De 7 kabelbanen van Madeira

Suuz Door Suuz

Madeira is een relatief klein eiland, maar er zijn echt veel kabelbanen. Niet gek, want er zijn veel hoogteverschillen en het is enorm bergachtig. Niet alleen is de kabelbaan op Madeira een praktisch vervoersmiddel, maar het is ook een hele leuke ervaring. De prachtige uitzichten zijn echt geweldig!😍 Welke je echt uit moet proberen? Dat lees je in dit artikel.

De 7 kabelbanen van Madeira


Monte kabelbaan (kabelbaan van Funchal, Madeira)

Vanaf het historische centrum van Funchal kan je met de kabelbaan naar het nabij gelegen dorpje, Monte. Het is een pittoresk dorpje en één van de hoogtepunten zijn de Monte Palace Tropical Gardens. Natuurlijk kan je er ook heen met de huurauto of het openbaar vervoer, maar de kabelbaan is al een hele ervaring op zich. Het startpunt is vlakbij de oceaan, je legt dus best wel een behoorlijke afstand af met de kabelbaan.

Tip! Je kan ook een enkele route naar boven nemen en vervolgens met een toboggan run naar beneden gaan. Gegarandeerd plezier!😊

In 15 minuten stijg je maar liefst 3200 meter. Onderweg heb je echt een geweldig uitzicht. Je kijkt uit over de kleurrijke huizen van Funchal en de Atlantische Oceaan. Het is één van de populairste kabelbanen van Madeira! 😊

Funchal kabelbaan kabelbanen op madeira
Funchal kabelbaan kabelbanen op madeira

Botanical Garden kabelbaan op Madeira – Monte

Wil je nog een stapje hoger? Dan kan je vanaf de Largo das Babosas in Monte naar een hoger gelegen gebied gaan met de Botanical Garden kabelbaan. Hier zit nog een botanische tuin, voor de liefhebbers. Je wandelt hier tussen allerlei mooie planten, bomen en bloemen.🌸🌵

kabelbanen van madeira botanische tuin

Onderweg kan je de Monte Palace Tropical Gardens van boven bewonderen, net zoals Funchal en de oceaan. Je kan vanaf de eerstgenoemde kabelbaan direct door lopen naar deze. Boven wacht maar liefst 35.000 vierkante meter aan botanische (en tropische) tuin op je. Nergens ter wereld is zo’n mooie botanische tuin te vinden – al zeggen we het zelf natuurlijk.😉

🎟️ Koop hier alvast je ticket voor de kabelbaan naar de Botanical Garden

Powered by GetYourGuide

Vlakbij het pittoreske dorpje Santana zit Rocha do Navio, ook wel bekend als de mooiste kabelbaan van Madeira. De route duurt slechts 5 minuten, maar het is echt een ervaring op zich.

Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over de kustlijn en kliffen van Madeira. Kijk goed om je heen tijdens de rit, want de kans is groot dat je ook nog een aantal watervallen op Madeira gaat zien.😍 Natuurlijk zie je onderweg ook de traditionele huisjes van Santana.

Onderaan de kabelbaan kan je een leuke wandeling maken en genieten van dit unieke stukje Madeira! Je loopt langs de eindeloos hoge kliffen, terwijl je aan de andere kant de de Atlantische Oceaan hebt. In één woord, prachtig!

Teleferico do Cristo Rei

Niet heel ver van Funchal zit het plaatsje Caniço, het is slechts een kwartiertje rijden met de huurauto. Vlakbij de parkeerplaats staat een groot beeld van Jezus, welke uitkijkt over de baai. Je hebt hier een geweldig uitzicht over de oceaan en met de kabelbaan kan je naar het strand van Garajau.

Tip! Bij de parkeerplaats zijn verschillende faciliteiten, zoals een restaurant en een openbaar toilet.🚾

Het strand van Garajau is één van de mooiste van Madeira. Met de kabelbaan overbrug je ‘slechts’ een hoogte van 150 meter en je staat dus met een aantal minuten met je voeten in het zand. Op een warme dag kan je hier heerlijk op het strand liggen, maar je kan hier ook goed duiken, snorkelen en surfen!

Steilste kabelbaan van Madeira: Teleferico das Achadas da Cruz

Heb je hoogtevrees? Sla deze kabelbaan op Madeira dan maar over.😉 Het is namelijk de steilste van Europa! Het vertrekpunt is bij Achadas da Cruz, wat bij het dorpje Porto Moniz zit. In slechts 5 minuten overbrug je 600 meter en heb je een dalingspercentage van bijna 100%. Durf je nog? Het is een rit die zeker een blijvende indruk zal achterlaten.

Beneden is een kiezelstrand, waar je een mooie wandeling langs de kliffen kan maken. Het is hier vaak vrij rustig. Boven aan de top zit een klein restaurantje. Vanaf hier heb je ook een geweldig uitzicht!😍 Lees er meer over in ons artikel ‘met de steilste kabelbaan naar Achadas da Cruz‘.

Wist je dat de meeste van deze kabelbanen door de lokale bevolking zijn gebouwd om toegang tot hun tuinen te krijgen? Op de zogenoemde ‘fajas’ wordt vaak groente en fruit verbouwd, omdat deze grond enorm vruchtbaar is. Voor de komst van de kabelbanen werden hun producten vaak per boot gehaald, of ze namen het op hun rug mee en liepen naar boven.

Teleférico das Fajãs do Cabo Girão

Cabo Girão is de hoogste klif van Europa en hier kan je de populaire skywalk op lopen. Dit is een glazen platform boven aan de klif, dus op bijna 600 meter hoogte.🤩Het is één van de bekendste bezienswaardigheden van Madeira! Als je eenmaal bovenaan hebt gestaan, dan is het ook leuk om helemaal naar beneden te gaan en dat kan door middel van de Teleférico das Fajãs do Cabo Girão.

Let op! De kabelbaan van Cabo Girão start niet bij de skywalk, maar ligt iets lager. Je gaat dus niet vanaf het hoogste punt, maar het is evengoed heel hoog.

Met de kabelbaan ga je langs de steile kliffen en je hebt hier een geweldig uitzicht over de zuidkust van Madeira en de verschillende fãjas. De route is zo’n 500 meter lang en duurt niet langer dan 3 minuten. Je kan beneden mooie wandelingen maken en van deze unieke plek genieten. Zorg wel dat je wat te eten en te drinken meeneemt, er is beneden namelijk helemaal niks. Bovenaan bij de kabelbaan zit een restaurantje.

Teleférico das Fajãs do Cabo Girão
Teleférico das Fajãs do Cabo Girão
Teleférico das Fajãs do Cabo Girão
Teleférico das Fajãs do Cabo Girão

Fajã dos Padres kabelbaan

Vlakbij Funchal zit het kleine plaatsje Quinta Grande. Het is nog niet heel bekend en dat maakt het juist zo leuk. De kabelbaan brengt je naar Fajã dos Padres. De route is ongeveer 300 meter lang en onderweg heb je uitzicht over de kliffen en wijngaarden van Madeira.🍷

Het strand onder aan de kabelbaan is heerlijk om te wandelen of even van het warme weer te genieten. Er is zelfs een restaurantje waar heerlijke gerechten met lokale producten worden geserveerd. Echt een aanrader dus! Verder is dit een perfecte plek om even heerlijk te ontspannen.🏖️ Er zijn namelijk nog genoeg avontuurlijke activiteiten op het eiland te doen, zoals canyoning en mooie wandelingen op Madeira!

Fajã dos Padres
Fajã dos Padres
Fajã dos Padres kabelbaan
De kabelbaan van Fajã dos Padres