Trevifontein

Eline Door Eline

De Trevifontein is een van de absolute hoogtepunten van Rome. Als je naar Rome gaat moet je hier langs zijn geweest. In dit artikel delen we wat je gaat zien en waar je rekening mee kunt houden. Het is namelijk een van de meest populaire bezienswaardigheden in Rome. Het kan er daarom ontzettend druk zijn. We zullen dus ook onze tips delen om zoveel mogelijk de drukte te vermijden 😊

Wist je dat: er iedere dag 80 miljoen liter water door de Trevifontein stroomt?!

Trevifontein Rome


trevifontein in Rome

Dit zie je allemaal bij de Trevifontein

Er is ontzettend veel te zien bij de Trevifontein, maar je ziet het niet als je niet weet wat je moet zien. Volg je me nog? In ieder geval: om er voor te zorgen dat je optimaal bent voorbereid voor je bezoek aan de Trevifontein zetten we hier op een rijtje wat je gaat zien. Op die manier beleef je de Trevifontein veel beter 😊

De Trevi Fontein is groot, bijna 30 meter hoog en 22 meter breed. Midden in de fontein staat de Romeinse zeegod Oceanus, waarmee het thema van de fontein – de oceaan – stevig wordt benadrukt. Hij staat op een enorme schelp en wordt voortgetrokken door twee gevleugelde paarden en twee tritons.

De gevleugelde paarden symboliseren de zee. Het ene paard is wild is en de ander rustig. Net zoals de zee soms onstuimig kan zijn, maar ook juist vrede kan uitstralen. Het kan ook symbool staan voor de getijden van de zee. Tritons zijn mythologische zeewezens. Ze hebben het bovenlichaam van een mens en het onderlichaam van een vis. Het zijn jonge zeegoden.

In de nissen (de holtes in de muur) staan twee beelden die Gezondheid en Overvloed uitstralen. Ze staan links en rechts van het centrale beeld. Het standbeeld van Overvloed houdt de ‘hoorn des overvloeds’ omhoog. Dit vertegenwoordigt welvaart. Het is ook een knipoog naar de oude Romeinse Generaal Marcus Vipsanius Agrippa, die het Aqua Virgo-aquaduct liet bouwen om drinkwater naar Rome te brengen. Het standbeeld aan de rechterkant representeert de godin van gezondheid. Ze symboliseert de helende krachten van water.

Verder zie je nog een jong meisje een waterbron aanwijzen aan soldaten (verwijzend naar een legende).

Daarnaast heeft de Trevifontein verschillende reliëfs die maritieme scènes uitbeelden, zoals zeeslagen en de ontdekking van de Aqua Virgo-bron. Deze reliëfs voegen detail en diepte toe aan de fontein en vertellen de verhalen die eraan verbonden zijn.

Het imposante Palazzo Poli is het paleis dat de achtergrond vormt van de Trevi Fontein. Het paleis heeft een prachtige gevel en biedt onderdak aan de ‘Accademia di San Luca’ – een prestigieuze kunstacademie. 

De Trevi Fontein is gevestigd op het plein Piazza di Trevi, wat een bruisende ontmoetingsplek is voor toeristen en inwoners van Rome. Het wordt omgeven met verschillende restaurants, cafés en echte Italiaanse ijswinkels, waar je kan genieten van de overheerlijke Italiaanse keuken en gelato 😊

Waarom je een muntje in de Trevifontein moet gooien

Rome en eigenlijk heel Italië staan bol van de legendes en tradities. Het is dan ook een heel bekend beeld en fenomeen om een muntje in de Trevi Fontein te gooien.

Dit is de legende omtrent de muntjes

Als je één muntje in de Trevifontein gooit zegt de legende dat je ooit terug zult komen in Rome.
Als je twee muntjes in de fontein gooit zal je volgens de legende terugkeren én liefde vinden in deze Rome.
Bij het gooien van drie muntjes in de fontein ga je volgens de legende trouwen met een Romein. Denk er dus goed over na of je dit derde muntje wel wil gooien haha 😜

Maar het muntje in de fontein gooien is ook niet zo simpel als het klinkt. Er zitten namelijk wel regels aan verbonden. Die zijn als volgt: je gaat met je rug naar het water staan. Vervolgens gooi je het muntje met je rechterhand óver je linkerschouder. Er is geen uitzondering voor linkshandige mensen. Volg dit goed op anders zullen de beloftes van de legende nooit uitkomen.

Dat deze legende al eeuwen bestaat is duidelijk, maar eigenlijk kreeg het pas bekendheid bij het grote publiek door de film Three Coins in the Fountain uit 1954. De Trevi fontein heeft voor vele films als decor gefungeerd, zoals bij Angels and Demons, Roman Holiday en When in Rome. Stipt op één staat natuurlijk de iconische film La Dolca Vita. 

Iedere week maakt de gemeente van Rome de Trevi Fontein schoon, de opbrengsten hiervan zijn jaarlijks 1.4 miljoen euro(!). Dit geld wordt ingezet om arme gezinnen in de stad te ondersteunen 😊 Je geld komt dus uiteindelijk goed terecht.  

Let op: Regelmatig staan er mensen bij de fontein met uitschuifbare stokken met magneten, zij ‘stelen’ de munten uit de fontein. Geheel legaal is het niet, maar ergens is het ook wel een fascinerend schouwspel om te bekijken.

Goed om te weten: je kunt het water van de Trevifontein niet drinken.

Aanrader: Ondergrondse tour bij de Trevi Fontein

De Trevi Fontein is niet alleen een lust voor het oog, er gaat een fascinerende geschiedenis en mysterieuze onderwereld aan schuil. Ze zeggen ook wel eens dat Rome een soort ‘lasagna‘ is. Het is inmiddels opgebouwd uit laagjes. Het Rome wat wij kennen is gebouwd op de fundamenten van een oud keizerrijk. Je ziet alleen de bovenste laag, maar er gaat zoveel onder schuil!

Wat veel mensen niet weten is dat je een tour onder de Trevifontein kunt boeken!! Met deze tour ga je ondergronds en ontdek je een wereld die je compleet zou missen als je niet zou weten dat hij bestaat. Hier duik je pas echt het oude Rome. Je daalt 9 meter onder de grond af om ruïnes van het oude Rome in het hele Trevi-district te ontdekken.

Want wist je bijvoorbeeld dat Trevifontein nog steeds door middel van een aquaduct uit de oudheid wordt voorzien van water? Dit is het 2000 jaar oude Virgo Aquaduct. Hoe bijzonder is dat?! Een aquaduct van 2000 jaar oud! Dit aquaduct ligt inmiddels ver onder de grond, maar je kunt hem dus bekijken. Dit aquaduct voorziet ook de fonteinen op het Piazza del Popolo van water. Verder zie je ook andere archeologische vondsten en gebouwen uit de oudheid.

🎟️ Boek hier een ticket voor een ondergrondse tour onder de Trevifontein

Tip: Je kunt ook gratis een klein stukje van dit oude aquaduct zien. Je vindt hem op een plek waar je hem niet zou verwachten: in het warenhuis Rinascente. Dit warenhuis ligt op 3 minuutjes wandelen vanaf de Trevifontein. Ga bij binnenkomst naar de onderste verdieping en loop helemaal door naar achteren. Zie de video hieronder.

Hoe kun je het beste de drukte vermijden?

Het plein waar de Trevifontein staat is niet groot. Zeker niet in verhouding met de enorme hoeveelheid toeristen die hier elke dag langskomen. Het kan soms zelfs een hele onderneming zijn om een plekje te bemachtigen om de fontein te kunnen aanschouwen. Schrik niet, volgens officiële bronnen zijn er in het hoogseizoen 1200 bezoekers per uur (!) op de drukste momenten. Dit betekent dat er bijna een half miljoen mensen per maand de Trevi Fontein bezoeken.

Heb je geen zin in deze drukte? Breng dan vroeg op de dag een bezoek aan de Trevi Fontein. Vroeg in de ochtend zullen de meeste toeristen nog liggen te slapen of rustig aan het ontbijten zijn in hun hotel, waardoor jij alle tijd hebt om de muntjes op de juiste manier in de fontein te werpen en je ogen uit te kijken bij deze prachtige architectuur. Zeker in het hoogseizoen, hoogzomer, is een vroeg bezoek prima te doen.

Tip: Wil je de Trevifontein voor jezelf hebben? Het beste moment hiervoor is nét voor zonsopkomst 😊

Je kunt ook ’s avonds een bezoek aan de Trevifontein brengen. Zeker na 23 uur is het aantal toeristen een stuk minder dan overdag. Bovendien is de Trevifontein dan ook mooi verlicht 😍

trevifontein avond
trevifontein in de avond

De geschiedenis van de Trevifontein

Waar veel bezienswaardigheden in Rome zo’n 2000 jaar oud zijn, vindt de fontein op het Piazza di Trevi zijn oorsprong in de 18e eeuw. Paus Clemens XII gaf toen de opdracht voor een nieuwe fontein. De opdracht voor de Trevifontein werd gegeven aan Bernini. Bernini ging aan de slag en er kwamen verschillende tekeningen op tafel. De één nog duurder dan de ander en er werd zelfs besloten om de belasting op wijn te verhogen om alles te financieren.

Toch was dit niet voldoende. Op een gegeven moment bleek dat Bernini het plan had om een monument te slopen om aan voldoende materiaal voor de fontein te komen. Decennia ging voorbij, maar uiteindelijk werd er in 1732 gestart met de bouw. Dit werd geleid door de architect Nicola Salvi. Dat het een grote klus is was duidelijk. Pas 30 jaar later, in het jaar 1762, was de bouw van de Trevifontein compleet.

De naam ‘Trevi’ is afkomstig van ‘tre via‘. Dit betekent ‘drie wegen‘. Deze naam is gegeven omdat er vroeger drie wegen bij de Trevifontein bijeenkwamen.

Lunchen bij de Trevi Fontein

Pane E Salame: voor de lekkerste belegde broodjes

Dit kleine restaurant vind je vlakbij de Trevifontein. Het bevindt zich in een tussenstraatje en het terras is smal, maar dat zegt niets over de kwaliteit die er wordt geserveerd.

Je kunt hier voornamelijk terecht voor overheerlijke verse belegde broodjes. Handig als je in de stad bent. Je kunt ze ook to-go meenemen. Zeker de broodjes in combinatie met de smaak van de dry-aged ham zijn erg lekker. Maar ook voor de vegetariërs onder ons is er genoeg keuze 🙂

Daarnaast hebben ze uitgebreide borrelplanken, bruchetta’s, speciaal bieren en goede wijn.

Én het grote voordeel: de prijzen zijn heel goed in verhouding tot de kwaliteit en hoeveelheid die je krijgt. Ondanks de drukte zal je niet lang hoeven wachten, de bediening is snel en uiterst vriendelijk. We zijn niet de enigen die graag bij Pane E Salame komen. Op Google krijgen ze ook een dikke 4.8 als beoordeling!

Gelateria San Crispino

Een bezoek aan Rome is niet compleet als je geen Italiaans ijs hebt geprobeerd. Vlak bij de Trevi Fontein zit San Crispino, een ijssalon waar het ijs op ambachtelijke én traditionele wijze wordt gemaakt. Perfect om even af te koelen tijdens een warme dag in de stad. De keuze is reuze, maar toch heeft deze zaak een specialiteit: Gelato di San Crispino. Dit ijs is gemaakt van honing uit Sardinië en is zéker het proberen waard. Verwacht geen standaard softijs, slagroom of spikkels, hier wordt de beste gelato van Rome verkocht 😍

trevifontein restaurantje ontbijt rome

Antico Forno di Fontana di Trevi

Ga jij de drukte ontwijken en in de vroege ochtenduren een bezoek brengen aan de Trevi Fontein? Maak het compleet door een ontbijtje te scoren bij deze bakkerij. Je hebt vanaf hier uitzicht op de fontein, maar dus ook op de vele toeristen. Geniet van typische Italiaanse delicatessen, zoals de pistache croissant, de cannoli en de foccacia. Als je geluk hebt kan je plaats nemen op één van de tafeltjes, maar anders is het ook een goede plek voor broodjes to go.

Omgeving van de Trevifontein

De Trevi Fontein is te vinden in de Romeinse wijk Trevi. Deze wijk is één van de meest populaire plekken onder de toeristen. Er zijn namelijk ook andere populaire bezienswaardigheden te vinden. Onder andere het Pantheon is zeer dichtbij, en zelfs het Colosseum is ook nog redelijk op loopafstand. Het is een wijk met charmante straatjes, een heel scala aan restaurants en genoeg toeristische trekpleisters. De ligging in Rome is centraal, waardoor het voor bijna iedereen makkelijk te bereiken is 😊  

Daarnaast zijn ook de Spaanse trappen, Piazza Navona, Piazza Barberine en Fontana del Tritone in de omgeving van de Trevi Fontein. Het is dus de ideale locatie om je onder te dompelen in de cultuur en geschiedenis van Rome, maar ook om de Italiaanse keuken te ontdekken.

Wil je met het openbaar vervoer naar de Trevi Fontein? Via de metrolijn ‘A’ kan je uitstappen bij halte Barberini. Vanaf hier is het nog ongeveer 500 meter lopen.

Filmpje over de Trevifontein

Het is leuk om van tevoren een filmpje over de Trevifontein te kijken. Op die manier leer je wat meer over de geschiedenis en de betekenis van de fontein. Hierdoor gaat je bezoek wat meer leven 😊 Het filmpje hieronder is leuk om te kijken.