Canyoning op Madeira – Voor de echte avonturiers

Margreth Door Margreth

Abseilen, klimmen, springen en glijden – canyoning op Madeira is echt heel gaaf!😍 Je duikt het water in, klimt door nauwe kloven en maakt écht kennis met de natuur op dit prachtige eiland. Of je heel veel of juist helemaal geen ervaring heeft, canyoning is voor (bijna) iedereen mogelijk. Ben je benieuwd? In dit artikel vertellen we wat jij kan verwachten én hebben we een hele leuke tour voor je uitgezocht.

Nog meer tips voor Madeira!
De beste hotels op Madeira
Hop-on hop-off bus van Funchal

Canyoning op Madeira


canyoning op madeira tips

Canyoning op Madeira – Boek een tour

Canyoning is één van de meest gave activiteiten op Madeira!😍 Je staat midden in de natuur en daagt jezelf uit, het is echt een ervaring op zichzelf. Er zijn hele leuke canyons voor beginners met genoeg uitdaging. Vaak zijn de tours inclusief transfer en uitrustig, perfect!

🎟️ Canyoning op Madeira – Beginnersniveau | Boek hier
🎟️ Niveau 2 canyoning op Madeira | Boek hier
🎟️ Canyoning voor beginners vanuit Funchal | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Wat is canyoning?

Canyoning is een avontuurlijke sport waarbij je jezelf een weg baant door nauwe kloven. Dit doe je door een combinatie van lopen, klimmen, zwemmen, abseilen, springen en/of glijden. Vaak volg je tijdens het canyoningen de loop van een rivier of stroming. Tijdens de tocht zijn er diverse natuurlijke obstakels die je voorbij moet gaan, van rotsspleten, rotsen en watervallen. Bij canyoning ben je niet alleen lekker actief bezig, maar kun je tegelijkertijd genieten van het prachtige landschap om je heen.😍

Canyons bij canyoning verwijzen naar smalle, diepe kloven of ravijnen die zijn gevormd door de erosie van water over een lange periode. Deze canyons kunnen variëren in grootte, vorm en moeilijkheidsgraad en bieden een uitdagende omgeving voor canyoning activiteiten.

canyoning op madeira

Waarom is canyoning op Madeira een echte aanrader?

Madeira wordt gezien als één van de beste plekken ter wereld voor canyoning. Mede door de gevarieerde landschappen, het ruige terrein en de prachtige flora en fauna is Madeira echt the place to be als je een actieve vakantie wilt beleven.🤩 Er zijn op Madeira veel verschillende canyons, waardoor zowel beginners als gevorderden zich uitstekend kunnen vermaken. Eén van de meest populaire plekken voor canyoning op Madeira is het Laurissilva bos. Dit is een prachtige plek, die niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Met canyoning kom je op plekken waar je normaal gesproken niet zou komen. Je daalt af in diepe kloven, ontdekt verborgen watervallen en zwemt door kristalhelder water. Canyoning is een manier om de natuur op een hele andere, bijzondere manier te beleven. Je ervaart bijvoorbeeld de kracht van het water en de geuren en kleuren van het landschap alsof je er zelf onderdeel van bent. Canyoning is op Madeira is echt te gek en geeft je een mega adrenaline boost!🤩

Wat kun je verwachten als je canyoning gaat doen op Madeira?

Aan het begin van de canyoning tocht wandel je door kleine dorpjes en dichte begroeiing.😊 Stap voor stap kom je dichter bij de canyon zelf. Madeira is een eiland met enorm veel watervallen, dus abseilen langs een waterval zal dan ook zeker onderdeel zijn van een canyoning tocht op Madeira. Voor wie nog niet vaak of nooit canyoning heeft gedaan zijn er zeker ook mooie tochten. Door de vele hoogteverschillen op Madeira kun je beginnen met kleinere afdalingen. Als je dit wat beter onder de knie hebt, kan je steeds wat moeilijkere afdalingen doen.

Niet alle canyons zijn te voet toegankelijk, dus je kunt met behulp van abseilen op plekken komen. Bijzonder, want hier komt dus bijna niemand! Het stromende water en de diepe kloven zijn erg indrukwekkend. Tijdens het abseilen voel je echt de kracht van de natuur en krijg je ook een adrenaline kick! De gidsen weten de beste plekken, maar leggen ook veel uit over de techniek en waarborgen ook de veiligheid. Zo kan jij compleet genieten van deze avontuurlijke activiteit!

Canyoning niveaus: de verschillen

Er wordt over het algemeen onderscheid gemaakt tussen vier verschillende canyoning niveaus, namelijk:

Beginners: Dit zijn canyons met relatief eenvoudige afdalingen. Het is geschikt voor beginners en mensen met weinig ervaring. Hierbij passen onder andere korte afdalingen, ondiep water en eenvoudige stukjes om te abseilen. Je hebt geen ervaring of techniek nodig om hieraan deel te kunnen nemen.
🎟️ Boek hier je canyoning tour als beginner

Gemiddeld: Iets uitdagender zijn de gemiddelde canyons, voor dit niveau zijn wel iets meer technische vaardigheden nodig. Hierbij zijn er langere stukken om te abseilen, nauwere doorgangen en grotere watervallen. Dit niveau is aan te raden als je als eens eerder canyoning hebt gedaan.
🎟️ Boek hier je level 2 canyoning tour

canyoning madeira

Gevorderd: Canyons van dit niveau zijn bedoeld voor iedereen die al ruime ervaring heeft met canyoning. Er zijn uitgebreide technische vaardigheden en kennis voor dit type canyons nodig. Deze canyons bevatten vaak lange stukken om te abseilen, zeer steile en/of gladde oppervlaktes en diepe stukken water. Het vinden van een route door deze canyons kan lastig zijn.

Expert: Dit is het hoogste niveau canyoning. Dit soort canyons zijn de meest uitdagende en worden alleen aangeraden wanneer je jarenlang ervaring hebt met canyoning en fysiek in een zeer goede conditie bent. Canyons van dit niveau kunnen extreme omstandigheden bevatten, zoals zeer hoge watervallen, nauwe doorgangen en zeer sterke stroming. Voor dit type canyons zijn speciale technieken en een zeer geavanceerde uitrusting nodig.

Powered by GetYourGuide

De uitrusting

Voordat het avontuur op Madeira start krijg je een professionele canyoning uitrusting. Je krijgt een speciaal pak met sokken en schoenen. Het pak en de sokken zijn waterbestendig. Ook krijg je een helm op en een special harnas aan. Hiermee heb je niet alleen meer bescherming, maar dit is ook nodig voor het abseilen. Er zitten bijvoorbeeld haken aan waarmee je je kan zekeren aan de lijnen.

Er zijn een aantal zaken waar je zelf aan moet denken qua uitrusting. Badkleding en een handdoek is een must. Ook is het belangrijk om zonnebrandcrème mee te nemen en je hier van tevoren mee in te smeren. Denk ook aan water om te drinken en wat om tussendoor te eten.

Veelgestelde vragen

Kan iedereen canyoning doen?

Niet iedereen kan canyoning doen. Allereerst is het belangrijk dat je goed ter been bent en een goede basis conditie hebt. Dit geldt niet alleen voor canyons van de hogere niveaus, maar ook voor het beginnersniveau.

Kan dit het hele jaar door of alleen in bepaalde maanden?

Canyoning op Madeira is het hele jaar door mogelijk. Wel dien je in de verschillende seizoenen natuurlijk rekening te houden met de wisselende weersinvloeden.☀️☁️ Zo kan canyoning in de zomer een stuk zwaarder zijn, door de hogere temperaturen. In de herfst en winter kan de regen juist weer zorgen voor gladde oppervlaktes.

Kunnen kinderen ook canyoning doen?

Over het algemeen is canyoning geen geschikte activiteit om te ondernemen met hele jonge kinderen. De leeftijd waarop kinderen mee kunnen doen aan een canyoning excursie, verschilt per type canyon. Over het algemeen kan je het beginnersniveau met kinderen rond de 8 jaar doen. Het is wel afhankelijk per kind.

Wat moet je meenemen?

De uitrusting wordt in de meeste gevallen verzorgd, dus dat scheelt! Zelf zorg je voor badkleding, een handdoek en zonnebrandcrème. Neem ook zeker wat snacks en water mee, maar ook goede wandelschoenen zijn echt een vereiste.🥾

Met welke organisatie kan ik canyoning doen op Madeira?

EPIC Madeira is de meest gerenommeerde canyoning organisatie op Madeira. Hier kun je hun tours boeken. Ze hebben ervaren gidsen de jarenlang ervaren hebben met de canyons op Madeira. EPIC Madeira staat bekend vanwege de kennis die de gidsen hebben van het terrein en de technieken. De gidsen nemen uitgebreid de tijd voor het geven van instructies en de begeleiding tijdens het canyoningen.
De gidsen spreken erg goed Engels en kunnen op basis van jouw ervaring ook goed adviseren welk niveau canyon voor jou het meest geschikt is. EPIC Madeira biedt een grote variëteit aan canyon tochten aan, zowel voor beginners als (ver)gevorderden.