Cabo Girão | Een glazen plaat boven de hoogste klif van Europa

Suuz Door Suuz

Ga je naar Madeira, dan kan een bezoek aan Cabo Girão niet ontbreken! Dit indrukwekkende uitzichtpunt op de hoogste klif van Europa is echt zo mooi! 🤩 Maak de ervaring compleet door ook over de skywalk te lopen, een glazen plaat honderden meters boven de grond. Hoe, wat en waar? Dat lees je in dit artikel😊

Cabo Girão Skywalk


Cabo Girão Skywalk

Wat is de Cabo Girão skywalk precies?

Cabo Girão is op dit moment één van de meest populaire plekken op Madeira. Het is ligt aan de zuidkust van het eiland, vlakbij de hoofdstad Funchal. Cabo Girão is de hoogste klif van Europa en de op één na hoogste van de hele wereld. Vanaf bovenop de klif bevind je je maar liefst 580 meter boven zeeniveau!😯 De enige kliffen die hoger zijn, zijn te vinden in Hawaii. Deze kliffen worden de Kalaupapa Cliffs genoemd.

Om mogelijk te maken dat je bovenop de kliffen kunt staan, is er een skywalk gebouwd. Dit is een glazen plaat in de rotsen waar je op kunt staan en lopen. Deze skywalk steekt een beetje uit, zodat je niet echt op de kliffen staat, maar er net naast. Direct boven de zee. Het is vakwerk van de hoogste plank! Het frame is half in de rotsen verwerkt, waardoor je echt niet bang hoeft te zijn als je er op loopt. Kleine waarschuwing: als je op de glazen plaat staat zie je onder je een diepe afgrond. Heb je last van hoogtevrees? Dan kan je ook vanaf een afstandje genieten van het verre en prachtige uitzicht.😉 Je kunt vanaf hier zelfs Funchal en Camara do Lobos zien! Het moet dan natuurlijk wel een heldere dag zijn.

Wist je dat de lokale bevolking in eerste instantie niet blij was met de skywalk? Deze toeristische trekpleister werd geopend in 2012 en er was veel weerstand. De mensen waren bang dat het ten koste ging aan de natuur en de vele toeristen nóg meer schade zouden toebrengen. Zorg dus dat je met respect omgaat met de omgeving en gooi je afval in de vuilnisbak!

580 meter boven zeeniveau hoogste klif
Cabo Girão Skywalk madeira bezienswaardigheden
Uitzicht vanaf de Cabo Girao Skywalk

Tip: wist je dat je dolfijnen kunt spotten op Madeira? Met een prachtige catamaran ga je op zoek naar de dolfijnen. Ook maak je halverwege een stop onderaan Cabo Girão. Hier wordt de ruimte gegeven om even te zwemmen in de oceaan (als je dat wil natuurlijk). Met Cabo Girão op de achtergrond is dit een unieke ervaring. Je kunt Cabo Girão dus zowel vanaf boven als vanaf beneden bewonderen 😊

De Cabo Girão kabelbaan

Vlakbij het platform aan de top van de klif vind je een kabelbaan. Het is een van de vele kabelbanen op Madeira. De Cabo Girão kabelbaan brengt je naar beneden, naar de voet van de klif. De kabelbaan loopt niet helemaal vanaf de top van de klif, maar is alsnog erg steil en hoog. Het nemen van de kabelbaan naar beneden is een stuk minder populair dan het uitkijkplatform.

Beneden vind je een zogenoemde fãja, een landtong. Het is een stukje land aan de voet van een klif. Vaak zijn fãjas erg vruchtbaar en worden ze gebruikt als plantages. Fajã dos Padres is daar op Madeira ook een goed voorbeeld van. Het wordt ook wel het paradijs van Madeira genoemd omdat je hier veel prachtige bloemen en bananenbomen vindt 😊

De fãja van Cabo Girão is een stuk minder spectaculair. Als je dus wat beperkter in tijd bent zou ik deze fãja niet kiezen boven bijvoorbeeld Fãja dos Padres. Maar als je wat meer tijd hebt kan het erg leuk zijn. Het is een mooi, rustig stukje Madeira. Je kunt er lekker een stukje wandelen en zwemmen 🙂 Ook zie je dat er wat groenten worden verbouwd. Er zijn beneden geen restaurant of andere faciliteiten. Ook moet je je hier goed beschermen tegen de zon, want er is geen schaduw.

Teleférico das Fajãs do Cabo Girão
Teleférico das Fajãs do Cabo Girão

Tour naar de Cabo Girão skywalk

Eén van de meest populaire manieren om naar Cabo Girão te gaan is door middel van een georganiseerde tour. Deze tour brengt je niet alleen naar de skywalk op Madeira, maar ook ga je de Nonnenvallei bezoeken én toboggan sleeën in Monte. Je pakt hiermee 3 highlights op één dag en je bent ook nog eens volledig ontzorgd 😊 Daarnaast is er een enthousiaste Engelssprekende gids die je alles vertelt over de plekken die je gaat bezoeken.

Ook stop je nog bij enkele fotogenieke plekken op Madeira 📸 In totaal duurt de tour ongeveer 5 uur en is het ook nog eens semi-privé, de groepen bestaan namelijk uit maximaal 5 personen. Je kan worden opgehaald bij je hotel in Funchal, dus dat is helemaal perfect!

🎟️ Tour naar Cabo Girão | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Voor hike liefhebbers: combineer het met de Levada do Norte hike

Kom je op Madeira om veel te wandelen? Dat snappen wij helemaal, er zijn namelijk veel mooie wandelingen op Madeira. Eén daarvan is Levada do Norte. Deze mooie hike start en eindigt bij Cabo Girão!😊 Vanaf het uitzichtpunt loop je de groene natuur in, langs de historische irrigatiekanalen van het eiland.

In totaal is de wandeling 6 kilometer lang. Gemiddeld doen mensen hier ongeveer 2 uur over. Je start- en eindigt op hetzelfde punt, dus dat is fijn. Het is voor bijna iedereen goed te doen, de hoogteverschillen vallen mee en de route is zeer veilig. Onderweg heb je echt prachtige uitzichten over de Atlantische Oceaan. Dus trek je wandelschoenen maar aan, want deze wandeling op Madeira is echt een aanrader! 🤩

Tip! Combineer Cabo Girão met andere leuke activiteiten, want uiteindelijk is het ‘slechts’ een uitkijkpunt. Het nabijgelegen dorpje Jardim do Mar is bijvoorbeeld heel mooi. Je kunt hier geweldig ontbijten bij Maktub.

Wanneer kun je Cabo Girão het beste bezoeken?

Het uitzichtpunt op Madeira is iedere dag geopend van 8.30 tot 20 uur. In de winter is dit tot 19 uur. Overdag kan het hier enorm druk zijn, er gaan veel tours naar toe en het is toch echt één van de meest populaire plekken op het eiland.

Onze tip is om rond zonsondergang te gaan. Niet alleen is het hier dan veel rustiger, je hebt hier echt een magische zonsondergang.😍 Neem de tijd, zorg dat je je fotocamera bij je hebt en genieten maar! Wil je vooral de menigte ontwijken? Dan kun je ook vroeg in de ochtend gaan.

Hoe kom je bij de Cabo Girão skywalk vanuit Funchal?

Je kan Cabo Girão gemakkelijk bereiken vanuit Funchal, de hoofdstad van Madeira. De beste optie is om een huurauto op Madeira te boeken. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid beschikbaar bij de Cabo Girão skywalk. Met een huurauto heb je bovendien de vrijheid aan jezelf en kan je weer gaan als je genoeg hebt gezien. Daarnaast zijn veel mooie plekken op Madeira vooral goed te bereiken met eigen vervoer.

Ga je liever met het openbaar vervoer? De busdienst Rodoeste heeft een lijn die je bij Cabo Girão afzet. Op de officiële website vind je de rijtijden en de prijzen van de bus. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid zones waar je doorheen rijdt, vaak ben je slechts een paar euro kwijt.

de Cabo Girao Skywalk
de Cabo Girao Skywalk

Veelgestelde vragen

Kan iedereen dit uitzichtpunt bezoeken?

Ja, Cabo Girão is ook goed te bezoeken voor mensen met een beperking en het is veilig voor kinderen. Mensen met hoogtevrees kunnen zelf het beste inschatten of deze activiteit voor hun leuk is.

Is het een bezoek waard?

Absoluut! Het is een hele gave ervaring, maar wel ‘slechts’ een uitzichtpunt. Daarnaast is het echt enorm populair, dus zeker in het hoogseizoen kan het hier soms (te) druk zijn.

Met welke tours kom ik ook langs dit uitkijkpunt?

Er zijn verschillende tours die je ook een stop maken bij Cabo Girão.
– Bij deze tour ontdek je het beste van het westen van Madeira, waaronder je de natuurlijke baden van Porto Moniz gaat zien en je het vissersdorpje Camara do Lobos ontdekt.
– Hou je wel van een goede wijn en avontuur? Dan is deze tour voor jou een aanrader, het iconische uitzichtpunt in combinatie met een goede wijnproeverij én een 4×4 jeeptour.
– Je kunt er ook voor kiezen om een dagtour langs de mooiste plekken van Madeira te maken. De vulkanische baden van Madeira, het iconische Pico do Arieiro en de nonnenvallei staan op de planning.
– Of combineer Cabo Girão met een traditionele toboggan run vanuit Monte, ook heel leuk!

Powered by GetYourGuide