Pantheon Rome

Suuz Door Suuz

Het Pantheon is een indrukwekkend bouwwerk dat het hart van Rome siert. Het is één van de meest populaire bezienswaardigheden in Rome. Met een geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, biedt het Pantheon een uniek inzicht in de prachtige architectuur en de eeuwenoude cultuur van de stad. Dit kan eigenlijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan Rome.😍

Tip! Ga jij op stedentrip naar Rome? Wij hebben de perfecte 3-daagse planning voor je gemaakt. Van het Colosseum tot goede restaurants, gegarandeerd een succes!😊

Pantheon in Rome


pantheon in rome tickets

Tickets voor het Pantheon in Rome

Wil je tickets voor het Pantheon kopen? Dan is het slim om deze tickets van tevoren te bestellen. Het kan namelijk erg druk zijn bij het Pantheon waardoor er grote wachtrijen zijn. Met fast track tickets zorg je dat je tijd bespaard in Rome.
Je hoeft je tickets niet printen, je kunt ze op je telefoon laten zien bij het Pantheon. Mocht je onverhoopt verhinderd zijn, dan kun je je tickets tot een dag van tevoren nog annuleren of verplaatsen. Er zijn verschillende soorten tickets.

🎟️ Fast track tickets voor het Pantheon zonder audioguide | Bestel hier
🎟️ Fast track tickets voor het Pantheon mét audioguide | Bestel hier
🎟️ Tickets met rondleiding door een gids (skip the line toegang) | Bestel hier | €29

Geschiedenis van het Pantheon

Het Pantheon in Rome is oorspronkelijk gebouwd om te dienen als tempel voor de Romeinse goden. De naam verwijst hier ook naar. In het Latijn betekent het namelijk ’tempel van alle Goden’. Het werd gebouwd door keizer Hadrianus tussen 118 en 125 na Christus. Bovenop de overblijfselen van een eerdere tempel die tijdens een brand was verwoest. Oorspronkelijk was het doel van het Pantheon was om de Romeinse goden te eren. Later werd het een belangrijke Christelijke kerk.

Het gebouw is een verbluffend staaltje van klassieke Romeinse bouwkunst en is bekend om zijn enorme koepel 😍 De koepel heeft een oculus, een rond gat in het midden. Dat zorgt voor een natuurlijke lichtinval en een bijzondere sfeer in het gebouw. Het betonmengsel dat tijdens de bouw is gebruikt is ook erg uniek. Dit mengsel bestond namelijk uit vulkanische as, kalk en puimsteen. Mede dankzij dit betonmengsel is het Pantheon door alle eeuwen heen in goede staat bewaard gebleven.

Tegenwoordig is het Pantheon vooral een prachtige bezienswaardigheid voor toeristen en heeft het een belangrijke historische functie. Het Pantheon is dan ook één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Rome en staat symbool voor de Romeinse bouwkunst en cultuur.😊

Wist je dat je met de Vaticaan Pas toegang hebt tot de Sint-Pietersbasiliek met een gids, het Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel? 🎟️ Bestel hier!

Wat ga je zien in het Pantheon?

Als je in Rome bent mag een bezoek aan het Pantheon wat ons betreft zeker niet ontbreken. Het is van buiten al een erg imposant gebouw om te zien, maar van binnen nog veel mooier. Hieronder hebben we enkele dingen die je in het Pantheon zult gaan zien voor je op en rijtje gezet.😊

De deur

Eén van de mooiste onderdelen van het Pantheon zie je direct al bij binnenkomst, namelijk de deur. Deze wordt in het Italiaans ook wel Porta del Pantheon genoemd. Het Pantheon heeft een prachtige bronzen deur met sierlijke details en reliëfs van onder andere mythologische figuren!😍 Deze deur is niet de deur die vanaf de bouw van het Pantheon aanwezig was, maar is geplaatst ten tijde van de Renaissance.

deuren pantheon in rome bezoeken

Gat in het plafond – Oculus

De ronde opening boven in de koepel maakt het pantheon echt uniek. Deze opening wordt ook wel de ‘oculus’ genoemd. De oculus heeft een diameter van maar liefst 9 meter!! Het is de enige manier waarop licht binnen in het Pantheon schijnt. De hoogte van de koepel is ruim 43 meter. Daardoor lijkt de diameter van de oculus veel kleiner dan 9 meter. De lichtstralen die door de oculus naar binnen schijnen geven een prachtig effect!😍 De oculus is misschien wel het bekendste en meest kenmerkende onderdeel van het Pantheon.

Tip! Bij regenachtig weer kan de opening als natuurlijke douche fungeren.🚿 Wil je niet nat worden? Let goed op waar je loopt of draag waterafstotende kleding. Het water loopt weg via kleine gaatjes in de grond.

Oculus van het pantheon rome, gat in het dak

De tombes

In het Pantheon zijn diverse graftombes te vinden. Deze tombes bevinden zich met name in de nissen langs de muren van het Pantheon in Rome. In de tombes liggen verschillende koningen en koninginnen begraven, maar ook prominente historische figuren. Zo ligt de Italiaanse Renaissance kunstenaar Rafaël hier begraven. Ook koning Vittorio Emanuele II heeft hier zijn laatste rustplaats gekregen. Het is een eerbetoon aan en herinnering aan enkele van de belangrijkste figuren uit de Italiaanse geschiedenis.

Het altaar van het Pantheon

Een ander hoogtepunt in het Pantheon is het altaar. Het altaar bevindt zich helemaal achter in het Pantheon en is erg indrukwekkend om te zien. In het verleden diende het als een offerplaats voor de Romeinse goden. Het altaar is pas later bijgebouwd, namelijk op het moment dat het Pantheon werd omgebouwd tot een Christelijke kerk. Dit was in de 7e eeuw. In het verleden diende het ook alleen als een offerplaats voor de Romeinse goden. Hoewel het Pantheon tegenwoordig niet meer actief wordt gebruikt als een kerk, blijft het altaar een belangrijk symbool van de religieuze geschiedenis van het gebouw.

Let op! Toeristen worden aangemoedigd om stilte en respect te tonen bij het altaar, aangezien het nog steeds een historische en spirituele betekenis heeft.🤫

altaar pantheon rome

Kunstwerken en decoraties

De versieringen in het Pantheon zijn een combinatie van oude en nieuwe elementen. De kleurrijke marmeren vloer is een eyecatcher! 🤩 Er zijn veel standbeelden, schilderijen en beelden door het hele Pantheon te bewonderen.

Bijzonder zijn de fresco’s in de koepel van het Pantheon in Rome. Helaas zijn deze in de loop der eeuwen wel aanzienlijk vervaagd en dus niet meer zo goed zichtbaar. De fresco’s die nu nog te zien zijn, zijn tot stand gekomen door restauratiewerkzaamheden. Hierdoor zijn ze minder gedetailleerd en kleurrijk dan de originele fresco’s.

pantheon rome

Rondleidingen in het Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome is zelfstandig goed te bezoeken. Wil je graag meer weten over deze historische attractie in Rome? Dan raden wij je een rondleiding aan. Een bezoek aan het Pantheon met een gids geef je een complete ervaring. De gidsen zijn deskundig en gepassioneerd en delen fascinerende inzichten in de geschiedenis en betekenis van het gebouw.😍

Een rondleiding in het Pantheon duurt ongeveer 45 minuten. De rondleidingen worden zo’n 3 tot 5 keer per dag gegeven. In de zomerperiode is dit zelfs nog vaker. De tour is in het Engels en het is mogelijk om zelf een tijdstip naar keuze te selecteren. Het verzamelpunt is bij Basilica of San Lorenzo di Lucina. Dit is op ongeveer 7 minuten lopen van het Pantheon. Hier haal je het officiële ticket op en bij het Pantheon zelf ontmoet je de gids.

Tickets
🎟️ Boek alvast een rondleiding door het Pantheon in Rome met gids | Inclusief entree
🎟️ Koop hier een entreeticket voor het Pantheon

Audiotour in het Pantheon in Rome

Een audiotour is een fijne manier om het Pantheon in Rome op eigen tempo te verkennen. Door middel van de audiotour krijg je ondertussen leuke informatie en details over wat je ziet. Ook krijg je op deze manier een beetje geschiedenis van het Pantheon mee. Het is daarom een goed alternatief op een rondleiding met gids. Zeker als je wat meer op het budget let.

De audiogids in het Pantheon is uniek te noemen. Niet alleen omdat het een audiogids betreft, maar je ook videofragmenten te zien krijgt. Het is niet alleen luisteren. Tijdens je bezoek bekijk je ook diverse clips over het Pantheon. De audiotour is (nog) niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar wel in het Engels.

🎟️ Bestel hier alvast de audiotour voor het Pantheon inclusief fast track-ticket

tickets voor het pantheon in rome

Algemene informatie Pantheon

Kledingvoorschriften

Bij het bezoeken van het Pantheon is er geen strikte dresscode. Het is wel raadzaam om respectvolle kleding te dragen, zoals bedekte schouders en knieën. Dit is uit respect voor de historische en religieuze aard van het gebouw.

Openingstijden Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome is over het algemeen iedere dag van 09.00 tot 19.00 uur geopend voor bezoekers. Houd er rekening mee dat de laatste toegang meestal een half uur voor sluitingstijd is.en op zondag van 09:00 uur tot 18:00 uur. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het Pantheon op nationale feestdagen en katholieke feestdagen aangepaste openingstijden heeft. Kijk op de officiële website voor de actuele openingstijden.

Let op! Sinds juli 2023 is het alleen nog mogelijk om met een betaald ticket het Pantheon te betreden. Deze kan je online bestellen, maar ook bij de ingang van het Pantheon zelf. Hou er rekening mee dat bij de laatste optie de wachttijden zeer lang kunnen zijn.

Tip: bestel alvast je tickets