Spaanse Trappen

Eline Door Eline

De Spaanse Trappen (Scalinata di Trinità dei Monti) zijn een van de meest bekende bezienswaardigheden in Rome, Italië. Ze bevinden zich aan het plein ‘Piazza di Spagna’. Het zijn grote, brede trappen die naar de kerk Trinità dei Monti leiden. Het is een plek waar zowel toeristen als de lokale bevolking bij elkaar komen 😊 In dit artikel delen we meer over waarom de trappen een bezoek waard zijn tijdens je stedentrip naar Rome.

Tip: vanaf de bovenkant van de Spaanse trappen heb je mooi uitzicht over de stad Rome 😍

Spaanse Trappen bezoeken

spaanse trappen rome bezoeken

Wat zijn de Spaanse Trappen?

De Spaanse Trappen hebben in totaal 135 traptreden. Deze trappen leiden naar de kerk Trinità dei Monti. De traptreden worden onderbroken door 2 terrassen. Inclusief het terras van de kerk zelf zijn het er in totaal 3. Deze terrassen verwijzen naar de heilige drie-eenheid. Ook de kerk bovenaan de trap is vernoemd naar de heilige drie-eenheid. Om de tien treden is er een klein rustpunt.

Tip: De kerk bovenaan de Spaanse Trappen kun je gratis bezoeken 🙂 Je ziet hier een aantal indrukwekkende muurschilderingen. Een bekende is de ‘kruisafneming’ van de schilder Volterra. Dit laat het moment zien waarop Jezus van het kruis genomen wordt na zijn kruiziging.

De bouw van de Spaanse Trappen begon in 1723. De bouw duurde in totaal 2 jaar. Het oorspronkelijke doel van de trappen was om een verbinding te maken tussen de kerk Trinità dei Monti en de Spaanse ambassade. De Spaanse ambassade bevond zich beneden aan de trappen.

Bovenaan de Spaanse Trappen zie je nog een obelisk. Het is een imitatie van de Egyptische obelisken en staat er sinds 1789. Oorspronkelijk stond deze obelisk in de Horti Sallustiani (de tuinen van Salustius). Dit waren mooie tuinen in de tijd van de oude Romeinen. De tuinen bestaan niet meer, maar de obelisk kun je dus nog bij de Spaanse Trappen bewonderen 😊

De naam van de Spaanse trappen

De naam ‘Spaanse Trappen’ verwijst niet naar Spaanse invloed op het ontwerp of de financiering van de trappen. De Spaanse ambassade had namelijk niets met zowel het ontwerp als de financiering van de trappen te maken.

De trappen werden ontworpen door de Italiaanse architect Francesco de Sanctis en gefinancierd door een Franse diplomaat genaamd Étienne Gueffier.

Dat het door de Fransen gefinancierd werd is nog terug te zien op de pilaren onderaan de trap. Daar zijn namelijk Franse lelies in verwerkt 😉 Ook de kerk is officieel nog eigendom van de Franse Staat.

In 1647 verhuisde de ambassade, maar de naam bleef behouden. In de 18e eeuw werden ze tijdelijk nog even “Trappen van de Franse Academie” genoemd. Dit werd gedaan omdat de Franse academie zich in de omgeving bevond. Maar uiteindelijk is de naam ‘Spaanse Trappen’ tocht de meest gebruikelijke gebleven.

Tip: wil je de Spaanse Trappen bezoeken zonder heel veel andere toeristen? Zorg dan dat je er nét voor zonsopkomst bent. Dan heb je de trappen voor jezelf 😊

spaanse trappen rome

Het ontwerp

Het ontwerp van de trappen wordt beschouwd als een meesterwerk van de Barokke architectuur. Het is bekleed met travertijn. Dat is een soort kalksteen wat kalk uitscheidt. Het is dezelfde soort kalksteen wat is gebruikt voor de bekende witte Sacré-Coeur in Parijs. Hierdoor blijven de trappen zo mooi wit.

De Spaanse Trappen hebben door de jaren heen verschillende restauraties ondergaan. De meest recente vond plaats in 2015. De Spaanse Trappen waren toen ruim een jaar gesloten voor restauratie werkzaamheden!

Tip: de Spaanse Trappen zijn beschermd cultureel erfgoed. Daarom is het verboden om op de trappen te zitten of te picknicken. Je kunt ook een boete krijgen als je dit overtreedt. Toch zie je eigenlijk nog heel veel toeristen op de trappen zitten 😅

Bloemen op de Spaanse trappen

De Spaanse Trappen zijn vooral heel bekend vanwege de prachtige versiering met bloemen. Deze bloemen zijn er echter niet het hele jaar rond.

spaanse trappen bloemen

Je kunt de bloemen vanaf eind april op de Spaanse Trappen zien. Op dat moment wordt de verjaardag van Rome gevierd. De Paus bezoekt de Spaanse Trappen dan ook. De trappen zijn dan helemaal ondergedompeld in prachtige witte en roze azalea’s 🌺 Dit geeft wel echt een extra dimensie aan de Trappen en het bijbehorende plein. Je kunt ze vaak gedurende de maand mei nog zien. Het is een beetje afhankelijk van het weer hoe lang de azalea’s mooi blijven. Het versieren van de Spaanse Trappen met bloemen is een traditie die al jaren bestaat.

Fontein onderaan de Trappen

De fontein die zich beneden aan de Spaanse Trappen bevindt, staat bekend als de “Fontana della Barcaccia”. De Fontana della Barcaccia is ontworpen door de beroemde Italiaanse beeldhouwer Pietro Bernini en werd voltooid in 1627.

De fontein heeft de vorm van een boot. ‘Barcaccia’ betekent in het Italiaans ook ‘boot’ of ‘sloep’. Paus Urbanus VIII gaf opdracht voor het maken van deze fontein. Dat deed hij nadat er een boot op het plein bij de Spaanse Trappen vast kwam te zitten na een overstroming van de Tiber. Hij vond dat deze grote overstroming herdacht moest kunnen worden. Deze fontein vormde dus het symbool van de overstroming en de herdenking daaraan. Uit de boot komen waterstralen en het bootje ligt deels onder water. Dit laat zien dat het bootje zinkt. De waterdruk is in deze fontein niet hoog, dat komt omdat de waterdruk van Aqua Vergine niet hoog is. Hier komt het water voor de fontein vandaan.

De fontein is net als de Spaanse Trappen gemaakt van travertijn. Het schijnt een kleine inspiratiebron geweest te zijn voor de Trevifontein.

In 2015 hebben Nederlandse Feyenoord fans de fontein vernield. Er is toen particulier geld opgehaald om de fontein te laten herstellen. Voordat het Nederlandse geld aan Rome werd gedoneerd was de fontein echter al hersteld door de Italianen. Het geld werd toen gebruikt om een andere fontein in Rome te herstellen.

fontein spaanse trappen rome

Bezienswaardigheden in de buurt

Naast de Spaanse trappen staat het Keats-Shelley House. In dit huis woonde de Engelse dichter John Keats. Hij overleed daar in 1821. Je kunt het huis nu bezoeken als museum. Het is een mooi, romantisch huis én van binnen heb je mooi uitzicht op de Spaanse Trappen.

Als je de Spaanse Trappen naar boven loopt ben je vlakbij het grote stadspark Villa Borghese 😊 Hier kun je een bootje varen of een picknick doen.

Ook liggen de Spaanse Trappen super dichtbij de Trevifontein.

Bereikbaarheid

Als je met de metro in Rome naar de Spaanse Trappen wil gaan kun je metrolijn A pakken. Stap dan uit bij halte Spagna. Het beste kun je er echter naartoe wandelen.

Meer lezen over Rome?

– Hop on hop off bus in Rome
– Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
– Sint-Pietersbasiliek bezoeken
– Top bezienswaardigheden in Rome
– Elektrische step huren in Rome
– Leukste hotels in Rome – onze favorieten
– Tip: koop een Vaticaanstad pas <– lees hier waarom
– De metro in Rome
– Fietstour door Rome met Nederlandse gids
– Zo reis je vanaf het vliegveld naar het centrum van Rome
Tips voor een weekend Rome (inclusief 3-dagen planning)