Sint Pietersbasiliek bezoeken

Eline Door Eline

Wil jij tijdens je tripje in Rome de Sint Pietersbasiliek bezoeken? In dit artikel leg ik je precies uit wat je kunt verwachten, waar je op moet letten en op welke manier je het beste je tickets kunt reserveren zodat je niet lang in de wachtrij staat.

Sint Pieter bezoeken + de koepel beklimmen


Zo voorkom je de wachtrij voor de Sint Pietersbasiliek

De Sint Pieter is een van de bekendste bezienswaardigheden in Rome. De wachtrij voor de Sint Pietersbasiliek is daarom bijna net zo indrukwekkend als het gebouw zelf 😅 Er is zoveel te zien in Rome, dat het echt zonde is van je tijd om in de rij te staan. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om niet in de rij te staan.

  • Ten eerste kun je zorgen dat je voor openingstijd voor de deur staat. De Sint Pieter gaat open om 07.00 uur ’s ochtends. Zorg ervoor dat je er dan al bent en de wachtrij is aanzienlijk korter. Entree is in principe gratis en op deze manier kun je gratis naar binnen zonder te lang te hoeven wachten.
    Let er wel op dat de koepel pas een uur later open gaat.

  • Een tweede optie om de wachtrij te voorkomen is door van tevoren tickets te bestellen. Dit zijn ‘skip the line’ tickets. Met deze tickets ga je dus via een speciale ingang naar binnen. Hier kun je tickets bestellen.

Tickets voor de Sint Pietersbasiliek reserveren

Waar kan ik tickets voor de Sint Pietersbasiliek kopen?

Als je niet in de rij wil staan is het aan te raden van tevoren tickets te bestellen. Je kunt dan met een gids de Sint Pietersbasiliek bezoeken. Zonder gids kun je niet volgens het skip-the-line principe naar binnen.

Boek hier tickets met gids, zonder koepel beklimming (€27)
Boek hier tickets met gids, met koepel beklimming (€39)

Tip: als je in Vaticaanstad bent wil je je bezoek vast combineren met een bezoek aan de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel. In dat geval is het voordeliger om een Vaticaan pas aan te schaffen.

Kledingvoorschriften

De Sint Pieter is een heilige plek. Het is daarom belangrijk dat je de kledingvoorschriften respecteert. Als je de Sint Pieter gaat bezoeken is het belangrijk dat je kleding draagt waarbij je schouders en knieën bedekt zijn. Ook raad ik aan geen slippers te dragen, dat kan geweigerd worden. Ook is het vooral niet handig als je de koepel gaat beklimmen.

Als het een warme dag is in Rome kun je een sjaal meenemen om je schouders en/of knieën te bedekken. Als je dat bent vergeten kun je ergens op de hoek van de straat wel een straatverkoper vinden die sjaals verkoopt, maar dat is natuurlijk niet zo duurzaam 😜

Verder mogen grote tassen en eten en drinken niet mee de basiliek in.

koepel sint pieter bezoeken rome vaticaanstad

De koepel beklimmen

De koepel is van binnen prachtig, maar wist je dat je hem ook kunt beklimmen? Je kunt de koepel beklimmen via de trap met 551 treden, maar als je wat minder ter been bent of wat energie wil sparen kun je ook de lift nemen. Eerst kom je binnen in de koepel. Vanaf daar kun je de koepel van heel dichtbij bekijken en zie je onder je de rest van de Sint-Pieter. Heel indrukwekkend!

Daarna vervolg je je weg naar de buitenkant van de koepel.
Eenmaal buiten heb je fantastisch panoramisch uitzicht over Rome en het Sint-Pietersplein! 😍

Goed om te weten: de lift gaat niet tot helemaal boven. Om echt helemaal boven te komen moet je toch nog langs een smalle trap.

Tip: koop een Vaticaanstad pas. Daarmee ben je goedkoper uit. Je hebt dan toegang tot de Sint-Pietersbasiliek, maar ook tot de Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel én 10% korting op andere bezienswaardigheden. Daarnaast hoef je nergens in de rij te staan. Win-win dus. Lees hier meer.

uitzicht koepel sint pietersbasiliek vaticaanstad rome

Wat is er te zien in de Sint Pieter?

Beelden in de Sint-Pietersbasiliek

Er zijn ontzettend veel beelden te vinden in de basiliek, dus ik ga ze niet allemaal uitlichten. Het is om die reden leuk om een tour te boeken.
Maar een van de meest bekende beelden in de Sint-Pietersbasiliek is ‘La Pieta’. Het is een beeld van Maria die het lichaam van Jezus vasthoudt. Dit beeld uit 1499 is het enige werk dat door Michelangelo is gesigneerd. Je vindt het in de eerste zijkapel rechts.

la pieta sint pietersbasiliek rome vaticaanstad

De Heilige Deuren van Barmhartigheid

De heilige deuren van Barmhartigheid (de Porta Sancta) zijn dichtgemetselde deuren en worden alleen in een Heilig Jaar geopend. Als de Paus aankondigt dat er een Heilig Jaar aankomt, worden de deuren op Kerstavond voorafgaand aan dat jaar feestelijk opengebroken. Na dat jaar worden ze weer dichtgemetseld. Het idee van de deuren is dat elke gelovige de kans heeft om bij God thuis te komen en verzoening te ontvangen. De Heilige Jaren vinden elke 25 jaar plaats.

Baldakijn van Bernini

De baldakijn van Bernini is een Baldakijn dat boven het graf van Petrus en het altaar staat. Het is gemaakt door Bernini en was bedoeld om meer aandacht te schenken aan het graf en het altaar. Het is gemaakt in een Barokke stijl en gemaakt van brons vanuit het Pantheon van Rome.

De Cathedra Petri en de ‘Heilige Geest’

De Cathedra Petri is voor Katholieken een belangrijk heilig punt. Het is eigenlijk een troon voor Petrus, maar het lijkt wel een explosie van goud wat door de wanden van de basiliek komt. Dit heeft op mij een hele grote indruk gemaakt. Ik vond dit zo ongelooflijk mooi! In het goud zie je allemaal Engeltjes op wolken rondom de Heilige Geest. De Heilige Geest staat als duif is een glas-in-lood raam afgebeeld, omringd door een vlammende stralenkrans. De troon staat niet op de grond, maar een aantal kerkvaders houden de troon omhoog. Het is een beeld gemaakt door Bernini. Je vindt het helemaal achterin de Sint-Pietersbasiliek.

wat is er te zien in de sint pietersbasiliek rome vaticaan

Filmpje over de Sint Pieter

Hieronder zie je een filmpje over de Sint Pieter. Het is leuk om hem voor je bezoek aan de basiliek even te bekijken. Zo krijg je veel leuke achtergrond informatie mee 😊

Meer lezen over Rome?

Leukste wijken in Rome + hoteltips
Hop on hop off bus in Rome
Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
Top bezienswaardigheden in Rome
Elektrische step huren in Rome
Leukste hotels in Rome – onze favorieten
Tip: koop een Vaticaanstad pas <– lees hier waarom
De metro in Rome
Colosseum bezoeken
Fietstour Rome met Nederlandse gids
Zo reis je vanaf het vliegveld in Rome naar het centrum
Hotels in Trastevere (de leukste wijk van Rome)
Het grote stadspark Villa Borghese
Bezoek het Forum Romanum