekt geen massa toerisme zoals Scheveningen of Zandvoort en is daarom juist zo authentiek. In Katwijk vind je meer lokale ondernemers dan ketens in de winkelstraat en geen grote hotels maar persoonlijke B&B’s. In deze blogpost geef ik je de beste insider tips voor een verblijf in Katwijk aan Zee 😊

Katwijk aan Zee


Vuurbaak Katwijk aan Zee
© Wegwijsnaar.nl

Waar overnachten in Katwijk aan Zee?

Katwijk heeft geen grote hotels, maar veel kleine, persoonlijke huisjes waar je heel fijn kunt verblijven. Ik vind dat juist veel leuker! Het maakt je bezoek aan Katwijk heel speciaal. Het is slim om een accommodatie dichtbij het centrum of het strand te kiezen. Op die manier haal je het meeste uit je bezoek aan Katwijk. Hier onder zijn 2 accommodaties die ik zelf enorm aanraad 😊

katwijk aan zee hotel strand loopafstand

Beach House For You

Het beach house for you is ontzettend leuk om te verblijven. Het is een heel leuk huisje op 5 minuten loopafstand van het strand ☀️ Daarnaast loop je vanaf hier ook zo de duinen in en verblijf je dichtbij het gezellige centrum van katwijk.

Het huisje is van alle gemakken voorzien. Ook in de winter is het een leuk verblijf want er is een openhaard.

Een pluspunt aan dit huisje is het persoonlijke contact. De verhuurders zijn echte Katwijkers en ongeloofijk aardig. Omdat het ook locals zijn kunnen ze je helpen met het delen van leuke plekjes. Ik ken ze ook persoonlijk en weet daarom perfect wat ik aanraad. Op booking.com krijgen ze een 9.7 dus ik ben niet de enige enthousiasteling 😜

huisje op strand strandhuisje katwijk aan zee uitzicht op zee

Strandhuisjes

Katwijk heeft sinds een paar jaar waanzinnige strandhuisjes op het strand staan. Als je hier een overnachting boekt stap je zo vanuit je bed op het strand met uitzicht op zee 😍’s avonds geniet je van de zonsondergang en ’s nachts hoor je de golven van de zee. Hier kom je echt even helemaal tot rust.

De huisjes zijn niet groot, maar je leeft tijdens zo’n verblijf vaak vooral lekker buiten. Het centrum en leuke horeca zijn dichtbij. Allemaal op loopafstand. En je loopt vanaf hier zo de duinen in.

Tip: in het voor- en naseizoen staan er geen strandhokjes voor de locals waardoor je vrij uitzicht naar de zee hebt 🙂Check hier de beschikbaarheid.

Beklim de Vuurbaak

Ja, ik kan me voorstellen dat dit meer klinkt als een ’toeristische tip’ dan als een echte ‘local tip’, maar een bezoek aan de Vuurbaak is heel leuk, zelfs voor mij als local 😊 De Vuurbaak is een icoon in Katwijk en biedt heel mooi uitzicht over het strand, de zee en de typische de rode daken van Katwijk. Ook zie je de Witte Kerk en de duinen. En je zou niet in Katwijk zijn als je geen zeemeeuwen hoort schreeuwen 😜

Let op: Je moet goed ter been zijn, want je zult een aantal steile trappetjes moeten trotseren.
Tijdens je klim omhoog zie je allerlei informatie en voorwerpen van vroeger. Zo leer je wat over de geschiedenis van de Katwijkers en de Vuurbaak zelf.

De Vuurbaak is wel alleen in de zomermaanden geopend. Van 10.00 tot 17.00 uur (onder voorbehoud). Op zondagen is de Vuurbaak dicht. Toegang kost geloof ik maar €1. Waar vind je dat tegenwoordig nog? 🙂 Je kunt niet pinnen, dus hou daar rekening mee.

Vuurbaak Katwijk aan Zee Vuurtoren
© Wegwijsnaar.nl
Vuurbaak Katwijk aan Zee
© Wegwijsnaar.nl

IJsje bij Krijn Verdoes

Ik bestempel het persoonlijk als het lekkerste ijs wat ik ooit heb gegeten. Nog steeds. Elke keer als ik ergens anders ijs haal is het niet zo goed als bij Krijn Verdoes in Katwijk 😅 Krijn Verdoes is de lokale banketbakker. Hier haalt elke Katwijker z’n koeken, taartjes, oliebollen met Oud en Nieuw, chocoladeletters met Sint etc.

Sinds een paar jaar maakt de bakker zelf z’n ijs en dat was een schot in de roos. Ik heb een tijdje als freelancer gewerkt voor een marketing bureau in Katwijk. Tijdens een opdracht mocht ik het proces van ijs maken mogen volgen. Dat vond ik heel interessant. De ijsmeester zit vol passie en vertelde mij van alles over het ijs, de ingrediënten en de manier waarop hij het maakt. De smaak van het ijs wordt gemaakt van natuurlijke producten. Er is daarom ook geen gekke smaak zoals ‘smurfenijs’ te krijgen. Vergeet de ijstentjes op de Boulevard en haal je ijsje bij Krijn. Echt een aanrader! ❤️

Tip: mijn favoriete smaken zijn Katwijks droomijs en stroopkoeken. De stroopkoeken zijn sowieso een soort specialiteit van Krijn en kun je ook in de winkel kopen. Ik trakteer ze wel eens. Katwijkse knip is daarnaast ook echt een Katwijkse specialiteit die je bij Krijn kunt kopen.

Krijn Verdoes is het hele jaar geopend, maar de ijsverkoop vindt alleen tussen april en oktober plaats.

📍Voorstraat 21

IJsjes Krijn Verdoes Katwijk aan Zee
IJs van Krijn © Wegwijsnaar.nl

Toeristenmarkt en zomeractiviteiten

In de zomer is het hoogseizoen en is er geen gezelligere plek te bedenken dan Katwijk. Elk jaar worden er weer hartstikke veel activiteiten georganiseerd waar ook jij als toerist echt een leuke dag aan kunt beleven. Zo is er in het hoogseizoen elke dinsdag een toeristenmarkt in het centrum. Het heet ’toeristenmarkt’ maar bijna iedere Katwijker die ik ken gaat daar elk jaar weer heen. Het hele centrum staat dan vol met marktkraampjes. Ook is er muziek. De kraampjes in het dorp zijn altijd hetzelfde, maar op het Andreasplein is er elke week een ander thema met andere kraampjes en activiteiten.

Ook vind in augustus de bloemencorso plaats. Hieronder zie je daar wat foto’s van. Tip: veel mensen bekijken de bloemencorso vanaf de Boulevard. Maar op een hete zomerdag heb je daar geen schaduw. Zoek een plekje langs de watering in Katwijk. Dan zit je wel in de schaduw 😉

katwijk aan zee
© Wegwijsnaar.nl
Katwijk aan Zee bloemencorso
© Wegwijsnaar.nl

Zeevonk in Katwijk, bijzonder natuurverschijnsel

Heb jij wel eens Zeevonk gezien? Zeevonk is een alg wat voorkomt in het zeewater en fel blauw licht kan geven als het in beweging komt. Je kunt het waarnemen bij warm weer in ondiep water. Katwijk is de ideale plek om zeevonk waar te nemen omdat hier de Rijn uitmondt. Door de kruising van het zoete water van de Rijn met het zoute zeewater is er weinig beweging in het water. Daarom is dit de ideale verblijfplaats van zeevonk.  Omdat zeevonk oplicht als het beweegt kun je het zien in de golven, maar ook als je zelf door het water loopt of zwemt en zelfs door het zand loopt. Het is heel bijzonder om eens een kijkje te nemen. Veel mensen kijken Zeevonk bij de watering (de uitwatering van de Rijn).

Vind je het interessant om op de hoogte te blijven van Zeevonk in Katwijk? Hier wordt precies bijgehouden wanneer en waar er zeevonk is. Zo weet je zeker dat je het niet mist op je tripje naar Katwijk 😊Zeevonk is wel alleen zichtbaar op hele warme zomerdagen.

Met de waterpendel naar de binnenstad van Leiden

Zin om ook de omgeving te verkennen? 😊 In het zomerseizoen kun je met de waterpendel van Katwijk naar de binnenstad van Leiden. Je vaart over de Oude Rijn waarbij je langs Oegstgeest, Valkenburg en Rijnsburg vaart. Ook kom je langs de Limes. Dit is de natuurlijke noordgrens van het oorspronkelijke Romeinse Rijk. Eenmaal aangekomen in Leiden bevind je je direct midden in het centrum en kun je genieten van een dagje shoppen, terrasjes pakken en cultuur snuiven. ’s Middags kun je dezelfde pendel weer terug naar Katwijk nemen of de bus pakken vanaf Leiden Centraal😊 Meer informatie over deze pendel vind je hier.

Waterpendel tussen Katwijk aan Zee en Leiden

Visje eten in Katwijk

Je kunt Katwijk natuurlijk niet verlaten zonder vis gegeten te hebben. Katwijk is van oudsher namelijk echt een vissersdorp. Nog steeds werken veel Katwijkers in de vis. Zelf heb ik jaren als bijbaantje in de viskraam op de Boulevard gewerkt 🙂 Ik haal daar nog steeds heel regelmatig een haring. Voor een haring of een kibbeling raad ik je ook echt aan om daar je vis te halen. Naast dat de kwaliteit goed is heb je natuurlijk heel leuk uitzicht over de Boulevard en de zee. Pas op voor de meeuwen! Dat is geen grapje, je vis is zo weg.

Voor verse vis of om echt uit eten te gaan in een visrestaurant gaan veel locals naar Schuitemaker. Schuitemaker zit in de winkelstraat en heeft een groot aanbod verse vis en een leuk restaurant waar je lekkere vis kunt eten. Ook hebben ze een terras in de winkelstraat waar je in de zomer kunt zitten 🙂

vis katwijk aan zee vuurbaak
© Wegwijsnaar.nl

Huur een fiets en maak een ritje door de duinen

Het is erg leuk om tijdens je verblijf in Katwijk een fiets te huren en door de duinen naar bijvoorbeeld Wassenaar of Noordwijk te fietsen. Naar Wassenaar is het mooiste 🙂 Het duinlandschap is hier heel afwisselend en het is wat langer dan naar Noordwijk. Zeker op een elektrische fiets. Noordwijk is eigenlijk te dichtbij om echt van de duinen te kunnen genieten. Neem wat te drinken en te eten mee en hou ergens pauze om van de natuur te genieten. Neem wel je afval mee naar huis 😉

Je kunt een fiets huren bij Profile Paul. Dat is vlakbij de Vuurbaak.

fietsen door de duinen bij katwijk, noordwijk en wassenaar
© Wegwijsnaar.nl

Algemene tips

 • De Princestraat is de hoofdwinkelstraat;
 • Het Andreasplein is ook een leuk horecaplein waar kleine ondernemers zich elke dag vol passie inzetten om een goed product te kunnen serveren. Ook wel een aanrader dus;
 • Op zondag is bijna alles gesloten. Ook de supermarkten. Strandtenten zijn wel geopend;
 • Als het regent kun je Space Expo bezoeken of neem eens een kijkje in het Katwijks museum als je wat meer van de Katwijkse cultuur en historie wilt weten.

Katwijk aan Zee
©Wegwijsnaar.nl
Katwijk aan Zee
©Wegwijsnaar.nl
Waar kan ik parkeren in Katwijk?

Je kunt op straat parkeren, maar let erop dat heel veel plekken voor vergunninghouders zijn. Parkeren doe je daarom het makkelijkste in de parkeergarage onder de Boulevard. Ook het uurtarief is goedkoper dan bijvoorbeeld op straat en je kunt hier voor €10 een dagkaart kopen.


Reacties
 1. Hoi Eline ik verhuis over een maand als ‘buitenstaander” naar Katwijk aan Zee. Er heerst best een vooroordeel dat Katwijkers gesloten en zwaar gelovig zijn. Hoe zie jij dit? Is het voor buitenstaanders heel moeilijk om ertussen te komen? Ik zou het natuurlijk wel fijn vinden wat aansluiting te vinden in mijn nieuwe woonplaats. Ik ben benieuwd naar jouw input hierover

  Groetjes Barbara

  • Hoi Barbara!

   Wat leuk dat je naar Katwijk gaat verhuizen! 😊 Ik kan me voorstellen dat er een vooroordeel over Katwijk bestaat.
   Gelukkig is dat een stuk genuanceerder dan dat er vaak geschetst wordt 🙂
   Er zijn zeker een hoop gelovige mensen in Katwijk, waarvan sommige vrij zwaar (maar dat is een klein percentage). Op zondag zul je veel mensen tegen komen die onderweg zijn naar- of net uit de kerk komen. Maar er zijn ook veel mensen die minder zwaar gelovig zijn of helemaal niet gelovig zijn.
   Je ziet het ook steeds meer veranderen. Er komen steeds meer mensen van buitenaf in Katwijk wonen. Het hangt ook een beetje van de wijk af waar je gaat wonen.
   Los van het geloof vind ik de mensen in Katwijk heel vriendelijk en open, maar veel mensen kennen elkaar wel (het ons-kent-ons).
   Dat vindt niet iedereen leuk, maar het kan juist heel gezellig zijn. Op het begin zal het wennen zijn, maar als je bijvoorbeeld in Katwijk werkt of sport zul je snel aansluiting vinden 😊 Ik ben ook geen Katwijker van oorsprong en niet gelovig, maar ik voel me hier heel erg thuis.
   Ik hoop dat dit je een beetje gerust stelt.

   Groetjes,
   Eline

 2. Bedankt voor deze leuke en handige tips! Heb hier zeker wat aan gehad. Afgelopen week in het mooie Katwijk geweest, was alweer 14 jaar geleden dat ik er geweest was. Blijft toch wel een van de mooiste en gezelligste badplaatsen van Nederland. De stroopkoeken en het ijs van Krijn natuurlijk geprobeerd en je hebt niets overdreven!
  Nog 1 nachtje Noordwijk eraan vastgeplakt, maar de volgende dag met gierende bannden terug naar Katwijk voor een afsluitende lunch. Qua sfeer en omgeving zoveel fijner, terwijl het zo dichtbij elkaar ligt. Nogmaals bedankt!

  • Hoi Larissa,

   Dankjewel! Wat leuk dat je nog even de tijd neemt om een reactie te plaatsen. En fijn om te horen dat jullie het zo leuk hebben gehad in Katwijk 😊

   Groetjes,
   Eline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *