Iglesia de San Nicolás: de ‘Sixtijnse kapel’ van Valencia

Margreth Door Margreth

Wil je naar één van de mooiste gebouwen van Valencia? Dan is Iglesia de San Nicolás echt een dikke tip! Het doet je een beetje denken aan de Sixtijnse kapel in Rome, zo mooi! 😍 Een gouden altaar, veel fresco’s en maar liefst 12 kapelletjes. In de zomer is het binnen ook nog eens lekker koel – dat kan ook een heerlijke afwisseling zijn. Wil je er meer over weten? In dit artikel vertellen we je wat je gaat zien en kan je betrouwbare tickets kopen!

Iglesia de San Nicolás


Iglesia de San Nicolás
Iglesia de San Nicolás

Tickets voor Iglesia de San Nicolás

De Iglesia de San Nicolás kerk is een van de bekendste bezienswaardigheden in Valencia. Bestel daarom vooraf je tickets en ga onbezorgd naar Iglesia de San Nicolás! Een entreeticket is inclusief leuke audiogids, die je van alles vertelt over wat je allemaal ziet.

🎟️ Ticket voor de Iglesia de San Nicolás | Boek hier
🎟️ Combiticket Iglesia de San Nicolás, Zijdemuseum & Santos Juanes Kerk | Boek hier

Slimme tip! Wil jij ook naar het grootste aquarium van Valencia en Bioparc Zoo? Dan is de Valencia Pass echt een aanrader. Je bespaart hiermee geld en daarnaast heb je nog meer voordelen.

🎟️ The Valencia Pass | Boek hier

Wat is Iglesia de San Nicolás?

De Iglesia de San Nicolás is één van de oudste kerken in Valencia en is gebouwd in het jaar 1238. De kerk heeft oorspronkelijk een Gothische architectuur, maar onderging in de 15e en 17e eeuw uitvoerige renovaties. Na deze renovaties heeft de barokke stijl de overhand gekregen. Uiteindelijk is de architectuur van deze kerk dus een mix tussen Gothisch en Barok, waarbij vooral de Barokke elementen de kerk zijn huidige indrukwekkende uitstraling geven. Denk hierbij aan de kunstige schilderingen en stucwerken, gecombineerd met een gigantisch gouden altaar en orgel.😍

Wist je dat er veel bezienswaardigheden in Valencia zijn? Zo is Ciutat de les Arts i les Ciències een bijzondere plek met de leukste attracties!

Eén van de meest indrukwekkende aspecten van de kerk zijn toch wel de fresco’s die er te bewonderen zijn. Deze fresco’s beslaan in totaal maar liefst 2.000 vierkante meter beslaan! 😯 Dit is veel meer dan de 800 vierkante meter aan fresco’s in de Sixtijnse Kapel in Rome. Als je van historie en cultuur houdt, is deze kerk echt een aanrader om te bezoeken als je in Valencia bent. Zodra je de kerk binnenstapt, kun je even rustig gaan zitten om alles om je heen op je in te laten werken. Je zal echt je ogen uitkijken! 🤩

Wat kun je zien in de Iglesia de San Nicolás?

Het plafond: Sixtijnse kapel look-a-like

De koepel van de kerk is in totaal verdeeld in twaalf delen, zes delen aan iedere kant van de kerk. Deze twaalf delen beelden het leven uit van twee heiligen uit vroegere eeuwen: San Pedro Mártir en San Nicolás. Elk deel laat een scène uit het leven van deze heiligen zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hun jeugd, hun tijd als priester en tenslotte hun dood.

Aan de linkerkant zie je het leven van San Pedro Mártir. Aan de andere kant wordt het verhaal van San Nicolás verteld. De fresco’s zijn geschilderd door Dionís Vidal in de 17e eeuw en zijn erg kleurrijk en gedetailleerd. Naast de verhalen over deze twee heiligen zie je ook schilderingen over belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Valencia. Aan de linkerkant zie je San Vicente Ferrer die Alfonso de Borja (een Spaanse kardinaal die later paus werd) als baby vasthoudt en voorspelt dat hij een profeet zal worden en het pausdom zal bereiken. Aan de rechterkant wordt paus Calixto III afgebeeld, die Alfonso heilig verklaart.

fresco's Iglesia de San Nicolás in valencia
fresco's Iglesia de San Nicolás in valencia

Altaar en kapellen (12 stuks)

Het altaar van de Iglesia de San Nicolás is echt een prachtig stuk barokke kunst. Het altaar is helemaal verguld en versierd met allerlei gouden ornamenten, beelden en schilderijen. Het middelste deel van het altaar is gewijd aan San Nicolás, een heilige aan wie deze kerk zijn naam dankt. De gouden kleur in combinatie met de vele details en het kleurgebruik maakt het altaar tot een prachtige blikvanger in deze kerk.

Verder bevinden zich in de kerk ook 12 kapellen, in al deze kapellen zie je de Barokke invloeden weer duidelijk terug. In deze kapellen zie je weer verschillende schilderingen, fresco’s en kunstige beelden terug, allemaal gemaakt door Spaanse schilders. Ze zijn allemaal anders, dus dat maakt het nog leuker!😊

Iglesia de San Nicolás altaar
Iglesia de San Nicolás

De toren beklimmen

Je kunt de kerk niet alleen van binnen bekijken, het is ook mogelijk om de toren te beklimmen.🤩 Deze klokkentoren bereik je door een trap op te lopen, dit is dan ook niet aan te raden voor mensen die slecht ter been zijn. Vanuit de klokkentoren heb je een adembenemend uitzicht over de stad. Je kunt vanaf hier onder andere de bekende Centrale Markt en het Zijdemuseum in het centrum van Valencia zien.

Tip! Combineer het met het Zijdemuseum en de Santos Juanes Kerk

Over het Zijdemuseum gesproken, als je toch bij de kerk bent, bezoek dan ook zeker eens het Zijdemuseum. Dit museum heet ook wel Lonja de la Seda. Dit museum ligt op enkele minuten lopen van de kerk 😊 Valencia heeft in vorige eeuwen een belangrijke rol gehad in de handel in zijde. Deze zijdehandel was lange tijd de belangrijkste drijvende factor achter de economie van Valencia. In het zijdemuseum leer je alles over de geschiedenis van zijde, de manieren van productie en de zijde-industrie. De Iglesia de San Nicolás en het zijdemuseum zijn prima op één dag te combineren.

Je houdt daarna waarschijnlijk zelfs nog tijd over. Dan kun je bijvoorbeeld naar de Santos Juanes kerk gaan. Deze kerk ligt ook in het historische centrum van Valencia en is zeker de moeite waard om ook de bezoeken. Deze kerk ligt aan het centrale plein in Valencia (Plaza del Mercado) en is net als de Iglesia de San Nicolás een kerk van Gothische oorsprong met overwegend Barokke details. Vooral de gevel en het altaar van de kerk zijn zeer indrukwekkend. Ook deze kerk heeft weer verschillende prachtige kapellen.

Kortom, om je onder te dompelen in de historie en cultuur van de stad, is een bezoek aan de Iglesia de San Nicolás, de Santos Juanes kerk en het zijdemuseum de perfecte combinatie!😊

🎟️ Bestel hier alvast je combiticket

Hoe kom je bij de Iglesia de San Nicolás kerk?

Je kunt op verschillende manieren bij de kerk komen. Omdat de kerk midden in het historische centrum ligt, is het niet aan te raden om met de auto te gaan.

Je kunt ervoor kiezen om met de metro van Valencia te gaan. Het dichtstbijzijnde metrostation bij de kerk is Ángel Guimerá. Dit station kun je bereiken met metrolijn 1, 3, 5 of 9. Vanaf station Ángel Guimerá is het nog ongeveer 10 minuten lopen naar de kerk. Let er wel op dat je de uitgang neemt die uitkomt op de Calle de San Vicente Martir, dan kom je zo dicht mogelijk bij de kerk uit.

Een andere (veel leukere!) manier om naar de San Nicolás kerk te reizen, is met een huurfiets. Je kan een fietsen huren bij Baja Bikes in Valencia en dit is een echter aanrader, niet alleen om naar deze kerk te gaan! Op de fiets zie je natuurlijk veel meer van de stad, dan wanneer je in de metro zit. Je kunt zo ook makkelijk verschillende activiteiten die bij elkaar in de buurt liggen combineren. Met de fiets stap je overal direct voor de deur af, alleen maar voordelen dus!
🚲 Huur een fiets of boek een fietstour bij Baja Bikes