Sixtijnse Kapel bezoeken | Onze tips, info en tickets

Eline Door Eline

De Sixtijnse Kapel is een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Rome. Je kunt hem bezoeken als onderdeel van de Vaticaanse Musea in Vaticaanstad. Staat hij ook op jouw bucketlist? In dit artikel delen we alle informatie die je wil weten, waar je het beste tickets kunt kopen én we geven je handige tips 😊

Sixtijnse Kapel van Michelangelo


Plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome
Plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome

Tickets voor de Sixtijnse Kapel

Hieronder zie je de tickets voor de Sixtijnse Kapel. Je kaartje voor de Sixtijnse Kapel is altijd in combinatie met de Vaticaanse Musea. Dat komt omdat het onderdeel is van de Vaticaanse Musea. Je kunt tickets dus niet los van elkaar kopen/bezoeken.

🎟️ Combi-ticket voor de Sixtijnse Kapel en Vaticaanse Musea | Bestel hier
🎟️ Rondleiding door de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel | Bestel hier

Tip: je kunt ook een Vaticaanstad pas kopen. Daarmee heb je toegang tot de Sixtijnse Kapel, de Vaticaanse Musea, de Sint Pieter én je krijgt 10% korting op andere bezienswaardigheden in Rome.
–> Bekijk hier de Vaticaanstad pas

Onze tips voor het bezoeken van de Sixtijnse kapel

1. Als je de Sixtijnse Kapel gaat bezoeken zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Ten eerste is het belangrijk om respectvol te kleden. De Sixtijnse Kapel is namelijk een heilige plaats binnen de Katholieke Kerk. Zorg ervoor dat je schouders en knieën bedekt zijn. Is het warm in Rome en draag je liever geen kleding waarbij je schouders en/of knieën bedekt zijn? Neem dan een sjaal of vest mee zodat je die om je heen kunt slaan. Als je het bent vergeten om mee te nemen kun je altijd een sjaal in het Vaticaan kopen. Er staan genoeg straatverkopers die sjaals aanbieden 😉

2. Het maken van foto’s of video’s is niet toegestaan in de Sixtijnse Kapel. Daar zijn meerdere redenen voor. Ten eerste willen ze de kunstwerken graag goed beschermen. De fresco’s op de wanden en het plafond zijn van onschatbare artistieke waarde. Flitsen kunnen de fresco’s beschadigen.
Daarnaast is het een zeer heilige ruimte. Een verbod op film- en fotografie is bedoeld om de spirituele sfeer te behouden en respect te tonen voor de heiligheid van de kapel.
Als laatst draagt het natuurlijk ook bij aan de privacy van andere bezoekers. Het kan hier erg druk zijn.

3. Vermijd de drukke tijdstippen. Dit is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Rome.
Vroeg in de ochtend, net na openingstijd is het beste moment. Vlak voor sluitingstijd is het ook rustiger. En doordeweeks is het rustiger dan in het weekend. Maandag is de meest rustige dag. Uiteraard kun je beter buiten de vakantieperiode gaan, maar soms heb je niet altijd keuze.
Let op: op zondagen is de Sixtijnse Kapel meestal gesloten. Alleen de laatste zondag van de maand is hij geopend. De laatste toegang is 2 uur voor sluitingstijd.

Tips om drukke tijdstippen te vermijden

Tip: op vrijdagen zijn de Vaticaanse Musea tot 22:30 uur ’s avonds geopend. Vaak is het dan een stuk rustiger omdat er minder groepen zijn.
🎟️ Je kunt ook een ticket kopen voor vroege toegang met gids. Dan krijg je als een van de eerste toegang waardoor het nog super rustig is.

4. Bestel je tickets écht van tevoren. Dat scheelt je daar tijd in de wachtrij en je weet zeker dat je een ticket hebt. 🎟️ –> Hier kun je betrouwbare tickets bestellen.

5. Houd rekening met beveiligingsmaatregelen: Bij het betreden van de Sixtijnse Kapel moet je door beveiligingscontroles. Deze controles zijn vergelijkbaar met die op luchthavens. Vermijd het meenemen van grote rugzakken of items zoals scherpe voorwerpen of vloeistoffen.

6. Neem de tijd en wees stil. Je mag niet praten in de Sixtijnse Kapel. Dat geeft je de mogelijkheid om volledig van de kunstwerken te genieten. Neem daar lekker de tijd voor 😊

7. Vergeet ook de vloer niet te bekijken. De vloer is een waar meesterwerk. Het geeft dynamiek en diepte aan de ruimte.

8. Mega handige tip: Vanaf de Sixtijnse Kapel is het mogelijk om direct de Sint Pietersbasiliek te betreden zonder weer in de wachtrij te moeten staan. Je moet dan wel al een ticket hebben. 🎟️ Hier bestel je je ticket voor de Sint Pieter.

Wat is de Sixtijnse Kapel precies?

De Sixtijnse Kapel is een wereldberoemde kapel in Vaticaanstad. Het is een van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. Dat komt vanwege de prachtige kunstwerken die het interieur sieren. Met name het plafond fresco’s van Michelangelo zijn enorm indrukwekkend 😍

Maar ook de wanden zijn prachtig versierd. Hier zie je fresco’s van verschillende kunstenaars, waaronder Botticelli, Ghirlandaio en Perugino. Deze fresco’s beelden onder andere Bijbelse verhalen en scènes uit het leven van Mozes en Christus uit.

Goed om te weten: de Sixtijnse Kapel is onderdeel van de Vaticaanse Musea. Je bezoekt ze dus altijd allebei tegelijkertijd 🙂

De Sixtijnse Kapel werd gebouwd op de plek waar vroeger de Cappella Magna stond. Dit betekent Grote Kapel. De huidige kapel is vernoemd naar Paus Sixtus IV. Hij liet de bouw in 1473 voltooien. Paus Julius II gaf Michelangelo opdracht om het plafond te decoreren. Het is de officiële pauselijke kapel en wordt gebruikt voor belangrijke religieuze ceremonies, zoals de verkiezing van een nieuwe paus.

Daar ben je ongetwijfeld wel mee bekend. De verkiezing van een nieuwe paus wordt ‘het conclaaf‘ genoemd. Dit is een geheim en afgesloten proces waarbij kardinalen samenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Wanneer er een nieuwe paus wordt gekozen komt er witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Later in dit artikel vertellen we daar meer over.

Het werk van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel

Het plafond van de Sixtijnse Kapel is het echte pronkstuk! 😍 Het is volledig beschilderd, met verschillende scènes uit het Oude Testament. De fresco’s op het plafond van de Sixtijnse Kapel werden tussen 1508 en 1512 geschilderd door de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Ze staan sindsdien bekend als meesterwerken van de Renaissancekunst.

De fresco’s in het midden van het plafond

In totaal zijn er 9 scènes te zien op het plafond. Ze komen allemaal uit het bijbelboek Genesis. Dit zijn de scènes die op het plafond te zien zijn:

Bij binnenkomst van de kapel zie je als eerst een scène waarbij licht van donker wordt gescheiden. Vervolgens zie je een scène waarbij de zon, de Maan en de Aarde worden geschept. De derde scène laat zien hoe water en land gescheiden worden.

Vervolgens zie je de 4e scène. Deze is het meest beroemd: de schepping van Adam. Je kent hem vast wel. Hier zie je de aanraking tussen de vinger van God en de vinger van Adam, wat de creatie van de mens symboliseert. Ze noemen dit ook wel eens de ‘hand van God’. Het beeldt de schepping van de eerste mens uit en symboliseert de overdracht van leven van God naar de mens.

plafond sixtijnse kapel aanraking god en adam rome

De Schepping van Eva is direct naast de Schepping van Adam te zien. Hier wordt Eva afgebeeld terwijl ze uit de zijde van Adam wordt gevormd, volgens het Bijbelse verhaal van Adam en Eva in de Hof van Eden.

De zondeval en de verdrijving uit het paradijs: Deze scène toont Adam en Eva in de Hof van Eden met de verboden vrucht. Het symboliseert de oorsprong van de zonde en de verdrijving van Adam en Eva uit het paradijs.

De laatste 3 fresco’s geven het verhaal van Noach weer. Op de eerste zie je het offer van Noach, op de tweede zie je de zondvloed. Dit deel van het plafond beeldt de grote overstroming uit die in de Bijbel wordt beschreven, waarin Noach en zijn familie de enige overlevenden zijn op een ark vol dieren.
Op de laatste zie je het dronkenschap van Noach.

De profeten en sibyllen: Langs de zijden van het plafond staan afbeeldingen van verschillende profeten en sibyllen, die gezien worden als voorspellers van de komst van Jezus Christus.

sixtijnse kapel rome bezoeken

Het Laatste Oordeel

Het Laatste Oordeel is de fresco op de altaarwand van de Sixtijnse Kapel. Ook deze fresco is door Michelangelo geschilderd. De algehele compositie is zeer complex en bevat een overvloed aan details en symboliek. Hij bestaat uit drie lagen.

In de bovenste laag zie je Jezus met zijn moeder Maria. Ze worden samen omgeven door licht. Daar kun je ze aan herkennen. Jezus is hier eigenlijk ‘de Rechter’. Links en rechts van Jezus zie je twee grote mannen. Dit zijn Paulus en Petrus. Petrus herken je aan de sleutel van de Hemel in zijn handen.

Onder Jezus zie je twee heilige martelaren: Laurentius en Bartolomeüs. Zij behoorden tot de apostelen van Jezus. Bartolomeüs herken je doordat hij een afgestroopte huid vasthoudt. Volgens de legende werd hij zelf namelijk levend gevild. Het gezicht van Bartolomeüs schijnt een zelfportret van Michelangelo te zijn.

het laatste oordeel michelangelo rome sixtijnse kapel
Het Laatste Oordeel van Michelangelo

Onder Laurentius en Bartolomeüs zie je een wolk met Engelen. Ze blazen op hoorns. Hiermee wekken ze de doden tot leven. Twee van deze Engelen houden een boek vast. In dit boek staat alles opgeschreven over de mensen zodat Jezus een goed oordeel kan vellen.

Aan de rechterkant van het fresco zie je de mensen die naar de hel gaan. Ze worden naar beneden getrokken. Ook zie je de veerman Charon uit de Griekse mythologie, hij is te zien in een boot. Hij brengt de zielen naar de onderwereld. Ook is Minos te zien. Hij wijst de zielen de juiste weg in de onderwereld. Aan de linkerzijde zie je zielen die door Engelen juist vanuit hun graf naar de Hemel gebracht worden.

Het fresco is bedoeld om te waarschuwen. Je wordt geconfronteerd met de mogelijkheid van verdoemenis. Het is super mooi en gedetailleerd.

Kritiek op Michelangelo

Tegenwoordig wordt Michelangelo geprezen voor zijn werk. Maar dat is niet altijd het geval geweest. Michelangelo kreeg tijdens zijn leven verschillende vormen van kritiek. Hij was behoorlijk temperamentvol en had soms confrontaties met zijn opdrachtgevers. Ook kon hij langdurig en in afzondering aan zijn kunstwerken werken. Dit maakte opdrachtgevers soms ongeduldig.

Daarnaast was er kritiek op zijn schilderstijl. Het werd vaak bekritiseerd vanwege zijn afwijking van de toenmalige normen. Zijn figuren waren krachtig en gespierd. Sommige critici vonden ze te mannelijk of te overdreven. Ook weergave van emoties werd soms als overdreven beschouwd.

Ook met betrekking tot de fresco’s in de Sixtijnse Kapel was er kritiek. Sommige critici vonden de composities te complex en moeilijk te begrijpen. Er waren ook mensen die de naaktheid in zijn schilderijen als aanstootgevend beschouwden.

🎟️ –> Bestel hier je kaartjes voor de Sixtijnse Kapel

Conclaaf in de Sixtijnse Kapel (zwarte of witte rook uit de schoorsteen?)

Als de Paus overlijdt of aftreedt gaan de kardinalen van de Katholieke Kerk met elkaar in conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Dit conlaaf vindt plaats in de Sixtijnse Kapel. Kardinalen van over de hele wereld komen hiervoor bij elkaar.

Het woord ‘conclaaf‘ komt van het Latijnse woord ‘conclave‘. Dit betekent ‘sleutel‘. Dit woord verwijst naar het feit dat de kardinalen in volledige afzondering blijven tot ze een keuze hebben gemaakt. Ze mogen in de tussentijd geen contact hebben met de buitenwereld. Communicatiemiddelen zoals telefoons en internet worden volledig afgesneden. Dit is bedoeld om de vertrouwelijkheid van het proces te waarborgen en externe invloeden te voorkomen. De nieuw gekozen Paus wordt beschouwd als de opvolger van Petrus, de eerste paus volgens de Katholieke traditie.

Witte of zwarte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel

De verkiezing van de paus vindt plaats door middel van een geheime stemming. Elke kardinaal schrijft de naam van zijn keuze op een stembiljet en doet het in een stembus. Vervolgens worden de stembiljetten geteld. Er moet een meerderheid van tweederde worden behaald.

Na elke stemronde worden de stembiljetten verbrand. Dit wordt samen met een speciale chemische stof gedaan die de rook wit óf zwart maakt. Als de vereiste meerderheid niet wordt behaald wordt de rook zwart gemaakt. Aan de buitenkant wordt dan dus zwarte rook waargenomen. Zo weet de buitenwereld dat er nog geen nieuwe Paus is gekozen.

Als de vereiste meerderheid wél is behaald wordt de rook wit gemaakt. De gekozen kandidaat wordt vervolgens gekroond tot Paus en wordt zijn naam bekendgemaakt aan het publiek op het Sint-Pietersplein. De nieuwe paus wordt vervolgens naar de Apostolische Paleis gebracht. Hier kleedt hij zich in de pauselijke gewaden en geeft hij zijn eerste zegen aan de menigte. Het conclaaf is een zeer belangrijk en eerbiedwaardig proces binnen de Katholieke Kerk.

Rondleiding door de Sixtijnse Kapel in Rome

Een bezoek aan de Sixtijnse kapel gaat altijd in combinatie met de Vaticaanse Musea. Om deze plekken nóg beter te ontdekken, kan je een interessante rondleiding boeken. Een gids laat je niet alleen de mooiste plekken zien, maar vaak weten zij ook echt veel over de geschiedenis van deze bijzondere plekken.

Als de Sint Pietersbasiliek open is, dan ga je ook deze bezoeken. Je hebt voor alle bezienswaardigheden een fasttrack-ticket, dus geen lange wachtrijen voor jou! De groepen zijn niet groot en je kan te voren aangeven welke taal voor jou van toepassing is. Nederlands is nog niet beschikbaar, wel Engels.

🎟️Boek hier alvast een rondleiding door de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse Musea

Hoe kom je bij de Sixtijnse Kapel in Rome?

Zoals we al eerder in dit artikel hebben genoemd, moet je tickets voor de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel boeken. Je moet door het Vaticaans Museum om uiteindelijk bij de kapel te komen. De kapel bevindt zich in het Apostolisch Paleis. Eenmaal binnen heb je twee routes die je kunt nemen. Deze routes staan overal met bordjes aangegeven dus je zal je weg naar de Sixtijnse Kapel heel makkelijk vinden.

Als je voornamelijk de Sixtijnse Kapel wil bezoeken kun je de korte route nemen. Zo kun je een hoop zalen van de Vaticaanse Musea overslaan. Deze route begint direct nadat je de roltrappen opgaat na de Atrio dei Quattro Cancelli. Je komt vervolgens nog wel langs de Galerij van de Kandelaar, de Galerij van Wandtapijten, de Galerij van Geografische Kaarten en het Pius V-appartement. En dat is helemaal geen straf want ook hier zie je een aantal prachtige fresco’s, beelden, tapijten en plafonds! 😍

Met de langere route kom je langs meerdere delen van de Vaticaanse Musea. Onder andere het Grieks-Romeinse gedeelte en een deel van de binnentuin 😊

Hoe kom je bij de Sixtijnse kapel in Rome?
Hoe kom je bij de Sixtijnse kapel in Rome?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden van de Sixtijnse Kapel?

De Sixtijnse Kapel is dagelijks geopend van 09:00 tot 16:00. Met uitzondering van zondagen, dan is de Sixtijnse Kapel gesloten. Op de laatste zondag van de maand kun je de kapel wél bezoeken. Hij is dan geopend van 9:00 tot 14:00 uur. Op vrijdag is de Sixtijnse Kapel ’s ook avonds geopend tot 22.00 uur. Op Katholieke feestdagen is de kapel gesloten. Deze openingstijden gelden ook voor de Vaticaanse Musea. De laatste toegang tot de Sixtijnse Kapel is 2 uur voor sluitingstijd.

Waar kan ik het beste tickets voor de Sixtijnse Kapel bestellen?

Je kunt het beste van tevoren online kaartjes bestellen. Wij raden altijd aan via deze website je tickets te bestellen. Dit is een betrouwbare, Nederlandse website. Je krijgt dan skip-the-line tickets waarmee je niet nog in de wachtrij hoeft te staan. Dat scheelt je een hoop tijd 😊
🎟️Bestel hier alvast je tickets voor de Sixtijnse kapel

Welke kleding moet je aan in de Sixtijnse Kapel?

Het belangrijkste is dat je schouders en knieën bedekt zijn als je de Sixtijnse Kapel wil bezoeken. Dit geldt ook in de rest van het Vaticaan zoals in de Sint-Pieter. Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent. In de zomer kun je eventueel een vest of sjaal meenemen die je om kunt slaan. Anders kom je echt niet binnen.

Tip: bestel alvast je tickets