Engelenburcht | Waarom het een bezoek waard is

Suuz Door Suuz

De Engelenburcht is een van de meest bekende bezienswaardigheden in Rome. Het ligt vlakbij Vaticaanstad, waardoor het leuk is om te combineren met andere highlights in Vaticaanstad. In dit artikel delen we wat de Engelenburcht precies is en waarom het een bezoek waard is 😊

Tip: Ga je een weekend naar Rome? Wij hebben een perfecte planning gemaakt voor een weekend Rome. Met deze planning kom je langs alle grote bezienswaardigheden, waaronder de Engelenburcht. Ook delen we leuke tips over waar je lekker kunt eten 🙂

De Engelenburcht in Rome


engelenburcht rome vaticaanstad

Tickets voor de Engelenburcht

Wil je de Engelenburcht gaan bezoeken? We raden aan om je tickets van tevoren bestellen. Daarmee voorkom je dat je lang in de wachtrij staat 🙂 Op die manier bespaar je waardevolle tijd in Rome

🎟️ Fast-track ticket | Bestel hier
🎟️ Ticket inclusief audiotour | Bestel hier
🎟️ Rondleiding in de Engelenburcht | Bestel hier

Wat is de Engelenburcht precies?

De Engelenburcht staat ook wel bekend als Castel Sant’Angelo. Het is een monumentaal bouwwerk aan de oever van de rivier de Tiber in Rome. Het is één van de meest iconische bezienswaardigheden van de Rome en trekt jaarlijks talloze bezoekers van over de hele wereld.

Wist je dat de Engelenburcht een totale oppervlakte heeft van ongeveer 17.000 vierkante meter? Het hoogste punt is het bronzen standbeeld op het dakterras, welke ruim 48 meter boven de grond uitkomt. 

Het huidige uiterlijk van de Engelenburcht is het resultaat van verschillende bouwfases en renovaties door de eeuwen heen. Oorspronkelijk werd het gebouwd als een mausoleum voor keizer Hadrianus en zijn familie in het jaar 139 na Christus. Het mausoleum diende als laatste rustplaats voor de keizer en zijn opvolgers tot aan het einde van de 4e eeuw.

engelenburcht bezoeken

In de loop der tijd werd de functie van de Engelenburcht uitgebreid en aangepast aan de behoeften van verschillende heersers en tijdperken. Tijdens de middeleeuwen werd het omgebouwd tot een militaire vesting en fungeerde het als een strategisch bolwerk om de stad te verdedigen tegen indringers. Gedurende deze periode werd de burcht versterkt met extra verdedigingswerken, waaronder bastions en een ophaalbrug 🙂

In de loop van de Renaissance en de daaropvolgende eeuwen was de Engelenburcht een pauselijke schuilplaats en een gevangenis. Het werd gebruikt als toevluchtsoord voor pausen tijdens perioden van politieke onrust en diende als gevangenis voor veroordeelden.

Tegenwoordig is de Engelenburcht een museum. Je komt hier meer te weten over de rijke geschiedenis van Rome. Daarnaast is er een uitgebreide collectie van kunstwerken, historische artefacten en archeologische vondsten te bewonderen. Bovendien biedt de Engelenburcht een adembenemend uitzicht over de stad Rome vanaf het dakterras 😍

Tip! Wil je de Engelenburcht eens vanaf de andere kant bekijken? Boek dan een boottocht over de Tiber!

Wat is er te zien in de Engelenburcht?

De voetgangersbrug Ponte Sant’Angelo
Ponte Sant’Angelo is een prachtige voetgangersbrug die de oevers van de rivier de Tiber verbindt met de Engelenburcht. Deze brug staat bekend om zijn indrukwekkende barokke beeldhouwwerken van engelen, die elk een martelwerktuig vasthouden dat werd gebruikt tijdens de Passie van Christus. De brug biedt een schilderachtig uitzicht op de rivier en vormt een impossante toegang tot de burcht.

Plein met Middeleeuwse wapens
Op het binnenplein van de Engelenburcht bevindt zich een bijzondere collectie middeleeuwse wapens en harnassen. Deze tentoonstelling laat je een inkijkje zien van de militaire geschiedenis van de Engelenburcht. Van zwaarden tot harnassen, hellebaarden tot andere oorlogsuitrusting. Kan je je voorstellen wat hier allemaal gebeurt is?

De bastions (of bolwerken)
De bastions worden ook wel bolwerken genoemd en zijn versterkte uitsteeksels aan de buitenmuren van de Engelenburcht. Deze bastions dienden als verdedigingswerken en boden een strategisch uitzichtpunt voor het bewaken van de burcht. Vanaf hier kunnen bezoekers genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over Rome en de omliggende omgeving.

Het koninklijke mausoleum
Het koninklijke mausoleum werd oorspronkelijk gebouwd als de laatste rustplaats voor keizer Hadrianus en zijn familie. Het is een meesterwerk van Romeinse architectuur. Het mausoleum wordt gekenmerkt door zijn imposante koepel en rijke decoraties, waaronder marmeren reliëfs en beeldhouwwerken. Bezoekers kunnen het interieur van het mausoleum verkennen en meer leren over de keizerlijke geschiedenis van Rome.

De gevangenis
Een intrigerend aspect van de Engelenburcht is de voormalige gevangenis die binnen de muren van het fort is gehuisvest. Deze gevangenis werd ooit werd gebruikt om gevangenen vast te houden tijdens de middeleeuwen. Nu kan je er zelf rondlopen, hoe bijzonder is dat? Het had twee hoofdcategorieën cellen: duistere, sombere ruimtes die waren omgebouwd uit oude kelderkamers en sommige op de bovenste verdiepingen, vaak toegewezen aan gevangenen van hoge status.

Het museum van Castel Sant’Angelo
Het museum van Castel Sant’Angelo heeft een uitgebreide collectie kunstwerken, historische artefacten en archeologische vondsten die de geschiedenis van de burcht en zijn omgeving illustreren. Bezoekers kunnen door de verschillende zalen van het museum dwalen en alles leren over de vele facetten van de Engelenburcht.

De pauselijke vertrekken
Binnen de muren van de Engelenburcht bevinden zich ook de pauselijke vertrekken, die ooit werden bewoond door pausen en hun gevolg tijdens perioden van politieke onrust. Het is wel bijzonder, omdat de burcht eigenlijk niet in Vaticaanstad staat. Toch is het wel degelijk met elkaar verbonden, namelijk met een tunnelstelsel.

Wist je dat de Engelenburcht maar liefst 6 verdiepingen en 58 kamers heeft? Het is echt heel groot!

pauselijke vertrekken engelenburcht
pauselijke vertrekken engelenburcht

Het dakterras (inclusief aartsengel Sint Michaël)
Het dakterras van de Engelenburcht is een absoluut hoogtepunt van het bezoek, met een adembenemend panoramisch uitzicht over Rome en de omliggende omgeving. Je hebt hier een spectaculair uitzicht op de stad en dit is ook de plek waar het bronzen standbeeld van de aartsengel Sint Michaël staat. Het beeld is een herkenbaar onderdeel van de skyline van Rome. Het symboliseert de bescherming van de stad 😊

aartsengel engelenburcht

Hoe kom je bij de Engelenburcht?

De Engelenburcht is gemakkelijk bereikbaar via verschillende vormen van openbaar vervoer van Rome, waaronder metro, bus en tram. Bovendien is het monument op loopafstand van veel van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome.

Tip: ook de hop on hop off bus van Rome rijdt langs de Engelenburcht. Dat is een ideale manier van vervoer door Rome als je veel wil zien, maar niet teveel energie kwijt wil zijn aan lopen. Er is een halte vlakbij 😊
🎟️ Tickets voor de hop on hop off bus

Veelgestelde vragen

Waar ligt de Engelenburcht precies? Is het onderdeel van Vaticaanstad?

De Engelenburcht ligt aan de westelijke oever van de rivier de Tiber, net ten zuiden van Vaticaanstad. Hoewel het via een geheime tunnel wél verbonden is met Vaticaanstad, maakt het er geen deel uit 🙂

Zijn er kledingvoorschriften in de Engelenburcht?

Er zijn geen specifieke kledingvoorschriften voor een bezoek aan de Engelenburcht, maar het wordt aanbevolen om gepaste kleding te dragen uit respect voor de historische en religieuze context van het monument. Denk hierbij aan bedekte schouders en knieën. Voor Vaticaanstad zijn er wel specifieke kledingvoorschriften. Als je je bezoek dus combineert is het sowieso aan te raden om kleding te dragen die je schouders en knieën bedekken. Ook is het slim om geen slippers te dragen, maar dichte schoenen zoals gympen.

Is het ook leuk om de Engelenburcht te bezoeken met kinderen, en waarom?

Ja, de Engelenburcht is ook leuk om te bezoeken met kinderen 😊 Er is veel te ontdekken. Er zijn bijvoorbeeld een aantal leuke (geheime) gangen. Op het dakterras heb je mooi uitzicht over Rome en staan een aantal oude oorlogswapens zoals kanonnen. Van alle bezienswaardigheden in Vaticaanstad is dit de leukste om te bezoeken met kinderen. (De Engelenburcht ligt officieel niet echt in Vaticaanstad, maar er wel heel dichtbij). Lees ook onze andere tips voor Rome met kinderen.

Wat zijn de openingstijden?

De Engelenburcht is van dinsdag tot en met zondag geopend van 9.00 tot 19.30 uur. Je kunt het dus ook ’s avonds bezoeken. Ter eerste kun je dan mogelijk genieten van een mooie zonsondergang én het is rustiger dan overdag. Op maandag is de Engelenburcht gesloten.