Villa Borghese en Galleria Borghese bezoeken

Eline Door Eline

Villa Borghese is een groot park in het centrum van Rome. Het heeft een idyllische uitstraling, historische gebouwen en uitgestrekte tuinen! 🌺 Het park is in totaal maar liefst 80 hectare groot! Dat is meer dan 114 voetbalvelden bij elkaar! Je kunt er niet alleen van de flora en fauna genieten, maar ook van musea, eeuwenoude gebouwen en prachtige fonteinen 😍 Daarnaast kun je er lekker schuilen voor de zon, want door de typische parasoldennen (de herkenbare bomen in Rome) wordt er genoeg schaduw gecreëerd. Ga je binnenkort naar Rome, dan raden we je aan om een picknickmand te vullen, een kleedje in te pakken en koers te zetten richting Villa Borghese voor een zonnige dag in dit park.  In dit artikel delen we alle info en tips die je nodig hebt.

Tip: met de panorama fietstour van Baja Bikes fiets je langs Villa Borghese 😊

Bezoek Villa Borghese in Rome


villa borghese bezoeken rome

Wat is er te zien en doen in het park Villa Borghese?

Dat de kans dat je je zult vervelen in Villa Borghese vrij klein is, daar ben je na het lezen van de inleiding hoogstwaarschijnlijk al achter. We laten je graag kennismaken met een aantal van onze favoriete activiteiten in het park Villa Borghese 🙂  

Galleria Borghese

Het meest imposante gebouw van Villa Borghese is de bekende Galleria Borghese. Het indrukwekkende gebouw is in 1613 gebouwd voor de kunstcollectie van de familie Borghese. Villa Borghese zelf was ook in handen van deze familie, tot 1903. Toen kwam het park in handen van de stad Rome. Sindsdien is Galleria Borghese ook een nationaal museum met een grote verzameling Renaissancekunst. Het museum is voor iedereen openbaar te bezoeken 🙂
–> 🎟️ Boek hier je tickets voor Galleria Borghese

De collectie is meer dan indrukwekkend te noemen met een paar absolute hoogtepunten. Apollo en Daphne van Bernini en Deposizione di Cristo van Raphael Sanzio zijn bijvoorbeeld twee topstukken van het museum.

Ben je een kunstliefhebber (of stiekem een kunstbarbaar)? Een bezoek aan Galleria Borghese moet hoe dan ook op jouw to-do lijst verschijnen, want het prachtige exterieur, interieur en de uitgebreide kunstcollectie zullen hoe dan ook onderwerp van gesprek zijn wanneer je jouw trip naar Rome uit de doeken doet aan familie 😊

galeria borghese in het park villa borghese rome
Apollo en Daphne in Galeria Borghese
Apollo en Daphne in Galeria Borghese

Ben je met kinderen op reis in Rome en ben je bang dat Galleria Borghese niet interessant genoeg is voor hen? Think again, want er kan een leuke kinderroute geboekt worden bij Kids Tours of Rome. Deze tour duurt twee uur en laat kinderen kennis maken met kunst. De tour is zo opgezet dat kinderen geen last hebben van de extreme drukte en wellicht soms saaie uiteenzettingen waar volwassenen wel interesse in hebben 😜 Helemaal kids proof dus!

Je zou Galleria Borghese een exclusief museum kunnen noemen, want je krijgt twee uur toegang tot het museum en het museum laat ‘slechts’ 180 museumbezoekers tegelijk toe. Een spontaan bezoekje zit er hoogstwaarschijnlijk niet in. Het is verstandig om de tickets ruim van tevoren aan te schaffen, zodat je niet teleurgesteld wordt.  
🎟️ Boek hier je tickets voor Galleria Borghese

galleria borghese

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna

Gaat jouw hart sneller slaan van moderne kunst, dan is de Galleria Nazionale d’Arte Moderna the place to be. Aan de buitenkant wordt dit museum gesierd door zuilen en verschillende sculpturen, waardoor het vermoeden bestaat dat het museum historische kunst behuist. Niets is minder waar. In 1883 werd het museum opgericht om de, toentertijd, hedendaags kunst van Italië te tonen. Sinds 1915 bevindt het museum zich in het huidige gebouw en kun je kunstwerken van beroemde kunstenaars als Paul Cézanne, Claude Monet en zelfs de Nederlandse Vincent van Gogh bewonderen.  

Roeibootjes huren

Aan de rand van Villa Borghese ligt een klein meertje met als stralend middelpunt de Tempel van Asclepius. Bij de bootverhuur kun je een roeibootje huren voor drie euro per persoon voor twintig minuten. Dat klinkt als behoorlijk weinig, maar meer tijd heb je echt niet nodig 😉

Het aanschouwen van de Tempel van Asclepius vanaf het water geeft een heel andere dimensie dan vanaf de kant en niks is zo romantisch als met jouw geliefde rond te peddelen onder het toeziend oog van de God Asclepius ❤️ Ook voor kinderen is dit natuurlijk erg leuk.

roeibootje huren villa borghese RomE
Bootjes die je kunt huren in Villa Borghese

Fonteinen in Villa Borghese

Villa Borghese wordt verrijkt met verschillende fonteinen van afwisselende grootte. Een van de mooiste fonteinen van Villa Borghese is Fontana dei Cavalli Marini (zie filmpje). Deze fontein bestaat uit een sokkel van zeepaarden. De fontein is uiteraard op z’n mooist als deze goed is schoongemaakt, maar laat je vooral niet afschrikken door een beetje aanslag en aanschouw de schoonheid die erachter zit.

Tip: Sta je een van de mooie fonteinen te bewonderen en is het zo warm dat het begint te kriebelen? Laat je dan vooral niet tegenhouden om jouw oververhitte voeten in het water van de fontein onder te dompelen voor wat verkoeling 😊  Villa Borghese is een van de fijnste plekken om heen te gaan als het warm is in Rome: verkoeling in de fonteinen en schaduw onder de parasoldennen.

Het Museo Nazionale Etrusco

Het Museo Nazionale Etrusco is een museum dat is gewijd aan de Etruskische beschaving. Deze beschaving werd ontwikkeld door een volk uit het oude Italië met een gemeenschappelijke taal en cultuur. Het museum werd opgericht om het leven en de kunst te tonen van pre-Romeinse oudheden en het biedt je een uniek stukje geschiedenis met eeuwenoude overblijfselen.  

Villa Medici

Aan het einde van de zestiende eeuw werd op de heuvel Pincio een groot landhuis gebouwd door de groothertog van Toscane: Ferdinando l de’ Medici. Zowel het exterieur als het interieur is een bezoek waard. De buitengevel is voorzien van verschillende reliëfs en onder leiding van een gids kun je het prachtige interieur bekijken. Je ziet tijdens een route ook de privéruimtes van de groothertog met indrukwekkende fresco’s. Daarnaast mag je een bezoekje brengen aan de verborgen tuinen van Villa Medici.

In 1803 is Villa Medici in handen van Napoleon Bonaparte gekomen. Hij bracht er De Franse Academie in onder. Dit bestaat vandaag de dag nog steeds. Verschillende kunstenaars verblijven hier een jaar lang om hun artistieke talent tot bloei te laten komen 🙂

Tempel van Asclepius

Vanaf het water in het roeibootje heb je al even kennis kunnen maken met de Tempel van Asclepius, maar nu is het tijd om de tempel van dichtbij te bekijken. De tempel is gewijd aan de gelijknamige God van de geneeskunde. Hij werd gebouwd om de stad Rome rond 293 v.Chr. te beschermen tegen de pest die op dat moment heerste. De tempel wordt gesierd door verschillende reliëfs en beelden, maar het levensgrote standbeeld van de God Asclepius is het meest indrukwekkende pronkstuk. 

Tempel van Asclepius
Tempel van Asclepius

De dierentuin Bioparco

Geniet jij meer van de schoonheid van dieren, dan van kunst? Of ben je met kinderen? Dan is een bezoekje aan Bioparco zeker de moeite waard 🙂 Bioparco is ruim honderd jaar geleden opgericht en is daarmee één van de oudste dierentuinen van Europa!

Bioparco zet zich actief in voor het behoud van bedreigde diersoorten, het milieu en het behoud van biodiversiteit. Een mooie ontwikkeling waar verschillende dierentuinen iets van kunnen opsteken. 

Tickets voor de dierentuin in Villa Borghese
🎟️ Volwassenen (10+): €17 | Bestel hier
🎟️ Kinderen (0-10) en senioren (65+): €14 | Bestel hier
🎟️ Combi-ticket voor de dierentuin en Galleria Borghese | Bestel hier

Globe Theater Roma

De meeste bouwwerken in Villa Borghese zijn eeuwenoud. Het Globe Theater Roma vormt daarmee een uitzondering. Het is pas recent opgericht, in 2003. Dit theater ligt centraal in Villa Borghese en is leuk om te bezoeken. Er worden verschillende tragedies en komedies opgevoerd door een enthousiast toneelgezelschap. Het cirkelvormige gebouw biedt ruimte aan meer dan 1200 gasten die het schouwspel vanuit elke ‘hoek’ kunnen bekijken 🙂  

Is Villa Borghese leuk om te bezoeken met kinderen?

Villa Borghese is zeker de moeite waard om te bezoeken met kinderen. Je kunt jouw kinderen meenemen op een kinderroute georganiseerd door Kids Tours of Rome door de Galleria Borghese, maar je kunt ze ook meenemen naar het theater voor een grappige voorstelling. Heb je het idee dat jouw kleintje nog niet helemaal toe is aan lang stilzitten of concentreren, dan kun je natuurlijk ook een heerlijke wandeling maken door het park, roeien op het meertje of picknicken en spelletjes doen op de uitgestrekte grasvelden 😊  
Zeker het huren van een roeibootje is erg leuk voor kinderen. Zeker omdat het niet te lang duurt. Rondom het meertje waarover je roeit vind je ook dieren zoals ganzen en schildpadden.

Openingstijden van Villa Borghese

Als je Villa Borghese gaat bezoeken wil je natuurlijk niet voor een dichte deur staan. We hebben de openingstijden van de bovenstaande bezienswaardigheden daarom voor je op een rij gezet. 

In principe sluit Villa Borghese nooit, omdat het park niet wordt omringd door hekken. Toch wordt bij een openbaar park de ongeschreven regel gehanteerd dat je welkom bent tussen zonsopkomst en zonsondergang. 

De Galleria Nazionale d’Arte Moderna is dinsdag tot en met zondag geopend van 09:00 tot 19:00 uur. In dit museum mag je drie kwartier voor sluitingstijd nog naar binnen, maar je kunt je afvragen of je dan genoeg tijd hebt om het museum te ontdekken.

Het huren van een roeibootje kun je zeven dagen per week doen tussen 09:30 en 19:00 uur. 

Het Museo Nazionale Etrusco is dinsdag tot en met zondag geopend van 09:00 tot 20:00 uur. Om 19:00 mag je nog naar binnen, maar de verschillende kamers sluiten al om 19:30. Je hebt dan slechts een half uurtje om alles te bewonderen. 

Villa Medici is geopend op maandag en op woensdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.30 uur. 

De dierentuin Bioparco kun je zeven dagen per week bezoeken en de openingstijden zijn afhankelijk van het seizoen. Tussen 1 januari en 25 maart en 29 oktober en 31 december kun je het dierenpark bezoeken tussen 09.30 – 17.00 uur. Van 26 maart tot 28 oktober ben je tussen 09.30 – 18.00 uur welkom. Op 26 maart tot en met 1 oktober is de dierentuin één uur langer open op zaterdag en zondag en op feestdagen. Op 25 december, eerste kerstdag, is de dierentuin gesloten. 

Galleria Borghese is open van dinsdag tot en met zondag van 09:00 tot 19:00 uur. Houd er rekening mee dat je als museumbezoeker tot 17:45 naar binnen kunt. Je hebt dan tot 19:00 de tijd om te genieten van de schoonheid van dit museum. 

Hoe kom je bij Villa Borghese?

Er zijn verschillende manieren om bij Villa Borghese te komen. Wellicht heb je een accommodatie dicht bij het park en kun je de afstand lopend overbruggen, maar als dat niet het geval is zijn er meerdere opties.
Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om, op z’n Italiaans, een scooter te huren. Óf een elektrische step. Je kunt uiteraard ook met het openbaar vervoer gaan. De metro in Rome stopt bij de Spaanse Trappen, Via Veneto Piazzale Flaminio, Galleria Nazionale d’Arte Moderna en Galleria Borghese. Wij raden je aan om de auto, vanwege de drukte en de kosten, te laten staan. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om op een grotere afstand te parkeren en lopend je weg te vervolgen. 

PS. hieronder zie je nog een foto van de waterklok in Villa Borghese. Deze klok draait door middel van het water. Leuk om te zien 🙂

klok villa borghese

Geschiedenis Villa Borghese

Wanneer we een plaats bezoeken met zo’n rijke geschiedenis als deze, dan kan het niet anders dat we je daar met liefde meer over willen vertellen. Laten we beginnen met de familie waar dit stadspark zijn naam aan te danken heeft, namelijk de familie Borghese die in 1580 een kleine wijngaard, die slechts een fractie van de omvang van het huidige Villa Borghese beslaat, bezat.

Aan het begin van de zeventiende eeuw nam kardinaal Scipione Borghese het besluit om Villa Borghese Pinciana te bouwen. De welvaart van de familie Borghese kende geen grens, aanliggende landerijen werden opgekocht en het landgoed werd steeds verder uitgebreid. Verschillende landgoederen en andere indrukwekkende bouwwerken die eeuwen geleden zijn aangelegd, kun je momenteel al dan niet in een andere functie aanschouwen.

Begin twintigste eeuw werd het volledige bezit van de familie Borghese, na honderden jaren eigenaar te zijn geweest van het landgoed, gekocht door de gemeente Rome. Villa Borghese is sinds dit jaar al 120 jaar openbaar voor publiek 😀  

Bezienswaardigheden in de buurt van Villa Borghese

Bruis je na een bezoek aan Villa Borghese nog van energie, dan zijn er nog genoeg bezienswaardigheden in de buurt die je kunt bezoeken. 

Piazza del Popolo is een van de bekendste pleinen in Rome waar de oudste obelisk van de hoofdstad van Italië staat. Dit plein is voorzien van de noordpoort van de stad. 

Ook de Spaanse Trappen zijn niet ver van Villa Borghese vandaan. Deze trappen verbinden het plein Piazza di Spagna met de Pincioheuvel. De trappen tellen in totaal 135 treden, maar worden gescheiden door twee terrassen waar je even kunt uitrusten. 

Iets verder, maar lopend nog steeds op acceptabele afstand vind je de Castel Sant’Angelo. Ook wel bekend als de Engelenburcht. Dit monument werd oorspronkelijk gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus. Tegenwoordig is het een museum met een rijke collectie. 

De beroemde Trevifontein is ook zeker een bezoek waard als je nog zin hebt in een bezoekje aan een andere toeristische trekpleister. De fontein is indrukwekkend met zijn imposante beelden en kraakheldere water. Je mag deze fontein zeker niet overslaan. 

Het Pantheon bevindt zich ook nog op een redelijke afstand. Deze tempel is immens groot en is voorzien van zuilen en een koepel. Dit monument is tot op de dag van vandaag in gebruik als rooms-katholieke kerk. 

Filmpje over Villa Borghese

Meer lezen over Rome?

– Hop on hop off bus in Rome
– Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
– Sint-Pietersbasiliek bezoeken
– Top bezienswaardigheden in Rome
– Elektrische step huren in Rome
– Leukste hotels in Rome – onze favorieten
– Tip: koop een Vaticaanstad pas <– lees hier waarom
– De metro in Rome
– Fietstour door Rome met Nederlandse gids
– Zo reis je vanaf het vliegveld naar het centrum van Rome

Tip: bestel alvast je tickets