Rome met kinderen 

Eline Door Eline

Ga je naar Rome met kinderen? Leuk! Rome is een leuke stad en er valt heel veel te ontdekken voor jou als ouder én voor je kind(eren). In dit artikelen delen we de leukste activiteiten die je kunt doen en een aantal handige tips. Veel plezier!

Met kinderen naar Rome

De highlights van Rome met kinderen

sixtijnse kapel rome bezoeken

1. Vaticaanse Musea en de Sixtijnse Kapel

Het Vaticaan is niet alleen een must-visit voor geschiedenisliefhebbers, maar ook voor gezinnen. De prachtige fresco’s in de Sixtijnse Kapel zullen zelfs de jongste ontdekkingsreizigers versteld doen staan. Het is mogelijk om met een gids het Vaticaanse Musea te bezoeken. Hiermee ontwijk je de lange wachtrijen én leer je nog veel meer over deze boeiende plek. Veel gidsen zijn pro in het entertainen van kinderen, dus dat is helemaal fijn! Tip: boek een gids om wachtrijen te vermijden en de kinderen geboeid te houden.

🎟️ Boek hier je tickets voor de Vaticaanse musea + Sixtijnse kapel

➡️ Lees hier ons artikel over de Sixtijnse kapel
➡️ Lees ons artikel over de Vaticaanse musea (praktische gids + looproute)

colosseum bezoeken in Rome

2. Colosseum

Een bezoek aan Rome is niet compleet als je het Colosseum niet hebt gezien. Dit historische gebouw is het boegbeeld van de Italiaanse hoofdstad. Zie het als een interactieve geschiedenisles voor kinderen! Het kan wel enorm druk zijn in het Colosseum, waardoor het fijn kan zijn om met een gids op pad te gaan. Ga wel voor een kindvriendelijke tour in kleine groepen. Zo blijft het interessant voor iedereen!

🎟 Los ticket + Forum Romanum + Palatijnse Heuvel | €24 | Bestel hier
🎟 Toeristenkaart (hiermee ben je voordeliger uit) | €82 | Bestel hier
🎟 Colosseum en Forum Romanum met rondleiding | €62 | Bestel hier

engelenburcht rome met kinderen

3. Engelenburcht

De Engelenburcht is een kasteel vol met mysterieuze gangen, verborgen hoekjes en stoere harnassen. Welk kind vindt dat nou niet leuk? Verzin samen welke prinsen en prinsessen hier hebben gewoond, hoe het leven in het kasteel was en hoe de ridders het fort hebben beschermd.

🎟️ Tickets voor de Engelenburcht
🎟️ Tickets inclusief audiotour

Tip: bij de bakker Forno Campo de ‘Fiori haal je hele lekkere belegde broodjes. De broodjes zijn vornamelijk populair vanwege het heerlijke brood 😍 Het is ideaal als je met kinderen in Rome bent en niet ergens wil lunchen, maar een broodje to go wil halen. Zoek een leuk park op en je hebt de ideale picknick 🙂

Oculus van het pantheon rome, gat in het dak

4. Pantheon

Het pantheon staat midden in het centrum van Rome. Vroeger was een tempel voor de goden, maar tegenwoordig vertegenwoordigt het geen officiële functie meer. Het is het één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome.

Vooral de oculus, het grote gat in het plafond, is heel bijzonder. Vaak vinden kinderen de tombes ook enorm interessant. Hou er wel rekening mee dat dit voor veel mensen een spirituele en religieuze plek is, stilte is gewenst.

🎟️ Fast track tickets voor het Pantheon zonder audioguide | Bestel hier
🎟️ Fast track tickets voor het Pantheon mét audioguide | Bestel hier
🎟️ Tickets met rondleiding door een gids (skip the line toegang) | Bestel hier | €29

piazza navona bezienswaardigheden Rome

5. Piazza Navona

Het Piazza Navona is één van de meest bekende pleinen in Rome. Er hangt een bruisende sfeer en het is omringd met een prachtige barokke architectuur. Kinderen vinden dit een geweldige plek, de gezellige straatartiesten en muzikanten zijn een succes.

Tip: Wil je een leuke herinnering aan Rome mee naar huis? Er zijn op dit plein getalenteerde kunstenaars die de mooiste portretten van je kind kunnen maken! 😊

Leuk vervoer door Rome met kinderen

hop on hop off bus in Rome

6. Hop-on Hop-off bus

Rome is een stad waar je al snel kilometers kunt afleggen, maar met kinderen is dit niet altijd een fijn idee. Met de hop-on hop-off bus in Rome mis je geen enkele attractie en kan je zelf kiezen waar je in- en uitstapt. Van de Trevifontein tot Circus Maximus, de keuze is reuze. In hartje zomer is het geweldig om boven in de dubbeldekker te zitten. Jij kan even rustig zitten en je kind kijkt zijn of haar ogen uit! 🤩

🎟️ Bestel hier je tickets voor de hop on hop off bus in Rome

boottocht over de tiber

7. Boottocht over de Tiber

Midden door Rome loopt de rivier de Tiber. Hoe leuk is het om dit te betrekken in je bezoek? Je kunt een hele leuke boottocht over de Tiber maken. Er zijn verschillende kades waar de boot kan aanleggen en je bekijkt de stad eens vanaf de andere kant. Vaak is dit een groot succes met kinderen, want met een boot varen door Rome is toch wel heel erg leuk!

🎟️ Hop-on Hop-off boot | Bestel hier
🎟️ Sunset Cruise over de Tiber | Bestel hier

fietstour rome met nederlandse gids rome met kinderen

8. Leuke fietstour met Nederlandse gids

Ben je het wandelen wel even zat, maar kunnen je kinderen wel wat beweging gebruiken? Een fietstour door Rome is een leuke optie. Baja Bikes biedt een geweldige fietstour aan langs allerlei bezienswaardigheden, speciaal voor gezinnen met kinderen. Voor de kleintjes is er een kinderzitje beschikbaar. De gids vertelt je in het Nederlands meer over de stad en betrekt de kinderen op een leuke en speelse wijze in de tour.

🎟️ Fietstour Rome met kinderen | Boek hier bij Baja Bikes
🎟️ Rome Fietstour: de Highlights | Boek hier bij Baja Bikes

Leuke parken in Rome met kinderen

roeibootje huren villa borghese RomE

9. Villa Borghese: bootje varen of 4-persoonsfiets huren

In het hart van Rome ligt Villa Borghese, een weelderig stadspark. Het is een speelparadijs voor kinderen! Je kunt hier bijvoorbeeld leuke vierpersoons elektrische fietsen huren en de kronkelende paden verkennen.

Ook een avontuur op het meer met gehuurde roeibootjes zorgt voor veel plezier, helemaal tussen de nieuwsgierige ganzen 🛶 Geen kind is te oud voor de draaimolen en ontmoet de dieren rondom het meer. Het is een heerlijke plek om even tot rust te komen! 🙂

galeria borghese in het park villa borghese rome

10. Galleria Borghese

In het park Villa Borghese staan meerdere prachtige gebouwen en één hiervan is Galleria Borghese. Dit is een nationaal museum vol met Renassaince kunst. Bernini, Caravaggio, ze komen hier tot leven! Het is enorm indrukwekkend met alle prachtige versiering en gouden details. Met kinderen kan je de speciale kidstour doen! Hier weten ze de kunst boeiend te maken voor kinderen, de extreme drukte wordt vermeden en er is vooral focus op plezier. Kortom, volledig kidsproof!

➡️ Lees ons artikel over Villa & Galleria Borghese
🎟️ Tickets voor Galleria Borghese

lissabon zoo dierentuin lissabon met kinderen

11. Dierentuin BioParco

Ook deze leuke dierentuin is te vinden in Villa Borghese. Vooral als je met jonge kinderen naar Rome gaat is dit een leuke aanrader. Er zijn meer dan 1100(!) dieren te vinden, van exotische diersoorten tot kleurrijke vogels. Daarnaast is er een leuke speeltuin, een aantal restaurants en een treintje die je een rondleiding geeft door het park. Op een speelse manier leren kinderen hier meer over de majestueuze leeuwen, indrukwekkende olifanten en grappige pinguïns.

🎟️ Hier boek je tickets voor deze dierentuin

lekkere broodjes italie eten met kinderen in rome

12. Picknick in de tuinen

Rome heeft tal van restaurants, maar eigenlijk is één van de leukste dingen om te picknicken in de prachtige parken van de stad. Sla wat lekkere hapjes in, zoek een mooi plekje en kom even helemaal tot rust. Kinderen kunnen hier hun energie kwijt, terwijl je op een ontspannen manier gaat lunchen. Daarnaast is het ook nog eens een vrij voordelige optie, dat maakt het extra leuk!

Tip: de broodjes op deze foto haal je bij de bakker Forno Campo de ‘Fiori. Aanrader! 🥖

parken in rome met kinderen

13. Villa Celimontana

Dit is een iets minder bekend park in Rome en dat is voor gezinnen vaak heel fijn. Er hangt een rustige en gezellige sfeer. Kinderen kunnen heerlijk spelen in de speeltuin. Zijn er paardenliefhebbers in het gezin? Je kan hier een ritje maken op één van de pony’s in het park. Een onvergetelijke ervaring voor kinderen! Geniet van een ontspannen picknick en kom samen even tot rust voor je de stad weer in duikt.

Actieve activiteiten in Rome met kinderen

rome met kinderen italiaanse kookworkshop

14. Italiaanse kookworkshop

Italiaans eten, het kan niet ontbreken tijdens je bezoek aan Rome met kinderen. Maar hoe leuk is het om samen te gaan koken? Zeker met oudere kinderen is dit een geweldige activiteit. Leer het perfecte deeg te maken, maak de lekkerste tiramisu en proef achteraf samen van jullie geweldige kookkunsten. Eigenlijk is dit een geweldig souvenir, want thuis kan je weer samen de keuken onveilig maken.

🎟️ Boek hier de Italiaanse kookworkshop

15. De kattenkolonie Torre Argentina

Ben jij met een kleine kattenliefhebber in Rome? 🐱 Dan is dit een geweldige plek om te bezoeken! Dit kattenasiel is te vinden op een belangrijke vindplaats. Hier is de bekende keizer Julius Cesar vermoord. Deze harige vrienden hebben een geweldige woonplek, de archeologische vindplaats is vrij indrukwekkend!

Je mag naar binnen lopen. Vrijwilligers geven je graag uitleg over hun werk en de katten.Er zijn hier tientallen katten die graag een knuffel willen en helemaal niet mensenschuw zijn 😊
Er zijn ook wat katten die gehandicapt zijn geraakt. Hier wordt er voor ze gezorgd zodat ze alsnog een goed leven kunnen leiden. Het is ook mogelijk om een Romeinse kat te adopteren.

📍 Dit is de precieze locatie

met kinderen naar rome gladiatoren training

16. Gladiatorentraining

Duik in de huid van de vroegere gladiatoren! Voor kinderen vanaf 6 jaar is dit een geweldige ervaring. Dit is een aanrader voor de eerste dag in Rome met kinderen, de andere dagen zullen ze allerlei dingen herkennen en eigen maken. Ook volwassenen mogen mee doen, waardoor het een leuke gezinsactiviteit is. Er is ook een interessant museum aanwezig. Trek je kostuum aan en pak je zwaard, veel plezier!

🎟️ Boek hier de gladiatorentraining

rome met kinderen privetour door het centrum

17. Privétour door het centrum van Rome

Ga samen met een enthousiaste en kindvriendelijke gids op pad door het historische Rome! Verken de gezellige wijk Travestere, bezoek het Pantheon en ontdek de lokale markt met allerlei lekkernijen. Onderweg worden er leuke spelletjes gedaan en de kinderen worden overal op een leuke manier bij betrokken. Het is ideaal voor gezinnen die niet weten waar ze moeten beginnen in deze geweldige, maar immense, stad. Als afsluiter haal je een ijsje bij één van de lekkerste ijswinkels van Rome en ga je naar de speeltuin om de hoek.

Tip! Rome staat bekend om de échte gelato’s te proeven en welk kind houdt nou niet van ijs? Gelateria Giolitti is één van de beste ijssalons in de stad. Wil je een goed onderzoek doen? Probeer dan ook deze beste ijssalons van Rome! 🤩🍦

Bezichtigingen

La Bocca della Verità de mond van de waarheid weekend rome

18. La Bocca Della Verita: vertel jij de waarheid?

La Bocca Della Verita betekent de Mond der Waarheid. Het is een mond en volgens de legende sluit de mond als je liegt. Heel spannend voor kinderen! Het is een oude traditie in Rome en kinderen vinden dit vaak heel leuk. Er hangt een spannende en mysterieuze sfeer om La Bocca. Stel een vraag en ontdek of de mond écht dicht gaat!

trevifontein rome bezienswaardigheden

19. Trevi Fontein: een muntje in het water gooien

Eén van de drukste plekken van Rome is de Trevi Fontein. Het is een prachtige fontein en een echte must see! Er is een eeuwenoude traditie, munten gooien in de rivier. Dit zou geluk brengen.

Geef je kind of kinderen een muntje in Rome en laat ze die in de fontein gooien. Doe het wel op de goede manier, namelijk over de rechter schouder. Het is een heel leuk ritueel voor kinderen en jij kan genieten van de prachtige omgeving! 😊

spaanse trappen bloemen

20. Spaanse Trappen

Vanaf de Spaanse Trappen in Rome heb je een prachtig uitzicht! 😍 Ook kunnen je kinderen hier even hun energie kwijt. Als het rustig is kunnen ze de 135 treden beklimmen, het liefste natuurlijk zo snel mogelijk! Aangrenzend is een plein omringd met terrasjes. Heerlijk om zelf even plaats te nemen terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen zijn. Het is de ideale plek om even te pauzeren tijdens je verkenningstocht door Rome.

catacomben van rome bezienswaardigheden

21. Catacomben van Rome

De Catacomben van Rome zijn een intrigerend ondergronds complex dat gezinnen een unieke kijk biedt op de geschiedenis van de stad. Voor kleine kinderen is het misschien niet even te spannend, maar zeker de oudere kinderen zullen gefascineerd zijn. Mysterieuze gangen en eeuwenoude graven, het is een bijzondere ervaring. Op een speelse manier leren kinderen hier meer over de Romeinse cultuur.

🎟️ Tickets voor de catacomben in Rome

Overige tips

pinoccio winkel rome met kinderen

22. Winkel Bartolucci

Hier worden ambachtelijke houten Pinocchio-poppen met de hand gemaakt, het is oprecht vakwerk. Kinderen kunnen hun ogen uitkijken en ook hun sprookjesfiguur tot leven zien komen. Ook ouders vinden dit vaak een geweldige plek. Het heeft een vleugje traditioneel Italië en het vakmanschap is ongekend.

Update: deze winkel is helaas gesloten 😔

as roma store rome met kinderen

23. Voetbalfans in Rome – AS Roma Store

Is één van jouw kinderen een echte voetbalfan en ga je met hem of haar naar Rome? Dan kan een bezoek aan de AS Roma Store niet ontbreken. Het is een paradijs van voetbalmerchandise. Van truitjes tot sjaals, alles is hier te koop. Heerlijk om hier even doorheen te struinen en het is bijna niet mogelijk om hier zonder lege handen te vertrekken.

Handige tip: Roma Pas of Vaticaanstad pas

Als je veel van Rome wil zien kan het voordeliger zijn om een voordeelpas aan te schaffen.
Je kunt bijvoorbeeld een Roma pas aanschaffen als je gebruik denkt te maken met het openbaar vervoer en de metro in Rome. Met deze pas mag je namelijk onbeperkt gebruik maken van het OV. Daarnaast mag je gratis 1 of 2 bezienswaardigheden bezoeken 🙂 Bekijk hier de Roma pas.

De Vaticaanstad pas is handig als je het Vaticaan wil ontdekken. Je krijgt hiermee namelijk toegang tot de de Vaticaanse Musea, de Sixtijnse kapel, de Sint-Pieter én de koepel van de Sint Pieter. In de Sint-Pieter krijg je zelfs een rondleiding van een gids. Daardoor mag je ook naar binnen zonder in de rij te staan. Vooral dat scheelt heel erg veel tijd! De rij voor de Sint-Pieter is namelijk altijd super lang. Wil je geen hangende kinderen in een rij? Dan is dit een hele goede uitkomst. Bovendien is het nog voordelig ook omdat je een combi-pas gebruikt. Bekijk hier de Vaticaanstad pas.

Kindvriendelijk hotel in Rome

hotel in travestere

Ben je nog op zoek naar een leuk hotel in Rome met de kinderen? Het Trevi Palace Hotel in Rome verwelkomt gezinnen met open armen. Het is een kindvriendelijk hotel in het bruisende hart van de stad. Ze hebben ruime familiekamers waar je met een gezin van 5 kunt blijven overnachten.

Het hotel ligt op slechts 15 minuten lopen van de iconische Trevifontein! Zeker voor jou als ouder is deze centrale ligging prettig. Toch is het hier vrij rustig en dat is ideaal met kinderen. 

Een bezoek aan Rome met kinderen kan vrij intensief zijn. Wil je even tot rust komen? Er is een sauna aanwezig! Kortom, het is de perfecte uitvalsbasis 🙂

Het hotel krijgt een 8.9 op Booking.com
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen