Vaticaanstad bezoeken

Eline Door Eline

Ga jij binnenkort Vaticaanstad bezoeken? Dan is het wel handig om te weten wat de top bezienswaardigheden zijn, waar je rekening mee moet houden (wat zijn bijvoorbeeld de kledingvoorschriften?) en waar je betrouwbare tickets kunt kopen 😊 In dit artikel leggen we je alles uit zodat je helemaal goed voorbereid op pad gaat!

Vaticaanstad bezoeken


vaticaanstad bezoeken

Bezienswaardigheden in Vaticaanstad, wat is er te zien?

Er zijn eigenlijk 4 top bezienswaardigheden in Vaticaanstad: de Sint Pietersbasiliek, de Vaticaanse musea, de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse tuinen.

De Sint Pietersbasiliek

De Sint Pieter is een prachtige basiliek en het hoogtepunt van Vaticaanstad. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor Katholieken omdat, volgens de overlevering, Petrus hier gekruisigd en begraven werd. Ook als je niet Katholiek bent is dit een must-do tijdens je tripje naar Rome want het is zo ongelooflijk mooi! Daarnaast kun je de koepel beklimmen voor spectaculair uitzicht over het Sint-Pieterplein en Rome 😊

Waarom ik aanraad een rondleiding te boeken in de Sint-Pietersbasiliek

Ik heb zelf een rondleiding gekregen in de Sint Pietersbasiliek. De rondleiding maakte grote indruk en zorgde ervoor dat ik de Sint-Pietersbasiliek echt beleefde. Er zitten zoveel geschiedenis, tradities en verhalen achter de architectuur, de beelden en de versiering. Dat krijg je niet echt mee als je geen tour doet.

Een ander groot bijkomend voordeel is dat je met een rondleiding niet in de gigantische wachtrij buiten hoeft te wachten. Je mag dan via een andere ingang naar binnen waardoor je zo doorloopt. Dat scheelt een hoop tijd!

–> Hier boek je een rondleiding.

Tip: Je kunt ook de Vaticaanstad pas kopen. Hiermee krijg je ook een rondleiding in de Sint Pieter (en skip je de enorme wachtrij!). Daarnaast krijg je toegang tot de Vaticaanse musea en de Sixtijnse kapel. In totaal krijg je met de pas 10% korting op de originele prijs. Ik vertel hier later in het artikel nog wat meer over.

koepel sint pieter bezoeken rome vaticaanstad

De Vaticaanse Musea

De Pausen en de Katholieke Kerk hebben over de jaren heen een enorme kunstcollectie opgebouwd. Eigenlijk zijn het zelfs schatten te noemen. In de Vaticaanse Musea kun je deze kunst en schatten bewonderen. Maar niet alleen losse stukken. De musea zelf zijn al een bezoek waard zonder inhoud. Zie bijvoorbeeld de lange gang hier onder op de foto 😍

De Vaticaanse musea is een van de grootste musea ter wereld. Je kunt daarom niet alles zien. Ik raad je aan om van tevoren te bedenken wat je graag wil zien en een soort plan te maken. Op die manier haal je het meeste uit je bezoek aan het Vaticaan. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te topstukken te bekijken.

Lange wachtrijen van de Vaticaanse Musea voorkomen

De wachtrij voor de Vaticaanse musea loopt tegenwoordig bijna op tot 3 uur(!!!). Echt heel zonde om daar te wachten terwijl er zoveel te zien en te doen is in Rome. Door je ticket online te boeken krijg je een vast tijdstip toebedeeld en hoef je er maar een kwartiertje van tevoren te zijn. Deze online tickets zijn natuurlijk wel snel volboekt. Regel je tickets dus zeker enkele dagen van tevoren.

vaticaanse musea vaticaanstad

De Sixtijnse Kapel

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Vaticaanstad is de Sixtijnse Kapel met prachtige schilderingen van Michelangelo 😍 Een bekend onderdeel van de schildering is ‘De Schepping van Adam,’ waar God de vinger van Adam aanraakt. Je vindt de Sixtijnse Kapel aan het einde van de Vaticaanse musea.

PS: Heb je trouwens al door dat je tijdens je bezoek aan Vaticaanstad veel omhoog kijkt? 😜 Kijk de vorige 2 foto’s maar eens terug + de foto hier onder haha.

sixtijnse kapel rome vaticaanstad

De Vaticaanse tuinen

De Vaticaanse tuinen zijn de tuinen waar de Paus en andere geestelijken komen voor rust en bezinning. De tuinen zijn pas sinds 10 jaar open voor publiek en je kunt ze alleen bezoeken met een gids. Het is zeker een aanrader!😊 Je leert het Vaticaan van een hele andere manier kennen, de tuinen zijn prachtig onderhouden en je ziet wat interessante glimpen van de Sint-Pietersbasiliek. De ticketprijs is wel inclusief een rondleiding door de tuinen, de Vaticaanse Musea met een gids en toegang tot de Sixtijnse Kapel 😊
–> Boek hier je tickets voor een tour door de Vaticaanse tuinen

vaticaanse tuinen vaticaanstad bezoeken

Wat zijn de kledingvoorschriften als je Vaticaanstad gaat bezoeken?

Wat zijn de kledingvoorschriften als je Vaticaanstad gaat bezoeken?

Als je Vaticaanstad gaat bezoeken moet je gekleed zijn volgens de regels van het Vaticaan. Je mag geen mouwloze of laag uitgesneden kleding dragen en geen korte broeken of rokjes die boven de knie uitkomen. Ook mag je geen hoed dragen. Slippers worden soms ook geweigerd.

Als het een warme zomerdag is kun je bijvoorbeeld een extra vest of trui meenemen of een sjaal die je om je heen kunt slaan.
kledingvoorschriften vaticaanstad bezoeken

Waar kan ik betrouwbare tickets kopen?

Wij raden altijd aan tickets via onze website of via deze website te bestellen. Dit is een betrouwbare, Nederlandse website. Je kunt je tickets makkelijk online bestellen en je ontvangt ze in je mailbox. Je hoeft ze niet te printen.

Je kunt alle tickets afzonderlijk van elkaar boeken. Dit is vooral handig als je niet van plan bent om alle bezienswaardigheden in het Vaticaan te bezoeken.

Tip: koop een voordeel pas voor het Vaticaan

Je kunt de tickets ook bundelen met de Vaticaan stadspas. Dit is voordeliger dan wanneer je alle tickets los koopt. Deze stadspas is inclusief:

  • Een rondleiding in de Sint Pietersbasiliek + je hoeft niet in de wachtrij te staan
  • Toegang tot de Vaticaanse musea + je hoeft niet in de wachtrij te staan
  • Toegang tot de Sixtijnse Kapel (ingang is via de Vaticaanse musea)
  • Een Rome audiogids. Hiermee heb je eigenlijk een audiotour in heel Rome bij interessante bezienswaardigheden.
  • 10% korting dan wanneer je de tickets lost boekt

Meer lezen over Rome?

Leukste wijken in Rome + hoteltips
Hop on hop off bus in Rome
Sint-Pietersbasiliek bezoeken
Top bezienswaardigheden in Rome
Elektrische step huren in Rome
Leukste hotels in Rome
– Tip: koop een Vaticaanstad pas en bespaar geld
De metro in Rome
Colosseum bezoeken
Rome fietstour met Nederlandse gids
Vervoer vanaf het vliegveld in Rome naar het centrum
Villa Borghese
Bezoek het Forum Romanum