Colosseum in Rome bezoeken

Eline Door Eline

Het Colosseum is een absoluut een must-see als je in Rome bent. Je kunt Rome niet verlaten zonder hier naar binnen geweest te zijn. Het is namelijk zo ongelooflijk indrukwekkend! Bovendien staat het representatief voor alles wat Rome zo bijzonder maakt. Het is niet voor niets een van de zeven wereldwonderen.😊In dit artikel delen we waarom het leuk is om het Colosseum te bezoeken, wat je daar kunt zien en waar je het beste tickets kunt kopen 😊

Nog meer tips voor Rome!
De Sixtijnse Kapel
Vaticaanstad bezoeken
De perfecte planning voor een stedentrip naar Rome

Colosseum in Rome bezoeken


colosseum bezoeken in Rome

Tickets voor het Colosseum (skip-the-line)

In Rome moet je eigenlijk wel skip the line-tickets hebben. Anders sta je echt in een lange rij en dat is zonde van je tijd. Als je tickets online alvast koopt voorkom je de wachtrij, maar weet je ook zeker dat je naar binnen kan. Het is namelijk regelmatig niet mogelijk om ter plekke een ticket te kopen!😯

Als je tickets voor het Colosseum bestelt, zijn deze altijd inclusief toegang tot het naastgelegen Forum Romanum en de Palatijnse Heuvel.

🎟️Los ticket + Forum Romanum + Palatijnse Heuvel | Bestel hier
🎟️Toeristenkaart van Rome (hiermee ben je voordeliger uit) | Bestel hier
🎟️Rondleiding door het Colosseum en Forum Romanum | Bestel hier

Een los ticket geeft toegang tot de tweede verdieping. Je hebt hiermee ook toegang tot het Forum Romanum en Palatijn. Met dit ticket kan je niet zelf op de arenavloer lopen en er is ook geen toegang tot de ondergrondse vertrekken. Dit is alleen mogelijk met een guided tour.
🎟️Tour door het hele Colosseum met gids | Boek hier

Wat is het Colosseum?

Het Colosseum is een groot amfitheater. Amfitheaters zijn ovale gebouwen uit de Romeinse tijd. Ze werden voornamelijk gebruikt voor gevechten met gladiatoren. Er konden vroeger 50.000 mensen in! Dat betekent dat het Colosseum net zo groot was als Amsterdam Arena. Bizar!😯 Je moet bedenken dat het Colosseum bijna 2000 jaar geleden werd gebouwd. Ongelooflijk knap dat ze dit konden in die tijd.

Maar de evenementen die plaatsvonden in het Colosseum waren heftig en triest. Er werden vaak marathons van 100 dagen en nachten gehouden waarbij duizenden wilde dieren en gladiatoren om het leven kwamen. Alles voor het plezier van de keizer en de bezoekers.

Gladiatoren waren sterke mannen die speciaal voor de gevechten trainden. Hiermee konden ze (en hun trainers) veel geld verdienen. Maar het was niet zonder risico. Het gevecht kon namelijk ook eindigen met de dood.

De belangrijkste mensen zaten beneden, zodat ze het goed konden zien. Gewone burgers, vrouwen en slaven moesten helemaal bovenin zitten. Toeschouwers konden beslissen over het lot van een gladiator: dood, of leven?😦

Dit ga je zien tijdens je bezoek aan het Colosseum

De buitenkant van het Colosseum

Het Colosseum is opgebouwd uit grote travertijn. Dit is een soort kalksteen. Het travertijn geeft het Colosseum een gelige gloed. De buitenkant van het Colosseum is voor een heel groot deel nog intact. Aan een kant van de arena staat de muur nog helemaal volledig overeind. Je kunt daaraan zien hoe groot en hoog het Colosseum vroeger is geweest.

Als je bij het Colosseum staat zul je zien dat het gebouw er een beetje uitziet als een gatenkaas. Er zitten allemaal gaten in de travertijn stenen. Dat komt omdat de stenen vroeger niet cement aan elkaar geplakt werden. Dit werd gedaan met ijzeren klemmen. Maar toen ijzer tijdens een invasie van barbaren schaars werd hebben de Romeinen het ijzer eruit getrokken om er wapens van te maken. Naar schatting is er maar liefst 300 ton ijzer uit het Colosseum getrokken!

Maar ook belangrijke Romeinse families hebben voor plundering gezorgd. Toen het Colosseum niet meer werd gebruikt beschouwden ze het als een groeve waar materialen gehaald konden worden om paleizen en kerken te bouwen. Ze haalden ijzer weg, maar ook marmer werd weggehaald.

Hier zie je heel goed de gaten in de wand van het Colosseum
Hier zie je heel goed de gaten in de wand van het Colosseum

De zitplaatsen van de toeschouwers

Het lijkt heel normaal dat toeschouwers een ’ticket’ kopen en daarmee een plekje bemachtigen. Je denkt dan aan de manier waarop dat tegenwoordig bij grote voetbalstadia gaat. Maar vroeger ging dat heel anders. Vroeger was sociale status heel belangrijk. Sociale klassen mengden bijna nooit, behalve in het Colosseum. Alle lagen uit de bevolking kwamen hier samen om de spektakels in het Colosseum te bekijken, zowel de armere bevolking als de elite. En dat is heel bijzonder. Maar de sociale status bepaalde wel de zitplaats in het Colosseum.

Zo hadden de meest vooraanstaande en hooggeplaatste burgers (zoals senatoren en keizers) een plekje in het Orchestra. Dit is de laagste ring van het Colosseum. Deze ring is dichtbij de arena en daarmee dus het meest prominent.
Andere belangrijke functionarissen en rijke burgers mocht in het Maenianum primum zitten.

De zitplaatsen in het Maenianum secundum waren gereserveerd voor de gemiddelde burgers. Het omvatte verschillende verdiepingen en bood ruimte aan de middenklasse van Rome. De hoogste en goedkoopste zitplaatsen bevonden zich op het ‘Maenianum summum’ niveau en waren gereserveerd voor de lagere klassen, waaronder gewone burgers, slaven en vrouwen.

Waar zat de keizer?
Er zijn aanwijzingen dat de keizer op een verhoogd plateau aan de zuidkant van het Colosseum zat. Vanaf hier gaat er een ondergronds gang rechtstreeks naar het Palatijn. Deze gang noemen ze de ‘doorgang van Commodus’. Dit was een ontsnappingsroute voor de keizer of een privé in- en uitgang.

Het ondergrondse hypogeum

Het ondergrondse hypogeum is een van de meest interessante delen van het Colosseum. Het is een complex systeem van tunnels en kamers. Hier werden gladiatoren, wilde dieren en rekwisieten opgeslagen voordat ze naar de arena werden gebracht. Denk aan wilde dieren zoals neushoorns, olifanten, tijgers en leeuwen. Er waren meerdere liften om dieren of gladiatoren naar de arenavloer te brengen. Er waren behoorlijk wat mensen nodig om beneden alles goed te regelen en de liften te laten werken. Dit waren zware omstandigheden.

Stel je maar eens voor: nauwelijks daglicht, hoge temperaturen, zeker in de zomer was het hier bloedheet. Bloed en zweet wat door de arenavloer naar beneden kwam en angst van dieren en criminelen die aanvoelden dat hun laatste dagen geteld waren. Echt geen pretje.😢

Het hypogeum is meestal niet toegankelijk voor het publiek, maar sommige delen kunnen worden bezocht tijdens speciale rondleidingen.
Wil je dit ondergrondse hypogeum bezoeken?
🎟️ Dan kun je hier een tour met een gids boeken.

De arenavloer

De vloer van de arena is niet meer intact. Hij was vroeger gemaakt van hout en is door de jaren heen dus vergaan. Bovenop het hout lag een grote laag zand. Dit gaf de gladiatoren een prettige ondervloer om op te vechten omdat het grip geeft.
Het zand was daarnaast ook praktisch, want het nam al het bloed, urine of braaksel van de stervende mannen en dieren op. Dat zorgde voor een verminderde geur in de hete zon.

Het Colosseum is indrukwekkend om te zien, maar het is bizar wat zich hier eeuwen geleden allemaal heeft afgespeeld. Er zijn naar schatting 400.000 mensen gedood in het Colosseum.😨Dan worden de wilde dieren nog niet eens meegerekend.

Er is slechts een klein deel van de vloer gereconstrueerd. Je kunt deze vloer niet betreden met een standaard ticket, dit kan eigenlijk alleen met een gids.
🎟️ Hier kun je een tour met een gids boeken.

colosseum rome tickets

De bogen van de overwinning en de dood

Het Colosseum heeft twee grote bogen die toegang tot de arenavloer geven. De ene heet de Porta Libitinaria, ofwel: deur van de dood. De ander heet de Porta Triumphalis, ofwel: deur van de overwinning.

Het resultaat van het gevecht bepaalde door welke deur je naar buiten ging. Criminelen en dieren gingen meestal via de deur van de dood naar buiten. Voor de gladiatoren was het lot niet altijd van tevoren duidelijk.

Porta Triumphalis
De Porta Triumphalis (poort van de overwinning)

Let op! Tijdens je bezoek aan het Colosseum kun je met een los ticket niet alles zien ❌ Je hebt dan bijvoorbeeld geen toegang tot de bovenste verdiepingen en geen toegang tot de ondergrondse gangen.

Met een rondleiding kom je wel op alle plekken ✅ Daarnaast krijg je met een rondleiding allerlei interessante verhalen te horen.
🎟️Boek hier een rondleiding om alle plekken van het Colosseum te bekijken

Geschiedenis van het Colosseum

Het Colosseum werd gebouwd in Rome, Italië, en de constructie begon in het jaar 72 na Christus, tijdens het bewind van keizer Vespasianus. Het werd voltooid in 80 na Christus, onder zijn zoon Titus. Het amfitheater werd gebouwd op de plek waar eens een groot kunstmatig meer, de Domus Aurea (het Gouden Huis) van keizer Nero, lag.

De bouw van het Colosseum was een grootschalig project. Het amfitheater had een ovale vorm en kon naar schatting tussen de 50.000 en 80.000 toeschouwers herbergen. Het werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorengevechten, maar ook voor andere vormen van spektakels zoals dierengevechten, jachtpartijen en nagespeelde zeeslagen. Deze evenementen waren bedoeld om het volk te vermaken en de keizers te verheerlijken.

Je moet je bedenken dat het Colosseum in 72 n. Chr. gebouwd is. Het is ongelooflijk dat het er nog zo bij staat!😍

colosseum bezoeken tickets

Het Colosseum werd gebouwd met beton en steen en het had vier verdiepingen. De buitenkant was bedekt met marmeren gevels, waardoor het een indrukwekkend uiterlijk had. Elke verdieping had verschillende bouworders: Dorisch, Ionisch en Korinthisch. De structuur had ook een ingenieus systeem van tunnels en kelders, genaamd de hypogeum. De gladiatoren, wilde dieren en rekwisieten werden hier bewaard voordat ze het amfitheater betraden.

Na de opening van het Colosseum organiseerde keizer Titus spelen die honderd dagen duurden. Gedurende enkele eeuwen was het Colosseum het centrum van vermaak en spektakel in Rome. Het trok toeschouwers uit alle lagen van de bevolking, van de armen tot de elite. Gladiatorengevechten waren enorm populair en werden gezien als een vorm van volksvermaak en een manier om de sociale orde te handhaven.

Na verloop van tijd begon het Colosseum echter in verval te raken. Het gebruik ervan als amfitheater nam af na de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw. Het werd verwaarloosd en beschadigd door aardbevingen en plunderingen. Stenen en marmer werden gebruikt voor de bouw van andere gebouwen in Rome.

In de 18e eeuw begon het Colosseum opnieuw belangstelling te wekken en werd het gezien als een belangrijk historisch monument. Paus Benedictus XIV verklaarde het in 1749 heilig terrein en een christelijk martelaarschap, omdat er volgens de overlevering veel christenen in het Colosseum waren gemarteld en ter dood gebracht.

Met kinderen naar het Colosseum

Een bezoek aan het Colosseum is voor veel kinderen een hele leuke ervaring. De imposante architectuur en de rijke geschiedenis van deze oude Romeinse arena bieden een kans om de verbeelding van kinderen te prikkelen terwijl ze meer leren over het leven in het oude Rome. Interactieve rondleidingen en speciale audiogidsen voor kinderen kunnen de ervaring nóg leuker maken. Bovendien zijn er in de omgeving van het Colosseum veel parken. Perfect voor een lekkere picknick en als ze, na alle geschiedenislessen, even de speeltuin in willen duiken.

Tip! De wachtrijen bij het Colosseum zijn voor volwassenen al lang, voor kinderen is dit vaak helemaal geen doen. Zorg ervoor dat je vooraf tickets koopt en dan het liefste de skip the line-variant.

Kinderen kunnen gratis naar binnen bij het Colosseum. Wil je graag een kindvriendelijke rondleiding?
🎟️Kindvriendelijke rondleiding door het Colosseum | Reserveer hier

Tips voor een bezoek aan het Colosseum

Let op voor mensen die daar ter plekke tickets proberen te verkopen. Dit zijn oplichters!😯 Ook kun je daar ter plekke niet bij een kassa tickets kopen. Koop je ticket dus van tevoren op een betrouwbare website.
🎟️Hier kun je betrouwbare tickets kopen

Er is in het Colosseum weinig schaduw. Ga je op een warme dag het Colosseum bezoeken? Neem dan genoeg water in en bescherm jezelf goed tegen de zon.

Er zijn veel trappen, dus het kan fysiek wat uitdagend zijn. Er zijn ook liften, maar die zijn alleen gereserveerd voor mindervaliden. Als mindervalide of rolstoelgebruiker is het Colosseum dus wel goed bereikbaar.

Rome Toeristenkaart

Een slimme tip voor het Colosseum is de Rome Toeristenkaart. Je bent hier namelijk veel voordeliger mee uit, zeker als je ook naar het Vaticaanse Musea, de Sint-Pietersbasiliek en het Pantheon van Rome wilt bezoeken.

🎟️Bestel de toeristenkaart hier en bespaar geld in Rome

Dit is inbegrepen bij de Rome toeristenkaart:

tickets voor het colosseum in Rome

Bereikbaarheid

Het Colosseum is goed te bereiken met de metro van Rome. 🙂 Metrolijn B, blauw op de kaart, heeft een halte dichtbij – Colosseo.

Je kan er ook voor kiezen om met de hop-on hop-off bus van Rome de stad te gaan ontdekken, deze heeft een halte bij het Colosseum. Het is een makkelijke én leuke manier om langs de leukste bezienswaardigheden van Rome te gaan.🚌
🎟️Hop on hop off bus Rome | Bestel hier

Filmpje – Leuk om te kijken voor je bezoek aan het Colosseum

Hieronder zie je een filmpje waarin op een leuke manier de geschiedenis van het Colosseum wordt uitgelegd. Het is leuk om dit voor je bezoek aan het Colosseum te bekijken. Op die manier komt het veel meer tot leven als je het Colosseum gaat bezoeken.😊Dit is ook zeker een aanrader als je met kinderen naar Rome gaat!

Meer over Rome

– Hop on hop off bus in Rome
– Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
– Sint-Pietersbasiliek bezoeken
– Top bezienswaardigheden in Rome
– Elektrische step huren in Rome
– Leukste hotels in Rome – onze favorieten
– Tip: koop een Vaticaanstad pas <– lees hier waarom
– De metro in Rome
Fietstour met Nederlandse gids in Rome
Vervoer vanaf Rome airport naar het centrum
Bezoek het Forum Romanum


Tip: bestel alvast je tickets