Vaticaanse Musea bezoeken, een praktische gids + looproute

Eline Door Eline

Je kunt Rome niet bezocht hebben zonder bezoek aan de Vaticaanse Musea. Dit is een van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Aan het einde van de Vaticaanse Musea kom je in de Sixtijnse Kapel.
In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt, wat je gaat zien, tips én waar je betrouwbare tickets kunt kopen 😊

Tip: lees ook ons artikel over de Sixtijnse Kapel 😊
Tickets voor de Vaticaanse Musea en Sixtijnse Kapel worden altijd samen verkocht. Je kunt ze niet los van elkaar bezoeken
🎟️ Hier vind je betrouwbare tickets

Vaticaanse Musea + Sixtijnse Kapel bezoeken


Tickets voor de Vaticaanse Musea (+ Sixtijnse Kapel)

Een ticket voor de Vaticaanse Musea geeft je altijd toegang tot de Sixtijnse Kapel. Je kunt de twee niet los van elkaar bezoeken. Wij raden sterk aan je tickets van tevoren te bestellen. Anders sta je waarschijnlijk twee uur in de wachtrij in de volle zon en in het hoogseizoen zijn tickets vaak uitverkocht. De musea zijn geopend vanaf 08 uur en zelfs dan staat er al een rij 😂 Dus: koop je skip-the-line tickets online. Dan voorkom je de rij. Je kunt je ticket altijd 24 uur van tevoren annuleren als het niet uitkomt.

🎟️ Toegang tot de Vaticaanse musea + Sixtijnse Kapel (skip-the-line) | Bestel hier
🎟️ Rondleiding Vaticaanse musea + Sixtijnse Kapel | Bestel hier
🎟️ Rome Vaticaanstad pas | Bestel hier
🎟️ Toeristenkaart Rome (is ook incl. Vaticaanse Musea + Sixtijnse Kapel) | Bestel hier

Tip: Met de Vaticaanstad pas krijg je ook toegang tot de Sint-Pieter + 10% korting op andere bezienswaardigheden in Rome. Je bespaard hier in totaal 9% mee.

Wat zijn de Vaticaanse musea?

De Vaticaanse Musea zijn meerdere musea bij elkaar. Ze zijn te vinden in Vaticaanstad, in Rome. Wanneer je een echte liefhebber bent van allerlei pracht en praal, mag een bezoekje aan de Vaticaanse musea eigenlijk niet op je to-do list ontbreken. De unieke collecties aan kunstvoorwerpen die in deze musea te vinden zijn van onschatbare waarde. 

Paus Sixtus IV gaf aan het einde van de 15e eeuw opdracht tot de bouw van het eerste museum. Het vormde de basis voor de plek die later de naam Pio-Clementino Museum kreeg. Het werd ontworpen door Donato Bramant (1444-1514), een Italiaanse architect die wordt beschouwd als een van de belangrijkste architecten van de Italiaanse Renaissance.

Aangezien we het hier hebben over het meervoud ‘musea’, bleef het daar niet bij. In de eeuwen die volgden, werd het aantal musea fors uitgebreid. Vandaag de dag betekent dit dat je de mogelijkheid hebt om de volgende musea te bezoeken: 

  • Pio-Clementino Museum
  • Chiaramontimuseum
  • Gregoriano Etrusco Museum
  • Egiziano Museum
  • Museo del Tesoro di San Pietro
  • En natuurlijk: de Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is geen museum, maar is wel verbonden met de Vaticaanse Musea. Daarmee ben je met een tripje aan Vaticaanstad wel even zoet voordat je alles gezien hebt! 

Tip: Wanneer je voor een paar dagen een vakantie boekt in Rome, kun je naast de Vaticaanse musea ook nog tal van andere bezichtigingen plannen. Bezoekjes aan het Colosseum, het Forum Romanum en het Pantheon bijvoorbeeld. 

In ons artikel over een weekend Rome hebben we een 3-daagse planning voor je gemaakt 😊 Dit is inclusief leuke tentjes voor ontbijt, lunch diner én ijsjes!

Hoogtepunten Vaticaanse musea

Wanneer we spreken over de hoogtepunten van de Vaticaanse musea, dan hebben we het uiteraard over de meest fascinerende kunstobjecten en artistieke locaties. De belangrijkste hoogtepunten zetten we hieronder op een rijtje 😊

Nadat je de Vaticaanse Musea binnen bent gekomen ga je bovenaan de roltrap meteen naar RECHTS. Volg niet de menigte naar links. Je gaat meteen als eerste stop naar de Vaticaanse Pinacotheek. Dit is de galerij van de oude meesters. Je komt langs de binnenplaats van de Pinacotheek en een klein café.

De Vaticaanse Pinacotheek (kunstgallerij)

Met de Vaticaanse Pinacotheek zijn we aanbeland bij een kunstmuseum met een uitgebreide collectie aan schilderijen. Deze variëren van de historische Christelijke kunst tot aan meesterwerken uit de Renaissance en periodes die daarop volgden. De Pinacotheek heeft in totaal 18 zalen.

Als je de Pinacotheek gaat bezoeken zou ik deze zalen uitkiezen om te bekijken:
Zaal II: vooral het kunstwerk Stefaneschi Triptych van de schilder Giotto di Bondone. Dit is een drieluik wat aan zowel de voor- als de achterkant beschilderd is.

Stefaneschi Triptych rome
Stefaneschi Triptych

Zaal VII: met werken van Perugino

Zaal VIII: met wandtapijten die eerder in de Sixtijnse Kapel hingen en werken van Raphael. Met name het werk ‘Madonna van Foligno’ is het bekijken waard. Én het werk ‘Transfiguration of Christ’. Dit wordt beschouwd als een van de meesterwerken van Raphael. Deze twee kunstwerken hangen naast elkaar in de Vaticaanse Musea (zie hieronder op de foto).



Zaal IX met werken van Leonardo
Zaal X met schilders uit Veneto. Hoogtepunten in deze zaal zijn de “Madonna di San Niccolò dei Frari” van Titiaan en de Sant’Elena van de hand van Veronese.
Zaal XII: met de werken van Caravaggio.

De Binnenplaats met bronzen bol

Vergeet tijdens je bezoek zeker geen tussenstop te maken op de binnenplaats. De binnenplaats heeft de naam Cortile della Pigna. Dit betekent binnenplaats met dennenappels. De binnenplaats dankt zijn naam aan een enorme, bijna 4 meter lange bronzen dennenappel die boven de trap is geplaatst. Naast de dennenappel staan 2 pauwen. Daarvoor zie je nog 2 basaltleeuwen (die zie je hieronder niet op de foto).

dennenappel tuin vaticaanse musea

Hoewel de grote dennenappel eigenlijk dé eye-catcher van de binnenplaats zou moeten zijn, wordt de aandacht tegenwoordig volledig afgeleid door een opvallende, draaiende bronzen bol. Deze bol heet Sfera con Sfera. Dit betekent ‘bol in een bol’. De buitenste laag lijkt uit elkaar te barsten, waardoor een innerlijke bol zichtbaar wordt. Het idee achter de sculptuur is om een gevoel van instabiliteit en onzekerheid te creëren, waarbij de ene bol binnenin de andere wordt onthuld. Deze bol is op meerdere plekken in de wereld te vinden. Elke versie heeft zijn eigen interpretatie, maar ze symboliseren vaak thema’s als het universum, tijd, kracht en de fragiliteit van de menselijke natuur.

Tip: vanuit hier zie je ook de koepel van de Sint Pieter 😊 En er is een café waar je wat kunt drinken.

bronzen bol in de tuin van de vaticaanse musea

– Zeer ontspannen atmosfeer
– Ideale plek voor een uitgebreid fotomoment
– Prachtige architectuur

De Kaartengalerij (galerij van landkaarten)

De Kaartengalerij is te vinden op de bovenste verdieping van de Vaticaanse Musea. Het is een ware kunstzinnige schat, klaar om ontdekt te worden. Deze lange, uitgestrekte gang is versierd met een verzameling van grote fresco’s, die gedetailleerde kaarten en landschappen van o.a. Italië tentoonstellen. Deze galerij is een eerbetoon aan de cartografie en geografische kennis van die tijd. Zo maak je in een relatief korte tijd een reis langs de geschiedenis van ontdekkingstochten en de bijbehorende, getekende kaarten. 

Het plafond is misschien nog wel mooier om te bekijken. Wat heel bijzonder is, is dat de figuren in de plafondfresco’s direct kunnen worden gekoppeld aan de geografische ligging van de kaarten aan weerszijden.

Leuk om te weten: als je naar de kaart van Sicilië kijkt, zie je dat alle steden ondersteboven op de kaart staan. Dat komt omdat ze de kaart hebben gemaakt volgens hoe het eruit zou zien als je het vanuit Rome zou zien.

Tip: als je vanaf hier naar buiten kijkt zie je de Vaticaanse tuinen 😍

– Historische kaarten
– Unieke cartografie

gallery of maps vaticaanse musea
kaarten galerij vaticaanse musea rome
vaticaanse musea kaarten gallerij
vaticaanse musea kaarten gallerij

De Rafaëlkamers

Voordat je de Sixtijnse Kapel gaat binnentreden, ga je nog langs 1 onderdeel van de Vaticaanse Musea. Dat zijn de Rafaëlkamers. Deze kamers staan onder de Italianen zelf bekend als de Stanze di Raffaello. Je kunt dit gedeelte ook overslaan, maar dat raden we niet aan. Dit is namelijk een van de mooiste onderdelen van de Vaticaanse Musea 😍

Deze kamers bestaan uit een reeks van 4 aangrenzende ruimtes in het Apostolisch Paleis.
1. Sala di Costantino (Zaal van Constantijn)
2. Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus)
3. Stanza della Segnatura (Kamer van Signatuur)
4. Stanza dell’Incendio del Borgo (Kamer van het vuur in de Borgo).

Het bijzondere van deze kamers is dat ze zijn gedecoreerd met meesterwerken van de beroemde Renaissancekunstenaar Raphael. Ooit waren ze het privéverblijf van paus Julius II en later ook van paus Leo X. De vele fresco’s vertellen prachtige verhalen.

Hier onder zie je een paar foto’s van hoe de kamers eruit zien 👇


– Adembenemend mooie fresco’s
– Vertellen mythologische verhalen
– Kunstschatten uit de Renaissance

De Sixtijnse Kapel

De Sixtijnse Kapel is een van de meest populaire bezienswaardigheden ter wereld. Dit meesterwerk van kunst en architectuur staat bekend om de unieke fresco’s. Vooral het wereldberoemde plafond dat is geschilderd door Michelangelo mag je niet missen. De kapel doet dienst als de privékapel van de pausen en is een belangrijke locatie voor religieuze ceremonies en bijeenkomsten. De spirituele sfeer die in de kapel heerst, ervaren veel bezoekers als overweldigend en indrukwekkend. 

Lees hier ons uitgebreide artikel over de Sixtijnse Kapel 😊

– Michelangelo’s iconische fresco’s
– Historische, religieuze betekenis

Plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome
Plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome

De Wenteltrap

De Wenteltrap staat internationaal bekend als de Scala Regia. Deze unieke trap werd ooit ontworpen door de Italiaanse architect Gian Lorenzo Bernini en was in de 17e eeuw helemaal klaar. De Wenteltrap is van oorsprong een indrukwekkende toegangsweg richting de Sint-Pietersbasiliek, vanuit het Apostolisch Paleis. Het geheel bestaat uit 2 delen die middels een spiraalvormige beweging prachtig visueel effect creëren. 

– Prachtige Bernini-architectuur
– Uniek visueel effect
– Bekende toegang tot Sint-Pietersbasiliek

Wist je dat: je vanuit de Vaticaanse Musea direct toegang kunt hebben tot de Sint-Pietersbasiliek? Deze ‘geheime’ toegang is alleen gereserveerd voor groepen met een gids. Het is je geld 100% waard om een tripje te maken met een gids. Ten eerste leer je veel meer over de Vaticaanse Musea en ten tweede sta je dus niet in de rij voor de Sint-Pieter!
🎟️ Hier boek je een gids waarmee je deze 3 highlights combineert 🙂

De beste looproute

Zoals we eerder al even bespraken, is er enorm veel te zien in de Vaticaanse musea. Om die reden is het dan ook slim om van tevoren een duidelijke looproute te hebben. Je voorkomt daarmee dat je op een onhandige wijze van locatie naar locatie loopt en veel tijd en energie verspilt. 

Let daarbij op dat het onmogelijk is om alles in één dag te bekijken. De Vaticaanse musea bestaan in totaal uit letterlijk meer dan 7 km aan gangen met kunst. 

Er zijn vaste looproutes die respectievelijk 1 uur, 4 uur en de hele dag in beslag nemen. Wil je echter zelf kiezen hoe je loopt? Maak dan een selectie van de hoogtepunten van de Vaticaanse musea die je echt wilt zien. Aan de hand van de locatie op de plattegrond bepaal je dan wat de meest voor de hand liggende looproute voor jou is. 

Tips voor je bezoek

De Vaticaanse musea hebben wereldwijd een enorme aantrekkingskracht. Dit betekent dan ook dat het nagenoeg iedere dag enorm druk is. Aan de hand van enkele handige tips zorg je ervoor dat je hier minimaal last van ondervindt en op een optimale manier deze trip aanpakt. 

Kies slimme bezoektijden: Om te beginnen doe je er goed aan voor slimme bezoektijden te kiezen. Over het algemeen is het in de Vaticaanse musea het drukst tussen 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Vandaar dat we aanraden om buiten deze bezoektijden langs te komen. De musea zijn open van 09:00 tot 18:00. Kom dus zo vroeg mogelijk of uiterlijk voor 16:00 (daarna mag je niet meer naar binnen). Wij raden aan om er voor zonsopgang te zijn, voor openingstijd van de Vaticaanse Musea. Zeker als je geen ticket van tevoren hebt gekocht.

Vooraf tickets kopen: Een andere tip is om altijd vooraf alvast de tickets te kopen. Hierdoor hoef je minder lang in de rij te staan en bespaar je jezelf een hoop irritatie met extreem lange wachttijden. Het fijne is dat vooraf tickets kopen gewoon online mogelijk is. Hierdoor ga je optimaal efficiënt met je daadwerkelijke vakantietijd om! 🎟️ Hier kun je tickets bestellen.

Stippel vooraf een looproute uit: Als derde tip komen we nog even terug op het uitstippelen van die looproute. Zorg er echt voor dat je dit vooraf helemaal hebt uitgedacht. Hiermee voorkom je dat je op locatie de weg kwijtraakt of niet precies weet wat je nog allemaal wilt zien. Ook een goede voorbereiding gaat een hoop onnodige irritatie voorkomen. 

Regels in de Vaticaanse Musea

Er gelden specifieke regels en voorschriften in deze historische musea. Logisch ook, aangezien ze alles wel graag intact willen houden. Hou je daarom altijd aan het volgende: 

– Hou je aan de kledingvoorschriften (bijv. geen mouwloze kleding, minirokjes of hoeden)
– Draag geen sieraden, persoonlijke voorwerpen of zichtbare tatoeages die het geloof beledigen
– Neem geen grote bagage mee (max. 40 x 35 x 15 cm)
– Neem geen gevaarlijke voorwerpen mee (scharen, messen, etc.)
– Je mag niet roken
– Ook alcohol is verboden
– Volledige stilte en geen foto’s nemen in de Sixtijnse Kapel
– Je mag geen huisdieren meenemen

De Vaticaanse musea bezoeken met kinderen

De Vaticaanse musea bezoeken met kinderen, is geen enkel probleem. Let er alleen op dat het wel mogelijk is om je aan de eerdergenoemde regels te houden. 

Ook is het bij een bezoek met kinderen extra slim om van de tips gebruik te maken. Kinderen hebben de neiging om in de lange wachtrijen ongeduldig te worden. 

Ben je dus van plan om jouw kinderen kennis te laten maken de meest unieke collectie aan kunst en architectuur die we op onze wereld kennen? Dan is een bezoekje aan de Vaticaanse musea absoluut een aanrader. 

Plattegrond Vaticaanse Musea

Hieronder zie je een plattegrond van de Vaticaanse Musea. De eerste is de officiële, maar wij vinden die een beetje onoverzichtelijk. Er zijn namelijk 2 verdiepingen en dat is niet heel duidelijk op de eerste plattegrond. Daarom hebben we een tweede plattegrond voor je toegevoegd, die zie je onder de eerste plattegrond 👇 Je kunt op de afbeeldingen klikken om ze groter te maken.

plattegrond vaticaanse musea
plattegrond vaticaanse musea rome

Hoe kom je bij de Vaticaanse Musea?

Het is vanuit Rome in principe op verschillende manieren mogelijk om naar de Vaticaanse musea af te reizen.

De metro in Rome heeft niet zo heel veel lijnen, maar de beste metrolijn die je kunt pakken is lijn A. Je kunt dan uitstappen bij de halte Ottaviano. Deze metrolijn rijdt langs meerdere grote bezienswaardigheden in Rome.
Je kunt ook gebruik maken van de hop on hop off bus in Rome.
Of naar het Vaticaan wandelen 🙂

Ingang Vaticaanse Musea

De ingang van de Vaticaanse Musea is bij de Viale Vaticano. Dit is aan de noordzijde van Vaticaanstad.
Je kunt Vaticaanstad ook betreden via het Sint Pietersplein. De ingang van Vaticaanstad is dan bij Via Della Concilliazone (zie plattegrond hieronder).
Bij de ingang is er een aparte rij voor mensen die nog geen ticket hebben en een rij voor mensen die al wel een ticket hebben. Wees dus slim en koop je ticket van tevoren, want de rij voor mensen zonder tickets is een stuk langer. 🎟️ Hier kun je tickets bestellen.

ingang vaticaanse musea
©thevaticantickets.com

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een bezoek aan de Vaticaanse musea? 

Om de belangrijkste Vaticaanse musea echt goed te verkennen, doe je er goed aan minimaal 3 à 4 uit te trekken voor een bezoek. Je bent dan in staat om relatief rustig de hoogtepunten langs te gaan en te bewonderen. 

Wat kost entree voor de Vaticaanse musea? 

Entree voor de Vaticaanse musea start vanaf een prijs van €17. Let op dat het mogelijk is om toegangskaarten te combineren met vervoerstickets en om tegen betaling de wachtrij over te slaan. Ook vallen kosten voor jongeren onder de 18 jaar lager uit. 

Tip: bestel alvast je tickets