Dolfijnen spotten op Madeira met gave catamaran

Margreth Door Margreth

Madeira is een heel bijzonder eiland met prachtige natuur. Maar wist je dat Madeira ook bekend is vanwege de grote hoeveelheden dolfijnen rondom het eiland? 🐬 Als je een tour boekt om dolfijnen te spotten weet je wel bijna zeker dat je ze tegen gaat komen. Met geluk kun je ook nog met de dolfijnen zwemmen! 😊 In dit artikel delen we hoe je het beste een tour kunt boeken en hoe zo’n tour er dan uitziet.

Dolfijnen spotten op Madeira


dolfijnen spotten madeira

Tickets boeken voor een tour om dolfijnen te spotten

Als je een tour wil maken om dolfijnen te spotten is het aan te raden je tickets van tevoren te bestellen. Op die manier weet je zeker dat je een plekje hebt 😊

🎟️ Dolfijnen spotten op een luxe catamaran | Boek hier
🎟️ Dolfijnen spotten met een speedboot (RIB boot) | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Dolfijnen spotten op Madeira: dit kun je verwachten

Dolfijnen spotten met deze catamaran is echt een unieke ervaring! In de oceaan rondom Madeira zijn ontzettend veel dolfijnen te vinden. De kans dat je daadwerkelijk dolfijnen zal zien tijdens de tour is daarom ook heel groot.

Naast dolfijnen is de kans groot dat je ook andere zeedieren ziet. Denk bijvoorbeeld aan schildpadden of misschien zelfs walvissen! 🐢🐋 De bemanning van de boot geeft je tijdens de tocht veel informatie over de dolfijnen en andere dieren die in de wateren rondom Madeira leven. Ze zijn goed opgeleid en weten erg veel.

Na een korte briefing is het tijd om de boot op te gaan. De luxe catamaran is heel relax. Je kunt namelijk heerlijk op het dek liggen op de momenten dat er geen dolfijnen te zien zijn. Er zijn zowel plekjes is de zon als in de schaduw. Op de catamaran is een groot net gespannen, waar je op kunt zitten. Dit is heel bewust gedaan. Onder dit net zie je namelijk dolfijnen met de boot mee zwemmen, hoe vet is dat! 🤩

walvissen en dolfijnen spotten madeira

Zwemmen bij de klif van Cabo Girao

Je hoeft niet de hele tijd op de boot te blijven, tijdens de tour is er namelijk een ‘zwemstop’. Je kunt bij de enorme klif van Cabo Girao een duik nemen in het water. Deze klif is heel indrukwekkend om te zien, hij is namelijk maar liefst 580 meter hoog!

Door het gematigde klimaat op Madeira is het zeewater eigenlijk altijd lekker qua temperatuur. In de warmere maanden van het jaar kan de watertemperatuur oplopen tot wel 25 graden, maar zelfs in de winter blijft het water rond de 19 graden en dus helemaal niet koud. Heerlijk om dan even een duik in zee te nemen dus!

Natuurlijk kun je helemaal zelf bepalen of je wil gaan zwemmen of niet, je kunt ook gewoon lekker op de boot van de zon blijven genieten en niet het water ingaan.

Dolfijnen spotten op de catamaran is ook heel leuk voor kinderen. Er is veel te zien en de vele dolfijnen zullen voor kinderen echt geweldig zijn om te zien. Indien gewenst, zijn er zwemvesten voor kinderen beschikbaar op de boot. 

Powered by GetYourGuide

Dolfijnen zijn van zichzelf heel speels en helemaal niet schuw. Ze zwemmen dan ook graag met boten mee en springen vrolijk door de lucht boven het water. Vanaf de catamaran kun je de dolfijnen van dichtbij zien. Doordat de boot best laag op het water ligt, lijk het net als je echt naast de dolfijnen zit/ligt, als ze naast de boot zwemmen. Dolfijnen zwemmen vaak in groepen samen, de kans is dus heel groot dat je meerdere dolfijnen samen ziet zwemmen aan verschillende kanten van de catamaran. Het spotten van dolfijnen vanaf de catamaran is misschien wel de beste manier om dolfijnen van dicht bij te kunnen zien, zonder zelf in het water te zijn. 

🎟️ Dolfijnen spotten op een luxe catamaran | Boek hier
🎟️ Dolfijnen spotten met een speedboot (RIB boot) | Boek hier

Catamaran of speedboot

Behalve met een catamaran, kun je ook dolfijnen spotten vanaf een speedboot (RIB boot) 🚤 Dit is weer een heel ander soort ervaring. Natuurlijk vaart een speedboot een stuk sneller, waardoor je op meer plekken kunt komen tijdens de tocht. De catamarans zijn ideaal voor de zonliefhebbers en gezinnen met kinderen. Deze bootjes zijn echt voor de avonturisten die van snelheid houden. Ook passen er minder mensen op de speedboot, het is dus een excursie met een wat kleinere groep. Als je reist met kinderen, is het spotten op de catamaran aan te raden. Ook tijdens de tocht met de speedboot is er gelegenheid om het water in te gaan en zo misschien wel vlak bij de dolfijnen te kunnen zwemmen. 

walvissen en dolfijnen spotten madeira

Let op: Een tour met de speedboot is niet geschikt voor (jonge) kinderen. Het is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen en mensen met nek- of rugklachten.

🎟️ Dolfijnen spotten op een luxe catamaran | Boek hier
🎟️ Dolfijnen spotten met een speedboot (RIB boot) | Boek hier

Powered by GetYourGuide

Praktische informatie

De catamaran tour vertrekt vanuit de haven van Funchal. Klik hier voor de precieze locatie.  De totale duur van de excursie is ongeveer 3 uur. Aan boord van de catamaran is een toilet aanwezig.

Je kunt aan boord ook wat te drinken kopen. Wel is het aan te raden om ook zelf wat mee te nemen, met name voldoende water op de warmere dagen.

Tegen een kleine vergoeding kun je een snorkelset huren. Daarmee kun je tijdens het zwemmen het onderwaterleven bekijken. De wateren rondom Madeira zijn super helder! Er zijn zwemvesten aanwezig die je aan kunt doen als je dat wil. Ook voor (jonge) kinderen.

Catamarans liggen over het algemeen vrij stabiel op het water, waardoor de kans op zeeziekte niet zo groot is 🙂 Dit hangt natuurlijk wel af van de weersomstandigheden.