De metro in Valencia

Suuz Door Suuz

De metro van Valencia is één van de meest handige manieren om door de Spaanse stad te reizen. Je kan door het centrum reizen, naar het vliegveld én zelfs naar het strand met de metro. Perfect! 😊 Het is wel altijd even zoeken hoe het nou precies werkt. In dit artikel vertellen we je meer over de metrolijnen, de tickets en hoe het allemaal werkt. Veel plezier in Valencia!

De metro in Valencia


De metro van Valencia

De metro van Valencia staat ook wel bekend als Metrovalencia. Het is een betrouwbaar en uitgebreid openbaar vervoerssysteem dat de stad en omliggende gebieden met elkaar verbindt. Het netwerk bestaat uit negen metrolijnen en vier tramlijnen die samen een groot deel van de stad en de voorsteden met elkaar verbinden. Het wordt door veel locals gebruikt, maar ook voor toeristen is dit een ideale manier om Valencia te ontdekken.

Hoe werkt de metro in Valencia

Tickets kunnen eenvoudig worden gekocht bij automaten die op elk metrostation te vinden zijn. Je kan betalen met contant geld en meestal ook met een pinpas. Dit is niet overal zo, dus zorg altijd dat je contant of een creditcard op zak hebt.💰

Toeristen in Valencia hebben vaak voldoende aan zone A. Hier valt het stadscentrum en het strand van Valencia onder. Je kan binnen deze zone naar de leukste bezienswaardigheden van Valencia en ook veel leuke hotels vallen hier binnen.

In- en uitchecken is verplicht bij zowel het begin als het einde van je reis, maar overstappen telt niet als een extra rit. Daarnaast is er een handige Metrovalencia-app beschikbaar, waarmee je routes kunt plannen en actuele vertrektijden kunt vinden.
📱Download hier de app voor Android
📱Download hier de app voor Apple

Verschillende tickets voor de metro in Valencia

Om gebruik te maken van de metro, heb je eerst een SUMA Card nodig. Deze kaart kost €1,00 voor een kartonnen versie of €2,00 voor een plastic versie. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse OV-kaart en het werkt heel handig. De kaart kan meerdere keren worden opgeladen, dus gooi ‘m niet weg! Je koopt de kaart bij de automaten op alle metrostations in Valencia. Er kunnen verschillende tickets op de kaart:

Enkele tickets zijn ideaal voor eenmalige reizen binnen de stad. Een enkele ticket binnen zone A kost €1,50. Hiermee kan je 90 minuten reizen en één keer overstappen. Heb je een route met een overstap, dan kan je 110 minuten reizen met een enkel ticket voor de metro van Valencia.

Bonometro is een 10-rittenkaart. Je betaalt €8,60 voor de 10 ritten en dan nog de kosten voor de aanschaf van het kaartje. Het is dus een voordelige optie én je kan de 10 ritten delen met een reisgenoot.

De TuiN-kaart is een oplaadbare kaart waar je een bedrag op zet en die door meerdere personen kan worden gebruikt. Dit is een handige optie als je zeker weet dat je meer dan 10 ritten gaat gebruiken én als je met een groep naar Valencia gaat. Je kan namelijk tot 60(!) personen gebruik maken van de kaart.

Onze aanrader is de Valencia Tourist Card. Deze kaart biedt onbeperkt reizen voor een bepaalde periode en biedt extra voordelen zoals kortingen en gratis toegang tot bepaalde attracties in Valencia.
🎟️ Bestel hier alvast de Valencia Tourist Card

Kosten voor de metro in Valencia

De metro in Valencia is niet duur. Voor een paar euro reis je door het hele centrum en zelfs naar de stranden van de stad. Het is afhankelijk van het type kaart en de zones waarin je reist. Voor de actuele prijzen kan je het beste kijken op de officiële website van Metrovalencia.

Reizen in de metro met kinderen

Ga je met kinderen naar Valencia? Dan kan je de metro echt een handige manier zijn om door de hele stad te reizen. Het scheelt kilometers lopen en voor kinderen is het vaak een hele ervaring.😊Maak er wat leuks van en verzin leuke spelletjes voor onderweg. Bij welke halte stappen we uit? Welke kleur heeft de lijn?

Tip! Een andere leuke manier om door Valencia te reizen met kinderen is de hop-on hop-off bus. Zo’n grote bus is alleen al een gave ervaring en jij, als ouder, kan ook even rustig om je heen kijken. Heerlijk, toch?!😉
🎟️ Bestel alvast je ticket voor de hop on hop off bus van Valencia

Kinderen onder de 6 jaar reizen gratis met de metro in Valencia. Voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar is er een gereduceerd tarief beschikbaar op de Valencia Tourist Card, waardoor het reizen voor gezinnen betaalbaarder wordt.

Valencia Tourist Card

De Valencia Tourist Card is echt een aanrader voor een bezoek aan deze Spaanse stad. Met deze kaart reis je gratis met alle vormen van openbaar vervoer in Valencia, inclusief de metro van de luchthaven naar het stadscentrum. Daarnaast biedt de kaart kortingen in musea, winkels en restaurants. Je hebt gratis toegang tot bepaalde bezienswaardigheden in Valencia én je krijgt gratis 2 tapas en 2 drankjes in één van de 5 geselecteerde restaurants.

🎟️ Valencia Tourist Card | Bestel hier

De metrolijnen

🟡 Lijn 1 (geel) loopt van het noorden naar het zuiden van Valencia. De belangrijke haltes op deze lijn zijn Benimaclet, Turia en Torrent. Er is dus ook een halte bij de Turia tuinen, waar je heerlijk kan fietsen. Bij halte Àngel Guimerà stap je uit voor een bezoek aan Mercado Central en de historische binnenstad.

🩷 Lijn 2 (roze) loopt parallel aan lijn 1, het gaat vanaf Llíria naar Torrent Avinguda. Het centrale gedeelte van deze lijn zit in Zone A. Llíria staat bekend om Romeinse en Iberische archeologie. Paterna is een historische stad net buiten Valencia, deze valt dus niet binnen zone A.

🔴 Lijn 3 (rood) is de metro van de luchthaven van Valencia naar het stadscentrum en gaat vervolgens verder naar Rafelbunyol. Xàtiva is het metrostation vlakbij het hoofdtreinstation en bij het stierenarena Plaza de Toros. Het metrostation Alameda zit ook op deze route. Als je hier uitstapt ben je vlakbij het Turia Park en het Palau de la Música.

🔵 Lijn 4 (donkerblauw) is een tramlijn die de kust verbindt met het centrum. Als je reist naar het station Dr. Lluch ben je vlakbij de stranden Malvarrosa en Las Arenas. Hiermee kan je ook naar de historische wijk El Carmen.

🟢 Lijn 5 (groen) verbindt ook het vliegveld van Valencia met het centrum en de haven van de stad. De lijn eindigt bij Marítim-Serrería, dicht bij de haven en het strand. Je kan hiermee ook naar Colón, waar je heerlijk kan shoppen! Je kan hiermee ook naar het stadion van Valencia CF.

🟣 Lijn 6 (paars) is ook een tramlijn. Deze gaat door verschillende wijken in Valencia. Benimaclet is een levendige wijk met leuke restaurant en bars.

🟠 Lijn 7 (oranje) is een lijn tussen de universiteit van Valencia en het centrum. Je kan hiermee ook goed naar het Turia Park gaan, met de metrostations Alameda en Túria op de lijn.

🍏 Lijn 8 (lichtgroen) is een vrij korte lijn. Toeristen gebruiken deze lijn niet heel vaak.

🟤 Lijn 9 (bruin) loopt van Alboraya-Peris Aragó naar Ribarroja, door stedelijke en buitenstedelijke gebieden. Ribarroja is een stad met allerlei bezienswaardigheden en kan leuk zijn voor een dagtripje vanuit Valencia.

Ⓜ️ Lijn 10 (turquoise) is hartstikke nieuw. Het verbindt het centrum met de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het heeft jarenlang geduurd en ruim 50 miljoen euro gekost, maar sinds 2022 is lijn 10 geopend. Het is de enige lijn die naar Ciudad de las Artes y las Ciencias gaat en populair onder toeristen. Je kan hiermee ook naar de hippe wijk Russafa en Oceanografic, het aquarium van Valencia.

Plattegrond van de metro in Valencia

Hieronder zie je een plattegrond van de metrolijnen in Valencia. Je ziet hier ook duidelijk welke lijnen er naar de stranden van Valencia gaan en welke lijnen er langs het centrum rijden 😊 Als je op de afbeelding klikt krijg je een grotere versie van de kaart te zien.

Hoe kom je vanaf het vliegveld naar het centrum van Valencia met de metro?

De metro is de meest directe manier om vanaf de luchthaven naar het stadscentrum te reizen. Lijnen 3 en 5 verbinden de luchthaven met het centrum van Valencia, met frequente diensten die ongeveer 25 minuten duren. Je kan hier een apart ticket voor kopen, maar dit ritje valt ook onder de Valencia Tourist Card.

Tip! Met het vliegtuig naar Valencia is de makkelijkste en snelste optie voor een stedentrip. In slechts 2,5 uur sta je in de zonnige Spaanse stad!

Met de metro naar het strand van Valencia

Er zijn heerlijke stranden bij Valencia en hier kan je ook met de metro makkelijk naar toe gaan. Om naar het strand van Valencia te gaan, neem je lijn 6 of 4 (tram) richting de kust. Deze hebben een halte bij Las Arenas, één van de populaire stranden van Valencia. Perfect voor een dagje zon, zee en strand tijdens je stedentrip.🏖️

Het metrostation Marítim-Serrería ligt ook vlakbij de haven en het strand van Valencia. De metrolijnen 5, 6, 7 & 8 hebben hier een halte. Vanaf hier is het nog een klein stukje wandelen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de metro?

De metro van Valencia is over het algemeen geopend van 4 uur ’s ochtends tot half 12 ‘s avonds. In het weekend start de metro om 5 uur ‘s ochtends tot half 1 ‘s nachts. Op feestdagen kunnen de tijden afwijken, dat kan je vinden op de officiële website van Metrovalencia.

Is de metro handig om te gebruiken?

Ja, de metro is zeer handig voor je bezoek aan Valencia. Locals maken er veel gebruik van, maar ook voor toeristen is het een ideaal vervoersmiddel. Je kan er ook voor kiezen om met de hop-on hop-off bus van Valencia te reizen. Wist je ook dat Valencia een fietsvriendelijke stad is? Je kan een fiets huren of een fietstour doen bij Baja Bikes!

Hoe kan ik mijn route het beste plannen?

Wij gebruik het liefste gewoon Google Maps voor het plannen van de route. Je ziet de informatie over metrolijnen, vertrektijden en alternatieve routes! Je kan er ook voor kiezen om de app van Metrovalencia te downloaden, deze werkt ook heel goed.