Wat te doen in Funchal, de hoofdstad van Madeira

Margreth Door Margreth

Een vakantie op Madeira is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan Funchal, de hoofdstad van het eiland. Het is nog een verrassend grote stad met allerlei leuke bezienswaardigheden en activiteiten. Daarnaast zijn er ook leuke hotels in Funchal. Maak een stadwandeling door het historische gedeelte en ga dolfijnen spotten vanaf de haven van Funchal. Zoals je ziet, er is genoeg te doen in Funchal!

Nog meer tips voor Madeira!
Leukste hotels op Madeira
Vliegen naar Madeira
Mooiste wandelingen op Madeira

Wat te doen in Funchal


poncha wat te doen op madeira

Drink een ‘poncha’ zoals de locals doen

Een ‘poncha’ is een traditionele alcoholische drank op Madeira. Het is een mix van aguardente (een soort lokale brandewijn), honing en versgeperst fruitsap, zoals citroen- of sinaasappelsap. Poncha is lekker fris en zoet en is onder de locals dan ook erg populair 😊

Poncha wordt vaak geserveerd in kleine barretjes of tavernes. Vooral in de wat minder toeristische delen van het eiland. Het is een super leuke ervaring om een poncha te drinken als je op Madeira bent.

Tip: twee hele leuke plekken om poncha’s te drinken is bij Mercearia Dona Mécia of bij Rei da Poncha. Beide zijn authentieke restaurantjes 🙂

Doca do Cavacas wat te doen in funchal

Neem een duik in Lido Pools of Doca do Cavacas pools

Madeira heeft verschillende natuurlijke zwembaden. De Lido Pools en Doca do Cavacas pools zijn hier twee voorbeelden van. Deze baden worden continu op natuurlijke wijze gevuld met vers zeewater. Je kunt in deze pools met prachtig uitzicht over de oceaan genieten van de zon en het verkoelende water.🤩

📍Lido Pools
📍Doca do Cavacas

monte palace tropical gardens funchal

Bezoek de Monte Palace Tropical Gardens

Dit is een Botanische tuin in Funchal met veel bijzondere planten en bloemen 🏵️🪻 Deze tuin strekt zich uit over een oppervlakte van maar liefst 70.000 vierkante meter en het is hiermee de grootste botanische tuin op Madeira.

Tip: neem de kabelbaan van Funchal om hier te komen. Het is een van de vele kabelbanen op Madeira 😊 En ga terug naar beneden met de Toggoban, typisch Madeira.

Monte Palace Tropical Gardens is een heerlijke plek om te wandelen, te genieten van prachtige uitzichten over Funchal én te genieten van de serene rust.

Ook vind je hier een van de mooiste kunstwerken van Madeira: de geschiedenis van Portugal is hier door middel van Azulejo’s (traditionele Portugese tegeltjes) uitgebeeld. Ook is er een museum met Afrikaanse kunst én een uitgebreide collectie edelstenen 😍

Monte Palace Tropical gardens is een van de hoogtepunten in Funchal. Het is leuk om hier een rondleiding te boeken
🎟️ Rondleiding door Monte Palace Tropical Garden | Reserveer hier

kabelbaan funchal

Pak de kabelbaan naar Madeira Botanical Garden (botanische tuin met cactussen)

Een andere botanische tuin is de Madeira Botanical Garden. In deze botanische tuin kun je met name veel bijzondere cactussen bewonderen.🌵

Deze botanische tuin ligt op een heuvel boven Funchal, maar je hoeft gelukkig niet helemaal zelf naar boven te wandelen! Je kunt namelijk de kabelbaan pakken om naar boven te gaan. Zo heb je ook nog eens een prachtig uitzicht terwijl je onderweg bent naar de botanische tuin.

🎟️ Ritje met de kabelbaan in Funchal | Boek hier

monte toboggan ride funchal

Maak een ritje in een traditionele ‘Monte toboggan’

Een toboggan is een soort grote rieten mand waar je in kunt zitten. De toboggan was in vroegere tijden een vorm van openbaar vervoer op Madeira. Tegenwoordig kun je in het dorpje Monte zelf plaatsnemen in een toboggan, terwijl twee mannen in een traditionele witte outfit achterop staan om de ‘slee’ te besturen.

Je glijdt als het ware de heuvel af naar beneden, maar wel heel gecontroleerd. Toch kan een toboggan snelheden behalen tot wel 30 km/h. Een toboggan rit op Madeira is echt een unieke activiteit, met een knipoog naar vroegere tijden 😉 Grote aanrader!

🎟️ Combi toboggan en Monte Tropical Garden | Boek hier

rue de santa maria funchal madeira deuren kunstwerken

Maak een stadswandeling door Funchal en ontdek de geschilderde deuren

Een stadswandeling door Funchal mag ook niet ontbreken als je op Madeira bent.

Als je door Funchal wandelt, loop dan zeker eens door de Rua da Santa Maria. Dit is een historische straat in hartje Funchal. Deze straat staat bekend om de prachtige architectuur, maar ook om de kleurrijke deuren. Deze zijn beschilderd met verschillende motieven, van traditionele Madeiraanse patronen tot moderne kunstwerken 😍

Er hangt een superleuke sfeer in deze straat en je vindt er gezellige cafés, restaurants en boetiekjes.

Tip: Het is heel leuk om samen met een gids door Funchal te wandelen. De gids kan je hele leuke verhalen en weetjes vertellen. Hierdoor komt de stad echt tot leven. Je leert dingen die je anders nooit had geweten en je ontdekt plekjes waar je anders nooit had gekomen. 🎟️ Stadswandeling door Funchal | Boek hier

Mercados dos Lavradores funchal madeira

Bezoek de versmarkt Mercados dos Lavradores in Funchal

Mercados dos Lavradores is een traditionele boerenmarkt, midden in het centrum van Funchal. Op deze markt verkopen lokale vissers en boeren verse en handgemaakte producten. Het is superleuk om eens over deze markt te lopen. Je kunt er zowel etenswaren als bijvoorbeeld souvenirtjes kopen. Deze markt kun je op iedere dag van de week bezoeken, behalve op zaterdag in de middag en zondag de gehele dag.

Tip! De prijzen liggen hier wel veel hoger, dus voor een budgetvriendelijke boodschap moet je hier niet zijn.💸

hop on hop off bus Funchal

Boek de hop on hop off bus van Funchal

Met de hop on hop off bus van Funchal kan je op een leuke manier alle hoogtepunten van de stad ontdekken. Zelfs als je een huurauto hebt kan de hop on hop off bus een goede keuze zijn. Deze bus brengt je niet alleen naar de bezienswaardigheden, maar onderweg kom je ook veel te weten over Funchal en het eiland Madeira via een audiogids. Hierdoor leer je veel meer over Funchal dan wanneer je zelf rijdt.

Bovendien stopt de bus direct bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Perfect, want met een huurauto op Madeira moet je vaak nog op zoek naar een parkeerplaats en daarna nog een stuk lopen.

🎟️ Hop-on hop-off bus Funchal | Bestel hier

wat te doen in funchal madeira Uau Cacau

Haal bonbons bij Uau Cacau

Uau Cacao is een klein zaakje in Funchal, waar je echt de allerlekkerste bonbons van heel Madeira kan halen! 😍 Deze bonbons zijn kleine kunstwerkjes op zich om te zien. De bonbons zijn zo mooi, dat je ze eigenlijk niet op wil eten. Heb je geen zin in een chocolaatje? De koffie en het verse ijs is hier ook een aanrader!

Tip: deze bonbons zijn ook erg leuk om mee te nemen als souveniertje of als cadeautje voor iemand thuis 😊

📍 Uau Cacao

dolfijnen spotten op madeira funchal

Ga dolfijnen spotten op een catamaran

In de zee langs de kust van Madeira stikt het van de dolfijnen. Er vertrekken het hele jaar door verschillende excursies vanaf Funchal, waarbij je vanaf een catamaran dolfijnen kunt spotten.

Je kan eigenlijk het hele jaar door dolfijnen spotten op Madeira, maar de meeste kans om veel dolfijnen te zien heb je in de warmere maanden van het jaar. Het is echt een unieke ervaring om hele groepen dolfijnen te zien spelen en springen in het water.🐬

🎟️ Dolfijnen spotten bij Madeira | Boek hier
Lees hier ons artikel over dolfijnen spotten op Madeira

Bezoek het ‘mislukte’ standbeeld van Ronaldo en het CR7 museum

Voetballegende Cristiano Ronaldo is geboren op Madeira. Daarom vind je in Funchal een standbeeld van ‘CR7’ en een museum over hem. Over het standbeeld zijn de meningen echter best wel verdeeld, het lijkt namelijk helemaal niet op hem.😉Toch gaan veel toeristen even een kijkje nemen bij het standbeeld.

Verder kun je in het CR7 museum alles over het leven van Cristiano Ronaldo te weten komen, maar ook zijn verschillende trofeeën kan je hier bewonderen.

🎟️ Privérondleiding CR7 & het standbeeld | Boek hier

Bolo do Caco funchal

Probeer andere lokale specialiteiten in Funchal

Bolo do Caco is een rond plat brood, dat typisch Madeiriaans is. Je hebt het brood ook in het klein, vaak ‘bolos’ genoemd. Je kunt vaak een zoete variant of een hartige variant bestellen. De zoete variant is vaak met jam. de hartige variant vaak met ham en kaas. De smaak van deze broodjes is niet heel bijzonder. Maar het is leuk om ze een keer te proberen 🙂

Casa do Bolo do Caco is een leuk klein tentje in Funchal, waar je deze lokale specialiteit kunt proeven 😊
📍 Casa do Bolo do Caco
Als je ook naar het noorden van Madeira gaat kun je ze eten bij Bolo do Caco Grill & Pizza. Dit is een erg populaire plek, met hele goede beoordelingen.

Ben je op zoek naar andere leuke plekken om typisch Madeiriaanse gerechten te eten? Taberna Ruel and Taberna Madeira zijn twee restaurants in Funchal waar heerlijke lokale gerechten worden geserveerd.

Haal de lekkerste Portugese en Madeiriaanse zoetigheden bij Padaria Pastelaria Mariazinha. Van Pastéis de Nãta tot honing cake en probeer ook zeker de sonhos (Portugese donuts).

afternoon tea reids palace hotel funchal

Boek een heerlijke afternoon tea in het Reid’s Palace (met uitzicht!)

Reid’s Palace in Funchal staat bekend om de iconische afternoon tea met fenomenaal uitzicht!! 🤩 Hier kun je genieten van een zeer uitgebreide high tea met hartige hapjes, scones en zoete lekkernijen. Natuurlijk met een selectie heerlijke thee.🍰

Het adembenemende uitzicht is natuurlijk een groot pluspunt. Het hotel ligt op een klif en biedt een panoramisch uitzicht over de oceaan.😍

Cabo Girão uitzichtpunt funchal
Uitzicht vanaf Cabo Girão

Bezoek de mooiste uitzichtpunten

Cabo Girão is het hoogste klifplatform van Europa. Vanaf hier heb je werkelijk waar een panoramisch uitzicht over de oceaan en de kustlijn 😍 Ook is er een soort glasplaat waar je op kunt staan. Je kunt door het glas heen een van de fajãs van Madeira zien. Een fajã is een soort landtong aan de voet van een klif.

Tip! Met de hop-on hop-off bus van Funchal gaat er ook een bus naar Cabo Girão!

São João do Pico Fortress is een uitzichtpunt in een historisch fort dat ligt op een heuvel. Je hebt hier een spectaculair uitzicht over Funchal en omgeving.

three house hotel op madeira

Verblijf in een prachtig hotel met een geweldig rooftop zwembad

Als je je verblijf op Madeira echt onvergetelijk wil maken, is een verblijf in het Three House Hotel in Funchal echt een aanrader. Uiteraard hangt hier wel een wat hoger prijskaartje aan vast, maar je verblijft dan wel in een prachtig hotel met super veel faciliteiten.

Zo is er een dakterras met een zwembad. Vanuit het zwembad heb je een 360 graden uitzicht over Funchal. Ook is er een fitnessruimte en heeft het hotel een prachtige tuin. Bij het hotel van dit restaurant kun je heerlijk eten, maar de leukste restaurantjes van Funchal vind je ook op slechts een paar minuten loopafstand.

–> Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid

Onze favoriete hotels in Funchal

Appartement in Funchal

Madeira Gems Apartments

Deze accommodatie bevindt zich vlakbij het centrum van Funchal, je kunt lopend naar de belangrijkste bezienswaardigheden en restaurants in het centrum gaan.😊

Je verblijft hier in een appartement met eigen keuken. Ideaal, als je niet iedere dag buiten de deur wil eten. De kamers zijn modern ingericht met een authentiek tintje. De appartementen hebben ook een wasmachine, handig voor als je tussendoor nog wat kleding wilt wassen. Veel appartementen hebben een eigen balkon of terras.

Deze accommodatie heeft een beoordeling 9,1 op Booking.com
–> Bekijk hier de prijzen en de beschikbaarheid

Luxe hotel Funchal

NEXT – by Savoy Signature

NEXT is een luxe en mooi hotel in Funchal met veel faciliteiten. Het hotel heeft zeer ruime en modern ingerichte kamers en vanuit sommige kamers heb je een wijds uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Het hotel heeft verder een heerlijk zwembad, omringd met ligstoelen. Doordat het hotel direct aan de kust ligt, sta je ook met een paar stappen in de zee. Een bezoekje aan de rooftop bar met prachtig uitzicht is ook zeker een aanrader. Verder kun je helemaal tot rust komen in de sauna van het hotel of juist actief bezig zijn in het fitnesscentrum.

Deze accommodatie heeft een beoordeling 8.8 op Booking.com
–> Bekijk hier de prijzen en de beschikbaarheid