Met de steilste kabelbaan naar Achadas da Cruz: afgelegen dorpje onderaan de kliffen

Eline Door Eline

Dit afgelegen dorpje ligt onderaan de kliffen en is erg leuk om te bezoeken tijdens je reis naar Madeira. De kliffen zijn hier ruim 450 meter hoog! Je kan het bereiken met één van de vele kabelbanen op Madeira. De kabelbaan gaat heel steil naar beneden (bijna verticaal haha) en kan een beetje spannend aanvoelen. Het is ook een van de steilste kabelbanen van Europa! Het is dus zéker niet voor angsthazen. Niet iedereen besluit daarom te gaan als ze de kabelbaan zien, maar het is volkomen veilig 😊 Onderaan vind je een van de mooiste bezienswaardigheden op Madeira: een prachtig authentiek dorpje, met indrukwekkende kliffen en eindeloos uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Tip: bedenk je dat je hier beneden vooral komt voor het uitzicht en een stukje wandelen. Het is een mini dorpje dus er is niet perse veel te doen. Maar het ritje met de kabelbaan is genoeg spanning en sensatie en de indrukwekkende kliffen maken alles goed ❤️

Met de steilste kabelbaan naar Achadas da Cruz


steilste kabelbaan Achadas da Cruz madeira
Steilste kabelbaan van Madeira
steilste kabelbaan Achadas da Cruz madeira
Uitzicht vanaf de kabelbaan

Wat is Achadas da Cruz precies?

Achadas da Cruz is een klein dorpje op Madeira. Er wonen op dit moment slechts 121 mensen, dus je kunt je inbeelden hoe klein en pittoresk het hier is. De laatste inwoner-update is uit 2021. In 2001 woonden hier nog 220 mensen. In 2011 waren het er zo’n 150. Er is dus een terugloop in het aantal inwoners. Om te wonen is het misschien een beetje eenzaam, maar een bezoekje van een halve dag is zeker geen straf. De locatie is echt zo bijzonder. Aan de voet van de kliffen en met eindeloos uitzicht over de Atlantische Oceaan – in één woord, wauw! 😍

Het benedenstuk heet eigenlijk Fajã da Quebrada Nova. Een fajã is een landtong. Het is een stukje land wat vaak onderaan een klif te vinden is. Met de steile kabelbaan kun je deze landtong bereiken.

Achadas da Cruz madeira

Wat kan ik van een bezoek aan Achadas da Cruz verwachten?

Ten eerste kun je natuurlijk spectaculaire uitzichten verwachten 😍 Dit begint bovenaan de kabelbaan en zéker vanuit de gondel is je uitzicht ongekend.
Eenmaal beneden aangekomen vind je een mooie promenade wat langs de kust en wat huisjes loopt. De huisjes zijn niet meer bewoond, maar er zijn wel 2 vakantiehuisjes te boeken. Het is geen lang pad. Je wandeling duurt ongeveer 30 minuutjes. Ook zie je een plek waar locals wat landbouw kunnen doen, al worden ze niet meer echt gebruikt.

steilste kabelbaan van madeira naar Achadas da Cruz
steilste kabelbaan van madeira naar Achadas da Cruz

Ook zit er beneden een klein terras verscholen. Ga af op de muziek en je kunt een gezellig drankje doen 🙂 De betoverende tuin nodigt meteen uit om plaats te nemen en de dagelijkse specialiteiten uit te proberen. De homemade poncha is hier onweerstaanbaar. Bestel ook zeker de mosselen als je van mosselen houdt. Het restaurantje heet Restaurante Calhau das Achadas da Cruz. Er is ook nog een ander restaurantje: Tio Patuscas.

Ook bovenaan vind je een restaurant (Calhau Snack Bar). Ik raad echt aan om beneden wat te eten, maar in dit restaurantje moet je de zelfgebakken pastel de natas proeven. Het is wel het enige wat ik hier zou bestellen haha. Omdat je je hier bovenop de kliffen bevindt eet je de pastel de nata onder het genot van prachtig uitzicht 😍

Restaurante Calhau das Achadas da Cruz restaurant steilste kabelbaan van madeira
Restaurante Calhau das Achadas da Cruz
Restaurante Calhau das Achadas da Cruz restaurant steilste kabelbaan van madeira

Praktische informatie voor je bezoek

Als je met de auto naar de kabelbaan van Achadas da Cruz rijdt kun je daar parkeren. Vervolgens kun je ter plekke een ticket voor de kabelbaan kopen. De kabelbaan kost ongeveer €6 per persoon voor een retourtje (prijzen kunnen veranderen).

steilste kabelbaan Achadas da Cruz madeira

In principe gaat er elke 15 tot 20 minuten een nieuwe gondel. Midden op de dag in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn. Er kunnen slechts 6 mensen in een gondel, dus tijdens de piekuren moet je eigenlijk altijd wel even wachten. Het beste ga je ’s ochtends vroeg 😊 Zorg er in ieder geval dat je op tijd terug gaat. De kabelbaan sluit in het hoogseizoen om 18.00 uur, in het laagseizoen eerder. Dus hou de tijden in de gaten. Je kunt van beneden naar boven lopen maar dat is een hele steile klim. Zowel onderaan als bovenaan zijn er toiletten te vinden.

Tip: hou er rekening mee dat de kabelbaan gesloten kan zijn als er teveel wind staat. Ook hebben ze even pauze tussen 12 en 13 uur.