Mooiste hikes op Madeira (& levada wandelingen)

Margreth Door Margreth

De mooiste wandeling op Madeira, het is bijna een onmogelijk opgave om er een aantal uit te kiezen. Ze zijn namelijk allemaal mooi! Van levada’s tot aan de hoogste berg van Madeira, je kan overal naar toe hiken. In dit artikel hebben wij de mooiste voor je verzameld. Of je nu een pittige wandeling wilt gaan doen of vooral wilt genieten van de prachtige omgeving – ze staan er allemaal tussen! 😊

Mooiste hikes op Madeira (& levada wandelingen)


Levadas van Madeira

Levadas zijn een uniek kenmerk van het landschap van Madeira. Levadas vormen een netwerk van smalle irrigatiekanalen die door de bergen van het eiland lopen. Deze waterstromen zijn oorspronkelijk aangelegd door kolonisten in de vroege 16e eeuw. Destijds werden deze levadas gebruikt om water vanaf vochtige noordkust naar de drogere zuidkust van het eiland te brengen. Dit water werd gebruikt voor de landbouw. Tegenwoordig zijn er veel ‘levada’ wandelpaden op Madeira, waar je tijdens het wandelen van de prachtige natuur en uitzichten kunt genieten. Wat het helemaal af maakt is het geluid van de kabbelende waterstroompjes langs het wandelpad 😍

Voordat je gaat hiken

Het is altijd goed om voordat je gaat hiken te checken welke wandelpaden en routes open of gesloten zijn op Madeira. Bij slechte weersomstandigheden of veel regenval in korte tijd, kunnen bepaalde hikes niet toegankelijk zijn. Op deze website kan je de meest actuele informatie met betrekking tot de open en gesloten wandelroutes vinden.

Tip! Download de app ‘WalkMe’. Deze app is echt onmisbaar voor iedereen die graag wandelt. Je vindt hier onder andere de precieze wandelroutes, maar ook bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraden van wandelingen. In deze app kun je ook de waarschuwingen raadplegen over het gebied waar jij wil gaan wandelen.

Pico Ruivo hike (PR1) – De meest gave hike op Madeira

Afstand: 5 kilometer enkele reis, dus ruim 10 kilometer totaal
Hoogtemeters: ongeveer 335 meter.
Tijd: gemiddeld 3 tot 4 uur heen en terug
Zie AllTrails route

Deze hike is bijzonder omdat je hierbij de hoogste berg van Madeira gaat beklimmen. Aan het einde van je hike bevind je je op maar liefst 1861 meter hoogte! Tijdens de hike kun je genieten van panoramische uitzichten die je nergens anders op het eiland zult vinden. Je kunt vanaf de hoger gelegen punten vrijwel over het hele eiland kijken en zowel de oostelijke als westelijke kustlijn zien liggen. Als er geen bewolking is natuurlijk. Maar stiekem vind ik het veel gaver als er wél bewolking is. Doordat je hier zó hoog bent, kun je je zelfs boven de wolken bevinden. Dit creëert spectaculaire uitzichten! 😍

Pico Ruivo hike madeira
pico ruivo hike op madeira

De route leidt je over bergpaden langs diepe ravijnen in de richting van de hoogste piek van het eiland, Pico Ruivo. Doordat je deze hoge berg op loopt, maak je dus veel hoogtemeters bij deze hike. Het is dan ook een wandeling die met name aan te raden is voor ervaren wandelaars. Onderweg kom je langs diverse uitkijkpunten en indrukwekkende rotswanden.

Er zijn weinig voorzieningen onderweg, dus zorg ervoor dat je voldoende water en snacks meeneemt. Deze route is een ‘heen-en-terug’ route over hetzelfde pad. Het startpunt van de Pico Ruivo hike ligt bij het bergdorp ‘Achada do Teixeira’. Er is maar weinig parkeerplek bij het startpunt. Het is dus aan te raden om heel vroeg te starten als je zeker wil zijn van een parkeerplek én van een mooie zonsopgang!

Tip! Je kan er ook voor kiezen om een transfer vanaf het eindpunt te nemen, zo loop je de enkele route. Daarnaast kan je ook kiezen voor een begeleide wandeling!
🎟️ Zonsopgangwandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo | Boek hier
🎟️ Maak de wandeling met een gecertificeerde berggids | Boek hier
🎟️ Transfer naar en van PR 1 | Boek hier

Powered by GetYourGuide

PR 6 Levada das 25 Fontes – prachtige risco waterval + Levada do Risco – PR6.1

Afstand: bijna 10 kilometer
Hoogtemeters: minimaal, vlakke wandeling
Tijd: gemiddeld 4 uur
Zie AllTrails route

Deze hike is een combinatie van twee losse wandelingen: de PR6 en de PR6.1. De hike staat bekend om de pittoreske landschappen langs de paden.😍 De route loopt dwars door een vallei en de prachtige Risco waterval ligt op de route. Deze waterval heeft een hoogte van 25 meter en het is een van de meest gefotografeerde watervallen van Madeira. Langs de levada kom je nog meer kleine watervallen en stroomversnellingen tegen.

Het betreft een heen-en-terug route. Als je deze hike wil gaan doen kun je het beste parkeren op de parkeerplaats langs de hoofdweg E110. Vanaf deze parkeerplaats kun je ervoor kiezen om te lopen naar de start van de wandeling (ongeveer 30 minuten), maar er gaat ook een shuttlebus of een georganiseerde wandeling.

🎟️ Maak een georganiseerde wandeling langs Levada das 25 Fontes op Madeira | Boek hier

PR 6 Levada das 25 Fontes
PR 6 Levada das 25 Fontes
PR 6 Levada das 25 Fontes mooiste hikes op Madeira

PR9 Levada do Caldeirão Verde hike

Afstand: 13 kilometer
Hoogtemeters: ongeveer 100 meter
Tijd: gemiddeld 4 á 5 uur

Deze levada wandeling wordt vaak omschreven als de mooiste op Madeira. Tijdens de wandeling kom je langs verschillende bijzondere punten, waaronder de indrukwekkende Caldeirão Verde, een natuurlijke kom gevormd door hoge kliffen bedekt met groen.😊 Je wandelt als het ware door de jungle van Madeira en komt langs vele watervallen die van de kliffen stromen.

PR9 Levada do Caldeirão Verde
mooiste hikes madeira PR9 Levada do Caldeirão Verde

Het is een eenvoudige wandeling, die ook door minder ervaren wandelaars prima gemaakt kan worden. Toch is het wel handig om een zaklampje of je telefoon mee te nemen, want je komt door 4 tunneltjes tijdens de wandeling, daar kan het erg donker zijn.🔦 Het is mogelijk om te zwemmen bij de waterval waar je uitkomt. Als je dit wil, vergeet dan dus niet je badkleding aan te doen/mee te nemen. Het is een heen-en-weer route. Op de parkeerplaats bij het start- en eindpunt is een toilet aanwezig, ook kun je hier wat te drinken halen.

Powered by GetYourGuide

PR8 Ponta de São Lourenço hike – mooiste kliffen van Madeira

Afstand: 7,5 kilometer
Hoogtemeters: 400 meter
Tijd: gemiddeld 3 uur
Zie AllTrails route

Deze wandeling langs de oostelijke kustlijn van Madeira biedt prachtige uitzichten langs de route.🤩 Het mooiste uitzicht heb je helemaal aan het eind van de wandeling. In het begin is de wandeling vrij eenvoudig, maar het laatste gedeelte is best lastig, mede doordat het pad hier niet zo goed is. Deze wandelroute kan vaak erg winderig zijn, dus kleed je warm aan als het buiten fris is. Het is aan te raden om de wandeling aan het begin of eind van de dag te doen, omdat de parkeerplaats anders vrijwel altijd vol is.

Onderweg kom je langs enkele verborgen baaitjes en afgelegen stranden waar je kunt pauzeren en genieten van de rust. Ook kun je tijdens het wandelen zeevogels tegenkomen die nestelen op de steile kliffen langs de kustlijn, bijvoorbeeld Jan van Genten. Deze route is een heen-en-weer route.

🎟️ Wandeling met gids bij Ponta de São Lourenço | Boek hier

mooiste hikes madeira PR8 Ponta de São Lourenço hike
levadas madeira mooiste hikes madeira PR8 Ponta de São Lourenço hike

Levada Nova & do Moinho (PR7) – weinig hoogtemeters

Afstand: 13 kilometer
Hoogtemeters: relatief vlak, weinig hoogteverschillen
Tijd: gemiddeld 4 uur
Zie AllTrails route

Dit is ook weer een prachtige levada wandeling op Madeira.😍 Het landschap langs de Levada Nova en Levada do Moinho is werkelijk waar betoverend, met veel vegetatie, kleurrijke bloemen en het rustgevende geluid van stromend water op de achtergrond. Als je in de lente of zomer wandelt kun je zelfs verschillende kruiden ruiken, zoals laurier en eucalyptus.🍃Onderweg kom je langs verschillende watervallen, zoals de Cascata da Ribeira Funda. Dit is een indrukwekkende waterval die naar beneden stort vanaf de kliffen. Het is geen circulaire route, dus je loopt dezelfde weg terug. Je kunt je auto het beste hier parkeren om de hike te starten.

Levada Nova & do Moinho (PR7)
hikes op madeira Levada Nova & do Moinho (PR7)

Vereda do Fanal – PR13

Afstand: 11 kilometer
Hoogtemeters: relatief vlak, weinig hoogteverschillen
Tijd: gemiddeld 4 uur
Zie AllTrails route

Dit is een prachtige hike dwars door het bijzondere Fanal Forest. Je start deze wandeling vanaf Parking Fanal. De wandeling is niet al te zwaar en is één van de populairste wandelingen op Madeira. De kronkelende wandelpaden lopen tussen de laurierbomen in het Laurisilva bos door. Dit is een van de oudste bossen in Europa. Ook zijn er verschillende kabbelende beekjes langs de route. Er zijn voldoende mogelijkheden om even en pauze te houden en mooie foto’s te maken. De route eindigt bij Fanal, dit is een indrukwekkende vulkaankrater. Vanaf deze plek heb je het meest bijzondere uitzicht van de hele wandeling, ook is dit het ‘keerpunt’ op de route, deze route is namelijk ook weer een heen-en-weer route.

🎟️ Begeleide wandeling door het Fanal Forest | Boek hier

fanal forest madeira
fanal forest madeira

De makkelijkste hike op Madeira: PR 11 – Vereda dos Balcões

Afstand: 3 kilometer
Hoogtemeters: vrijwel geen
Tijd: gemiddeld 1 uur
Zie AllTrails route

Deze hike is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een makkelijke en niet te lange wandeling op Madeira. Ook is dit een perfecte wandelroute om met kinderen te lopen. Ook bij deze wandeling volg je een levada, de Levada da Serra do Faial. Het hoogtepunt van deze hike is toch wel het Balcões uitkijk punt. Op deze plek word je omringd door het Laurisilva bos en heb je een panoramisch uitzicht over de vallei van Ribeiro Frio en de omliggende bergen, onder andere de Pico Ruivo.🤩

Ook deze wandelroute loop je weer heen en weer. Je kunt het beste in Ribeiro Frio parkeren, vanaf hier is het een klein stukje lopen naar de start van de wandeling. Let op! Als je zeker wil zijn van een parkeerplek, kun je het beste vroeg starten met de hike.

makkelijkste hike op madeira PR 11 – Vereda dos Balcões
makkelijkste hike op madeira PR 11 – Vereda dos Balcões

Boca do Risco hike op Madeira

Afstand: 10 kilometer
Hoogtemeters: 300 meter
Tijd: gemiddeld 2,5 uur

Dit is een wat minder bekende wandeling op Madeira. Je loopt langs de kustlijn en hebt daarom op verschillende plekken op de route een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Sommige delen van de route zijn juist weer helemaal omgeven met groen. De route loopt iets omhoog, maar is niet heel steil en daarom ook prima te doen voor minder ervaren wandelaars.

Je kunt het beste hier parkeren om de hike te starten. Je loopt heen en weer naar een uitzichtpunt, maar onderweg heb je ook al prachtige uitzichten. Het is geen circulaire route, dus de 10 kilometer is heen en terug. Wil je korter wandelen? Dan keer je gewoon weer om!😉

Boca do Risco hike op Madeira
Boca do Risco hike op Madeira