De levadas van Madeira: een compleet overzicht + onze favorieten

Margreth Door Margreth

Eén ding wat je echt moet doen op Madeira zijn de levada wandelingen! Deze eeuwenoude irrigatiekanalen zijn iconisch voor het eiland. Er lopen ook veel wandelpaden langs en vaak zijn dit echt prachtige routes 😍 Om te zorgen dat je door de bomen het bos blijft zien, hebben wij de wandelingen voor je op een rijtje gezet. Lees ook echt het hele artikel, onder aan staan namelijk onze 4 favorieten!

Tip: bekijk ook ons artikel met leukste hikes op Madeira. Er zit wel wat overlap tussen, want de meeste gave hikes van Madeira gaan langs levadas 😊

De levadas van Madeira


Wat zijn levadas?

Levadas zijn een uniek kenmerk van het landschap van Madeira. Deze levadas op Maderia vormen een compleet netwerk van smalle irrigatiekanalen die door de bergen van het eiland slingeren. Deze kanalen zijn oorspronkelijk aangelegd door kolonisten, in de vroege 16e eeuw, om water van de vochtige noordkust naar de drogere zuidkust te leiden. Dit water werd vervolgens gebruikt voor de landbouw.

Tegenwoordig biedt Madeira veel wandelpaden langs deze levadas, waarbij je kunt genieten van adembenemende natuur en uitzichten, terwijl het geluid van kabbelende waterstromen langs de paden op de achtergrond klinkt. De totale lengte van de levadas op Madeira bij elkaar genomen is meer dan 2000 kilometer, verspreid over het hele eiland!😯

Powered by GetYourGuide
PR 6 Levada das 25 Fontes
PR 6 Levada das 25 Fontes

Wandelroutes langs de levada op Madeira

Op Madeira zijn er veel wandelroutes, zowel kort als lang. Er zijn speciale levada wandelingen op Madeira, waarbij je dus langs de irrigatiekanalen wandelt. Hieronder hebben we alle wandelroutes langs de levadas voor je onder elkaar gezet, opgesplitst per deel van het eiland.

Noord-Madeira:

  • PR 7 – Levada do Moinho
  • PR 9 – Levada do Caldeirão Verde
  • PR 10 – Levada do Furado
  • PR 14 – Levada dos Cedros
  • PR 16 – Levada Fajã do Rodrigues
  • PR 18 – Levada do Rei

Zuid-Madeira:

  • PR 4 – Levada do Barreiro

West-Madeira

  • PR 6 – Levada das 25 Fontes
  • PR 6.1 – Levada do Risco
  • PR 6.2 – Levada do Alecrim

De mooiste levada hikes op Madeira

Hierboven heb je kunnen zien welke hikes op Madeira allemaal langs de levadas komen. Kun je niet zo goed kiezen welke wandeling je wil gaan maken? Dit zijn onze vier favoriete levada hikes op Madeira!😊

Eén van de mooiste wandelingen op Madeira – Levada do Rei (PR 18)

De Levada do Rei hike, ook bekend als PR18, is één van de meest populaire wandelroutes op Madeira. Het is wat ons betreft echt een must-do als je op zoek bent naar een prachtige levada wandeling. De route begint bij Ribeiro Bonito in São Jorge en volgt een van de oudste levadas op Madeira, dwars door de eeuwenoude Laurisilva bossen.

Deze wandeling is niet erg moeilijk en is ook voor beginners prima te doen. Tijdens de hike loop je langs steile hellingen, indrukwekkende watervallen en je hebt prachtige uitzichten over de bergen en de Atlantische Oceaan 🤩 Ook vind je een leuke waterval die op het wandelpad uitkomt. Lekker verfrissend op warme dagen 😊 De totale lengte van de Levada do Rei hike is ruim 10 kilometer (heen en terug). Het duurt meestal ongeveer 3 tot 4 uur om de hele route af te leggen.

Wist je dat je deze wandeling ook kan maken met een berggids inclusief vervoer? Perfect als je het een beetje spannend vindt of nog meer uit je hike wilt halen!
🚶Boek hier je wandeling langs de Levada do Rei met een gids

levada do rei pr18 madeira levada wandelingen waterval
Waterval over het pad van de hike langs Levada do Rei
 de hike langs Levada do Rei
Levada do Rei, PR18

Levada das 25 Fontes (PR 6) + Levada do Risco (PR 6.1)

Deze wandeling combineert twee afzonderlijke routes, namelijk de PR 6 en de PR 6.1. Deze hike staat bekend om de schilderachtige landschappen langs de route.😍Het het wandelpad doorkruist een vallei en het absolute hoogtepunt (letterlijk) is de super indrukwekkende Risco waterval. Deze waterval is 25 meter hoog en is een van de meest gefotografeerde watervallen van Madeira.📸

Tijdens deze levada wandeling op Madeira kom je nog meer kleine watervallen en stroomversnellingen tegen. De totale heen-en-terug afstand van de wandeling is ongeveer 10 kilometer. De route is relatief eenvoudig met weinig hoogteverschil, waardoor de wandeling ook geschikt is voor minder ervaren wandelaars.

Tip! Je kan ook een tour boeken, waarmee het vervoer is geregeld en je handige wandelinstructies krijgt.
🚶Boek hier de zelfgeleide wandeltocht met transfers

PR 6 Levada das 25 Fontes mooiste hikes op Madeira
25 fontes
Levada do Risco levada wandelingen
De waterval langs Levada do Risco

Levada dos Cedros (PR 14)

De Levada dos Cedros wandeling begint bij het Fanal Forest en loopt vervolgens door een prachtig groen landschap langs de levada. Het pad is voor een groot deel omgeven door hoge cederbomen, vandaar ook de naam “Levada dos Cedros”. Deze bomen zorgen voor een beetje schaduw tijdens de wandeling, heerlijk op warme dagen!☀️ Aan het begin van de wandeling kom je een prachtige waterval tegen. Er zijn verschillende picknickplaatsen langs de wandelroute, perfect om even pauze te houden met enkel het geluid van de wind en vogels om je heen.

Let op! Bij regenachtig weer kan deze route erg modderig zijn.

De totale lengte van de Levada dos Cedros is ongeveer 7 kilometer, je doet hier zo’n 3 uur over. Het pad is over het algemeen goed onderhouden en niet al te moeilijk, wel zijn er flink wat traptredes die je op moet. Een goede conditie is dus wel noodzakelijk voor deze wandeling.

Tip! Boek een transfer die je van en naar de levada wandeling op Madeira brengt. Deze bus brengt je naar het Fanal Forest, waar PR14 start.
🚶Reserveer hier jouw plaatsje voor de transfer

Levada wandelingen Madeira Levada dos Cedros
De waterval langs Levada dos Cedros
De waterval langs Levada dos Cedros

Levada do Barreiro (PR 4)

De Levada do Barreiro is een niet zo lange en vrij eenvoudige wandelroute in het zuiden van Madeira. Eén van de eerste dingen waar je langskomt is Poço da Neve. Dit is een stenen huisje in iglo vorm, gebouwd in 1813. In deze iglo werd vroeger sneeuw en hagel opgeslagen in de koudere maanden, zodat dit gebruikt kon worden om in de warmere maanden voedsel mee te koelen.

De route gaat door een adembenemend landschap, onder andere de boomheide en bergdruivenstokken zijn bijzonder om te zien. Tijdens de wandeling heb je verschillende adembenemende uitzichten, onder andere over de vallei van Ribeira de Santa Luzia en de stad Funchal. De wandeling is in totaal ongeveer 5 kilometer lang, je doet hier ruim 2 uur over.🚶