Vaticaanstad bezoeken | Tips & tickets

Eline Door Eline

Ga jij Vaticaanstad binnenkort bezoeken? Super leuk! Vaticaanstad is een van de mooiste plekken ter wereld! 😍 Het is een hele bijzondere plek en maakt Rome ook heel uniek. Als je naar Vaticaanstad gaat is het wel handig om te weten wat de top bezienswaardigheden zijn, waar je rekening mee moet houden (wat zijn bijvoorbeeld de kledingvoorschriften?) en waar je betrouwbare tickets kunt kopen 😊 In dit artikel leggen we je alles uit zodat je helemaal goed voorbereid op pad gaat!

Tip: het liefst wil je alles zien in Vaticaanstad. De bezienswaardigheden zijn hier namelijk zó bijzonder dat het zonde is om iets over te slaan. Het beste kun je daarom de Vaticaanstad bundel aanschaffen. Daarmee bespaar je geld op tickets. Bovendien krijg je een gids in de Sint Pieter. Daardoor krijg je super veel interessante feitjes te horen én je slaat daardoor de super lange rij over. Grote aanrader! 🙂 Zie hier de Vaticaanstad bundel.

Vaticaanstad bezoeken


vaticaanstad bezoeken

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad, wat is er te zien?

Er zijn eigenlijk 5 top bezienswaardigheden in Vaticaanstad.
1. De Sint Pietersbasiliek + koepel die je kunt beklimmen
2. De Vaticaanse musea
3. De Sixtijnse Kapel
4. De Vaticaanse tuinen
5. De Engelenburcht

Hieronder zullen we wat meer vertellen over de verschillende bezienswaardigheden die je in Vaticaanstad kunt bezoeken.

De Sint Pietersbasiliek: hoogtepunt van Vaticaanstad

De Sint Pieter is een prachtige basiliek en zowel letterlijk als figuurlijk hét hoogtepunt van Vaticaanstad. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor Katholieken. Volgens de overlevering werd Petrus hier namelijk gekruisigd en begraven. Petrus was een van de 12 apostelen van Jezus. Ook als je niet Katholiek bent is dit een must-do tijdens je tripje naar Vaticaanstad want de Sint-Pietersbasiliek is ongelooflijk mooi! Daarnaast kun je de koepel beklimmen voor spectaculair uitzicht over het Sint-Pieterplein en Rome! 😍 Hiervoor moet je wel 551 treden beklimmen, maar je krijgt er zeker wat voor terug. Als je niet goed ter been bent kun je ook met de lift naar boven.

Dingen die je niet wil missen in de Sint Pieter:
– Het beklimmen van de koepel
– Het beeld La Pieta van Michelangelo

sintpietersplein
Het Sint-Pietersplein

Waarom ik aanraad een rondleiding te boeken in de Sint-Pietersbasiliek

Ik heb zelf een rondleiding gekregen in de Sint Pietersbasiliek. De rondleiding maakte grote indruk en zorgde ervoor dat ik de Sint-Pietersbasiliek echt beleefde. Er zitten zoveel geschiedenis, tradities en verhalen achter de architectuur, de beelden en de versiering. Dat krijg je niet echt mee als je geen tour doet.

Een ander groot bijkomend voordeel is dat je met een rondleiding niet in de gigantische wachtrij buiten hoeft te wachten. Je mag dan via een andere ingang naar binnen waardoor je zo doorloopt. Dat scheelt een hoop tijd! Heb je wel eens gezien hoe lang de rij kan worden op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad? De rij maakt soms een hele cirkel rondom het plein 😅
🎟️ –> Hier boek je een rondleiding.

Tip: Je kunt ook de Vaticaanstad pas kopen. Hiermee krijg je een rondleiding in de Sint Pieter (en skip je de enorme wachtrij!). Daarnaast krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel. In totaal krijg je met de pas 10% korting op de originele prijs. Ik vertel hier later in het artikel nog wat meer over.
🎟️ Boek hier je Vaticaanstad pas voor 10% korting

koepel sint pieter bezoeken rome vaticaanstad

De Vaticaanse Musea

De Pausen en de Katholieke Kerk hebben over de jaren heen een enorme kunstcollectie opgebouwd. Eigenlijk zijn het zelfs schatten te noemen. In de Vaticaanse Musea kun je deze kunst en schatten bewonderen. Maar niet alleen losse stukken. De musea zelf zijn al een bezoek waard zonder inhoud. Zie bijvoorbeeld de lange gang hier onder op de foto 😍

De Vaticaanse musea is een van de grootste musea ter wereld. Je kunt daarom niet alles zien. Ik raad je aan om van tevoren te bedenken wat je graag wil zien en een soort plan te maken. Op die manier haal je het meeste uit je bezoek aan het Vaticaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te topstukken te bekijken.

Tip: op vrijdagen zijn de Vaticaanse Musea tot 22:30 uur ’s avonds geopend. Vaak is het dan een stuk rustiger omdat er minder groepen zijn.
🎟️ Je kunt ook een ticket kopen voor vroege toegang met gids. Dan krijg je als een van de eerste toegang waardoor het nog super rustig is.

Lange wachtrijen van de Vaticaanse Musea voorkomen

De wachtrij voor de Vaticaanse musea loopt tegenwoordig bijna op tot 3 uur(!!!). Echt heel zonde om daar te wachten terwijl er zoveel te zien en te doen is in Rome. Door je ticket online te boeken krijg je een vast tijdstip toebedeeld en hoef je er maar een kwartiertje van tevoren te zijn. Deze online tickets zijn natuurlijk wel snel volboekt. Regel je tickets dus zeker enkele dagen van tevoren.

vaticaanse musea vaticaanstad

De Sixtijnse Kapel

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Vaticaanstad is een bezoek aan de Sixtijnse Kapel. Deze kapel is met name bekend van de prachtige schilderingen van Michelangelo! 😍 Een bekend onderdeel van de schildering is ‘De Schepping van Adam,’ waar God de vinger van Adam aanraakt. Je vindt de Sixtijnse Kapel aan het einde van de Vaticaanse musea. Je kunt deze twee dus eigenlijk niet los bezoeken.

De Sixtijnse Kapel is een zeer heilige plaats en ze willen de schilderingen heel goed beschermen. Je mag hier daarom eigenlijk geen foto’s en filmpjes maken. Daar wordt ook heel goed op gelet door meerdere beveiligers.

PS: Heb je trouwens al door dat je tijdens je bezoek aan Vaticaanstad veel omhoog kijkt? 😜 Kijk de vorige 2 foto’s maar eens terug + de foto hier onder haha.

sixtijnse kapel rome vaticaanstad

Onontdekt in Vaticaanstad: de Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn de tuinen waar de Paus en andere geestelijken komen voor rust en bezinning. De tuinen zijn pas sinds 10 jaar open voor publiek! Je kunt ze ook alleen bezoeken met een gids. Het daarom echt een onontdekt stukje in Vaticaanstad en zeker een aanrader! 😊

De tuinen zijn in totaal 23 hectare groot. Dat is net zo groot als 23 voetbalvelden bij elkaar!! Kun je nagaan hoeveel hier te zien is. Met deze grootte nemen de Vaticaanse tuinen bijna 50% van heel Vaticaanstad in beslag! Zonde dus als je een bezoek aan deze tuinen over zou slaan. Natuurlijk zie je maar een wat kleiner deel, maar je krijgt wel een goed beeld van de tuinen 🙂

Bij een bezoek aan de Vaticaanse tuinen leer je het Vaticaan op een hele andere manier kennen. De tuinen zijn prachtig onderhouden. Je vindt hier mooie lanen, fonteinen, vijvers, bloemen, bomen en struiken. Het is heel kalm en vredig. Hier vind je alle rust die je in de rest van Rome niet zo makkelijk kunt vinden.

Het ontwerp van de tuinen is ontstaan door zowel Italiaanse- als Franse invloeden en heeft veel elementen vanuit de Renaissance en Barok. Verder zie je wat interessante glimpen van de Sint-Pietersbasiliek, het pauselijk paleis en de Apostolische paleizen.

De ticketprijs voor de Vaticaanse tuinen is inclusief een rondleiding, de Vaticaanse Musea met een gids en toegang tot de Sixtijnse Kapel 😊
🎟️ –> Boek hier je tickets voor een tour door de Vaticaanse tuinen
🎟️ –> Boek hier je Vaticaanstad pas

vaticaanstad bezoeken vaticaanse tuinen
vaticaanstad bezoeken vaticaanse tuinen

De Engelenburcht

De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) ligt officieel niet in Vaticaanstad, maar het ligt wel op steenworp afstand. Daarnaast is Vaticaanstad door middel van een geheime tunnel verbonden met de Engelenburcht. Vroeger was het namelijk een toevluchtsoord voor de Paus om naartoe te kunnen vluchten als het Vaticaan aangevallen werd. Tegenwoordig is dat niet meer nodig en kun je de Engelenburcht bezoeken. Het is leuk om de Engelenburcht te combineren met je bezoek aan Vaticaanstad. Als je een weekend naar Rome gaat is het in ieder geval slim om het op dezelfde dag te plannen.

Tip: lees onze 3-daagse planning voor een weekend Rome 😊 Inclusief leuke plekjes om te eten en ijsjes te halen.

engelenburcht rome vaticaanstad

De Engelenburcht dankt zijn naam aan een beeld van aartsengel Michaël. Dit beeld staat bovenop de Engelenburcht. Ook op de burg naar de Engelenburcht toe vind je meerdere engelen. De Engelenburcht heeft door de jaren heen meerdere functies gehad. Het was oorspronkelijk bedoeld als mausoleum, later werd het dus een toevluchtsoord voor de Paus en weer later was het een gevangenis. Tegenwoordig kun je de Engelenburcht bezoeken en dat is erg leuk om te doen 🙂

Wist je dat de film ‘Angels and Demons’ onder andere in de Engelenburcht is opgenomen?

Tip: met de fietstour van Baja Bikes met Nederlandse gids rij je ook langs de Engelenburcht en het Vaticaan. Leuk om bijvoorbeeld te doen als je met kinderen naar Rome gaat 🙂

Tickets voor de Engelenburcht

🎟️ Tickets voor de Engelenburcht (skip the line) | Bestel hier
🎟️ Engelenburcht ticket inclusief audiogids | Bestel hier
🎟️ Rondleiding in de Engelenburcht met Engelstalige gids | Bestel hier
🎟️ Engelenburcht + hop on hop off boot over de Tiber | Bestel hier
🎟️ Engelenburcht + Roma pass (gratis openbaar vervoer) | Bestel hier

Wat zijn de kledingvoorschriften als je Vaticaanstad gaat bezoeken?

Als je Vaticaanstad gaat bezoeken moet je gekleed zijn volgens de regels van het Vaticaan. Het is sterk aan te raden om je aan deze regels te houden. Als je niet goed gekleed is kom je de bezienswaardigheden in Vaticaanstad niet binnen. Dat zou heel zonde zijn, zeker als je al ergens heel lang in de rij hebt staan wachten om toegang te krijgen.

Dit zijn de kledingregels:
Je mag geen mouwloze of laag uitgesneden kleding dragen. Je t-shirt moet over je ellebogen komen.
Mannen mogen geen korte broeken dragen. Vrouwen mogen geen korte broeken of rokjes dragen die boven de knie uitkomen. Verder mag je geen hoed of pet dragen. Slippers worden in Vaticaanstad soms ook geweigerd, dus je doet er verstandig aan om sneakers te dragen.

Tip: Op een warme zomerdag wil je natuurlijk niet teveel warme kleding aan. De kans is groot dat je schouders en knieën dan onbedekt zijn. Het beste kun je dan een extra vest of trui meenemen naar je bezoek aan Vaticaanstad. Ook kun je een sjaal meenemen die je om je heen kunt slaan. Ben je vergeten wat extra kleding mee te nemen? In Vaticaanstad zie je veel straatverkopers die sjaals verkopen. Je kunt deze sjaal om je heen slaan om je schouders en knieën te bedekken. Maar het is beter om zelf wat mee te nemen, want je betaalt hier natuurlijk wel een hoge prijs voor.

kledingvoorschriften vaticaanstad bezoeken

Waar kan ik betrouwbare tickets kopen?

Wij raden altijd aan tickets via onze website of via deze website te bestellen. Dit is een betrouwbare, Nederlandse website. Je kunt je tickets makkelijk online bestellen en je ontvangt ze in je mailbox. Je hoeft ze niet te printen.

Je kunt alle tickets afzonderlijk van elkaar boeken. Dit is vooral handig als je niet van plan bent om alle bezienswaardigheden in het Vaticaan te bezoeken. Maar veel tickets voor Vaticaanstad zijn gebundeld.

Tip: koop een voordeel pas voor het Vaticaan

Je kunt de tickets ook bundelen met de Vaticaan stadspas. Dit is voordeliger dan wanneer je alle tickets los koopt. Deze stadspas is inclusief:

 • Een rondleiding in de Sint Pietersbasiliek + je hoeft niet in de wachtrij te staan
 • Toegang tot de Vaticaanse musea + je hoeft niet in de wachtrij te staan
 • Toegang tot de Sixtijnse Kapel (ingang is via de Vaticaanse musea)
 • Een Rome audiogids. Hiermee heb je eigenlijk een audiotour in heel Rome bij interessante bezienswaardigheden.
 • 10% korting t.o.v. wanneer je de tickets lost boekt

Is Vaticaanstad ook leuk voor kinderen?

Ja, absoluut! Vaticaanstad kan ook voor kinderen enorm indrukwekkend zijn. Neem ze mee in de geschiedenis en de rituelen van Vaticaanstad. Als je met kinderen gaat is het wel echt slim om tickets van tevoren te bestellen. Als je dat namelijk niet doet sta je lang in de rij en gaan je kinderen zich echt vervelen. Met een gids mag je vaak nog sneller naar binnen omdat gidsen een aparte ingang hebben.
Verder is het slim om met kinderen van tevoren te bedenken waar je heen gaat. De Vaticaanse Musea zijn bijvoorbeeld erg vermoeiend als je daar heen gaat zonder plan. In ons artikel over de Vaticaanse musea geven we wat tips. Maar je kunt ook overwegen om ze over te slaan. Voor kinderen is de Sint-Pieter + beklimmen van de koepel wel heel leuk. Verder is de Engelenburcht voor kinderen leuk om te bezoeken 🙂

Tip: vlakbij de Engelenburcht zit een lekkere ijssalon, Gelateria Cremilla. Leuk om hier met je kids een tussenstop te maken als je net Vaticaanstad hebt bezocht. Even een pauze met een lekker ijsje 🍦

weekend rome vaticaanstad

Leuke feitjes over het Vaticaan

 • Vaticaanstad is echt een land en heeft dus ook een eigen vlag en een eigen volkslied.
 • Ze hebben een eigen, bijzondere bewakingseenheid. Dit wordt de Pauselijke Zwitserse Garde genoemd (Guardia Svizzera Pontificia). Om in deze Pauselijke Zwitserse Garde te mogen dienen moet je een Zwitserse rooms-katholieke man zijn, minstens 174 cm lang en tussen de 19 en 30 jaar oud. Je doet dit op vrijwillige basis. Dat deze garde uit Zwitserland komt lijkt natuurlijk een beetje gek. Maar deze traditie bestaat al sinds de Middeleeuwen. Toen werden ‘huursoldaten’ uit Zwitserland gehaald omdat deze als ‘zeer betrouwbaar’ bekend stonden. De Katholieke Kerk is van de jarenlange tradities. Ook dit is een langdurige traditie en zal waarschijnlijk nog jaren zo doorgaan.
 • De Zwitserse garde heeft ook een eigen voetbalteam!
 • Er wordt ook een marathon georganiseerd die onder andere door Vaticaanstad heen gaat. Deze marathon heet ‘The Vatican Express marathon’.
 • Er wonen ongeveer 1000 mensen in Vaticaanstad. Dit zijn priesters, zusters en de Zwitserse Garde.
 • Er is ooit een Nederlandse paus geweest. Dat was in 1522. Zijn naam was Paus Adrianus VI. Hij was slechts 1 jaar paus.
 • Nederland schenkt al jaren lang bloemen aan Vaticaanstad voor de pauselijke zegen urbi et orbi met Pasen. De bloemen versieren dan het Sint-Pietersplein. De paus bedankt Nederland daar altijd voor met het bekende zinnetje ‘bedankt voor de bloemen‘.
 • Vaticaanstad heeft een eigen postdienst en eigen postzegels 🙂
 • De geldmachines in Vaticaanstad zijn in het Latijn
 • Er is een geheime gang die de Sint Pieter en de Engeleburcht met elkaar verbinden 👀
 • Vaticaanstad heeft een eigen treinstation, genaamd Citta Vaticano.

zwitserse garde vaticaan
poste vaticane

Filmpje met een sfeerimpressie van Vaticaanstad

Hieronder zie je nog een leuk filmpje waarbij je een beetje een sfeerimpressie krijgt van Vaticaanstad. Het filmpje is gemaakt door een ‘YouTuber’, dus je moet het begin een beetje doorscrollen. Maar het is verder wel een grappig filmpje.

Hotel in de buurt bij Vaticaanstad

Zoek je nog naar een hotel in Rome? Dan is het een aanrader om in de buurt bij Vaticaanstad te verblijven. Je bevindt je dan namelijk in de buurt van een hoop bezienswaardigheden van Rome. Je kunt niet in Vaticaanstad zelf verblijven, want daar zijn geen hotels. Maar wel vlakbij de stadsmuren van het Vaticaan. De wijk Prati ligt bijvoorbeeld vlakbij het Vaticaan en is een van de betere wijken van Rome.

Een hotel wat wij hier aanraden is Hotel Roma Vaticano. Dit hotel ligt super dichtbij Vaticaanstad én in een leuke wijk met veel leuke restaurantjes, bakkers en een ijssalon. De kamers zijn niet heel groot, maar als je veel in de stad bent heb je dat niet nodig 😜
–> Bekijk hier beschikbare kamers en prijzen

Een andere leuke plek om te overnachten is Suitedream Vatican. Dit is een wat goedkopere optie, maar een hele fijne uitvalbasis voor een stedentripje Rome. Je loopt vanaf hier ook zo Vaticaanstad binnen, maar ook andere bezienswaardigheden zijn op loopafstand 😊
–> Bekijk beschikbare kamers en prijzen

Veelgestelde vragen

Kun je Vaticaanstad gratis in?

Ja, je kunt Vaticaanstad gratis bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld gratis het Sint-Pietersplein betreden. Maar als je bepaalde bezienswaardigheden van binnen wil bekijken moet je daar wel entree voor betalen. Denk bijvoorbeeld aan de Sint Pieter of de Vaticaanse Musea. Een bezoek aan Vaticaanstad zonder het boeken van bepaalde tickets is daarom eigenlijk niet zo interessant.

Heb je een paspoort of visum nodig, of kun je zomaar Vaticaanstad in?

Je kunt Vaticaanstad zomaar naar binnen lopen. Hoewel het een onafhankelijke staat is, is er geen paspoort controle of iets dergelijks. Als je bij bezienswaardigheden in Vaticaanstad naar binnen gaat is er wel vaak een controle van je tassen. Dat is voor de veiligheid.

Wat voor kleding moet ik dragen als ik naar Vaticaanstad ga?

Vrouwen moeten een lange broek of rok dragen, die tenminste je knieën bedekt. Ook van mannen wordt verwacht dat ze een lange broek dragen. Soms worden slippers geweigerd, dus je kunt het beste dichte schoenen dragen.
Verder moet je je armen bedekken, in ieder geval tot en met je elleboog.

Waar kan ik tickets kopen voor Vaticaanstad?

Wij raden aan om je tickets voor Vaticaanstad via deze website te kopen. Dit is een Nederlandse, betrouwbare website. Je krijgt je tickets per mail en je hoeft ze niet te printen. Je kunt tot een dag van tevoren nog annuleren en je kunt je ticket nog verplaatsen als het toch niet uitkomt.

Kan ik ook ergens eten in Vaticaanstad?

Nee, er zijn geen restaurants in Vaticaanstad. Er zijn ook geen hotels. Je mag natuurlijk wel wat eten meenemen.

Ligt de Engelenburcht ook in Vaticaanstad?

Nee, de Engelenburcht ligt net naast Vaticaanstad. Maar je kunt een bezoek aan Vaticaanstad er wel mooi mee combineren.

Meer lezen over Rome?

Leukste wijken in Rome + hoteltips
Hop on hop off bus in Rome
Sint-Pietersbasiliek bezoeken
Top bezienswaardigheden in Rome
Elektrische step huren in Rome
Leukste hotels in Rome
– Tip: koop een Vaticaanstad pas en bespaar geld
De metro in Rome
Colosseum bezoeken
Rome fietstour met Nederlandse gids
Vervoer vanaf het vliegveld in Rome naar het centrum
Villa Borghese
Bezoek het Forum Romanum

Tip: bestel alvast je tickets