Top bezienswaardigheden in Rome

Eline Door Eline

Ga jij Rome bezoeken en wil je veel van de stad zien? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Welke bezienswaardigheden het waard zijn om te bezoeken?
In dit artikel deel ik met jou de leukste bezienswaardigheden in Rome! 😍 Ik zet alle bezienswaardigheden op een rijtje en laat jou weten waarom ze interessant zijn om te bezoeken 😊 Zo maak ik je keuze makkelijker.

Tip: wil je liever een uitgebreide 3-daagse planning? Lees dan ons artikel over een weekend Rome. Daarin hebben wij een planning voor je gemaakt waar de grootste bezienswaardigheden in terug komen. Daarnaast delen we leuke restaurants om te eten en de beste ijssalons voor écht Italiaans ijs! 😍

Bezienswaardigheden in Rome

1. Sint-Pieterbasiliek

De Sint-Pieterbasiliek is het absolute hoogtepunt van Rome en verdient daarom de eerste plek in dit artikel over de bezienswaardigheden in Rome. Ik was zelf tijdens mijn bezoek compleet overweldigd. Het is zó ontzettend mooi! Het is een aanrader om dit met een gids te bezoeken, zodat je ook weet waar je naar kijkt. Én vergeet natuurlijk niet de koepel te beklimmen voor geweldig uitzicht over Rome 😍

Tip: koop de Vaticaanstad pas. Hiermee krijg je een rondleiding in de Sint Pieter (en skip je de enorme wachtrij!). Daarnaast krijg je ook toegang tot de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel. In totaal krijg je met de pas 10% korting op de originele prijs.

2. Vaticaanse musea en Sixtijnse kapel

De Pausen en de Katholieke Kerk hebben over de jaren heen een enorme kunstcollectie opgebouwd. Eigenlijk zijn het zelfs schatten te noemen. In de Vaticaanse Musea kun je deze kunst en schatten bewonderen. Het absolute hoogtepunt van dit bezoek is de Sixtijnse Kapel met prachtige schilderingen van Michelangelo 😍 Een bekend onderdeel van de schildering is ‘De Schepping van Adam,’ waar God de vinger van Adam aanraakt.

Tip: Van alle bezienswaardigheden in Rome is dit by far de attractie met de langste wachtrijen. Skip the line-tickets reserveren is noodzakelijk om niet ruim twee uur te wachten.

de engelenburcht rome bezienswaardigheden vaticaanstad

3. De Engelenburcht

Dit is een van de meest indrukwekkende burchten die je ooit gaat bezoeken. Met name omdat de burcht bijzonder goed bewaard is gebleven. Beneden zie je de verdedigingsmechanismes, boven zie je het pauselijk verblijf met grote luxe. Ook hier heb je heel mooi uitzicht over Rome 😍
De Engelenbrug is de toegang tot de burcht. Op de brug staan meerdere engelen die gemaakt zijn door leerlingen van Bernini. De engelen dragen voorwerpen die te maken hebben met de lijdensweg van Jezus.

–> Boek hier je tickets voor de Engelenburcht met fast-track toegang.

hop on hop off bus rome

4. Het Colosseum

Het Colosseum is een theater waar vroeger gladiatorwedstrijden en andere publieke voorstellingen plaatsvonden. Er is nog ontzettend veel van overgebleven waardoor je volledig kunt inleven hoe het moet zijn geweest om hier een wedstrijd bij te wonen.

Boek hier je tickets voor het Colosseum. Deze worden eigenlijk altijd gecombineerd met een ander ticket. Dus kijk even wat jij leuk vindt om te bezoeken. Tip: met een gids kom je op plekken in het Colosseum waar je anders niet zou komen.

pantheon rome bezienswaardigheden

5. Het Pantheon

Een prachtig gebouw met een enorme geschiedenis. En het heeft is een van de mooiste cassetteplafonds met een oculus van 9 meter! De oculus is een van de grootste ter wereld en een architecturaal wonder van die tijd. De opening dient meerdere doelen. Allereerst helpt het om de spanning op de structuur te verlichten in het zwakste deel van de koepel. Daarnaast zorgt het voor natuurlijke lichtinval in het gebouw en speelse schaduwen op de vierkanten.

Tip: Als je het Pantheon niet van tevoren boekt weet je niet of je wel naar binnen kan. Dit geldt met name in het weekend. Boek hier je tickets voor het Pantheon in Rome.
Met een gids krijg je priority entrance, oftewel: dan kun je de lange rij overslaan. Een rondleiding kost €25.

trevifontein rome bezienswaardigheden

6. Trevifontein

De Trevifontein is de meest bekende fontein en populairste bezienswaardigheid in Rome 😍 Zorg dat je een muntje meeneemt. Als je met je rug naar de fontein staat, een muntje over je linkerschouder gooit en niet meer omkijkt kom je nog een keer in Rome (als je links bent andersom). Gooi je twee muntjes tegelijkertijd, dan ontmoet je de liefde van je leven. Gooi je drie muntjes tegelijkertijd trouw je met een Romein 😜

Tip: wil je een foto maken van de Trevifontein zonder toeristen? Dan moet je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat komen (’s ochtends rond zonsopkomst is het beste) 🙂

spaanse trappen rome bezienswaardigheden

8. Spaanse trappen

De Spaanse trappen zijn een populaire bezienswaardigheid in Rome. Ze bestaan uit 135 treden. Tussendoor zijn er 3 terrassen. Dit verwijst naar de Vader, Zoon en Heilige geest.
Vanaf boven heb je heel mooi uitzicht over Rome! ❤️ Het is een aanrader om vanaf Piazza de Popolo bovenlangs via het park naar Spaanse Trappen te lopen 😊

–> Lees hier meer over de Spaanse Trappen

Tip: Elk jaar wordt het begin van de lente gemarkeerd met felroze azalea’s op de trappen. Als je de kans hebt om eind april naar Rome te gaan is dat echt een must-see 😍

Tip: let op straatverkopers en koop geen ijsje beneden aan de trappen. Je betaalt gegarandeerd de hoofdprijs!

piazza navona bezienswaardigheden Rome

9. Piazza Navona

Het Piazza Navona is een van de mooiste pleinen en bezienswaardigheden van Rome! 😊 Vroeger werden hier atletiekwedstrijden gehouden, vandaar dat het plein ovaal is. Het hele plein bestaat uit bezienswaardigheden zoals meerdere fonteinen, de Sant’Agnese in Agone kerk en Stadio di domiziano. Dat laatste zijn de ruïnes van het oude sport stadium. Deze liggen ondergronds en kun je bekijken.

Tip: rondom het plein zitten allemaal restaurantjes. Heel gezellig, maar je betaalt de hoofdprijs. Ga lekker wat zijstraatjes in en zoek via de kronkelende straatjes een wat meer afgelegen, authentiek restaurantje. Bijvoorbeeld het Italiaanse restaurantje Ponte e Parione 🙂

bezienswaardigheden rome hop on hop off

10. Leuke om te doen: hop on hop off boot over de Tiber rivier

Ben je er aan toe om even je voeten omhoog te doen en uit te rusten? Er zijn zoveel bezienswaardigheden in Rome dat het soms lekker is om even te zitten en over het water vervoerd te worden 😜 Met een hop on hop off boot vaar je over de Tiber en geniet je van Rome vanaf het water. Je kunt op 4 punten op- en afstappen. Makkelijk dus ook als vervoer door Rome 😊
–> Boek hier je tickets.

villa en galleria borghese rome bezienswaardigheden

11. Villa en Galleria Borghese

Villa Borghese is een groot park/grote tuinen op de Pincio heuvel. Het was in bezit van de familie Borghese. Je kunt hier lekker wandelen, picknicken, uitrusten en genieten van het uitzicht over Rome 😍 Het hoogtepunt van de tuinen is de Galleria Borghese. Dit een van de meest bezochte musea van Rome en herbergt een grote collectie kunst.

Belangrijk: wil je de Galleria Borghese bezoeken? Dan is het essentieel om van tevoren online tickets te reserveren. Er worden namelijk maar 360 bezoekers per tijdslot toegelaten en de Galleria Borghese tickets zijn meestal al dagen vooraf uitverkocht.

–> Boek hier je fast track tickets voor Galleria Borghese

Monument Vittorio Emanuele II bezienswaardigheden rome.jpg

13. Monument Vittorio Emanuele II

Het monument Vittorio Emanuele II is een gigantisch, wit marmeren gebouw en gewijd aan de eerste koning van het Koninkrijk Italië in 1861. Toen ik voor het eerst in Rome kwam tijdens een reis met school noemden we dit de suikertaart. Het is een aanrader om dit te bezoeken, want vanaf het dakterras heb je ge-wel-dig uitzicht over Rome! 😍 Je hebt hier wel een ticket voor nodig. Hier kun je een ticket bestellen.

travestere bezienswaardigheden rome

14. De wijk Trastevere

Dit is niet echt een bezienswaardigheid in Rome, maar een wijk in Rome. Trastevere is een van de leukste wijken en een echte must-visit ❤️ Hier vind je smalle steegjes en Middeleeuwse huisjes. Zeker ’s avonds is dit een levendige wijk met de veel authentieke pizzeria’s en trattoria’s (dit is een authentieke Italiaanse eetgelegenheid. Hier eet je vaak locale specialiteiten en kleine hapjes). Tip: boek je hotel in Trastevere 😊

15. Forum Romanum

Het Forum Romanum was het commerciële en politieke centrum van Rome. Hier kwamen de Romeinen bij elkaar om elkaar te ontmoeten. Het Forum Romanum is archeologisch gezien heel uniek. Er zijn namelijk een hoop ruïnes overgebleven, waardoor je hier een heel goed beeld krijgt van de manier waarop de oude Romeinen leefden 🙂 Het ligt op 5 minuutjes lopen van het Colosseum en is verbonden met de Palatijnse heuvel, dus leuk om ze samen te combineren.
Tip: Vanaf de Capitool-heuvel heb je heel mooi uitzicht over het Forum, ook ’s avonds want dan wordt het verlicht 😊

paletijnse heuvel rome bezienswaardigheden

16. Palatijnse heuvel

De Palatijnse heuvel is een van de zeven heuvelen van Rome. Vroeger was dit een woonwijk voor belangrijke Romeinen.
Nu is het een open lucht museum (archeologische plaats) waarin de resten van de Keizerlijke paleizen bezichtigd kunnen worden.
Het is verbonden met het Forum Romanum, sterker nog, vanaf hier heb je mooi uitzicht over het Forum Romanum 😍
Tip: combineer je bezoek met het Colosseum en het Forum Romanum en koop van tevoren je tickets om de wachtrijen te voorkomen.
Tip: er is hier weinig schaduw. Hou daar dus rekening mee als het warm is in Rome.

via appia bezienswaardigheden rome fietsen

17. Fietsen over de Via Appia

Als je Rome al meerdere keren bezocht hebt, of gewoon eens toe bent aan iets anders, is het leuk om over de Via Appia te fietsen. Hiermee ontsnap je even aan de drukte en hitte van de stad. De Via Appia is een van de oudste wegen van Rome en dus 2000 jaar oud! Het verbindt Rome met de haven van Brindisi. Het was daarom een belangrijke route voor de Romeinen. Fietsen over deze weg is niet makkelijk. De Romeinen hadden natuurlijk geen asfalt en werkten met namelijk met grote stenen. Bereid je dus maar voor op een bumby road 😜 Langs de route zie je allemaal ruïnes.
Tip: Aan het begin van de Via Appia vind je het Appia Antica Café. Hier kun je fietsen huren. Dat is wel een aanrader.
Tip: je kunt ook een elektrische bike tour doen.
Lees hier meer over een fietstour door Rome met Nederlandse gids 😊

18. La Bocca della Verità, de mond van de waarheid

Het is een groot marmeren hoofd van de zee- of riviergod. Vermoedelijk is het door de Romeinen als onderdeel van een fontein of putdeksel gebruikt. Je vindt de mond van de waarheid bij het kerkje Santa Maria in Cosmedin. In de Middeleeuwen werd het als leugendetector gebruikt. Het verhaal ging dat je hand afgehakt zou worden als je een leugen vertelde terwijl je je hand in de mond van het gezicht stak 😏 Je kunt het tot op de dag van vandaag nog proberen. Ik weet nog wel dat ik het als kind heel spannend vond om m’n hand erin te steken😂

piazza del popolo top bezienswaardigheden rome

19. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo (plein van de mensen) is een groot plein, vlakbij de Spaanse trappen en Villa Borghese 🙂 In het midden van het plein zie je een grote Egyptische obelisk van Ramses II (net als in Parijs op het Place de la Concorde). Verder zijn hier twee kerkjes die bijna identiek zijn: Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria in Montesanto. Verder is het geen heel bijzonder plein, maar vaak is het hier wat rustiger dan op andere pleinen. Je kunt hier even lekker zitten om pauze te nemen.

catacomben van rome bezienswaardigheden

20. De Catacomben van Rome

Net buiten Rome, langs de Via Appia en Appia Antica vind je verschillende Catacomben. Hier vind je lange gangenstelsels van wel 1300 kilometer lang!! Er zijn verschillende catacomben die je kunt bezoeken.
Catacomben van Domitilla: deze zijn het oudste van Rome en kunnen daardoor alleen met een gids bezocht worden.
Catacomben van Sint-Calixtus: deze zijn het meest indrukwekkend. Er liggen hier meerdere pausen begraven.

top bezienswaardigheden rome beste ijssalon

21. De ijssalon Come il Latte

Italië is het land van ijs, dus zonder ijsje kun je Rome niet verlaten. Er zijn heel wat populaire ijssalons in Rome, maar Come il Latte is by far degene met het lekkerste ijs 😍 IJsjes worden hier gemaakt met biologische Salvaderi-melk en zelfs de hoorntjes maken ze zelf. Ook maken ze maar een beperkte hoeveelheid ijs, net genoeg voor de dag. Als de smaak toch gedurende de dag opraakt, maken ze nieuwe. Want “hoe verser het ijs, hoe beter de smaak en textuur”, aldus de ijsmeesters van Come il Latte. Hier wordt dus echt aandacht besteed aan je ijsje en dat proef je 😏

Musei Capitolini top bezienswaardigheden rome

22. Musei Capitolini (Capitolijnse Musea)

De collectie van de Capitolijnse Musea is verdeeld over twee gebouwen: het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo.
Hier zie je voornamelijk Romeinse kunst.
Tip: dit museum is zo groot, dat het een aanrader is om ‘slechts’ een paar werken uit het museum te kiezen om te bezoeken en daar iets over op te zoeken. De top 10 stukken bijvoorbeeld. Voorbeelden daarvan zijn de brokstukken van het beroemde standbeeld van keizer Constantijn, de wolvin met Romulus en Remus (zie foto) en Lo Spinario, ‘De Doornuittrekker’.
–> Boek hier je tickets voor Musei Capitolini
–> boek hier je tickets voor Musei Capitolini met gids

vaticaanse tuinen vaticaanstad rome bezienswaardigheden

23. Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn de tuinen waar de Paus en andere geestelijken komen voor rust en bezinning. De tuinen zijn pas sinds 10 jaar open voor publiek en je kunt ze alleen bezoeken met een gids. Het is zeker een aanrader!😊 Je leert het Vaticaan van een hele andere manier kennen, de tuinen zijn prachtig onderhouden en je ziet wat interessante glimpen van de Sint-Pietersbasiliek. De ticketprijs is wel inclusief een rondleiding door de tuinen, de Vaticaanse Musea met een gids en toegang tot de Sixtijnse Kapel 😊
–> Boek hier je tickets voor een tour door de Vaticaanse tuinen

Tip: wil je veel zien van Rome? Dan kan het handig zijn om een hop on hop off bus te boeken.

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Rome

Wat zijn de top bezienswaardigheden in Rome?

Alle bezienswaardigheden in dit artikel zijn top bezienswaardigheden in Rome. Denk aan de Sint Pieter, het Colosseum en de Sixtijnse Kapel.

Hoe kan ik geld besparen op bezienswaardigheden in Rome?

Je kunt geld besparen op bezienswaardigheden door bepaalde voordeelpassen te kopen. Bijvoorbeeld een voordeelpas voor bezienswaardigheden in het Vaticaan. Of een toeristenpas, waarbij je korting hebt op de grootste bezienswaardigheden.

Meer lezen over Rome?

Leukste wijken in Rome + hoteltips
Hop on hop off bus in Rome
Vaticaanstad bezoeken | tips + tickets
Sint-Pietersbasiliek bezoeken
Elektrische step huren in Rome
Leukste hotels in Rome – onze favorieten
Tip: koop een Vaticaanstad pas <– lees hier waarom
De metro in Rome
Colosseum bezoeken
Vanaf het vliegveld in Rome naar het centrum
Het grote stadspark Villa Borghese