Fietstour Rome met Nederlandse gids

Eline Door Eline

Er leiden meer wegen naar Rome, maar die verken je dan bij voorkeur wel op de fiets! 😊 Deze fietstour van Baja Bikes wordt begeleid door een Nederlandse gids. Terwijl je de stad en zijn prachtige bezienswaardigheden verkent, word je ondertussen bijgepraat over allerlei leuke weetjes over de stad. De Highlight fietstour van Baja Bikes is zeker een aanrader als je voor het eerst in Rome bent. Juist dan wil je niets missen van al het moois om je heen. In dit artikel nemen we je mee en delen we alle info die je nodig hebt voor je eigen fietstour 🙂

Een fietstour door Rome is ideaal als je de stad wil verkennen. Veel bezienswaardigheden liggen nét te ver uit elkaar om makkelijk te lopen, maar zijn heel goed te doen op de fiets. Met een fietstour kom je langs de hoogtepunten van de stad én leer je gelijk leuke achtergrond weetjes.

Fietstour Rome met Nederlandse gids van Baja Bikes


fietstour rome piazza del popolo
Piazza del popolo

Tickets boeken voor een fietstour bij Baja Bikes

Wil je een fietstour door Rome met Nederlandse gids boeken? Dan is Baja Bikes de beste aanbieder. Het is een Nederlands bedrijf, met allemaal Nederlandse gidsen die in Rome wonen. Ze bieden verschillende fietstours aan, dus kijk even welke het beste bij jou past.

Tickets
🎟️ Rome Fietstour: de Highlights | Boek hier bij Baja Bikes
🎟️ Rome Fietstocht Via Appia | Boek hier bij Baja Bikes
🎟️ Rome Panorama Fietstour | Boek hier bij Baja Bikes
🎟️ Fietstour Rome met kinderen | Boek hier bij Baja Bikes

Langs welke bezienswaardigheden komt de fietstour Rome?

De Highlights fietstour van Baja Bikes brengt je langs alle hoogtepunten van de stad. Wat dacht je van het Colosseum, Piazza Venezia en natuurlijk de wereldberoemde Trevi Fontein? De fietstour duurt 3 uur. In deze tijd maak je uitgebreid kennis met deze highlights. Niet alleen omdat je heel dichtbij kunt komen via plekjes die niet zo druk zijn, maar ook omdat de Nederlandse gids allerlei interessante weetjes vertelt die niet iedereen weet. 

  • Startpunt van de route : Aan de Via Cavour bij het Colosseum
  • Eindpunt van de route : Aan de Via Uffici del Vicario bij IJssalon Giolitti

Startpunt van de fietstour – Bij het Colosseum

Het startpunt van deze fietstour ligt dicht bij de eerste bezienswaardigheid. En wat voor een highlight! Na een korte klim van 15 minuten kom je op een plekje waar vandaan je het Colosseum van heel dichtbij en in alle rust kunt bewonderen. Je hoeft er niet eens voor in de rij te staan 😉

Als je weer opstapt fiets je linea recta naar alweer de volgende bijzondere plek in Rome: Il tempio di Marte Ultore en Mercati di Traiano Deze 2 highlights van de fietstour in Rome liggen dicht bij elkaar.

Net zoals Piazza Venezia met het Victor Emanuel II monument. Het standbeeld van de eerste koning van Italië staat in de lijst van s’werelds grootste standbeelden. Kijk dus vanaf de Mercati di Traiano of de Markt van Trajanus zeker even de andere kant op. Emanuel en zijn paard zijn echt niet te missen.  

Trevi Fontein

Zeg je Rome? Dan zeg je natuurlijk ook de Trevi Fontein! Ook deze highlight is opgenomen in de fietstour en is de eerstvolgende bezienswaardigheid vanaf Piazza Venezia. Maak zeker een paar mooie plaatjes van de fontein, maar kijk ook even op de bodem. Deze is bijna glimmend van de muntjes.

Heb je nog wat kleingeld over? Volgens de traditie gooi je één munt over je linkerschouder met je rechterhand, terwijl je met je andere hand de munt vasthoudt. Als je een munt gooit, betekent het dat je ooit terug zult keren naar Rome. Twee munten gooien zou leiden tot een nieuwe romantische ontmoeting, en drie munten zouden leiden tot een huwelijk of scheiding.

Elke nacht worden de munten uit de Trevifontein gehaald en gedoneerd aan een liefdadigheidsorganisatie, Caritas genaamd. Het geld wordt gebruikt om mensen in nood te helpen. Het is dus niet alleen een traditie die geluk brengt, maar ook een manier om iets goeds te doen voor anderen 😊

De Spaanse Trappen

Nadat je een wens hebt gedaan en op de foto bent geweest met de Trevi Fontein, stap je weer op je fiets. Dit keer stop je bij Trinita dei Monti oftewel, bij de Spaanse Trappen. Ze zijn vernoemd naar de hoger gelegen abdij. Waag de klim naar boven of maak een mooi plaatje. Deze bijzondere plek is zeker fotogeniek namelijk. Je mag de Spaanse Trappen belopen, maar je mag er niet op gaan zitten. Dat is na de restauratie namelijk verboden. Eind april zijn de Spaanse trappen helemaal versierd met azaleas. Dit zijn mooie roze bloemen. Dit wordt jaarlijks gedaan om de verjaardag van Rome te vieren.

Straatartiesten op het bekende plein Piazza del Popolo

In de buurt van de Spaanse trappen vind je het bekende plein Piazza del Popolo. Misschien ken je dit plein wel uit de film Angels and Demons (2009), gebaseerd op het boek van Dan Brown. Hier vind je veel straatartiesten en kunstenaars. In het Italiaans heten ze Pittori di Strada. tHoewel ze niet allemaal even getalenteerd zijn, zitten er echt kunstzinnige mensen tussen die erg mooie dingen maken. Sta je met de fiets op het Porta del Popolo plein? Kijk dan even naar het begin van de winkelstraat aan de overkant. De 2 kerken tonen erg veel gelijkenissen. Spiegelbeeld? 😜  

Mausoleo di Augusto

Het Mausoleo di Augusto of het mausoleum van Augustus is indrukwekkend. De keizer heeft de graftombe laten bouwen voor zichzelf en zijn familie.

Ook fiets je over het prachtige Piazza del Parlamento en vlak langs het parlementsgebouw.

Vervolgens fiets je langs het Piazza Navona. Dit is het mooiste, grootste en zonder enige twijfel oudste plein van de stad 😊 Keizer Domitianus liet het aanleggen in 86 na Christus.

🔒Geheim weetje! Onder het plein kun je het Stadion van Domitianus bezoeken. Dit stadion stond op de plek van waar je nu het Piazza Navona vindt. Een groot deel is door archeologen uitgegraven en tentoongesteld. Erg indrukwekkend. Hou dit zeker in gedachte voor een volgend uitje 😉

Vervolgens komt de fietstour ook door de Joodse wijk of de ‘Ghetto Ebraico’, één van de leukste wijken van Rome. Daarna kom je langs de Capitolijnse heuvel. Dit speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Rome. Waarom dat zo was? Laat je vooral lekker inspireren door de verhalen die de gids vertelt. 

Pantheon

Ook het wereldbekende Pantheon ligt op de route. Wat een indrukwekkende tempel is dit. Je kunt de kenmerkende pilaren van heel dichtbij bewonderen. De Nederlandse gids vertelt je alles wat je nog niet wist over ’s werelds best bewaard gebleven bouwwerk uit de Romeinse tijd.   

Forum Romanum

Tijdens deze fietstour volgen de indrukwekkende momenten zich in rap tempo op. Je komt namelijk ook langs het Forum Romanum. In de Romeinse tijd was dit het middelpunt van de stad. Wat een prachtige opgraving is dit! Je waant je bijna even op een heuse filmset. Dit is een bezienswaardigheid die je later tijdens je verblijf misschien nog eens wilt bezoeken. Je kunt hier ook de Mamertijnse gevangenis bekijken of de arena van het Colosseum betreden. 

Lees hier meer over het Colosseum en onze tips voor je bezoek 🙂

Campo de Fiori

De prachtige fietstour door Rome brengt je ook naar Campo de Fiori. Een gezellig plein dat bruist van de energie. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je op dit bekende plein bloemen kopen, maar ook vers fruit en groenten. In het midden van Campo de Fiori staat een standbeeld en geen kerk. Dat is redelijk uniek voor de Italiaanse stad. Het standbeeld is van de filosoof Giordano Bruno. Op deze plek is de vrije geest in 1600 ter dood veroordeeld.

Is de fietstour ook geschikt voor kinderen?

Ja, deze fietstour langs alle highlights is ook erg leuk als je met kinderen naar Rome gaat. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen zelf fietsen. De tocht duurt ongeveer 3 uur maar je legt een afstand af van slechts 10 kilometer. Met uitzondering van het eerste kleine stukje naar het Colosseum, is de route vrijwel vlak. Er wordt gefietst in een rustig tempo. Er is voldoende tijd om te rusten en foto’s te maken 😊

Je kan er ook voor kiezen om een speciale kinderfietstour door Rome te doen. Baja Bikes heeft een hele leuke route opgezet en de gidsen zijn enthousiast en geduldig!
 🚲Boek hier de kids fietstour door Rome

Tip! Er zijn ook twee andere leuke manieren om Rome te ontdekken, namelijk met de hop on hop off bus én de boottocht over de Tiber!

Door de Nederlandse gids die veel leuke weetjes vertelt, steken de kleintjes er ook nog wat van op. Er zijn kinderfietsen te huur, maar je kunt kleine kinderen tot 25 kg ook meenemen in een kinderzitje voor of achter op de fiets. Kinderzitjes kun je gratis huren.

Panorama fietstour door Rome

De naam zegt het al, tijdens deze fietstour van Baja Bikes heb je geweldige uitzichten op de oude stad. Het is leuk voor mensen die voor de eerste keer naar Rome gaan, maar ook juist voor mensen die vaker in Rome zijn geweest. Je ziet de bekendste bezienswaardigheden, maar dan vanaf een andere kant.

Je beklimt een aantal heuvels, waaronder de Aventijn, Pincio en Capitolijn. Deze klimmetjes worden regelmatig afgewisseld met een korte pauze. Daarnaast wordt al die inspanning ook echt beloond, je hebt namelijk uitzicht op het Colosseum, het Forum Romanum en naar het presidentieel paleis Quirinale – met uitzicht op de Sint Pietersbasiliek.😍

🚲Boek hier de Panorama fietstour door Rome

Hoe lang duurt de fietstour met Nederlandse gids?

Alle fietstours in Rome met een Nederlandse gids duren ongeveer 3 uur. Dat wil niet zeggen dat je 3 uur lang non-stop aan het fietsen bent. Bij elke bezienswaardigheid is er namelijk voldoende tijd om foto’s te maken en even te kijken.📸Ook vertelt de gids natuurlijk leuke achtergrond informatie.

Er wordt gefietst in een rustig tempo zodat de fietstour geschikt is voor iedereen en kinderen vanaf een leeftijd van 8 jaar. De gids kijkt ook goed naar de groep en past daar de snelheid op aan. De totale lengte van een fietstour door Rome is ongeveer 10 kilometer en is vrijwel vlak. 

Veelgestelde vragen

Heeft de fietstour in Rome verschillende routes?

Ja, er zijn verschillende routes voor een fietstour in Rome. Zo kun je de route kiezen die het beste bij je pas. Ten eerste heb je de ‘highlights’ route. Deze is vooral leuk voor een eerste keer rome. Je begint dicht bij het Colosseum en eindigt in het centrum aan de Via Uffici del Vicario.

Ben je meerdere dagen in Rome en wil je de stad nog beter leren kennen? Dan heb je ook de keuze uit andere fietstochten. Zoals de Via Appia fietstour langs catacomben het het Romeinse Aquaduct. Ben je een liefhebber van adembenemend mooie uitzichten? Dan is de Panorama fietstour een echte aanrader.

Als laatst is er een fietstour speciaal gemaakt voor kinderen, de kids fietstour 😊

Wat is het verzamelpunt en eindpunt van de fietstour?

Deze leuke fietstour door Rome begint dicht bij de eerste bezienswaardigheid, het Colosseum. Om precies te zijn vind je het verzamelpunt van de tocht aan de Via Cavour bij een fietsverhuurbedrijf. Ook de vestiging van Baja Bikes zelf vind je aan deze straat. Het eindpunt van de fietstocht is bij ijssalon Giolitti aan de Via Uffici del Vicario. Een perfect gekozen plek, want het ijs van deze wereldberoemde salon in Rome moet je echt proeven. Het is namelijk een van de beste ijssalons in Rome.

Is fietsen in Rome veilig?

Rome is niet alleen een hele geschikte stad om op de fiets te verkennen, maar dat doe je ook nog eens heel veilig. De stad is namelijk steeds meer ingesteld op fietsverkeer. Net zoals in Nederland eigenlijk. De wegen zijn veilig en de fietsroute door Rome bevat veel fijne fietspaden waar iedereen ongestoord kan fietsen. Daarnaast worden er zelfs vaak binnendoor weggetjes genomen die over het algemeen autovrij of autoluw zijn. Daarnaast heb je de mogelijkheid tot het dragen van een helm. Deze optie is beschikbaar bij het fietsverhuurbedrijf. Kinderen tot 12 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen. Veilig dus!

Kun je de fietstour Rome met Nederlandse gids ook op een elektrische fiets doen?

Heb je moeite met het leveren van lichamelijke inspanningen of zit je liever op een e-bike? Als je kiest voor een fietstocht door Rome met een Nederlandse gids, kun je bij Baja Bikes ook een elektrische fiets huren. Hoewel de route vrij vlak is, kan een trapondersteuning soms toch fijn zijn. Wil je Rome liever verkennen op een e-bike? Geef dit dan aan bij de boeking. Zo weet je zeker dat de elektrische fiets met een volle accu voor je klaar staat bij de aanvang. Voor e-bikes betaal je wel een extra toeslag. Ze zijn te huren vanaf 14 jaar.