Van vliegveld Rome naar centrum (Fiumicino en Ciampino)

Eline Door Eline

Heb je een stedentrip Rome geboekt? Leuk! Als je met het vliegtuig gaat is het handig om van tevoren even te kijken hoe je het makkelijkste van het vliegveld naar het centrum van Rome reist. Er zijn in Rome twee vliegvelden waar je op kunt landen. Kijk dus even goed op welk vliegveld jij landt. In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt om vanaf het vliegveld naar het centrum te reizen 😊

In het kort
🎟️ Vanaf Fiumicino is de leonardo express trein de beste optie (meer info en tickets hier)
🎟️ Vanaf Ciampino is de shuttlebus de beste optie (meer info en tickets hier)

Van het vliegveld naar het centrum van Rome

Van het Fiumicino vliegveld (FCO) naar het centrum

Fiumicino airport is het grootste vliegveld van Rome. Het staat ook wel bekend als het Leonardo da Vinci airport. De meeste vliegmaatschappijen vliegen naar dit vliegveld toe. Denk aan de grote maatschappijen als KLM, Transavia, Brussels Airlines en Vueling. Er zijn in totaal drie terminals: Terminal 1, Terminal 3 en Terminal 5. Het is een belangrijke luchthaven voor Rome.

Fiumiciono Airport ligt ongeveer 30 kilometer van het centrum van Rome vandaan. De beste manier om vanaf hier naar het centrum van Rome te reizen is met de Leonardo Express, maar we zullen alle mogelijke opties hier op een rijtje zetten 😊

Beste optie: Leonardo Express trein

Als je aankomt op het Fiumicino vliegveld kun je op een hele makkelijke manier naar het centrum reizen met de Leonardo Express trein. Deze trein rijdt rechtstreeks vanaf het vliegveld naar het centraal station Roma Termini. Dit treinstation ligt in het centrum van Rome.

Deze optie is de snelste manier om in het centrum te komen (en bovendien heel handig). Een ritje met de Leonardo Express kost je slechts 32 minuten en stopt niet op andere tussenliggende stations.

Daarnaast vertrekt de trein regelmatig. Overdag tussen 7 en 21 uur vertrekt er elke 15 minuten een trein! Je hoeft dus nooit lang te wachten. Na 21 uur en voor 7 uur vertrekt er elk halfuur een trein. De trein rijdt gegarandeerd, ook als er in de rest van het OV gestaakt wordt.

Tip: wist je dat je vanaf het Fiumicino vliegveld het beste aan de linkerkant van de Leonardo Express kunt gaan zitten? Je hebt dan vanuit de trein uitzicht op het Vaticaan en de rest van Rome.

Als je eenmaal bent aangekomen op het station Termini kun je heel makkelijk de metro van Rome pakken om naar je hotel te gaan 🙂

Het opstap perron op het Fiumicino vliegveld is perron 2 of 3. Je komt aan op spoor 23 of 24 bij station Roma Termini. Ga je weer terug naar het vliegveld? Dan kun je weer naar spoor 23 of 24 om op te stappen.

Tickets voor de Leonardo Express
Een enkel ticket voor de Leonardo Express kost €17,50. Je kunt ze het beste van tevoren online bestellen. Kinderen tot 4 jaar reizen gratis. Per volwassene mag er een kind tussen de vier en twaalf jaar gratis mee reizen. Voor elk kind extra moet je wel een ticket kopen.
🎟️ Bestel hier je tickets voor de Ciampino Express

Met de regionale trein naar het centrum (vanaf FCO)

Je kunt er ook voor kiezen om een regionale trein te nemen. Dit wordt een FL1 Regional Train genoemd. Deze optie is iets goedkoper, maar wel iets omslachtiger. Deze trein rijdt ook niet gegarandeerd (bijvoorbeeld als er gestaakt wordt), terwijl de Leonardo Express dat wel doet. Wij adviseren daarom altijd om de Leonardo Express te nemen.

De regionale treinen vertrekken vanaf het treinstation Fiumicino Aeroporto. Ook deze trein vertrekt ongeveer elke 15 minuten. Tickets kun je helaas niet van tevoren online bestellen. Je kunt ze daar ter plekke kopen bij de ticketautomaten of bij een loket. Tip: vergeet niet je ticket te valideren bij een groen stempelautomaat! Pas na validatie is je ticket geldig. Je kunt er dan anderhalf uur mee reizen.

De regionale FL1 trein stopt niet (zoals de Leonardo Express) bij het Roma Termini treinstation. Dat is jammer, want dit treinstation ligt super centraal in de stad.

Tip: de regionale trein kan wél een hele goede optie zijn als je in de wijk Trastevere verblijft. De trein rijdt namelijk naar onder andere de volgende stations: Roma Trastevere, Roma Ostiense, Roma Tuscolana en Roma Tiburtina. Kijk even welk station voor jou het beste uitkomt. Vanaf daar kun je het openbaar vervoer gebruiken om naar je hotel in het centrum van Rome te gaan 😊 Als je een hotel in Trastevere hebt geboekt is station Trastevere uiteraard de beste optie.

Als je uiteindelijk toch naar Roma Termini wil kun je het beste uitstappen bij het station Roma Tiburtina. Hier kun je overstappen op de MEB-metro naar Roma Termini. Dit ritje duurt (vanaf het vliegveld) in totaal maar 23 minuten en is dus relatief snel.

Tip: als je met de metro van Rome gaat reizen kun je een los ticket aanschaffen om naar je hotel te reizen. Dit kost €1,50. Maar ga je meer gebruik maken van het OV? Dan kun je ook een Roma Pass aanschaffen. Hiermee krijg je 48 of 72 uur onbeperkt toegang tot het OV én gratis toegang tot een of twee van de bezienswaardigheden/musea van Rome. 🎟️ –> Lees hier meer over de Roma Pass.

Met de bus vanaf het Fiumicino vliegveld naar het centrum van Rome

Uiteraard kun je ook een bus pakken. Dit is de goedkoopste manier, maar duurt wel lang en is een stuk minder comfortabel dan de trein. Maar reis je on a budget? Dan is dit een goede optie.

Er zijn shuttlebussen en stadsbussen. De stadsbussen zijn het meest goedkoop, maar stoppen bij elke halte. Dit zouden we niet adviseren.
De shuttlebussen zijn wel een redelijk goede optie en rijden voor €7 naar het centrum. Ze vertrekken elk halfuur en rijden in 40 minuten naar het centrum. Deze bussen worden SIT Shuttle Bussen genoemd.

🎟️ –> Hier kun je tickets voor de Shuttle bus bestellen (€7)

shuttlebus van het vliegveld fiumicino van rome naar het centrum
De shuttlebus vanaf Fiumicino naar het centrum
bushalte shuttlebus vliegveld rome
De bushalte

De makkelijke, maar dure optie: met de taxi

Uiteraard kun je ook een taxi bestellen om je vanaf het vliegveld naar het centrum te brengen. Het voordeel hiervan is dat je van deur tot deur wordt gebracht. Zo hoef je niet gebruik te maken van het openbaar vervoer om naar je hotel te reizen.
Het nadeel is dat deze optie wat prijziger is. De prijzen varieren een beetje, maar liggen meestal tussen de €45 en €60. Vaak is deze optie dus voordeliger als je met meerdere mensen reist.
Om vanaf het vliegveld naar je hotel in het centrum te komen duurt ongeveer 50 minunte. Dit is natuurlijk afhankelijk van de locatie van je hotel en de verkeersdrukte in de stad.

Tip: wil je een taxi reserveren? Vaak kan dit via je hotel, dat kan wat makkelijker zijn omdat zij de taal goed beheersen. Heb je nog geen accommodatie geboekt? Check hier ons artikel met leukste hotels in Rome 😊

Van het Ciampino vliegveld (CIA) naar het centrum

Ciampino Airport ligt iets dichterbij het centrum van Rome, maar is een stuk kleiner dan het Fiumicino vliegveld. Hier vliegen vooral budgetmaatschappijen zoals Ryanair, Wizz Air en Easyjet naartoe. Het nadeel van dit vliegveld is dat er geen treinstation is. Je kunt dus niet met de trein naar het centrum reizen. Wel kun je een bus of metro naar het pakken.

Onze aanrader: neem de Ciampino shuttlebus

De shuttlebus is de beste en meest makkelijke optie om vanaf het vliegveld Ciampino naar het centrum van Rome te reizen. Deze Airport Shuttle kost slechts 6 euro per persoon voor een enkele reis. Je kunt gelijk een retourticket kopen (bestel hier). De shuttlebus rijdt tussen 8.30 en 23 uur. De shuttlebus rijdt elk uur (soms elk halfuur) en is vrijwel altijd op tijd. Zorg er wel voor dat je op tijd bij de bushalte staat.
Hij rijdt vanaf het vliegveld naar het Rome Termini station. Vanaf hier kun je verder gebruik maken van het openbaar vervoer om naar je hotel in het centrum te gaan. Het is sterk aan te raden je tickets al van tevoren te bestellen.

Tickets voor de shuttlebus
🎟️ Boek hier je shuttlebus van Ciampino vliegveld naar het centrum van Rome (€6)
Je kunt gelijk een retour boeken, dan is het €11.
Heb je geen retour geboekt?
🎟️ Boek hier dan je shuttlebus voor de terugreis (vanaf het centrum naar het vliegveld) (€6)

rome shuttlebus van Ciampino vliegveld naar centrum.jpeg
De shuttlebus vanaf het Ciampino vliegveld

Met de stadsbus vanaf Ciampino naar het centrum

Je kunt ook een stadsbus pakken om naar het centrum te reizen, maar dit is wat omslachtiger omdat je niet direct naar het centrum reist. De stadsbus doet er ook relatief lang over (in totaal 50 minuten om op het treinstation Roma Termini te komen).

Het is wel goedkoper, dus een goede optie als je on a budget naar Rome gaat. De stadsbus is namelijk de meest goedkope manier om vanaf het vliegveld naar het centrum te reizen. Een los ticket voor de bus kost €1,20. Je moet wel ook €1,20 betalen voor een grote koffer. De tickets koop je daar ter plekke bij de buschauffeur.

Je kunt bijvoorbeeld bus 520 pakken. Je kunt dan naar het metrostation Cinecittà reizen. Hier stap je uit en reis je verder met de metro. Pak metrolijn A en stap vervolgens uit bij het treinstation Roma Termini.

Je kunt ook bus 720 pakken. Stap dan uit bij metrostation Laurentina. Vanaf hier kun je metrolijn B pakken naar het treinstation Roma Termini.

Meer lezen over Rome?

– Leukste wijken in Rome + hoteltips
– Hop on hop off bus in Rome
– Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
– Sint-Pietersbasiliek bezoeken
– Elektrische step huren in Rome
– Leukste hotels in Rome – onze favorieten
– Top bezienswaardigheden in Rome
– Tip: koop een Vaticaanstad pas en bespaar geld
– Colosseum bezoeken
– Fietstour door Rome met Nederlandse gids
Metro in Rome
Het park Villa Borghese (lekker voor verkoeling)
Bezoek het Forum Romanum