De mooiste natuurlijke zwembaden van Madeira

Eline Door Eline

Madeira is van oorsprong een vulkanisch eiland. Dat merk je onder andere aan de zwarte stranden en de lavarotsen die langs de kust te vinden zijn. De lavastromen hebben in het verleden voor poeltjes gezorgd die op natuurlijke wijze door de Atlantische Oceaan van water worden voorzien. Het zijn verschillende soorten poeltjes, ondiep en diep. Het zijn uitstekende plekken om lekker te zwemmen. De gemeente van Madeira heeft bij veel van deze natuurlijke zwembaden voor goede faciliteiten gezorgd, zoals trappetjes waarmee je makkelijk in- en uit het water kunt. In dit artikel lichten we de mooiste natuurlijke zwembaden van Madeira voor je uit 😊

Tip: als je de natuurlijke zwembaden van Madeira gaat bezoeken is het handig om waterschoentjes mee te nemen. De rotsen in het water zijn namelijk vulkanisch van aard en kunnen bovendien glad zijn.

De mooiste natuurlijke zwembaden van Madeira


bezienswaardigheden madeira

De natuurlijke zwembaden van Porto Moniz: meest populair

De natuurlijke baden van Porto Moniz zijn te vinden aan de noordwestkust van Madeira. Ze zijn gevormd door lavastromen van jaren gelden, maar wel in een modern jasje gestopt. De baden worden continu voorzien van nieuw, fris zeewater door de golven van de Atlantische Oceaan. Het water is kristalhelder en daardoor heerlijk om in te zwemmen en te snorkelen. Onderwater kun je verschillende dieren tegenkomen zoals vissen, krabben en soms zelfs zeesterren 😊🦀 Het is dus erg leuk om te snorkelen.

De baden zijn mooi onderhouden en voorzien van trappetjes waardoor je er makkelijk in- en uit komt. Sommige baden hebben direct toegang tot de oceaan. Hier zijn de golven ook wat meer aanwezig. Andere baden liggen verscholen tussen de lavarotsen en zijn afgesloten van de oceaan. Deze baden zijn ideaal voor (jonge) kinderen of voor jou als je meer van pootje baden in plaats van zwemmen houdt.

natuurlijke zwembaden porto moniz madeira
Natuurlijke zwembaden van Porto Moniz
natuurlijke zwembaden porto moniz madeira

De temperatuur van het water ligt meestal tussen de 18 en 24 graden Celsius. Dit is afhankelijk van het seizoen. Uiteraard is het hoogseizoen het beste moment om te gaan zwemmen. Ook is er genoeg ruimte om lekker te zonnen. Als je dichtbij een lavarots gaat liggen lig je heerlijk uit de wind ☀️

Het voordeel van de baden bij Porto Moniz is dat er veel goede faciliteiten zijn.
Je vindt hier bijvoorbeeld kleedkamers, douches, en een snackbar om wat eten of een ijsje te halen 🍦 Er zijn ook ligstoelen en parasols te huur. In het hoogseizoen is er ook toezicht van van een ‘badmeester’. Ook zijn deze baden goed bereikbaar voor mensen die minder goed ter been zijn 🙂

Tip: wil je de baden van Porto Moniz graag bezoeken, maar heb je geen auto gehuurd op Madeira? Dan kun je ook met een leuke tour op pad. Met deze tour ga je de baden van Porto Moniz bezoeken, maar kom je ook langs allerlei andere gave bezienswaardigheden op Madeira zoals Fanal Forest en de Cabo Girão Skywalk.
🚌 Bekijk de tour hier

Seixal: onze favoriete natuurlijke zwembaden van Madeira (met infinity pool)

De natuurlijke baden van Seixal (Piscinas Naturais do Seixal) liggen aan de noordkust van Madeira. Ook dit zijn prachtige natuurlijke zwembaden. Ze zijn redelijk vergelijkbaar met die van Porto Moniz. De baden zijn namelijk ook gevormd door lavastromen en worden gevuld met het frisse zeewater van de Atlantische Oceaan. Ook hier is het water uitzonderlijk helder, waardoor ook visjes, krabben en soms zeesterren te zien zijn 🐠

Het verschil met Porto Moniz is dat deze baden iets minder toeristisch en commercieel zijn. Ook zijn ze veel ‘natuurlijker’. De baden liggen ook wat meer verstopt tussen de rotsen en hebben minder golven die direct in de baden komen. (Dat hangt wel af van het tij). Wij vinden deze baden daarom een van de mooiste natuurlijke zwembaden van Madeira. Ook vind je hier een bad wat lijkt op een ‘infinity pool’ 😍 Het uitzicht is fenomenaal!

Tip: het bad wat lijkt op een ‘infinity pool’ is Poça do Mata Sete. Om hier te komen moet je wel een steil weggetje lopen. Er zijn hier niet veel plekken om te zonnen. Als je wil zonnen zijn de natuurlijke zwembaden Porto Moniz en Doca do Cavacas (hieronder) betere opties. Neem sowieso waterschoentjes mee, dat is heel erg handig!

Piscinas Naturais do Seixal natuurlijke zwembaden madeira
Piscinas Naturais do Seixal
Piscinas Naturais do Seixal natuurlijke zwembaden madeira
Infinity pool

Er zijn bij Piscinas Naturais do Seixal minder faciliteiten van bij de natuurlijke zwembaden van Porto Moniz. Er zijn wel wat basisvoorzieningen zoals kleedkamers en toiletten 🙂 Maar er is bijvoorbeeld geen toezicht en je kunt geen parasollen huren. Wel kun je natuurlijk lekker zonnen tussen de rotsen.

Tip: ook Seixal Beach is prachtig om te bezoeken. Het is een zwart zandstrand. Zeker met zonsopkomst is dit strand prachtig! Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de rotsformatie Ribeira da Janela.
Ook liggen de natuurlijke zwembaden van Seixal vlakbij het Fanal Forest.

natuurlijke zwembaden madeira seixal
natuurlijke zwembaden madeira seixal
De baden van Seixal van bovenaf

Doca do Cavacas: natuurlijke zwembaden bij Funchal

Doca do Cavacas zijn mooie natuurlijke zwembaden bij de hoofdstad Funchal 😊 Ideaal als je geen huurauto op Madeira hebt en een hotel in Funchal geboekt hebt. Deze natuurlijke baden staan ook wel bekend als Poças do Gomes.

Ook deze baden zijn vulkanisch van aard en worden continu ververst met kristalhelder oceaanwater. Onder water zie je visjes, krabben en soms zee-egels! 🦔 Dat is best bijzonder! Heb je wel eens een zee-egel in het echt gezien? Het is dus zeker aan te raden om een duikbril mee te nemen zodat je goed onder water kunt zien. Zeker kinderen kunnen zich hiermee lang vermaken.
De baden zijn goed toegankelijk door trappetjes die zijn aangelegd.

Powered by GetYourGuide

Via een prachtige tunnel kun je vanaf deze baden makkelijk naar het strand Praia Formosa lopen. Het is een zwart zandstrand met kiezelstenen. Het strand is niet heel comfortabel om te liggen, maar wel mooi om te bezoeken. Naast de tunnel vind je bovendien een mooie waterval 😊 De tunnel is ’s nachts gesloten.

Het unieke van deze baden is dat je vanaf hier uitzicht hebt op de spectaculaire Cabo Girão kliffen 😍
Deze kliffen zijn de hoogste van Europa en de op een na hoogste ter wereld!! Heel bijzonder dus. Wist je dat je ook bovenop de klif kunt staan? Als je durft kun je zelfs op een glazen platform gaan staan die nét over de rand van de klif uitkomt. Als je naar beneden kijkt, kijk je dan 580 meter naar beneden! Dit noemen ze de Cabo Girão skywalk 😊 Aanrader om het een bezoek te brengen.

Doca do Cavacas heeft veel goede faciliteiten zoals kleedkamers, douches, toiletten en een restaurant. In het restaurant kun je Portugese gerechten zoals limpets bestellen. Limpets zijn typisch Maderiaans. Er zijn ook ligstoelen en parasols die je kunt huren. Toegang tot deze baden kost een paar euro.

Doca do Cavacas natuurlijke zwembaden van madeira
Doca do Cavacas natuurlijke zwembaden
Doca do Cavacas natuurlijke zwembaden van madeira
Doca do Cavacas natuurlijke zwembaden

Natuurlijke zwembaden van Cachalote

De natuurlijke zwembaden van Cachalote liggen vlakbij de baden van Porto Moniz (in hetzelfde plaatsje). Ze worden ook wel Piscinas Naturais Velhas genoemd en zijn bijna net zo populair als de baden van Porto Moniz. Er zijn iets minder faciliteiten dan bij de baden van Porto Moniz, maar er zijn wel douches. Ook is er toezicht van een badmeester/badjuffrouw in de hoogseizoen maanden.

natuurlijke zwembaden madeira Piscinas Naturais Velhas
natuurlijke zwembaden madeira Piscinas Naturais Velhas