Het Panbos – Katwijk

Eline Door Eline

Het Panbos, wat officieel de Pan van Persijn wordt genoemd is een uniek stukje natuurgebied grenzend aan de Katwijkse duinen. Panbos maakt deel uit van het natuurmonument Berkheide dat in Katwijk en Wassenaar ligt. De duinen in Berkheide dienen niet alleen als kustwering, maar ook als drinkwatervoorziening. Het landschap is heel divers en wisselt af van bebossing naar speelweide en duinen. Als je Katwijk aan Zee gaat bezoeken kan het leuk zijn om ook een korte wandeling te maken.

Panbos Katwijk

© My Little Travel Stories

Panbos met de kids

Panbos heeft avontuurlijke wandelroutes en is daardoor erg leuk voor kinderen. Door het hele gebied heen kun je leuke spelletjes spelen. Je vindt hier eendenvijvers, speeltoestellen voor kleine kinderen, een hertenkamp en een geitenweide. ’s Zomers is het een unieke plek om gezellig te picknicken en verstopertje te spelen. ’s Winters wanneer de sneeuw weer valt, wordt het bos een waar sprookje.

Panbos Katwijk

© My Little Travel Stories

Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog

Tijdens een wandeling door het met rode en gele herfstbladeren bedekte Panbos doemt daar ineens een stuk van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog op. Verstopt tussen bomen en struiken, maar toch onmisbaar. Het massieve beton is indrukwekkend en nodigt uit om belopen te worden. Vanaf de zijkant is het beklimmen van deze massieve en toch redelijk hoge muur lastig, maar de uiteinden van de muur zijn makkelijk toegankelijk. Op die manier kun je een wandeling maken over de muur onder het genot van uitzicht over het uitgestrekte duinlandschap.

Panbos Katwijk

© My Little Travel Stories

Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog

Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog © My Little Travel Stories

Na een pittige wandeling…

Midden in het bos vind je een gezellig restaurant wat dezelfde naam draagt als het bos zelf. Hier kun je na een heerlijke wandeling door het bos even neerploffen en genieten van een lekker drankje. In de zomer op het terras en in de wintermaanden warm achter het glas met uitzicht op de natuur rondom. Natuurlijk kun je ook een stevige wandeling richting strand maken en het veelzijdige centrum van Katwijk aan Zee bezoeken waar een uitgebreid aanbod aan horeca gelegenheden te vinden zijn. Lokale ondernemers verwelkomen je met een warm hart en voorzien je van een welverdiend drankje.

Panbos Katwijk

Restaurant Panbos © My Little Travel Stories

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be?

Wil je op de hoogte blijven van de leukste hotspots en dé places to be? Volg My Little Travel Stories dan op Facebook of Instagram. Dat vind ik leuk! 😄